Gothic Magazine

Status
Zamknięty.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
jak zwykle brak korekty
załamać się można...

w wywiadzie z bossem koksem dobór koloru czcionki jest paskudny, bije po oczach - ja się nie zmusiłem do jego przeczytania...

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
w wywiadzie z bossem koksem dobór koloru czcionki jest paskudny, bije po oczach - ja się nie zmusiłem do jego przeczytania...

Zwróciłem na to uwagę...ale nikt mnie nie posłuchał, a Ele zatwierdził gazetkę mimo mojej uwagi...ciuś ciuś. Pogniewamy się., bo to razi jak cholera

jak zwykle brak korekty

Cytat
deadmatch.

Korekta jest, a na taką ilość tekstu zawsze się może coś trafić. jeśli czujesz się na siłach to zapraszamy do korekty Drago. Z pewnością to wyeliminuje takie babole.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
No to prawda, jednak brawa, że to Yeed robił ten wywiad bo inaczej znowu byśmy przeczytali :

"Jak rozpoczęła się twoja przygoda z Gothic Up?"

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Muszę przyznać, że po raz pierwszy chyba przeczytałem cały numer od deski do deski. W końcu powywalaliście te nudne i niemające nic wspólnego z forum/serią działy i skupiliście się na tym co trzeba.

Na plus z pewnością można zaliczyć wywiad z Bossem/Koksem, szatę graficzną, nową nazwę i zmiany w kalendarium (po raz pierwszy w ogóle do niego zajrzałem ^^)

Razi niepełna korekta (teksty Arminasa i Szkela wyglądały jakby je ktoś wrzucił z marszu bez czytania) i ten paskudny, oczoebny kolor, którymi są zaznaczone odpowiedzi Robena. Poza tym trafiło się jeszcze parę pomniejszych baboli.

Ogólnie bardzo pozytywnie, jest coraz lepiej - tak trzymać panowie ;)

Elessar

Inkwizytor
Weteran
http://gothic.org.pl/forum/gazetka/8.pdf

Link do wersji online, jeżeli ktoś preferuje :). Generalnie dzięki za uwagi i zapraszam ciągle do czytania i komentowania. Co do koloru czcionki wywiadu, która trochę przeszkadza w czytaniu - poprawimy to i na dniach podmienimy ^^.

Ave

Vendetta

Deathproof
VIP
Elessar, Twój artykuł jest totalnie skopany. Jest napisany tak, jakbyś miał rozdwojenie jaźni- raz jesteś redaktorem gazetki, raz jesteś Damianem Kryszałowiczem.

Wywiad z RobeNem? Nie przeczytałem go, ale i tak oceniam na 1/10. Ogarnijcie trochę kolory, bo oczy bolą od tego. Jak tekst będzie normalnie czytelny, to być może dostanie ode mnie większą ocenę.
Najlepsze artykuły? Szkela i Arminasa.

Oczywiście, jak na La Gazette przypada, mnóstwo literówek (Marythana w tekście Biafry- to nie jego wina, lecz wina korektora).

Ale jak dotąd, najlepszy numer. Brawo.

PS. To powinien być numer I. La Gazette nie umywa się od Gothic Magazine. To zupełnie dwie inne rzeczy. GM przede wszystkim ma śliczną szatę graficzną.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Elessar, Twój artykuł jest totalnie skopany. Jest napisany tak, jakbyś miał rozdwojenie jaźni- raz jesteś redaktorem gazetki, raz jesteś Damianem Kryszałowiczem.

A Ty czytałeś ten przykrótki wstęp? Chyba nie. Jest w nim wyraźnie zaznaczone, że zaprezentowana zostaje wypowiedź Damiana Krzyszałowicza, autora tekstów. Ja byłem autorem jedynie właśnie tego wstępu. A cała jego wypowiedź jest w cudzysłowie, więc chyba nietrudno się zorientować, gdzie jest jej początek.

Ave

EDIT: O którym tekście Biafry mówisz? Bo Biafra nie napisał żadnego, był właśnie korektorem.

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Opinia była pisana jego słowami. Jak każdego innego. Nie były one korektowane.

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Szkele, teksty były korektorowane, widocznie albo word po którejś ze stron zaszalał (możliwe że również po mojej), albo po prostu literówka. Sam z siebie powiem że podczas składania postaram się poprawiać takie błędy.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
A powinny być korektowane. Bo to w interesie gazetki, nie piszących do niej, jest by wszystko było w najlepsiejszym porzadku.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Wszystkie teksty były korektorowane. Nie dziwcie się że na taką ilość tekstu zdarzają się pojedyncze babole.

Tak czy siak - mamy wreszcie poprawioną wersję! :) Link się nie zmienia - KLIK!. Niestety na razie nie ma poprawionej wersji online, jednak pojawi się ona na dniach :). Jedyną zmianą jest nowy kolor w wywiadzie, nie spodziewajcie jakichś zmian zawartości ;p.

Ave

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Jeśli chodzi o wersję on-line, to po stronie tytułowej strasznie mi się spodobało. Taki mroczny klimacik i ładne logo. Szkoda, że nie poszliście w tym kierunku we wszystkich stronach. Szary kolor zabrał temu wszystkiemu życie.

IMO niepotrzebnie powtykaliście obok tekstu różne zwierzątka czy postacie gothicowe. Tj, nie miałbym nic do tego, gdyby nie ich jakość (choć na to można przymrużyć oko) i wycięcie.. No sorry ale ten golem (http://screenshooter.net/5964358/hjmedey) wygląda okropnie ;]. Co jeszcze mnie razi? Ten ork w tle na każdej podstronie. W miejscach, w których jest jaśniejszy, nie mogę skupić się na tekście bo przyciąga uwagę - zmniejszyć jego krycie i będzie git ;P.

Ogólnie większość przeczytałem, jest to co być powinno. Może spróbujcie robić wszystko w ciemnych kolorach (właśnie tka jak strona tytułowa)?

Tak czy siak dobra robota, czekam na kolejne.

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Zmiana kolorystyki na ciemną zmniejszy czytelność testu. A to jest priorytet.

Electric Dragon

Majster
Weteran
Cóż można powiedzieć, nie jesteście profesjonalistami, ale również dla mnie jest to najlepszy numer z dotychczas wydanych. Nie jestem pro-krytykiem, tylko zwykłym zjadaczem chleba. Podoba mi się i już.

Vendetta

Deathproof
VIP
Takie obrazki, AS, są jedynie dodatkiem, który nie powinien odwracać uwagi od tekstu swoimi super jaskrawymi kolorami i krawędziami ostrymi jak brzytwa. To samo tyczy się tła, nie powinno odwracać uwagi od tekstu. Dla mnie to najlepsza strona gazetki.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Tak naprawdę zawsze znajdzie się coś do wytknięcia. Moim zdaniem błędy, które się pojawiały nie były na tyle rażące by zakłócać odbiór. (no może ta czerwona czcionka) Co do wyglądu to sprawa subiektywna. Jeden woli na górze róże, a na dole fiołki. Ważne, by gazetka była przejrzysta i czytelna w końcu najbardziej chodzi o zawartość, a nie opakowanie. Moim zdaniem to wydanie to zdecydowany krok do przodu.

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Zmiana kolorystyki na ciemną zmniejszy czytelność testu. A to jest priorytet.

Oj Armi, to nie ma nic do rzeczy ;p. Jeśli tylko na ciemnym tle odpowiednio stonuje się białą czcionkę (tj dać ją lekko szarą) to będzie bardzo czytelnie. No ale jak chcecie, to tylko moja propozycja :p.

Takie obrazki, AS, są jedynie dodatkiem, który nie powinien odwracać uwagi od tekstu swoimi super jaskrawymi kolorami i krawędziami ostrymi jak brzytwa. To samo tyczy się tła, nie powinno odwracać uwagi od tekstu. Dla mnie to najlepsza strona gazetki.

No widzisz, a własnie w niektórych miejscach to odwróciło moją uwagę. Niekoniecznie tak być musi u innych.

Yeed dobrze prawi, zawsze znajdzie się coś do wytknięcia.

Edit @Down:

Jak wolisz Armi, według mnie to bez rożnicy, widocznie się nie znam :p

Arminas

Wybraniec Adonix'a
AS, białe litery na czarnym tle bardziej męczą wzrok niż czarne na białym. :) Łatwiej się czyta i jest przyjemniej. :) To jest czytelność.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Cześć.

Nie, jeszcze nie ma nowego numeru ;p.
Otóż, informuję że Gothic Magazine ciągle zaprasza wszystkich chętnych do swojego składu. Ogłaszam więc taki mini - nabór. Jeśli macie chęci i w miarę umiecie pisać, zapraszamy :). Zainteresowanych proszę o odzew na moje gadu.
Koniec ogłoszenia.

Ave

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom