Dyskusje Różne

Phantom Lord

Active Member
No to bierzcie się do roboty, bo ambitnych tekstów naczytałem się już przez ostatnie kilka miesięcy. I nie zamierzam nikogo wyznaczać do dyskusji w Garnizonach, bo wszyscy mieliście to robić...

Ja się biorę do roboty po szkole, planuję jeszcze kilka rzeczy "dorysować".

Co powiecie na to, abyśmy wymyślili sobie flagę Zakonu (czy tam godło, jak chcecie), które można by umieścić w tych informacjach graficznych i np.: vademecum czy liście braci?

Karpielek

VIP
VIP
To jest bardzo dobry pomysł. Flaga ZŚMl lub godło w sygnaturce fajna sprawa l Tylko jak miało by ono wyglądać. Nie mam pomysłu ale nasi graficy z pewnością coś wymyślą xD

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Co do godła mam pomysł na jego wygląd - na środku złoty miecz, po bokach Ogień i Woda i zarąbisty napis Zakon Św. Miecza

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
primo moim zdaniem podział n garnizony nie ma sensu...
przy takiej niewielkiej liczbie zakonników..powinniście stworzyć jeden garnizon

Phantom Lord

Active Member
No niestety mi też się to wydaje bez sensu i od dłuższego czasu wydawało, ale tak było od początku i trzeba by robić ostre zmiany, żeby połączyć się w jeden garnizon... Zmiana Vademecum, prac, userbarów, listy braci i psuje to trochę wszystko o czym pisaliśmy w opowiadaniu i ogólną strukturę Zakonu. . Nie wiem czy to dobry pomysł. Fakt faktem, że poza tym wszystkim, podział jest niepotrzebny. Poza tym jak miałby się wtedy nazywać dział (subforum?) z dyskusjami zakonnymi. No i jak miałyby wyglądać userbary?

Można ewentualnie dać dopisek do Vademecum, że dawniej Zakon dzielony był na Garnizon Wody i Ognia i dlatego naszego godło i flaga wygląda jak wygląda.

Co wy na to?

PS Oczywiście nie pozbędziemy się Komturów. Będą dalej pełnić tą samą rolę, tyle że bez dopisków "Ognia" i "Wody".

Karpielek

VIP
VIP
Podoba mi sie pomysł aby powstał jeden garnizon, tylko jakbyśmy wtedy podzielili zadania? Rozumiem że wtedy członkowie będą zajmować sie tym samym co inni. W takim razie dużo roboty nas czeka...

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Czyli rozumiem likwidujemy garnizony ? ok
Jak dla mnie i tak to nic nie da. Jestem pesymistą z natury a do tego widzę, że potrafimy się zebrać jak prawdziwi Polacy, w obliczu zagrożenia lub czegoś w tym stylu ;]
Mam nawet sam pewien zamysł na jakiś ruch albo cokolwiek, ale to jak zobaczę, że ludzie jeszcze coś chcą tutaj robić.

Phantom Lord

Active Member
No wiesz, teoretycznie to i tak członkowie jednego garnizonu piszą w drugim i odwrotnie, a Garnizon Wody i tak ma większą popularność. Miała też być jakaś rywalizacja między garnizonami (za wyjątkiem krucjat), ale to i tak nie działa.

Ktoś zaproponuje nazwę dla jednego subforum, gdzie będą się odbywały dyskusje?

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Ja bym mógł zrobić, jeśli sobie życzysz mistrzu takie zaproszenie graficzne ^^. Tzn. Wypatrzyliśmy fajnego gościa na forum, i wysyłamy mu wiadomość. Nic nie pisać tylko taka graficzka gdzie by pisały wymagania itp ; ). Podjąłbym się zrobienia takiego czegoś. Jeśli pozwolisz, PL ;]

Phantom Lord

Active Member
Myślę, że to powinna być raczej informacja w sygnaturze, albo i to, i to. Zdarza się, że wpada fajny gość, który ma skończone 30 lat i mu się w to bawić nie chce. Jak tą sprawę dokończymy to chętnie skorzystam z twoich usług :) Ale nie tych seksualnych.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Zacznijmy od nowych userbarów chyba ... a subforum do dyskusji nazwałbym : "Dyskusje" .. jakaż ambitna nazwa, albo "Pokój Badaczy" ... czy coś w ten deseń.

Najemnik@

Member
Niech zakon dalej żyje, moge sie czymś zająć oczywiście jeżeli tylko będe potrafił, możecie mi wyznaczyć jakieś zajęcie ^^

Phantom Lord

Active Member
To ja zaproponuję nazwy: Palatium, Klasztor, Cytadela.

No i odnośnie userbarów - trzeba całkiem nowych, ze względu zniesienia garnizonów i powstania nowych rang. Rang jeszcze nie ma (te wcześniejsze zostaną i tak). AS, zawsze robiłeś userbary, więc może i tym razem się tego podejmiesz? Przydałby się jakiś nowszy projekt, a przynajmniej barwy... No chyba, że po prostu wszyscy dostaną te barwy, które są przewidziane dla Zasłużonych Członków i Wielkiego Mistrza.

Ktoś wykona godło i/lub flagę Zakonu? Może Kyroge? Widziałem, że robisz fajne graficzki :)

AS, przemyślę jeszcze tą grafikę dla potencjalnych chętnych, bo to dobry pomysł jest.

No i jeszcze jeden mankament - czy chcecie, żeby w ZŚM było miejsce na luźniejsze rozmowy? Nie było tego w planach tworzenia Zakonu, ale na pewno zjednoczyłoby to bardziej Zakon. Żeby nie popaść w prostackość, obowiązywałaby tam oczywiście większa kultura i staranność pisania niż na reszcie forum.

Najemnik.. Chciałeś zadanie widzę. Dam Ci nawet dwa.
1. Poszukaj daty powstania Zakonu, chociaż przybliżonej. Może znajdziesz gdzieś temat, gdzie były wstępne dyskusje o Zakonie, może się kogoś spytasz... Cel uświęca środki
2. Poczytaj jakieś internetowe słowniczki i inne pierdoły - potrzebne mi tłumaczenie "Zakon Świętego Miecza" na łacinę :)
Mam nadzieję, że się podejmiesz.

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Podejmę się w najbliższych dniach zrobienie userbarów ...

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
A co z Rangami ... bo zamuliłem ?
A co do nazwy subforum .. przemyślałem i moją propozycją jest Kapitularz
CYTAT
Pomieszczenie obok kaplicy, które było salą narad i posiedzeń. Raz w tygodniu odbywały się tutaj zebrania, którym przewodził komtu

Jakoś tak pasuje do czegoś, gdzie mają odbywać się dyskusje bardziej niż Palatium czy Cytadela ;]

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Palatium niech będzie moim zdaniem. Kapitularz jakoś tak trudno się wymawia i nie ma tego błysku w nazwie :).

Kyroge

Member
CYTAT
Ktoś wykona godło i/lub flagę Zakonu? Może Kyroge? Widziałem, że robisz fajne graficzki :)

Coś w stylu tego? I takim tłem jak da Wielkiego Mistrza i Zasłużonego? Jak tak to mogę wykombinować ;)
A jeżeli już coś takiego to orzełek czy coś innego?

A co do nazwy miejsca dyskusji - Palatium rlz ;)

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
CYTAT
Palatium (łac. – wzgórze rzymskie Palatyn) - nazwa używana dla określenia starożytnego lub średniowiecznego głównego budynku zamku (nm. Palas), pałacu cesarza, króla lub biskupa. W budynku znajdowały się: sala reprezentacyjna, komnaty władcy i na ogół kaplica zamkowa.

Jako palatium (nm. Pfalz) określano w średniowiecznych Niemczech umocnione dwory królewskie (łac. villa regia lub curtis regia) włącznie z przynależnymi włościami, gdzie odbywały się zjazdy. Nazwy tej używa się również dla określenia halowych, prostokątnych budynków wznoszonych przez władców wczesnopiastowskich na terenie dzisiejszej Polski. Po tych palatiach zachowały się jedynie relikty fundamentów, badane metodami archeologicznymi. Ich architektura była najprawdopodobniej wzorowana na pfalzach cesarskich.

Jak tam sobie chcecie ... jak chcemy błysk w nazwie to zmieńmy nazwę zakonu na Power Rangers ... ja tylko chcę nadać zakonowi cech zakonnych, dlatego będę walczył o wprowadzenie planowanej wcześniej kapituły i Kapitularzu. ;]

Phantom Lord

Active Member
Dud, a Ty znowu się upierasz przy swoim do bólu. Luzzz. Może i Kapitularz bardziej pasuje, ale jakoś nie wpada w ucho według mnie, a i to się liczy. Poza tym Palatium też ma pewne znaczenie związane z tym co tu robimy.

Garnizon też nie jest nazwą idealnie mieszczącą się w jej rolę w ZŚM i jakoś pasowała. Jak chcesz to walcz o swoje, mi chodzi tylko o dobro Zakonu, więc niech Zakonnicy wybiorą nazwę.

Kyroge - wolałbym raczej, żeby to wyglądało tak jak ktoś już wcześniej powiedział, czyli miecz, a z jednej jego strony woda, a z drugiej ogień. Było coś chyba nawet w opowiadaniu zakonnym.

Do góry Bottom