Gothic Magazine

Status
Zamknięty.

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Vender zobacz że post Kozy służył tylko i wyłącznie temu by się pośmiać. Nie wiem jak reszta redakcji ale ja poczułem się wyśmiany, więc dlatego dałem argument - "zrób to lepiej". Koza nie powiedziała nic nowego, powtórzyła to co już było powiedziane. Nawet i to zrobiła nie umiejętnie.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Witam.

Po dość długim zawieszeniu, nasza forumowa gazetka powraca. Zmieniliśmy jednak jej treść i to dość zasadniczo, stosując się (tym razem ^_^) do wyrażonych przez Was uwag i zastrzeżeń. Mamy nadzieję, że ten numer gazetki przypadnie Wam do gustu o wiele bardziej, jednak dalej wszyscy jesteśmy otwarci na konstruktywne uwagi ;). Zapraszam do lektury.

Wersja do pobrania

Wersja on-line

Kolejny numer już za miesiąc!

Ave

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Jest lepiej. Na pewno na duży plus można zaliczyć wywalenie tych kącików sportowych, technicznych itp. Layout jest całkiem ładny i przejrzysty, tylko te białe paski w nagłówkach jakoś mi nie pasują. I na miłość Boską, co to za ramka ze wstępniakiem od naczelnego? Wywalta to, bo paskudne.
Poza tym nie mam raczej jakichś większych zastrzeżeń co do treści, gdzieniegdzie można się przyczepić do paru rzeczy
("powodem zakładania nowych kont było banowanie przez naszych moderatorów" - 3 razy musiałem czytać to zdanie, żeby je zczaić ;f )
Ogólne wrażenie pozytywne - działajcie dalej.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
tylko te białe paski w nagłówkach jakoś mi nie pasują. I na miłość Boską, co to za ramka ze wstępniakiem od naczelnego? Wywalta to, bo paskudne.

Nie zgadzam się. Moim zdaniem to bardzo fajne. Kilka słów od Ojca prowadzącego :)
Oczywiście o ile będą to sympatyczne wstępniaki z jajem. Warto nad stylem popracować.

Layout jest całkiem ładny i przejrzysty
Też uważam, że jest świetny :)

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Yeed, nie chodziło mi o treść wstępu (choć bardzo uboga) a o tę ramkę, co napiździa kometami po oczach :p

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Bardzo ładnie wyszedł ten numer. Trzeba przyznać, że ta przerwa dobrze nam zrobiło. Wszystko dopracowane, przejrzane 2 razy. Naprawdę przyjemnie wszystko się czyta przy ciekawej oprawie graficznej. Wyrazy szacunku dla wszystkich redaktorów.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
"A nóż jakiś cud" ... jaki nóż? do kebaba? pozostawię to bez dalszego komentarza.
"nie udanej"
i inne, nie wymienione w czołówce...
no i nadal kalendarium jest do wywalenia.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
no i nadal kalendarium jest do wywalenia.

Liczę, że po moich wskazówkach Kalendarium będzie, aczkolwiek w innej tematyce ciut..

Zatrudnijcie Biafa jak korektę

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Bez punktu powiem, że nazwa gazetki dalej jest zdupna.

Ja bym się przyczepił do wywiadu, który ( choć lepsze niż poprzednie ) dalej jest robiony po amatorsku.
1. Przywitanie i pożegnanie, śmichy chichy. "Witam Wszystkich Czytelników Gazetki, jak i jezuitów i arabów, antysemitów i Rydzyka". Po co się witać?
witam wszystkich, esteśmy dzisiej na siłownja!!
Normalny wywiad od razu zaczyna się od pytania redaktora a nie lizaniu sobie tyłków. Tak samo z żegnaniem się. Nie pozdrawiamy naszej mamy, czy kolegów z pracy albo studiów. Wywiad winien się kończyć zwyczajną odpowiedzią na ostatnie pytanie.
Wydaje mi się że zbyt wiele osób kojarzy wywiad z telewizją. W telewizji, owszem witamy się z telewidzami czy z publicznością w studiu, ale to dlatego że widać naszą gębę. Na papierze to nie powinno obowiązywać.
2. Wypowiedzi redaktora są zbyt długie. Nie powinno tak być że ok 40% wywiadu to wypowiedź redaktora. Pytania powinni być zazwyczaj krótkie i jasno określone. Oczywiście nie odbieram praw redaktorowi do wszelkich dygresji, bo jeśli bohater wywiadu odpowiada np. krótkimi zdaniami, to jasnym jest, że redaktor winien "zaczepiać" wypowiedzi swojego gościa i stawiać nowe pytania. Tak czy siak Dud, za dużo wtrąceń z twojej strony.
3. Co do samych pytań, jest lepiej. Dzięki Bogu wyrzuciliście pytanie "Jak się zaczęła twoja jeb... przygoda na forum" na nieco lepsze o administracji. Tutaj widzę postęp i oby tak dalej.

Resztę rzeczy chyba ocenili inni. Layout i ogólnie estetyka grafiki jest moim zdaniem bardzo dobra. Tutaj również są postępy.
Również zgadzam się że obecne kalendarium trzeba albo wyrzucić albo je zmienić.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Cóż, nie widziałem poprzednich odsłon gazetki, więc nie mam się do czego odnieść. Napiszę więc o moich wrażeniach, bez żadnych specjalnych paralel.
Zgadzam się z poprzednikami wypowiadającymi swoje opinie przede mną, co do wyglądu, szaty graficznej i estetyki wykonania. Czyli, w zasadzie w tym względzie, nie ma do czego się przyczepić. Całość wygląda dobrze i przejrzyście, a więc forma gazetki jest, kolokwialnie mówiąc: ok.

Co do treści:

Jeżeli chodzi o wywiad i sposób jego przeprowadzania, to muszę się zgodzić z uwagami Booma. Wypunktował tę kwestię dość skrupulatnie, więc nie ma sensu się powtarzać.

Co do innych artykułów, to często rażą błędy stylistyczne i składniowe. Raz nawet gdzieś (chyba w wywiadzie) zaistniał błąd zastosowanie słowa o innym znaczeniu, niżby to wynikało z kontekstu. To duży minus.
Samej zawartości merytorycznej nie można nic zarzucić.
Podsumowując, popracowałbym nad stylem i składnią, reszta jest satysfakcjonująca. Tyle z mojej strony.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Tak więc przydałoby się zaangażować do Gazetki osoby, które zajmowałyby się korektą wykonanych artykułów, by zadbać likwidacje rażących błędów.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Witam.

Przede wszystkim, dziękujemy za zainteresowanie i komentarze :). Do Waszych, w większości słusznych, uwag, postaramy się zastosować. Zostały już uczynione w tym kierunku odpowiednie kroki (znaczy mamy korektora).
Ale nie o tym chciałem napisać. Otóż, wielu z naszych userów ma wiele do powiedzenia na wybrane tematy, być może nawet przelewa je na papier. W takim razie zachęcam do przesyłania swojej twórczości nam (najlepiej mnie ^^), a zostanie ona zaprezentowana w naszej gazetce :). Będziecie nawet Gośćmi Honorowymi numeru... szpan, nie?

Zachęcam również, tych którzy jeszcze tego nie zrobili, do przeczytania i skomentowania nowego numeru.

Ave

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Poprzednie posty czytałem pobieżnie, więc nie wiem czy będę powtarzał po innych czy nie.

Szata graficzna - jest ok, ale często na jednej stronie jest zdecydowanie za dużo upchane. Stwarza to wrażenie chaosu i generalnie nie sprzyja za bardzo oczom ani estetyce gazetki.
Jakość grafik - przynajmniej w wersji online - pozostawia często wiele do życzenia.
Kalendarium CSP - opisy obrazków... wtf? Nawet jeśli obrazki (czy ich miniaturki) ważyły zbyt dużo, to mogliście wstawić jakieś linki do nich na koniec artykułu czy coś w tym stylu... bo wiecie gdzie ja mam opisy obrazków? Chyba nie jest ciężko to stwierdzić.
Co do wywiadu z Dudem, to nie będę powtarzał ortografów itp. po pozostałych, za to powiem tylko, że nie wstawia się tak starego wywiadu. Toż to ma już z 4-5 miesięcy... bez jaj. Jak chcecie przyciągnąć czytelnika, skoro serwujecie mu odgrzanego kotleta?
Te nazwy przedmiotów w artykule o Arcania Inventory Editor mogliście spolszczyć... Co mi z tych angielskich nazw, skoro nie znam ich polskich odpowiedników? Tzn. ja znam, ale mówię za kogoś, kto z tym językiem zbyt wiele do czynienia nie ma. I co wtedy?
Zapowiedź "Upadku Setariff"... Wiele o tym bzdecie napisać się nie dało, ale redaktor mógł chociaż pofantazjować co będziemy mogli tam zobaczyć... tym czasem parę suchych informacji, 3 screeny i papa. Cóż...
Kalendarium - z perspektywy czasu widzę, że był to nietrafiony pomysł. Mi, jako czytelnikowi naprawdę nie chciało się tego czytać. Po gazetce o Gothicu spodziewam się konkretnych wieści ze sceny Gothicowej. A mogliście napisać np. o modach. Nawiązać kontakt z modderami, popytać o to i owo, zrobić wywiad... To byłoby ciekawe! A co mnie obchodzi wywiad z członkiem Ekipy? Jest to związane z forum, to prawda, może nawet sobie istnieć, ale generalnie to za mało Gothica w gazetce o forum Gothic.
Przede wszystkim wymyślcie inne zapychacze :p Bo dla mnie gazetka może być 3 razy krótsza, ale żeby przedstawiała konkretne i ciekawe informacje.

Ostatnia sprawa. Dlaczego to tyle waży?! Via Appia ma zwykle koło 100 stron i waży tyle samo! A grafiki w tym magazynie są naprawdę pierwszej jakości. Tymczasem u was nie dość, że małe i dużo waży, to jeszcze grafiki są brzydkie. Robota dla technika czy kogo tam innego się kłania.

To tyle, mam nadzieję że przynajmniej część moich uwag weźmiecie sobie do serca :)

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Te nazwy przedmiotów w artykule o Arcania Inventory Editor mogliście spolszczyć... Co mi z tych angielskich nazw, skoro nie znam ich polskich odpowiedników? Tzn. ja znam, ale mówię za kogoś, kto z tym językiem zbyt wiele do czynienia nie ma. I co wtedy?
A jak w programie SĄ ANGIELSKIE NAZWY?! Po kija to spolszczyć skoro potem się nie wie? Patrzysz szukasz, kurde coś po angielsku, a ja mam po polsku, po co mi teraz po polsku?

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Po polsku po to, by wiedzieć potem jak te przedmioty po POLSKU będą się nazywać w grze.

Geez, przeczytałem jeszcze raz, mój błąd. Chodziło o przedmioty WYŁĄCZAJĄCE grę, ja przeczytałem odwrotnie :D

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Po polsku po to, by wiedzieć potem jak te przedmioty po POLSKU będą się nazywać w grze.
Akurat program ma to do siebie, że dodaje przedmioty po ANGIELSKU, nawet jak masz polską wersję, będziesz mieć w ekwipunku przedmiot po angielsku. Ale po aktualizacji 30% przedmiotów jest po polsku.

A zresztą po co ci po polsku nazwy skoro dodając to crashują grę?

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Witam wszystkich!

Zgodnie z zapowiedziami, nadszedł czas zmian dla naszej gazetki. Od dziś nie jest to "La Gazette de Gothic Up" a "Gothic Magazine"! Zmieniamy nazwę ze względu na Wasze uwagi, lecz ma to także podkreślić przerzucenie ciężaru artykułów z forum na serię.

Co w nim znajdziecie? Przekonajcie się sami ;).

Wersja do pobrania

Wersję online będziemy w stanie udostępnić dopiero wieczorem :).

Miłego czytania!

Ave

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Moim zdaniem jest coraz lepiej :)

Ciekawy wywiad z Robenem, Damian Kryszałowicz ładnie dorzucił swoje trzy grosze, przeczytałem też artykuł o Multi i modyfikacji. Reszty nie czytałem bo mnie Risen czy Arcania nie interesuje.
To co jednak udało mi się ogarnąć oceniam pozytywnie. Mam tylko pytanie, czemu pod relacją Damiana Kryszałowicza napisane jest "Autor: Elessar" ; o. To może zmylić czytelnika kto tak naprawdę napisał tę relację.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom