O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
gdzieś w latach 1900+ prawie każdy Irlandczyk miał konia, było to wyznacznikiem statusu społecznego ale przyszedł kryzys i nie mogli koników utrzymać
więc teraz już nie mają :trollface:

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Do rzeźni, lubię wędlinę, tzn. to mięso z wodą!
Wiem, jestem tandeciarzem i nie mam pojęcia co to prawdziwa wędlina!

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Boś cieć :)

Prawdziwe frykasy to nie to co ten szajs ze sklepowej półki. Oj tak.

Aczkolwiek zastanawia mnie, ze jesteśmy takimi wszystko wpierdalaczami, a mamy skrupuły do niektórych rodzajów mięsa. Świnia krowa bez mrugnięcia...why? Bo tak było od wieków?
Na początku wpitalało się co jest. To nasza nadzwyczaj czujna morlaność..nie wiedzieć czemu pozwala nam jeść jedno, a drugiego już nie.

Randal

Banned
Może dlatego że niektóre zwierzęta uwarzamy za niewinne i nie zjemy ich. A inne zwierzęta uwarzamy za głupie i je jemy.
Taka jest Moja teoria.

P.S. Mój post nr. 300.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Może dlatego że niektóre zwierzęta uwarzamy za niewinne i nie zjemy ich. A inne zwierzęta uwarzamy za głupie i je jemy.
Taka jest Moja teoria.
Uwarzamy w garze?
Trochę z d*py ta teoria, bo za niewinne można uznać wszystkie zwierzęta. No chyba, że kiedyś miałeś jakiś zatarg z jakimś wieprzem i tak Ci zalazł za skórę, że uważasz go za głupiego i możesz ją bez skrupułów operdolić z ziemniakami i kapustą.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
To znaczy, że uznajemy krowy i świnie uznajemy za winne? ;d
Btw gdzieś tam oglądałem (w galileo chyba), że świnie i małpy mają inteligencję najbardziej zbliżoną do ludzkiej, nawet było pokazane jak małe świnki grały w jakąś prościutką grę za pomocą joya i za każdą wygraną dostawały cukierka.

Yeedo, moim zdaniem takich psów i kotów nie je się głównie ze względu na przywiązanie do tych zwierząt, uznaje się je za domowe. Mówi się, że pies to najlepszy przyjaciel człowieka, może coś w tym jest i dlatego ludzie w Polsce niechętnie patrzą na bar z psiną (chociaż należy do tego dodać ludzi, którzy nagle stają się wielkimi miłośnikami zwierząt).
A takie krowy? Może wywodzi się to jeszcze z prahistorii (tak, "pra", nie "pre"), kiedy to ludzie polowali na duże zwierzęta i nauczono się, że ich jedzenie jest niezbędne do przetrwania (nie od razu poznano zboża itp). Jakiś czas później oswojono bydło i inne zwierzęta, korzystano z tego jak tylko można było - skóry, futra, mleko i przede wszystkim mięso. Tak musiało już zostać po dziś dzień.

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Trochę z d*py ta teoria, bo za niewinne można uznać wszystkie zwierzęta. No chyba, że kiedyś miałeś jakiś zatarg z jakimś wieprzem i tak Ci zalazł za skórę, że uważasz go za głupiego i możesz ją bez skrupułów operdolić z ziemniakami i kapustą.

Boja ahahahahahahaha xD

O tym o czym teraz piszecie wiadomo od dawna :p Ale cóż, jakoś wolę zjeść kurczaka niż własnego kota a następnie zagryźć swoim psem. Według mnie to nie ma nad czym za bardzo dywagować. Skoro tak było i jest, to i będzie. Żyjemy w czasach w których za wiele myśli się o niepotrzebnych pierdołach, o, takie jest moje zdanie.

Randal

Banned
Żyjemy w czasach w których za wiele myśli się o niepotrzebnych pierdołach, o, takie jest moje zdanie.

Po części też jest w tym trochę racji , ale co masz na myśli mówiąc :pierdoły.Bo z tematu wynika że zwierzęta.

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Pierdoły, to znaczy rzeczy, które nie mają żadnego wpływu na nasze życie.

A co do samych zwierząt, to jest miejsce na ochronę środowiska, jest miejsce na te wszystkie rezerwaty, jest miejsce na zamykanie w pierdlach ludzi na 5 lat za kopnięcie kota, ale gdzieś w tym całym rozgardiaszu się zapomina o człowieku. Zwierzę jest wyniesione wyżej od człowieka. Priorytetem, jak na przykład w Rospudzie, są żabki i jaszczurki, a nie ludzie którzy giną na drogach i nie mogą normalnie żyć przez hałas. Jak ostatnio widziałem na jakimś Animal Planet czy czymś w rodzaju, że kot może pić tylko ze szklanki i jest traktowany lepiej niż niejeden człowiek to krew mnie normalnie zalała.

To mniej więcej tyle by było.

Randal

Banned
Też prawda ale czasem w takich kanałach lubią wyolbrzymiać niektóre rzecz.

Co do Rospudy:
-ekolodzy to lekko mówiąc świry a nie ludzie dla nich waże są wszystkie stworzenia. A czy odbije ise na przyrodzi jeśli z powierzczni ziemi zniknie jakiś gatunek żeby albo czegoś tam.

Cedric

GołoWąs
Też prawda ale czasem w takich kanałach lubią wyolbrzymiać niektóre rzecz.

Co do Rospudy:
-ekolodzy to lekko mówiąc świry a nie ludzie dla nich waże są wszystkie stworzenia. A czy odbije ise na przyrodzi jeśli z powierzczni ziemi zniknie jakiś gatunek żeby albo czegoś tam.
Tak ,odbije się .
Uczyłeś się już o powiązaniach w przyrodzie ?
U nas w Polsce znikają teraz masowo pszczoły .
Nie ma pszczół ,nie ma zapylonych kwiatów. (także np Jabloni =nie ma jabłek)
Nie ma zapylonych roslin ,nie rozwijaja się dalej .
Nie rozwijają się =zwierzęta roslinożerne nie mają co jeść.
Zwierzęta roślinożerne nie mają co jeść =zdychają.
Ponieważ nie ma roślinożerców ,giną także drapieżniki które się nimi żywiły .
A na samym końcu ginie człowiek .

Randal

Banned
Tak już się o tym uczyłem.

Wiem że takie koło by sie zamknęło ale pszczoły są bardzo potrzebne w stosunku do żab i innych małych stworzonek.

Cedric

GołoWąs
Tak już się o tym uczyłem.

Wiem że takie koło by sie zamknęło ale pszczoły są bardzo potrzebne w stosunku do żab i innych małych stworzonek.
Ale np żaby żywią się robalami -szkodnikami .
Więc też są potrzebne.
tylko trzeba im wydzielić miejsce w lesie ,a nie blokować ogólnie cały ,żeby nie zginęły .

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
@Cedric
Tak ,odbije się .
U nas w Polsce znikają teraz masowo pszczoły .
Nie ma pszczół ,nie ma zapylonych kwiatów. (także np Jabloni =nie ma jabłek)
Nie ma zapylonych roslin ,nie rozwijaja się dalej .
Nie rozwijają się =zwierzęta roslinożerne nie mają co jeść.
Zwierzęta roślinożerne nie mają co jeść =zdychają.
Ponieważ nie ma roślinożerców ,giną także drapieżniki które się nimi żywiły .
A na samym końcu ginie człowiek .

1297697929_by_gimkoo_500.jpg

Thoughts?

Randal

Banned
Dobre wer dobre.

Taki schemacik można zrobić z każdą rzeczą.
A tak propo: to mi się gdzieś mój długopis zgubił.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
widze ze namcia miast dzialac przeciw temu, robi za tomiego

[yt]P2A_Juv213s[/yt]

sie dzis natknalem, verinajs

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
A co ja tu mogę zrobić? Mogę jedynie zdanie swoje wyrazić, narzędzia represji, znaczy się porządkowania forum leża poza moim zasięgiem. Aż czasem robi mi się tego naprawdę żal.

Zmieniając tor rozmowy. Tycz, trafiłeś może w swoich muzycznych odkryciach na płytke Cypress Hill pt "Skull and Bones"?

Do góry Bottom