Dyskusje Różne

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Dobra, to może w końcu i ja powiem, co mam do powiedzenia :)

Po pierwsze, trzeba zrobić tę broszurkę informacyjną, najlepiej walnąć jakiś fajny tekścik utrzymany w stylistyce średniowiecznej, to wszystko na jakiejś ładnej grafice.

Po drugie, nazwa Kapitularz moim zdaniem bardziej pasuje.

Po trzecie, pozwoliłem sobie przetłumaczyć nazwę zakonu na łacinę: ORDO SANCTUS ENSIS (GLADIUS, FERRUM) można wybrać, co bardziej pasuje :)

Co do garnizonów to faktycznie ich istnienie nie ma sensu, nie przy takiej ilości członków. Jeśli będzie więcej rekrutów, będzie można zastanowić się nad ich przywróceniem.

Można by też urozmaicić walki - prowadzić je tak jak dotychczas przez gg, ale w formie konferencji. Osoba prowadząca walkę zadawała by pytanie, a ten z uczestników który zgłosi się pierwszy, odpowiada. Można by zobaczyć jak sprawdzi się to w praktyce i ewentualnie coś zmienić, albo zostawić walki w takiej formie jak są.

Najemnik@

Member
Najlepiej dla mnie brzmi Platinum i jestem za platinum ;]
P.S.
Czemu nie katakumby?xD

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Mnie bardziej podoba się nazwa Palatium.
Może walniemy sobie jeszcze hymn ? Pasowałoby.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
A idźcie w pizdu ... umywam ręce od nazwy ... ;]
CYTAT
Po drugie, nazwa Kapitularz moim zdaniem bardziej pasuje.

PIWA MU !! SLAVA ;]

A ORDO to bardziej porządek, aczkolwiek którymś tam znaczeniem tego słowa to zakon. Ale bardziej pospolite tłumaczenie słowa ordo to właśnie porządek.
CYTAT
Novus Ordo Seclorum - Nowy Porządek Wieków (Wergiliusz);

natomiast

CYTAT
clerus, cleri, m - duchowieństwo; zakon duchowny

coenobium, coenobii, n - klasztor; zakon

Ale tutaj mogę przystać na Ordo .. brzmi zdecydowanie lepiej.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
CYTAT
Zakon krzyżacki - pełna nazwa brzmi: Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie (Zakon Krzyżacki, Zakon Niemiecki, łac. Ordo fratrum domus hospitalis Sanctae Mariae Theutonicorum in Jerusalem, Ordo Teutonicus,

Ordo moim zdaniem pasuje, ewentualnie może być ordinatio

A te Palatium to jest tu ni wpiął ni przyłatał, nijak nie pasuje do idei tematu, poza tym Kapitularz pasuje bardziej i tyle, jest bliżej średniowiecza :]

Phantom Lord

Active Member
Co do tłumaczenia - ważna jest jeszcze budowa gramatyczna, a tutaj nie będzie chyba tak prosto, a przynajmniej tak mi się wydaje.
FERRUM - to znaczy żelazo z tego co pamiętam (Fe) :D
Bojan, też myślałem nad zmianą zasad walki. Można by różne sposoby znaleźć i stosować zamiennie.

No i co do nazwy - możemy zawsze znaleźć trzecie wyjście, bo nie życzę sobie dawać piwa nikomu, jeśli ja też nie dostanę (to do Dudzia :])

Palatium też używano w średniowieczu :)

E

Electric_Dragon

Guest
To i ja się wypowiem.

Co do nazwy, Kapitularz odpowiada mnie. Jakoś wg mnie bardziej pasuje do Zakonu. Co do jego dalszej egzystencji. Cóż, widzę próbujecie jeszcze coś działać. Ciekawi mnie jak długo taki zapał potrwa. Przypomnę jeszcze, że czeka nas Krucjata. PL chyba pora by ją zacząć. Listę prawie mam. Połączmy garnizony, okej.

Zobaczymy jak to się potoczy dalej.

Phantom Lord

Active Member
No dobrze, niech więc będzie Kapitularz.

Sprawę połączenia Garnizonów załatwię jutro, dzisiaj nie mam czasu. Proszę nic tu na razie nie robić bez mojej wiedzy. Wszystkie prace już przeniosłem do Biblioteki, resztę załatwi się później.

Potem chyba zaczniemy Krucjatę... Odezwę się do Ciebie, ED, w niedalekiej przyszłości :) W międzyczasie kombinujcie co może być w tej naszej "wizytówce".

Trzeba jeszcze zrobić w końcu ten kodeks, czy regulamin.

E

Electric_Dragon

Guest
Okej

Co do nazwy naszego zakonu po łacinie:

Casa Sanctus Gladius
Dom Świętego Miecza

Servus Sanctus Gladius
Niewolnik Świętego Miecza

Studium Sanctus Gladius
Nauka Świętego Miecza

Veritatis Sanctus Gladius
Prawda Świętego Miecza

Utis Sanctus Gladius
Cnota Świętego Miecza

Coenobii Sanctus Gladius
Zakon Świętego Miecza

---------------------------------------------------

Do tego kwestia... jakiego miecza...

acinaces, acinacis, m - krótki miecz perski; krótka szabla; zakrzywiony miecz

chalybs, chalybis, m - żelazo/stal; żelazna broń/narzędzia; miecz; wędzidło (konia); grot strzały; sztaba

clava, clavae, f - pałka; laska; szorstki/sękaty kij; drewniany miecz ćwiczebny

copis, copidis, f - krótki zakrzywiony miecz

ensis, ensis, m - miecz

ferrum, ferri, n - żelazo; topór; nóż; pług; nożyce; żelazko; broń; miecz; nieczułość; twardość; ferro ignique - ogniem i mieczem

gladius, gladii, m - miecz; broń; mord

harpe, harpes, f - zakrzywiony miecz; szabla turecka; sierp; morski ptak drapieżny

machaera, machaerae, f - miecz jednosieczny; (późne) miecz perski lub arabski; broń

mucro, mucronis, m - ostrze; klinga; miecz; sztylet

palum, pali, n - pal; żerdź; stos (do palenia na stosie); drewniany miecz; (w l.mn.) drewniane ogrodzenie; parkan; płot

palus, pali, m - pal; żerdź; stos (do palenia na stosie); drewniany miecz; (w l.mn.) drewniane ogrodzenie; parkan; płot

-------------------------------------------

Ja proponuję jednak "gladius".

Coenobii Sanctus Gladius
Zakon Świętego Miecza

Phantom Lord

Active Member
Pytanie do Was.
Ewidentnie trzeba opowiadanie zacząć od nowa. Czy chcecie żebym stare zamknął i wrzucił do Biblioteki, czy mam je wyrzucić?
No i ktoś musi zacząć nowe opowiadanie. Chętni? :)

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Wrzucić do biblioteki. Ale ja się nie pisze na zaczynanie. Nie mam weny :/

Karpielek

VIP
VIP
Tak jak ci mówiłem na gg ,wrzuć do Biblioteki te stare opowiadanie. Zaczniemy od nowa. Tylko trzeba wszystko ogarnąć, zanim to zaczniemy. Na miarę możliwości będę się udzielał jak mógł.

Phantom Lord

Active Member
Powraca sprawa userbarów. Pele podjął się zrobienia zadania, ale doszliśmy do wniosku, że przydałoby się jakieś logo Zakonu (żeby nie pisać wszędzie Zakon Świętego Miecza Nowicjusz itd). Piszcie wasze sugestie na temat jego wyglądu. Tylko nie przesadzajcie z upodobnianiem się do herbu Wielkiej Brytanii, to ma być raczej proste :)

Pozdrawiam.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
"Święty miecz" - nad takim tematem herbu rozważałbym. Tylko jak ukazać święty miecz? Trzeba znaleźć obrazek jakiegoś wypasionego ostrza, a potem myśleć co tam dorobić, by wyglądał on na błogosławioną broń. Phantom wymyślił by dać mu "aurę" - dobry pomysł. Ale może ktoś ma jeszcze jakieś propozycję, bo mi nic nie przychodzi do głowy.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Może miecz ubrudzony orkową krwią ? Albo tak jak powiedział ED - miecz i otwarta księga i kałamarz.

Pozdrawiam

Phantom Lord

Active Member
Widzę, że wszystko zaczyna powoli iść do przodu. Cieszę się :) Za jakiś czas powinienem mieć logo, potem userbary. Nie wiem jak ja się temu Pelemu odwdzięczę.

Jak będziecie mieli jakieś problemy z zadaniami, to śmiało piszcie do mnie albo jak to coś ogólnego, w tym temacie.

Macie jakieś sugestie na temat tego co się dzieje w Zakonie? Co według Was trzeba zmienić? Oddaję ten temat do takich dyskusji... I może tych luźniejszych, ale nie schodźcie tu na kącik emo i pytania typu "ładna pogoda, prawda?", bo mnie nie poderwiecie, a jedyna dama w Zakonie jest już zajęta :)

AS, Ty byczku...

Do góry Bottom