Gothic Magazine

Status
Zamknięty.

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
W moim "CV" do gazetki była mowa, iż popełniam dużo błędów:). Widać niektórym się nie chciało nawet sprawdzić. Ale powiem, że kolejny numer za miesiąc będzie lepszy, chyba bo Elessar wyjechał na wakacje i zostaliśmy bez naczelnego. Ale poradzimy sobie.

Teraz znajdziemy kilku korektorów, ja za to będę pilnować :).

KnifeR

New Member
Mimo kilku błędów gazetka podoba mi się. Czekam na kolejny numer. Trochę wkurza długi kącik twórczości... ale jest okej :) .

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
Kilka uwag od czlowieka, ktory pracuje w tej sferze.

1. Czcionka. Wbrew pozorom dobrze uzywac Serif'y (np. Times) c nieduzym kerning'em (odstepy miedzy literami). I nigdy kutwa wiecej bialy cien. Wzrok zabijacie.
2. Tekst. Zadnej stylizacji. Zle. Zaczynajac nowy paragraf robcie odstep (pamietacie z szkoly?). Mozecie zaczac z duzej litery (nie wiecej jak dwe linii teksta!). Dobrze bedzie, jesli robic kolumny. Dwie.
3. Pusta strona tytulowa. -10pkt. Zrobcie spisek tresci. Male anonsy tego, co bedzie numerze.
4. Autor pod spodem. Zawsze. Dlatego ze wazniejszy tekst, nie jego tworca. Trzymajcie sie tego prawa: to co wyzej - wazniejsze!
5. Odstep z kazdej strony.
6. Logo gazety zabiera jakies 10% miejsca! Koszmar! I lepiej, zeby byl drugi. Albo po prostu - tekst. Najlepiej - zeby wszystko, co dotyczy konkretnej strony - w jednym miejscu. Mozna u gory.Np.: [ Laze Gazette De Gothic Up №1 // Weekend z userom // Str. 20 ]
7. Zaglowek powinien sie wydzielac. Co wiecej, uzywajac zaglowkow, w PDF czytelnik moze "skakac" miedzy stronami/rozdzialami.
8. Wolne miejsca - zapelnic. Nie moze byc takiego, zeby gdzie bylo pusto. Zle. Zlo. ZLO!
9. Tlo. Tutaj juz zalezy od was. Ciemnie tlo - czcionka jasna. Tylko zeby nie za bardzo kontrastowalo - to ze wzrokiem problemy beda.

Chyba wszystko co pomnie. Powodzenia!

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Witam ;).

Po raz kolejny mam przyjemność zaprezentować Wam kolejny numer gazetki "Le Gazette de Gothic Up"! To już trzeci numer naszej forumowej gazetki. W tym wydaniu jest jeszcze mniej błędów (mam nadzieję... ;p), a szata graficzna jest naprawdę ładna. Dziękuję z tego miejsca jeszcze raz ArminaS'owi za jej wykonanie ;).

Enjoy! :)

Ave

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
o kurka jestem pod wrazeniem. co prawda nie czytałam tylko pobieżnie przejrzałam.
gazetka wygląda ciekawie, załwszcza od strony graficznej, ktoś odwalił kawał dobrej roboty. ładnie się prezentuje i wygodnie czyta. pomysłowe te fotki do wywiadu z userem (ED ale masz fajne portasy i ten pas czy jak tam to się zwie).
wyszło wam to naprawdę ciekawie. na poczytanie przyjdzie czas innym razem,
kolejne numery coraz ciekawsze, gratuluję pomysłów

Koza123

Nadworny błazen Rangiza
No,no tu się popisaliście. Szata graficzna ładna, zdjęcia również fajne. Nie widziałem żadnych błędów ortograficznych ani interpunkcyjnych. Jedyne co mi się w tym nie podoba to ta nazwa. Kto to wymyślił??? To nie są Włochy. Przeczytajcie tą nazwę ze 3 razy i będzie brzmieć debilnie.
Pozdrawiam Koza123.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Coraz lepiej. Przyznam bez bicia, że przeczytałem na razie wybrane artykuły i zrobiłem to z zainteresowaniem.

Wielki plus w stronę Arminasa - świetna robota. Poz względem graficznym wygląda to na prawdę świetnie.

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
Duzo lepiej, ale jeszcze nie wspaniale.

Cover - d*pa. Czcionka do d*py. Cienie niepotrzebne. Pomyslcie tak: Sa y was rubryki, ktore beda w kazdej gazecie. Nazwa rubryki sie nie zmienia. Stranica sie nie zmienia. Zmienia sie tylko "zawartosc". Majac taki uklad teksta na cover'e trzeba wam bedzie za kazdym razem myslec - no jak sie teraz to wszystko uporzadkowac? Dobry przyklad tutaj i tutaj (duzo, a mimo wszystko czyta sie niezle, i wszystko zrozumiale!). To, to co wazne, exclusive'y tematy numera - niech zajma wiecej miejsca. To, co jest zawsze - mniej, mozno spiskiem.

Najwiecej zmian w dobra strone. Tylko teraz logo gdzies sie "schowalo" u gory, i nie chce sie pokazywac. Wciaz mysle, ze nazwanie gazety powinno byc u gory (np. c lewej strony) z rubryka (srodek) i strona (c prawej).

Tekst czyta sie teraz o niebo lepiej. Tylko zaglowki z podwojna linia - ZLO.

Jest jednak kilka uwag w strone fotografii. Takie obciekanie fotek - d*pa. Mowie o tych, ktore posrodku stron. Miedzy kolumnami. Jak robic? I zawsze jest google!

Stopka redakcyjna - swietny przyklad, jak powinien obciekac tekst wokrug fotki! I wstep tez sie podoba!

I jeszcze jedna, ostatnia, uwaga - ciezar! Majac dobry net, i niezly komp (Photoshop, Flash, Corel jednoczesnie + Opera + IE i jeszcze radio gra - bez zarzutow!) lagi jak cholera. Prawdopodobnie od "obrazkow". Przerobcie na gif'y (128, 64, i najlepiej 32 kolora!). Takaja baaardzo duza gazeta nieporzebna - jesli dla kogos tekst maly - zwiekszy sobie wszystko. A jesli sie 'image' troche znieksztalci - nic strasznego!

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Witam ponownie!

Po raz kolejny wydajemy nowy numer forumowej gazetki ;). Zapraszam do czytania i proszę o wyrażanie swoich opinii w tym temacie ;).

Wersja on-line

Wersja do pobrania

A w nim!

1. Co nowego na Gothic Up?
2. Wywiad z Rangizem
3. Weekend z Userem
4. Kącik Techniczny
5. Kącik Literacki
6. Kącik gier wideo
7. Podsumowanie najważniejszych wydarzeń z Polski i ze świata
8. Kalendarium historyczne.

Enjoy! ;)

Ave

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
widzę że wszelka krytyka jak groch o ścianę w przypadku tej gazetki.
bez wątpienia najgorszy numer ze wszystkich, a fakt że temat numeru to WYWIAD Z JAŚNIE PANEM RANGIZEM załamuje, ciekawe czy w tej gazetce doczekamy się też newsów rodem z onetu czy wp.pl.. "paparazzi złapali rangiza na zakupach ZDJĘCIA!! SZOK!", ale zapewne wybranie tego artykułu jako tematu numeru było w gestii redaktora naczelnego, i jak widać doskonale pasuje ta decyzja do opisu tej osoby w pewnej piosence BSTU o nim... o tym że weekend z userem to podsumowanie wywiadu i nic nowego nie wnosi chyba nei trzeba wspominać, zresztą jak widać cokolwiek krytykujące gazetkę to syzyfowa praca. relacja z gamescom strasznie lakoniczna, brak w zasadzie informacji o tym, tylko 1 strona, podczas gdy opowiadanie wersusa - które chyba pisze masowo na potrzeby gazetki - zajmuje chyba 1/3 całego materiału. tak samo kącik techniczny i o grach. podsumowanie wydarzeń, chętniej mogę znaleźć na portalu z newsami, zresztą g.up nie jest najlepszym miejscem na takie cos tak jak i kalendarium, które też powinno byc na wylocie, generalnie fakt że mało jest tu treści a więcej takich pierdół uświadcza mnie w przekonaniu że ta gazetka to wielki, wielki przerost formy nad treścią - bo szata graficzna jest niezła. i to chyba jedyna mocna strona tej gazetki..

Electric Dragon

Majster
Weteran
Ze wszystkiego przykuł mnie wywiad z Rangizem. Reszta mnie po prostu mało obchodziła, bo część z opisywanych info, wiadomości po prostu znam. Nudą wieje ten numer lekko. Miało być więcej o nowej odsłonie forum, pożytecznych opcjach a tutaj praktycznie nic. Smutno.

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Ale trzeba też wziąć pod uwagę to że trudno cokolwiek więcej napisać o forum. Nie jesteśmy specjalistami, większość z nas pisze w czymś takim po raz pierwszy i dopiero się przekonują co robić i jak robić. Wszystkie uwagi czytamy i bierzemy z nich przykład więc nie stresujcie się za bardzo. Każdy kolejny numer jest lepszy - może niewiele ale lepszy.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Mówiłem to dawno temu, ale powtórzę jeszcze raz - chociaż w zasadzie Drago już powiedział prawie wszystko. Mniej pisać o głupotach, więcej o forum, Gothicu i Risenie. Jaki jest sens powtarzania w "weekendzie z userem" tego co było napisane w wywiadzie? Kalendarium, kącik techniczny... do wywalenia. Jak ktoś będzie chciał sobie poczytać o nowinkach technologicznych, to sobie wejdzie na forum/portal poświęcony tejże tematyce.
Niestety, ale w obecnej formie, gazetka nie ma racji bytu.

Pozdrawiam

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Tak samo jak ED, tylko wywiad.

Tylko 3 pytania? Fahren się napracował, no no, winszuję. Mimo to wywiad nie był najgorszy ale to nie zasługa redakcji, tylko tego, że Rangiz jest zwyczajnie dobrym rozmówcą.
Oprócz tego z całości zostawiłbym tylko kalendarium.
Kącik literacki jest w porządku ale jeśli opko jest za długie i nie wciąga, to jest taki odzew jaki jest. Wyjątkiem są tylko moje opowiadania ^^

Cóż, pracujcie dalej.

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
Bciaz nie moge sie przemoc przeczytac COKOLWIEK. Nie moge i wsio.
Ale sa i plusy!

Primo: Cover zrobil sie ciekawszy. Taki sposob wydzielenia jest czesto spotykany, co jednak nie znaczy, ze zly. +1!
Duo: Background'y postaci z serii - niezle - dobrze sie patrzy, nie je**e po oczam. +1!
Trio: Fotografii i podpisy - gowno. Dwa dobrych przyklada layout'a gazety: 1 i 2. -1!
Quatro: Pusty tekst. On nie obowiazkowo powinien byc upiekszony obrazkami. Popatrz tutaj. Widzicie "Analysis"? Nie przeszkadza, na temat i ciekawe. A dlaczego by nie? W wywiadzie taki "kwadracik" z zartem od czlowieka - samo to!

Koza123

Nadworny błazen Rangiza
Wypowiem się po raz kolejny. Otóż teraz trochępoczytałem i myślę, że gazetki o teletubisieach są lepiej wykonane.

Uno: 3 pytania to nie jest coś za mało?
Duo: Po ki grzyb w gazetce o gothicu kącik techniczny?
Trio: Nie wcięaga ani trochę, jak tak dalej zostanie to potencjalny czytelnik, po prostu CIACH tą gazetkę do kosza.
Quatro: Brak jakiejkolwiek grafiki. NO może JAKAŚ jest ale nie wiele, nie na temat i do CIACH Kupcie se droga "redakcjo" gazetkę o teletubisiach i bieżcie z niej przykład.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Uno: Jeżeli potrafisz choć 3 pytania ułożyć to rządzisz
Duo: Odwal się :p
Trio: Póki co ty sobie "pieprz tą gazetkę" jak nie masz kogo innego.
Quatro: Pewnie ty jesteś profesjonalnym grafikiem , który by na pewno wiedział co by nie było do d*py.

Vendetta

Deathproof
VIP
Jedynym plusem jest ładny lay. I koniec. Nawet najładniejszy lay i najlepsza okładka nie poprawią tych baboli, które sadzicie. Zamiast nad wyglądem popracujcie nad treścią. Jej bardziej przyda się "remont".

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Uno: 3 pytania to nie jest coś za mało?
Duo: Po ki grzyb w gazetce o gothicu kącik techniczny?
Trio: Nie wcięaga ani trochę, jak tak dalej zostanie to potencjalny czytelnik, po prostu pieprznie tą gazetkę do kosza.
Quatro: Brak jakiejkolwiek grafiki. NO może JAKAŚ jest ale nie wiele, nie na temat i do d*py. Kupcie se droga "redakcjo" gazetkę o teletubisiach i bieżcie z niej przykład.

Ad 1 - chodź i nam pomóż. Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś był w gazetce.
Ad 2 - Przeczytaj nazwę. Raz. Drugi. "Gothic Up"... Tak to to tymi dużymi literkami. To nie jest gazetka o Gothicu tylko o forum i użytkownikach. Kogoś to interesuje? - to o tym pisze proste. Kącik może zostać
Ad 3 - Szkoda mi twojego monitora. Smutnie musi wyglądać w tym koszu.
Ad 4 - Po pierwsze. Waga. Narzekaliście na wagę poprzedniego numeru więc obrazków nie może być tak dużo. Staram się znaleźć taki punkt w którym i jakość jest ok i waga nie przeszkadza. Jak na razie na jakość ani wagę skarg nie ma więc w tym numerze jest ok.
Po drugie. Chodź i pomóż. Przeszukuj internet w poszukiwaniu obrazów które są na temat, łatwo wkomponować itd. Bardzo mi się przyda ktoś kto się tym zajmie.

Rozumiem, chciałeś być śmieszny. Rozumiem, teletubisie, tak lubisz to, wiem. Wiem że chciałeś pokazać się z inteligentnej strony używając łaciny. Wiem, wybaczam. Ale zanim ruszysz krytykę zrób to tak by autor po przeczytaniu nie miał cię kompletnie w d. Bierz przykład od przedmówców. Poza tym powtórzyłeś to co oni powiedzieli. My już o tym wiemy i pracujemy nad poprawą.

Vender

Member
Słabo, w ułamku procenta zgodzę się z kozą. Dobra o ile oprawa ładna to z tekstem to średniawo. Jak ktoś mi zarzuci "to sam się wysil i napisz lepiej" to dobra. Wracając do tekstu to trzy pytania, nawet osobniki o najniższym poziomie intelektualnym zdołają wykrzesać więcej. Cóż, ale przynajmniej wyrażacie szczerą skruchę i pracujecie nad poprawą. :p

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom