Każdy wie, gdzie się rozgrywa akcja Gothic 1... Więc nie będę mówił który obóz ma najlepszy klimat. W każdym ma się świadomość, że jesteś za Magiczną Barierą, w każdym masz świadomość, że jesteś zamknięty i nie możesz uciec...
Na pierwszym miejscu stawiam Stary Obóz.
Bardzo mi się on spodobał. Podoba mi się taki układ budynków, jaki ma ten właśnie obóz. Jest po prostu... piękny.
Ukształtowanie terenu i krajobraz wręcz mnie powala. Są kasty- kopacze, cienie, strażnicy, magnaci. Żyją raczej w zgodzie. Chyba to widać, skoro wybudowali taki obóz
Ludzie ogólnie są w porządku- oprócz strażników wyłudzających haracz i Gomeza. Ten ostatni płaszczy dupę na tronie (sic!) i czeka aż ktoś zrobi wszystko za niego...
Później obóz Sekty.
Z wyglądu najbardziej mi się spodobał. Ładnie zbudowany na bagnach, miłe dla oka otoczenie. Ludzie też są spokojni. Palą cały czas i kto wie czy te skręty nie wypaliły im mózgu, aczkolwiek są przyjaźnie nastawieni do wszystkich.
Miło jest być nowicjuszem. W tę rolę najbardziej się wczuwasz- możesz robić to co inni nowicjusze.
I na końcu wielbiony przez innych Nowy Obóz.
Nie wiem co wy takiego w nim widzicie... Chociaż taki zły nie jest, tylko za mały! Pola ryżu i Kocioł się nie liczą.
Ludzie... Ludzie natomiast ćpają, biją się, kradną, gwałcą i grabią- czyli normalka w Górniczej Dolinie
Większość z nich to zawadiacy, rzadko zdarzają się mili ludzie.