O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Jutro się napić z kumplami by nie mieć stresa na sobotę. Ot, moje plany na jutro.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
polacy są jak inni, miękną im serca pod chwilą emocji, czyli najczęściej gdy coś złego się wydarz, gdy w okolicy świąt niektóre fundacje częsciej pokazują potrzebujących w tv, lub dzieje się wielka akcja... tacy już jesteśmy, na codzień rzadko kto pamięta aby pomóc drugiemu, albo też nie ma pieniędzy a raz do roku wrzucić nawet biedny nie żałuje tej złotówki. ja jestem leniwa i zazwyczaj wysyłam sms ew przelew na małą kwotę, tym bardziej że pomysłowy człowiek potrafi wydobyć pieniążki ze skarbonki ;P
WOŚP działa od lat... i gdyby nie ten szum nie byłoby go już dzisiaj. prawdą jest to że sporo tych pieniędzy idzie na koszty całoroczne oraz na pensje ludzi którzy tam pracują, no sory ale każdy musi zarabiać - jak w każdej fundacji czy stowarzyszeniu. od kilku lat w polsce działają jeszcze dwie fundacje wspierające szpitale (polsat i tvn), oczywiście jest jeszcze wiele innych cicho działających ale one częściej wspierają osoby niż instystucje. czasami samorzady pomagają w wyposażeniu jakiegoś sprzętu lub remoncie. od lat działam w pozarządówkach, mam trochę kontaktów, od czasu do czasu robię sprawozdania z ich działalności więc widać co na co idzie.
myślicie że tylko u nas państwo niedomaga na wposażenie szpitali? w wielu ogatych 'cywilizowanych' krajach szpitale są prywatne finansowane przez różne firmy, fundacje itd i to niestety one decydują o budżecie szpitala itd, bo w zamian za finansowanie mają w szpitau swój zarząd. widać różnice pomiędzy prywatnymi szpitalami a pańswtowymi dla biedoty - tam nic nie ma. w tych krajach też płaci się zupełnie inne składki na ubezp i jest z czego wiele finansować ale jak masz za mało to ci pokażą drzwi ;/.

btw caritas... ehh na wybrzeżu to bardzo cwana organizacja... ludzie którzy tam pracują biorą wszystko najpierw dla siebie (swoich rodzin i znajomych) a potem to co zostanie trafia do potrzebujących, odzież inne rzeczy a nawet żywność. wiem bo w kilku punktach pracują moi znajomi. niestety tak jest w wielu różnych organizacjach gdzie oddawane są rzeczy które nie zawsze są rejestrowane i rozliczane (pozarządówki jak i mopsy itd). pieniądze które wpływają na konto zawsze trzeba rozliczyć :D

taa jutro święto... i znowu musiałam zrobić zapas żarcia i picia bo sklepy zamknięte :p

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Ja będę leżał do góry d*pą xd

W zasadzie to nas dwóch będzie ;d No a w sobotę 2 godziny hali, standardowo jak co tydzień : )

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Kościół, długo długo nic, wieczór spotkac sie z dziewczyną i żegnamy piątek ^^
Ten weeekend tak szybko zleci.. to jest najgorsze ;p.

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Wszystko fajnie, ale ten kościół to chyba zbędny, przynajmniej dla mnie. xD Nie pamiętam kiedy ostatnio byłem w kościele. ;p

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Wszystko fajnie, ale ten kościół to chyba zbędny, przynajmniej dla mnie. xD Nie pamiętam kiedy ostatnio byłem w kościele. ;p
Ostatni raz w kościele? Bierzmowanie. Mimo, że mieszkam centralnie 50-60 metrów od niego, nigdy mi się nie chce iść.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
a po co? jak jesteś naprawdę wierzący, nie potrzebujesz iść do kościoła aby praktykować, wiara nie polega na co niedzielnej obecności w przybytku tylko stosowaniu się do jej hmm zaleceń, jedyne w co można na mszy uwierzyć to ogrom tej hipokryzji - 'Pan nie mieszka w świątyniach ludzką ręką zbudowanych' - a jak nie chodzisz do kościoła, to wg nich gówno jesteś nie katolik. ma to sens, wiara powinna być stanem ducha a nie tak zinstytucjonalizowana jak to ma teraz miejsce...

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
o dragu jak ja się z tobą zgadzam w 1000%,

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Jedna wielka hałastra w drgawkach zaślinionego idioty... Takie luźne skojarzenie ;)

Przeciez Ryszard mówi o nas jak wchodzi nayebany na forum ^^

też takie luźne skojarzenie ;]

Od sylwestra nic nie piłem mondziole ;)

a po co? jak jesteś naprawdę wierzący, nie potrzebujesz iść do kościoła aby praktykować, wiara nie polega na co niedzielnej obecności w przybytku tylko stosowaniu się do jej hmm zaleceń, jedyne w co można na mszy uwierzyć to ogrom tej hipokryzji - 'Pan nie mieszka w świątyniach ludzką ręką zbudowanych' - a jak nie chodzisz do kościoła, to wg nich gówno jesteś nie katolik. ma to sens, wiara powinna być stanem ducha a nie tak zinstytucjonalizowana jak to ma teraz miejsce...

Aż cię ucałuję normalnie :D True!

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Dajcie dostęp do G&oacute;rniczej Doliny! :<

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Dragu, jak masz katolicką rodzinę przechylająca się w stronę ultra, to dla świętego spokoju idziesz i drzemiesz tę godzinę tygodniowo.
Ja np. najczęściej w kościele trzeźwieje po sobocie ^^

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
jak masz katolicką rodzinę przechylająca się w stronę ultra, to dla świętego spokoju idziesz i drzemiesz tę godzinę tygodniowo.

Zig, haj fajf ;)

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
A ja po raz 3242 raz oglądam Władcę Pierścieni. ;P

Cedric

GołoWąs
Ja też :D
Teraz tylko czekać na zapowiedzianego Hobbita i po obejrzeniu można umierać :D

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Władca pierścieni się przejadł mi już, tak jak całą reszta. Teraz trudno o jakiś dobry film w TV, pr&oacute;cz dobrych starszych film&oacute;w sprzed kilku, może nawet i kilkunastu lat.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
jak masz katolicką rodzinę przechylająca się w stronę ultra, to dla świętego spokoju idziesz i drzemiesz tę godzinę tygodniowo.

hipokryzja man. Udajesz świętoszka, chociaż żeś belzebubik..dla świętego spokoju.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Sprawy wiary poruszane na forum? Ludzie, nie macie o czym już rozmawiać?

Dzisiejszego Władce Pierścionka widziałem już też z 10 razy, ale to tak jak Matrix i Ojciec Chrzestny. Nigdy się nie nudzi.

Do góry Bottom