O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Vasemir

Mistrz Areny i zrzędzenia
No, tu stary mnie zastrzeliłeś. Powiedz to tylko setką milinów wyzyskiwanych Chińczyków. Ucieszą się, bo zapewne nie wiedzieli, że ich zajebisty system tak się pięknie sprawdza i realizuje. I uj z nierespektowaniem praw człowieka itp. Zastanów się czasami co piszesz, bo aż chadko czytać...
Wątpię, by ci, którzy należą do partii mieli tak źle, a jeżeli chodzi o gospodarkę - bo głównie tym się straszy ludzi - to Chiny są potęgą.
Rozmawiałem z jednym Chińczykiem, który przyjechał do mnie do szkoły (a skoro go wypuścili, to z pewnością miał czyste konto u partii) - gdy zapytałem o Tybet, to był szczerze zdziwiony i stwierdził, że "oni przecież tam wkroczyli pokojowo i witano ich kwiatami". Żebyś się nie czepiał słówek: nie twierdzę, że Tybet dobrowolnie oddał się wspaniałej opiece Chin, ale z Twoich wypowiedzi można wywnioskować, że i Polacy są okłamywani... No, tyle, że oni się rozwijają i są mocarstwem w skali globalnej.
Z kolei mój znajomy - współpracownik mojego ojca - realizuje w Chinach zamówienia i od czasu do czasu tam jeździ. Autentyczna sytuacja: gdy realizował tam większe zamówienie, dzieci ze szkół witały go kwiatami, była taka "mała parada".
Co do wykorzystywanych Chińczyków... akurat oni raczej tacy wykorzystywani nie są - pewnie większy pocisk mają ci wszyscy autochtoni z prowincji. Ile tam żyje narodów? Dziesiątki?

Demokracja w całej okazałości to była w starożytnej Grecji. Teraz to mamy kwazidemokrację.
Śmiałe słowa :D W Grecji głosu nie miały kobiety oraz istniało niewolnictwo, Platon otwarcie po niej cisnął, a i Arystoteles raczej nie był jej wielkim zwolennikiem, więc... demokracja to kompletna utopia ^^

Vendetta

Deathproof
VIP
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VPmmea6KX4c[/youtube]
16k wyświetleń takiego arcydzieła, podczas gdy komercyjny shit zwany Metallicą czy SOADem cieszy się dziesiątkami milionów wyświetleń. No cóż, przynajmniej jestem wyjątkowy.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Wątpię, by ci, którzy należą do partii mieli tak źle, a jeżeli chodzi o gospodarkę - bo głównie tym się straszy ludzi - to Chiny są potęgą.

Zacznę od tylu. Mylisz pojęcia. Ja nie napisałem nigdzie, że Chiny nie są potęgą gospodarczą. Mówię tylko, jakim kosztem? Mówisz, że ci z partii mają się dobrze, może, choć też nie wszyscy. Tylko Ci na wysokich szczeblach, no i Ci, którzy mają wykształcenie, mieszkają w Pekinie lub innych dużych aglomeracjach. Zgoda, im się żyje nieźle. Ale to jest ułamek społeczeństwa (fakt, że ich ułamek idzie w miliony), reszta przymiera głodem. Jeden biedny chinol zapycha nie rzadko na całą rodzinę lub pół wioski. Np. cały złom komputerowy jest tam zwożony z całego świata, gdzie ludzie- zwykli, szarzy odzyskują z nich złoto, srebro i inne metale szlachetne, w oparach szkodliwych wyziewów itp. Robią to wszystko za przysłowiową miskę ryżu, a państwo czerpie z tego interesu całkiem pokaźne sumki.

Rozmawiałem z jednym Chińczykiem, który przyjechał do mnie do szkoły (a skoro go wypuścili, to z pewnością miał czyste konto u partii) - gdy zapytałem o Tybet, to był szczerze zdziwiony i stwierdził, że "oni przecież tam wkroczyli pokojowo i witano ich kwiatami". Żebyś się nie czepiał słówek: nie twierdzę, że Tybet dobrowolnie oddał się wspaniałej opiece Chin, ale z Twoich wypowiedzi można wywnioskować, że i Polacy są okłamywani... No, tyle, że oni się rozwijają i są mocarstwem w skali globalnej.

Nie bądź naiwny. Tak działa propaganda. Co statystyczny chińczyk może wiedzieć o Tybecie i to w jaki sposób stał się on chiński? To tak jak w ZSRR. Każdy Rosjanin dałby się pokroić, że to oni dokarmiają cały Blok wschodni z Polską na czele. Było natomiast dokładnie odwrotnie, to wszystkie państwa ościenne żywiły Ruskich z Polską na czele. Ale skąd niby szary rusek miał to wiedzieć. Do dziś niektórzy myślą tamtymi kategoriami, tak są zindoktrynowani. To samo jest w Chinach. I to nie Polacy są okłamywani (choć oczywiście w jakimś stopniu też, tyle, że u nas trudniej okłamywać), tylko właśnie Chińczycy. Internet nawet mają cenzurowany, więc skąd mają znać prawdziwe fakty.

Z kolei mój znajomy - współpracownik mojego ojca - realizuje w Chinach zamówienia i od czasu do czasu tam jeździ. Autentyczna sytuacja: gdy realizował tam większe zamówienie, dzieci ze szkół witały go kwiatami, była taka "mała parada".

A witanie kwiatami? Toż to standardowe praktyki komuny. Myślisz, że w PRL nie witało się tak bratnich zagranicznych delegacji. Ale co z tego ja się pytam? Co to w ogóle za argument, że ktoś kogoś wita kwiatami, bo tak mu kazali, a na dokładkę jeszcze się uśmiecha, sprawiając wrażenie strasznie szczęśliwego. To wszystko już było, nic nowego.

Co do wykorzystywanych Chińczyków... akurat oni raczej tacy wykorzystywani nie są - pewnie większy pocisk mają ci wszyscy autochtoni z prowincji. Ile tam żyje narodów? Dziesiątki?

Jak wyżej. Są wykorzystywani, w każdym razie zatrważająca większość z nich. Dlaczego niby cały świat buduje tam fabryki (likwiduje te w europie i stanach przenosząc je do chin), bo siła robocza jest tam śmiesznie tania, a więc koszty produkcji spadają, a zyski rosną. W związku z takimi profitami wszyscy mają dokładnie w d*pie prawa człowieka i przymykając oczy, robią dobre interesy. To dlatego m.in. Chiny stały się taką potęgą. Od tego się zaczęło. No a teraz są potęgą, która udziela pożyczek samym Staną Zjednoczonym, co nie zmienia faktu, że statystyczny Chińczyk ma przerąbane. Tak czytam to co piszesz i widzę, że żyjesz jakimiś mirażami, w odrealnionej i ugładzonej rzeczywistości rodem z obowiązkowych broszur komitetu.
A to, że ktoś był u nich (w Chinach) i coś tam widział? Widział pewien wycinek i to dokładnie taki, jaki maił zobaczyć. Władza już dobrze wie, jak zatroszczyć się o obcokrajowców, coby za dużo się nie naoglądali, poza tym z czego mogą być dumni i co umacnia ich, a za razem obcokrajowców przekonanie, o wielkości Chin i ich niezawodnego systemu. Wybacz, ale nie łykam tego.

Platon otwarcie po niej cisnął, a i Arystoteles raczej nie był jej wielkim zwolennikiem, więc... demokracja to kompletna utopia ^^

Platon to stary pedziuch (jak zresztą prawie cała ówczesna Grecja). Poczytaj sobie jego Państwo, tam wyraził swoje poglądy i to co myśli o demokracji, jak również co proponuje w zamian. Ja już Panu Platonowi podziękuję. Poczytaj także jego dzieła o Sokratesie, tam też jest parę światłych ideii, myśli, propozycji. Oczywiście nie jest to łatwa literatura, z której trzeba umieć wyłuskać sedno.
Inna sprawa, że Grecka demokracja nie była idealna, ale to oni dali nam zręby, na której powstała cała zachodnia cywilizacja. I ta cywilizacja przez setki lat kwitła i rozwijała się dość skutecznie. System komunistyczny, czy też socjalizm we wszelakich swych przejawach, to killer zachodniej cywilizacji, wprowadzający degrengoladę wszelkich wartości, paraliżujący indywidualizm i inicjatywę. Jaka ułomna demokracja by nie była (a oczywiście nie jest doskonała), na razie nie wynaleziono lepszego systemu. Tyle.

p.s. Obiecany wierszyk:

Utwór dedykowany profesorowi od błonkoskrzydłych
Bajka o entomologu-
Wpadła mucha raz do miodu.
I oznajmia wnet wesoło:
"Proszę państwa, jestem pszczołą!
Pszczołą miodną, pracowitą,
co zadaje się z elitą,
bo ma, zgodnie z wolą boską,
laskę wicemarszałkowską".
Ledwie urząd wzięła z klucza,
już bryluje i poucza.
Kłując z przodu i z ukosa-
zachowuje się jak osa,
to znów wścieka się szalenie,
krzycząc głośno: "My, szerszenie".
Albo bzyka bałamutnie:
"Opozycja to są trutnie!".
I szaleje tak wśród łąki,
bez żenady puszcza bąki.
Bo świętości dla niej nie ma,
wszystko to jest ważki temat.
Ceni mendy, kocha stonkę
i sprzymierza się z pająkiem.
Wciąż natrętna, wciąż zajadła,
jak to mucha, co w miód wpadła.
Choć przyznajmy kwestię główną
że nie miód, to był...
zupełnie inna substancja!

Marcin Wolski

:trollface: :trollface:

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Primo, komuna w Chinach to panuje tylko w kwestii społeczno-polityczynej, tudzież AŻ. Bo nie oszukujmy się, gospodarka Chin rożni się niewiele od kapitalizmu. O tym musimy pamiętać chwaląc Chińską komunę.

apropo tego dobrobytu:
Polityka społeczna[edytuj]

Jest ona prowadzona centralnie przez państwo. Obejmuje ona system emerytur, rent, zasiłków, ubezpieczeń społecznych, oświatę i opiekę zdrowotną. Państwo zapewnia emerytury zatrudnionym w państwowych przedsiębiorstwach i urzędach, co stanowi niewielki procent ogółu ludzi pracujących. Bezrobotni nie dostają zasiłków i są na utrzymaniu pracujących krewnych. Istnieje także prawny obowiązek utrzymywania swoich rodziców. Ponadto wypłaca się renty inwalidzkie i zasiłki chorobowe.
Opieka zdrowotna[edytuj]
Opieka zdrowotna w Chinach jest płatna. Ubezpieczenie zapewniają zakłady pracy, ale w ostatnich latach pokrywają one jedynie niewielką część opłat, w związku ze wzrostem kosztów leczenia i ograniczonym współfinansowaniem państwa. Od niedawna osoby starsze powyżej 70 roku życia są wspomagane przez państwo w postaci 60 procentowego pokrycia kosztów leczenia. Większość ludności wiejskiej pozbawiona jest ubezpieczenia i musi ponosić pełne koszty opieki medycznej.
Służba obowiązkowa w wojskach lądowych trwa 3 lata, a w marynarce i lotnictwie 4.

Co do wierszyka, to taki trochę od strony technicznej słaby jest. Sens choć banalny, to nie wszystkim jednak znany :wow:

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
zmuszony jestem podpisać się pod Biafrą tzw. ręcyma i nogyma gdyż ma rację, a Vasemir ma problemy z kwestionowaniem propagandy

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Przepraszam że się wpindalam w Wasze polityczne rozmowy, sam się o polityce nie wypowiadam, ale jestem zmuszony jako moderator - sorry ;f.

Vendetta - ten temat NIE jest od wklejania muzyki. Masz "Pojedyncze utwory godne polecenia" i "co Wam leci w głośnikach". Jeszcze jedna taka sytuacja tutaj i warn.

No, to ja już nie przeszkadzam, kłóćcie się dalej ^^.

Ave

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja

Źle to odbierasz ELe, to nie kłótnia, tylko dyskusja, lub jak kto woli- wymiana poglądów ;)

Co do wierszyka, to taki trochę od strony technicznej słaby jest. Sens choć banalny, to nie wszystkim jednak znany :wow:

Eee tam, gadasz :). Wierszyk oddaje bardzo dobrze postawę Niesiołowskiego- wypisz wymaluj ON! A co do strony technicznej, też się nie zgodzę. Nie jestem ekspertem jeżeli idzie o poezję, ale Marcin Wolski ma doświadczenie i warsztat. Może to nie najlepsze jego dzieło, ale takie wierszyki satyryczne, to on pisze na poczekaniu- dajmy na to jak ja ów post. Nie zmienia to faktu, że utrafił w sedno ;).

zmuszony jestem podpisać się pod Biafrą tzw. ręcyma i nogyma gdyż ma rację[...]

Jestem zaszczycony :), lecz zabrzmiało to tak, jakbyś okupił ten fakt nielichym wysiłkiem :p

Vasemir

Co to w ogóle za argument, że ktoś kogoś wita kwiatami, bo tak mu kazali, a na dokładkę jeszcze się uśmiecha, sprawiając wrażenie strasznie szczęśliwego. To wszystko już było, nic nowego.
Żaden argument, mówiłem, byś wyluzował. Po prostu ciekawostka - może mam bardzo odmienne poczucie humoru, ale mnie obraz dzieci witających kwiatami jakiegoś biznesmena (nie prowadzącego jakiejś wielkiej korporacji) rozbawił :p

A to, że ktoś był u nich (w Chinach) i coś tam widział? Widział pewien wycinek i to dokładnie taki, jaki maił zobaczyć. Władza już dobrze wie, jak zatroszczyć się o obcokrajowców, coby za dużo się nie naoglądali, poza tym z czego mogą być dumni i co umacnia ich, a za razem obcokrajowców przekonanie, o wielkości Chin i ich niezawodnego systemu. Wybacz, ale nie łykam tego.
Vasemir ma problemy z kwestionowaniem propagandy
Ja Was kompletnie nie rozumiem... Nie wiem, piszę, że tam robią co chcą? Że ktoś poza Hongkongiem ma kontakt z Zachodem? Że sieć nie jest cenzurowana, aborcje dokonywane na siłę, a nawet taki koncern jak Google ma tam problemy? Nawołuję do przywrócenia komuny w Polsce czy co?

Platon to stary pedziuch (jak zresztą prawie cała ówczesna Grecja). Poczytaj sobie jego Państwo, tam wyraził swoje poglądy i to co myśli o demokracji, jak również co proponuje w zamian. Ja już Panu Platonowi podziękuję. Poczytaj także jego dzieła o Sokratesie, tam też jest parę światłych ideii, myśli, propozycji. Oczywiście nie jest to łatwa literatura, z której trzeba umieć wyłuskać sedno.
Wyobraź sobie, że czytałem - dlatego właśnie go przywołuję. Ale dlaczego 'podziękujesz' Platonowi? Jasne, że odbieranie dzieci i przymusowa edukacja podle dogmatu jest be, a i własności prywatnej u niego brakuje, ale pytam teraz o samą ideę podziału władzy... Niedawno chyba Rangiz wspominał jak ssie równość głosów :D

Oni się kłócą, ja mam wyebane :trollface:

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Żaden argument, mówiłem, byś wyluzował. Po prostu ciekawostka - może mam bardzo odmienne poczucie humoru, ale mnie obraz dzieci witających kwiatami jakiegoś biznesmena (nie prowadzącego jakiejś wielkiej korporacji) rozbawił :p

W rzeczy samej- mamy inne poczucie humoru, albo Twój sposób przedstawiania owego humoru jest mi obcy, bo ja to odebrałem jako argument (stąd moje zdziwienie, przytaczaniem takowego). ^_^

Ja Was kompletnie nie rozumiem... Nie wiem, piszę, że tam robią co chcą? Że ktoś poza Hongkongiem ma kontakt z Zachodem? Że sieć nie jest cenzurowana, aborcje dokonywane na siłę, a nawet taki koncern jak Google ma tam problemy? Nawołuję do przywrócenia komuny w Polsce czy co?

W takim razie nie rozumiemy się na wzajem. Przypomnę tylko, że z Chinami wyskoczyłeś Ty i to w konkretnym kontekście. Dlatego taki, a nie inny odbiór tego co pisałeś potem. Wybacz więc nasze niezrozumienie, ale tak jakby sam to wymusiłeś.

Wyobraź sobie, że czytałem - dlatego właśnie go przywołuję. Ale dlaczego 'podziękujesz' Platonowi? Jasne, że odbieranie dzieci i przymusowa edukacja podle dogmatu jest be, a i własności prywatnej u niego brakuje, ale pytam teraz o samą ideę podziału władzy... Niedawno chyba Rangiz wspominał jak ssie równość głosów :D

No i sam sobie odpowiedziałeś, przynajmniej po części. Kiedyś fascynowałem się antykiem i jego tuzami. Miałem fazę Platona i nie tylko, do póki nie zrozumiałem o czym on w istocie bredzi. Miałki to gość, a powtórnie na piedestale umieszczony przez... No kogo? Taki konkurs :trollface:

Oni się kłócą, ja mam wyebane :trollface:

No, masz no doubt... B)

Vendetta

Deathproof
VIP
Przepraszam że się wpindalam w Wasze polityczne rozmowy, sam się o polityce nie wypowiadam, ale jestem zmuszony jako moderator - sorry ;f.

Vendetta - ten temat NIE jest od wklejania muzyki. Masz "Pojedyncze utwory godne polecenia" i "co Wam leci w głośnikach". Jeszcze jedna taka sytuacja tutaj i warn.

Ave
A od czego jest ten temat? To zwykły offtopic, już nawet tego nie można robić?
Jeżeli nie, to dlaczego można w tym temacie dyskutować o polityce, a nie wolno o muzyce?
Tylko tak pytam, bo nie wiem, czy się coś zmieniło w regulaminie.

Nie mówię, że nie masz tu dyskutować o muzyce - chodziło mi o wrzucanie linków do piosenek, SZCZEGÓLNIE w postacie video na stronie ;).

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Jeżeli nie, to dlaczego można w tym temacie dyskutować o polityce, a nie wolno o muzyce?

O muzyce jako takiej możesz tu rozmawiać do bólu, tylko na filmy (teledyski) jest inne miejsce. My gadamy o polityce, ale nie wrzucamy filmów z przemawiającymi politykami.
Dostrzegasz różnicę? :trollface:

Vendetta

Deathproof
VIP
O muzyce jako takiej możesz tu rozmawiać do bólu, tylko na filmy (teledyski) jest inne miejsce. My gadamy o polityce, ale nie wrzucamy filmów z przemawiającymi politykami.
Dostrzegasz różnicę? :trollface:
Jest różnica, ale offtop to offtop. No ale jak chcecie, nie ja stanowię tu prawo.

Vasemir

Temat "Śmierć" w dziale "Hobby" nasuwa mi skojarzenia z nekrofilią :rolleyes:

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Wziąłem ten temat z innego forum. Tam rozgorzała dość burzliwa i długa dyskusja, więc pomyślałem, że i tu się przyjmie, a że nie ma działu takiego jak Hyde Park, tylko ogólnie Hobby, to można odnieść takie wrażenie. Zresztą, głodnemu chleb na myśli :trollface:

Jest różnica, ale offtop to offtop. No ale jak chcecie, nie ja stanowię tu prawo.

Nie offtop to offtop, bo w tym temacie z definicji nie można offtopować. Jednak jakiś czas temu, zadecydowano, żeby nie wrzucać tu muzy (teledysków), skoro są od tego dwa niezależne tematy.

Jeżeli nie podoba Ci się takie podejście, zawsze pozostaje opcja lansowana przez Kaca :)

Vasemir

Nekrofilia to nie gwałt, to recycling :trollface:

Vendetta

Deathproof
VIP
Nekrofilia to nie gwałt, to recycling :trollface:
Takie coś zasłyszałem. (bardzo to "ułagodniłem")

Spoiler +18
Wracając do domu zauważyłem koło śmietnika dziewczynę. Była brudna i śmierdziała. Serce się kraje! Wziąłem więc ją do siebie do domu, wykąpałem ją i ubrałem. Nagle poczułem podniecenie. Rzuciłem ją na łóżko i wziąłem od tyłu. Mówię wam, podskakiwała tak, że przez chwilę mogłoby się wydawać, że nie jest martwa!
Po tym tekście niektórzy z was wiedzą już, skąd ten tekst pochodzi.

Do góry Bottom