O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
wole pepsi z cytryną :D

Niech i tak będzie, to tylko takie ogólne zawołanie u nas na ziemi dolnośląskiej funkcjonujące. Każdemu według życzeń ;)

"11 września - niewygodne fakty"- ten akurat oglądałem, tego pierwszego nie.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Dlatego powinno się znieść przymusowe ubezpieczenia i składki emerytalne. Każdy niech sobie odkłada we własnym zakresie do skarpety albo na konto w banku i będzie gitara. Każdy będzie mógł sam w pełni zarządzać swoimi finansami i mieć pretensje co najwyżej do siebie, że źle je rozdysponował.

Biaf, w Zeitgeiście poruszają jeszcze wątek Bilderbergu i banku światowego, także pozycja godna polecenia.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Dlatego powinno się znieść przymusowe ubezpieczenia i składki emerytalne. Każdy niech sobie odkłada we własnym zakresie do skarpety albo na konto w banku i będzie gitara. Każdy będzie mógł sam w pełni zarządzać swoimi finansami i mieć pretensje co najwyżej do siebie, że źle je rozdysponował.

Tak byłoby dobrze, ale to utopia. Żaden rząd, niezależnie kto go sformuje, nie wypuści takiej kasy z łapy.

Biaf, w Zeitgeiście poruszają jeszcze wątek Bilderbergu i banku światowego, także pozycja godna polecenia.

poszukam na [...] i sobie zapodam, w takim razie.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
o żeż w mordę ale się rozpisaliście, a wchodziłem tu chyba ostatnio wczoraj, widać wystarczy tylko iskrę rzucić na ten stóg siana. nie dałem rady wszystkiego przeczytać.

i podpisuje się czym tylko mogę pod stanowiskiem Bojana, złodziejski system emerytalny powinien być zlikwidowany, albo chociaż opcjonalny, jak dla mnie jest to naruszenie moich wolności gospodarczych - zabierają mi moje pieniądze, niby na emeryturę, dostaję z tego o wiele mniej niźli bym miał jakbym sam odłożył i jeszcze skurwysyny mają czelność mi wmawiać że to dla mojego dobra. na razie nie pracuję, ale kiedy już będę mam zamiar zrobić co się da żeby nie wspierać tego chorego systemu i bandy złodziei na górze.

nie na temat, ale dopiero ostatnio się zorientowałem że legendarni UK SUBS wypuścili pierwszy od 6 lat album w styczniu tego roku, Work in progress - dobry jest.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Jeśli nie przeszkadza Ci słaba jakość, to możesz tutaj obejrzeć http://video.google.pl/videoplay?docid=-5473024189424637139#

Tak byłoby dobrze, ale to utopia. Żaden rząd, niezależnie kto go sformuje, nie wypuści takiej kasy z łapy.
Niestety. Dopóki do władzy nie dojdą prawdziwi liberałowie, nie mamy nawet co marzyć o zniesieniu przymusowych składek, że o PIT i CIT już nie wspomnę.

switek17

Member
Omg od pół godziny czytam dzisiejszą dyskusję. Wreszcie dotarłem do końca.
Tja. To mi coś takiego przyszło do głowy. Teoretyzując... Co z ludźmi, którzy bardzo źle rozdysponują swoimi... finansami i na te stare lata nie będzie niczego, co mogło by choć w najniższym stopniu zapewnić warunki do życia? Na ulicę? Do piachu? Ah no tak, wprowadzimy eutanazję ;) Humanitaryzm na to nie pozwala.

Btw tak czytam wasze myśli i czuję się przy was strasznie ograniczony :< Popadnę przez was w kompleksy!

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Omg od pół godziny czytam dzisiejszą dyskusję. Wreszcie dotarłem do końca.
Tja. To mi coś takiego przyszło do głowy. Teoretyzując... Co z ludźmi, którzy bardzo źle rozdysponują swoimi... finansami i na te stare lata nie będzie niczego, co mogło by choć w najniższym stopniu zapewnić warunki do życia? Na ulicę? Do piachu? Ah no tak, wprowadzimy eutanazję ;) Humanitaryzm na to nie pozwala.

Btw tak czytam wasze myśli i czuję się przy was strasznie ograniczony :< Popadnę przez was w kompleksy!
Co z takimi?
nikt nie obiecywał że będzie łatwo.
nie mogą ludzie oczekiwać że do śmierci to inni będą dbać o ich utrzymanie. brzmi okrutnie, ale cóż - c'est la vie ...

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Kiedyś każdy sam sobie zdobywał pożywienie, budował szałasy, robił ciuchy, walczyło przetrwanie. Państwo opiekuńcze przyzwyczaiło nas do tego, że wszystko mamy podane na tacy i nie musimy się (teoretycznie) o nic martwić.
Jeśli ktoś nie umie sam zadbać o swoją przyszłość, to już jego problem. Najsłabszy wypada z gry, tak właśnie działa selekcja naturalna.

switek17

Member
Znaczy wg was mamy się cofać? A zrzućmy te nowo narodzone dziecię z najwyższego wzgórza, bo jest ułomne i samo się nie wyżywi. Spartanie mieli rację.

Bojan 2222 posty, "okrągła" liczba :D

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
już się nie martwcie, tym najsłabszym zawsze jakąś jałmużnę dadzą a że ledwo wystarczy... ale będzie, co prawda nie tyle co sobie inny zapracowali
a kto się pyta dzisiejszych emerytów/rencistów co mają po 400-700zł i muszą z tego żyć, kupić leki, zrobić opłaty itd, też każdy rząd ma ich w nosie.

czas skończyć z rozdawaniem kasy za nic, jak się daje to mobilizować do czegoś, nie mówię o ludziach schorowanych bo ci rzeczywiście mają przerąbane, ale pozostałych mobilizować do zmiany swojej sytuacji a nie rozdawać kasę i uczyć bezradnosci z pokolenia na pokolenie

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Co do systemu emerytalnego się zgadzam z większością, ale ja się już dzisiaj nagadałem

switek17

Member
Aktualny system emerytalny jest do d*py, to prawda. Mnie też wkurza, że prawie 1/3 zarobionych przeze mnie pieniędzy idzie do kieszeni jakiegoś staruszka a mnie nie dostanie się nic, bo pewnie umrę przed pięćdziesiątką. No ale przynajmniej częściowo uciszam swoje poczucie winy, że tak mało pomagam swoim dziadkom ;)

Po prostu strasznie ciężko jest mi wyobrazić sobie wizje Dragomira i Bojana.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
mi też, ale jeśli nie nastąpią żadne radykalne zmiany to ta spirala będzie się kręcić w nieskończoność... bo każde kolejne pokolenie będzie pracowało na poprzednie, i nie można będzie moralnie bez skazy na sumieniu odciąć poprzedniego, bo ono przecież pracowało w tym chorym systemie..

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Nie ma co liczyć na to, że na starość w Polsce będzie można utrzymać się z emerytury, dlatego najlepszym sposobem jest inwestować w coś co zawsze będzie miało rynek zbytu, np nieruchomości. W przyszłości będąc dziadkiem wynajmować mieszkanie/dom/ziemię studentom albo komuś tam.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
O F*ck!
Wstaję rano z wyra, patrzę przez okno i co widzę? Śnieg pada kufa. Pada i to na całego... Mam dość.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Hahaha. U mnie słońce wali o jest już koło 10 stopni. Armagiedon

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
U mnie też leje jak scebra... Śląsk smutny:D

Pewne rzeczy nigdy się nie zmienią ^^ Jodełko z językiem polskim to najlepsi przyjaciele :)

Pisze się leje jak z cebra Jodlaku :)

Btw co u ciebie?

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
A Yeed aka profesor Miodek czujny jak zawsze : p

Na facebuku mi piszą że we Wrocławiu też śnieg pada. Porypało tą pogodę i to ostro.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Na całym dolnym śląsku pada jak szlak. Pokazywali to już w newsach na kilku stacjach. Jelenia Góra np. wygląda tak jak w zimie. U mnie też pada, ale topnieje na bieżąco na szczęście, więc nie jest tak źle.

Do góry Bottom