"Moja jest prawda tylko i jest to prawda najmojsza"
:
[SIZE=24pt]NIE MA GOTHICA NAD GOTHICA I[/SIZE]
Zacząłem grać w 2006 roku. Tak wiem późno, co to za fan serii jak nie był z nią od początku. Lecz jestem wielkim fanem. Grę przyniósł mi do szkoły kumpel i mówił, że jest zaje**sta i inne superlatywy. Ja sobie myślę zainstaluję - zobaczę. No więć instalacja i gramy. Pierwsze co się rzuca w oczy to grafa, ale ja nigdy gier po grafice nie oceniałem więc gramy dalej.
Sterowanie - myślę sobie przyzwyczaję się, w Indiana Jones and ET było gorsze. No a najbardziej to śmieszył mnie milowy skok Beziego. Ale po 1/2h gry wszystkie wady zniknęły. Teraz grałem tylko po to żeby zobaczyć czy mnie wciągnie i tak dotarłem do Starego Obozu i się nie orientowałem co jest gdzie, bo szukałem Mordraga. Przestałem grać. Na drugi dzień, kumpel w szkole wyrysował mi SO gdzie jest Mordrag i żebym z nim poszedł to mi Expa nabije
. Później było już z górki. Opowiadania o bracwie Śniącego - gdzie by mi do głowy przyszło, że będę z nim walczył pod koniec gry. Ta gra tak wciąga jak żadna inna. Mam do niej ogromny sentyment i nigdy mi się ona nie znudzi.
Może zacznę od minusów, oto one:
(do tych co nie widzą: to dobrze, że nie widzicie, bo ich nie ma)
Plusy:
+ Bo ta gra jest
+ Ma super fabułę
+ ma super teksty
+ ma super dubbing
+ jest innowacyjna jak na swoje czasy
+ ma klimat, a jak się wraca w GII do kolonii to się łezka w oku kręci
+ nie ma minusów
+ Bugi, bo to jedna z cech charakterystycznych gothica
A teraz o następczyniach.
Gothic II NK. Ocenię od razu dodatek bo sama "dwójka" jest łatwa i nudna tak, że doszedłem do Dworu i odinstalowałem.
Plusy:
+ Ciekawa fabuła będąca kontynuacją poprzedniej.
+ Świetny dodatek
+ Kontynuacja wątki Kolonii !!!!
+ Postacie z poprzedniej części
+ Super teksty
+ Klimat
Minusy:
- z deczka wiadomo co się będzie działo
- muzyka lekko gorsza od muzyki z jedynki
- o wiele łatwiejsza w końcówce niż "jedynka"
Gothic III - to gra w którą nie grałem z powodów sprzętowych, ale co nieco o niej wiem
Więc powiem tylko tyle:
Plusy:
+ Za to, że ma powiązania z poprzedniczką
+ Niezła grafika. ale jakby dali tą z GI to bym się nie obraził
+ nieliniowa
Minusy:
- bugi, że masakra
(wiem, że gothic bez bugów to nie gothic ale to jest przesada)
- nie ma KHORINIS I GÓRNICZEJ DOLINY!!!
- Jest kursor myszki!!!
- dziwne systemy nauki
Jeśli w nią zagram to tylko dlatego, żeby zobaczyć zakończenia i pogadać z Diegiem, Lee, Gornem, Lesterem, Miltenem i Laresem
Ale się rozpisałem
pozdrawiam wszystkich fanów gothic!