O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Jedni lepsi od drugich ;D Bronek bez wyrazu, a Jarek szanuje Gierka-patriotę i "polityków lewicy starszego pokolenia" ^^

Jarek głupio robi - w ten sposób puszcza oko do centrolewicowego elektoratu... Nie sądzę, aby naprawdę szanował Gierka i polityków starszego pokolenia. On po prostu ma d*py wołowe odpowiedzialne za PR, a tak jest szczuty ze wszystkich stron (niezależnie od tego co zrobi, czy powie), że czasem traci poczucie rzeczywistości i daje się wpuścić w maliny.
Tym bardziej takie teksty są niepotrzebne, że i tak nic na tym nie zyska, a może jedynie stracić...
Jedno jest pewne- milion razy wolę Jarka, niż tego buca Bronka i jemu podobnych.

Vasemir

Mistrz Areny i zrzędzenia
Ja na pewno nie jestem za totalitaryzmem i IV RP, ale pomińmy tutaj nasze poglądy :p Chodzi mi tylko o to, że PiS sobie tyle strzałów w stopę zrobił, że poleci na dno z hukiem - wypowiedzi o internautach, próba przypodobania się elektoratowi lewaków, marsze z pochodniami, rozpylanie mgły, teraz niezgodna z prawem kampania w TV zerżnięta z amerykańskiej i powrót pod opiekuńczy beret Ojca Dyrektora - no bez jaj...
PO - mówię, pomińmy poglądy i oceny działań - z pewnością lepiej się prezentuje, bo nawet, jak nic nie robi, to nie strzela samobójów :p No i Sikorski trochę się w telewizji pokazuje, a IMHO prezentuje się całkiem nieźle tym bardziej, że na ogół wypowiada się na temat spraw międzynarodowych.

Cedric

GołoWąs
Jak się nic dobrze nie robi to chociaż w telewizji trza dobrze się prezentować :trollface:

Vasemir

No właśnie - przecież na tym się nabija wyborców :p

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Ja na pewno nie jestem za totalitaryzmem i IV RP

Chyba sobie kpisz. Ja też nie jestem za totalitaryzmem, a ten rzekomy, który jakoby nam groził pod rządami PiS w budowanej przez nich IV RP, to rozdmuchana propaganda starych SBków i innych komuchów, bo to właśnie im zagotowało się koło d*py. Jarek i Leszek chcieli oczyścić życie publiczne z szumowin, co powinno być zrobione zaraz po tzw. transformacji, a że głównymi mediami każdego autoramentu, sterują właśnie takie szumowiny zakorzenione w PRLu, to takie larum podnieśli- totalitaryzm i inne idiotyzmy.
A trzódka wychowana na TVN, Polsacie i Gazecie Wyborczej łyka to jak młode pelikany.
Mówisz, że PO nie daje d*py. Otóż daje i to prze okrutnie, tylko różnica jest taka, że teraz tego się nie nagłaśnia i nie eksponuje nadmiernie, bo to nie leży w interesie tzw. elit.

No i Sikorski trochę się w telewizji pokazuje, a IMHO prezentuje się całkiem nieźle tym bardziej, że na ogół wypowiada się na temat spraw międzynarodowych.

Dobre sobie :trollface:. Ten bubek tańczy tak jak mu Merkel do pary z Putinem (zza pleców Miedwiediewa) zagra, a ty gadasz coś, że on się pokazuje- i co z tego dobrego wynika dla nas? Nic, kompletnie.
Klęczymy na kolanach w polityce zagranicznej, za co oczywiście dostajemy pochwały ze wszystkich stron, a PO zadowolone z takiego obrotu sprawy idzie na boisko zagrać w gałę.
No wybacz stary, ale takie teksty bawią mnie niepomiernie.

P.S. tak na marginesie- wolę żeby mnie reprezentowali ludzie, może z mniejszą prezencją i urokiem osobistym, ale uczciwi i dbający o interes Polski i nas wszystkich. Za wygładzonych nikczemników- dziękuję.

Vasemir

Niby jak chcieli oczyścić? Lustracja niby była zrobiona... i co dalej, bo nie rozumiem? Odstrzelić ludzi?
Media publiczne są obsadzane przez rządzące partie, więc nie wiem dlaczego mówisz, że media podniosły larum.

Już nie rozwijam, bo tematu mi się ciągnąć nie chce - już chyba go gdzieś przerabialiśmy. Dodam tylko, że nigdzie nie powiedziałem, że Sikorski osiąga jakieś wielkie sukcesy dla Polski (tańczy pod Merkel i Putina? A Polska to co, Księstwo Warszawskie? ^^), a tylko tyle, że pokazuje się w TV i raczej nie jest łączony z tym, co się dzieje w Sejmie.

P.S. tak na marginesie- wolę żeby mnie reprezentowali ludzie, może z mniejszą prezencją i urokiem osobistym, ale uczciwi i dbający o interes Polski i nas wszystkich. Za wygładzonych nikczemników- dziękuję.
O, dokładnie! Nas wszystkich, a nie tylko mniejszości - więc pasuje każda zwycięska partia z większością, na to wychodzi.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Niby jak chcieli oczyścić? Lustracja niby była zrobiona... i co dalej, bo nie rozumiem? Odstrzelić ludzi?

Lustracja to była robiona dopiero za PiS i dlatego rządzili tylko dwa lata. To co było wcześniej to była farsa. To co? Nie znasz podstawowych faktów, a bierzesz się za dyskusję? Przecież Mazowiecki przeforsował tzw. grubą kreskę, co było jednoznaczne z zostawieniem komuchów w spokoju. Dlatego też biorą do dzisiaj emerytowani funkcjonariusze komunistycznego systemu królewskie emerytury i śmieją się w kułak. A inni dorwali się do sprawowania rządu dusz, daleko nie szukając Urban i jego Nie. Ten sam, który mówił w latach 80tych, że rząd się wyżywi... Michnik i GW, etc. pana pułkownika.
Odstrzelić? Nie. Wystarczyło ich napiętnować, wycofać ze wszelkiego życia publicznego. Dać głodowe emeryturki (takie jak ma gro ludzi w naszym kraju), a tych co wydawali rozkazy strzelania do ludzi itp.- do więzienia). Czy to mało. Jakoś w Czechach i NRD dało się zrobić natychmiast po przemianach lustrację z prawdziwego zdarzenia i odsunąć tych ludzi od władzy i zabronić wszelkiej publicznej działalności na lat 10. Co w zupełności wystarczy, aby dało się zbudować zdrową demokrację, z ludźmi nie umoczonymi.

Media publiczne są obsadzane przez rządzące partie, więc nie wiem dlaczego mówisz, że media podniosły larum.

TVN, Polsat i wszystkie podstacje do nich należące, tak jak w prasie GW, Agora itp, a w radiu- Zetka, RMF FM- to nie media publiczne tylko prywatne, w rękach byłych UBeków i ludzi z WSI. A to 90% obecnych mediów, a więc wielka tuba propagandowa, więc tak- mówię, że podnieśli larum.
A telewizję publiczną opanowali w tej chwili ludzie przychylni PO (przez nich nominowani). Dziennikarze niepokorni, mający odwagę mówić inaczej, niż nakazują obecnie panujące trendy- zostali wylani z pracy. I to się nazywa cenzura. A od tego właśnie zaczyna się totalitaryzm, o którym tak piejesz.

(tańczy pod Merkel i Putina? A Polska to co, Księstwo Warszawskie? ^^),

Ty napisałeś to z sarkazmem, ale o ironio, to bardzo trafne porównanie. Gdyż i Rosja i Niemcy z Francją na dokładkę, chcieliby widzieć nas dokładnie w takiej roli, a pod rządami PO wszystko zmierza do tego w zastraszającym tempie. Nie widzieć tego, to być ślepym.

O, dokładnie! Nas wszystkich, a nie tylko mniejszości

A kogo Ty nazywasz mniejszością? Elektorat PiSu? Widać wierzysz sondażom robionym na zamówienie. I nie, nie pasuje każda partia z większością. Nie taka, która działa na szkodę państwa. Nie taka, która nic nie robi, a jedyny sukces, to dobra prezencja w tv.

p.s.
Już nie rozwijam, bo tematu mi się ciągnąć nie chce - już chyba go gdzieś przerabialiśmy.

I co z tego, że było? Widocznie za mało było to przerabiane. Jak widać na załączonym obrazku.

Vasemir

Ja przytakuję, że była lustracja za PiSu, a Ty wyskakujesz, że nie znam faktów... -.-

Tak, elektorat PiSu to mniejszość. Mieszkam na Podlasiu, a to właśnie przede wszystkim na ścianie wschodniej PiS zbierał najwięcej głosów - no, chyba, że żyjemy w MatriXie, wybory są fałszowane, a i za PiSu TVP była opanowana przez komuchów. Wiem, jak to wygląda, bo rozmawiam z ludźmi - skoro zaś PiS stracił tyle poparcia w miejscach, gdzie był silny, to co dopiero gdzie indziej?

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Nie możecie sobie załozyć tematu do nawijek o polityce tylko w Hobby tłuczenie ^^
Polityce mówię na tym forum
80ddf835001758fd4c7d2d80%5B1%5D.jpg

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Mieszkam na pograniczu Podlasia i Lubelszczyzny, i jak znajdziesz chociaż 30% zwolenników PO w promieniu 30 km ode mnie to daje ci 200 zł.

Poza tym.
1. O jakiej większości mówisz? Na wybory nie chodzi więcej jak 55% uprawnionych, także żadna partia rządząca nie ma formalnie większości wśród uprawionych. A jak zagłosowałaby reszta, gdyby zaniesiono im urny pod łóżko, tego nikt nie wie.

2. Co ma poparcie ludzi do faktycznej działalności władz? Demokracja to rządy debili, gdzie 2 żuli spod sklepu ma większy wpływ na państwo niż 1 profesor. A co za tym idzie, stado debili idzie i głosuje bo na X, bo na niego/nich jest w modzie, bo w mediach się lepiej prezentują itd. Z jakichś badań wynikło, że około 10% wyborców kieruje się w głównej mierze wyglądem i prezencją kandydata. No proszę ja ciebie.

3. PO nie rządzi, tylko siedzie i nic nie robi. No bo co wielkiego zrobili? Brak reformy sądownictwa, gdzie wciąż prace dostaję kuzyni i kuzynki, a prawdziwi adwokaci z powołania nie mają szans dopchać się do koryta. Służba zdrowia jak zawsze na dnie. Były plany komercjalizacji, ale i tego nie zrobiono, bo PO nie ma jaj (już nie wchodzę w szczegóły, czy plan był dobry). W szkolnictwie też dużo krzyku, nowe plany nauczania, które z tego co się orientuje, tez nie weszły w życie. Wojsko, którego już prawie nie mamy i któremu obcina się budżet z roku na rok. Za granicą PREZENTUJEMY się, i to by było na tyle, jeżeli chodzi o nasze działania zagraniczne. Rurę i tak nam kładą na dnie, Francja zabroni nam wydobywania gazu z łupków, który i tak już rozsprzedano w przedbiegach. Partnerstwo wschodnie upada. Z USA kontakty upadają, a w Unii nie mamy istotnego głosu, jaki powinniśmy mieć jako 6 siła w niej. Przemysł upada, chociażby stocznie, huty czy kopalnie. Podnosi się podatki, gdzie w programie PO ich obniżenie było priorytetem. 1 okienko jeżeli chodzi o załatwianie firm, to tylko tyle, że 1 okienko - biurokracja się nie zmniejszyła. Apropo biurokracji - za rządów PO do administracji dołączyły kolejne 10tki tysięcy, gdzie tez miały być ich mniej wg programu.

4. Cała siła PO polega, na zrobieniu z PiS'u chorych psychicznie ludzi i straszeniem wyborców, że jeżeli nie my, to ONI dojdą do władzy, a wtedy kaput. Rządy tyrani, państwo policyjne itd. Sama sprawa Pani Blidy. Kobieta zamieszana w mafię węglową, bidulka strzeliła sobie w łeb bo nie wytrzymała psychicznie. Zrobiono jednak z niej ofiarę IV RP, a Jarka postawi się przed trybunał stanu, bo odważył się ścigać przestępców, w kraju, którym oni rządzą.

5. Jestem coraz mniej za PiS'em, ale nigdy nie będę za PO. Korwin Mikke nie ma szans na wejście do sejmu, także pozostaję wyborcą PiS'u.

@Up

Co za różnica w jakim temacie piszemy? Ten i tak jest śmieciarnią.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Co za różnica w jakim temacie piszemy? Ten i tak jest śmieciarnią.

No własnie. taka poważna gadka i w śmieciowym temacie. Nie macie poczucia, że to takie trash talking :)

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Ja przytakuję, że była lustracja za PiSu, a Ty wyskakujesz, że nie znam faktów... -.-

Zrozumiałem to trochę inaczej, ale ok. No była, ale nie dali dokończyć tej lustracji, bo kadencja została skrócona. Poza tym ta lustracja była przeprowadzona o 16 lat za późno, co nie znaczy, że nie należało jej zrobić i po latach. No ale opór materii był zbyt wielki, jak widać...

Co do reszty Twojej wypowiedzi:

Za PiSu, TVP była w miarę zrównoważona, co objawiało się tym, że aż tak nie pluto na PiS i kaczorów, choć też nie szczędzono im krytyki. Były też na antenie programy dziennikarzy o prawicowych poglądach, a więc zbieżnych z polityką pisu, co znowu nie znaczy, że zgadzali się ze wszystkimi decyzjami rządu Kaczora. Tak więc, różnica polegała na tym, że wtedy pluto na nich w mediach prywatnych, a w publicznych trochę mniej, a czasami nawet zdarzył się głos neutralny. Natomiast teraz, choć to już nie PiS rządzi, dalej się na nich pluje- teraz już ze wszystkich mediów równo, choć to przecież opozycja. A rolą mediów powinna być krytyka (konstruktywna of course) rządu i partii rządzącej. W każdym normalnym kraju tak jest, nie u nas niestety.

A co do poparcia. Sondaże są manipulowane m.in. dlatego, żeby wykazać społeczeństwu jaki jest trend, a więc sugerując na którego konia stawiać. Czysta socjotechnika. Nikt nie chce głosować (i nie mówię tu o ludziach o skrystalizowanych poglądach, tylko o niezdecydowanych), na przegraną partię, a przecież sondaże jasno wskazują, że X wygra, a Y jest bez szans. Co do fałszowania wyborów- nie wiem, ale nie wykluczałbym. W końcu to stara moskiewska szkoła utrzymywania się przy władzy, a do kogo ciągnie nasza obecna władzucha i na kim się wzoruje, to oczywiste.

Edit:

Zigu, dobrze gadasz, dać Ci wódki :trollface:

Cedric

GołoWąs
To może ja zmienię temat :trollface:
Wybiera się ktoś na genezę planety małp ?
Moim zdaniem to będzie kolejny kinowy hit. Filmem zajmują się ludzie od Avatara . :)
No i będziecie mieli okazję dowiedzieć się skąd się Cedric wziął :trollface:

Vendetta

Deathproof
VIP
Polityka to jedno wielkie trololo, największe skupisko najgorszych szumowin, nic więcej. A to, że Polacy w ręce tych szumowin oddali kraj, to, że przez nich Polska straciła suwerenność i dołączyła do superdziadostwa, postkomunistycznej utopii, zwanej Unią Europejską, to ich sprawa. Oni będą tutaj żyć. Ich kultura zaginie. Przestaną być Polakami, a zaczną być TYLKO Europejczykami.
Chwała politykom, chwała złodziejom, chwała chamom i prostakom zasiadającym w Sejmie.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KaqC5FnvAEc[/youtube]
vid related

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
A ja tylko wierszyk mały zamieściłem heh :trollface:.

Jutro wrzucę drugi, jeszcze lepszy ;)

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
V, ten koleś na youtube ma zajebiaszcze produkcje, jakiś czas temu, za pierwszym razem ten filmik zrobil na mnie niezłe wrażenie.

Vasemir

Biafra, wydaje mi się, że sondaże działają odwrotnie. To znaczy: jeśli partia X ma więcej głosów, to mobilizuje to elektorat Y do wzmożonego działania.

Ale ogólnie... wychillujcie, bo strasznie się przejmujecie ^^
Ja kiedyś uwielbiałem rzucać tematy o religii, polityce i sztuce, bo fajnie się podrzuca drwa do flame`u, ale teraz piszę ogólnie... mówiłem: bez poglądów na samą działalność, raczej o samym zjawisku okołowyborczym.

Mieszkam na pograniczu Podlasia i Lubelszczyzny, i jak znajdziesz chociaż 30% zwolenników PO w promieniu 30 km ode mnie to daje ci 200 zł.
Akurat Lublin to bastion ONRu chyba, ale nie mówię przecież, że PO zyskała takie poparcie... Twierdzę jednak dalej, że stracił PiS - przyznasz chyba, że nie ma takiego, jakie miał ze 4-5 lat temu?
A to, gdzie - i czy gdziekolwiek - ten elektorat przeszedł, to inna sprawa.

2. Co ma poparcie ludzi do faktycznej działalności władz? Demokracja to rządy debili, gdzie 2 żuli spod sklepu ma większy wpływ na państwo niż 1 profesor. A co za tym idzie, stado debili idzie i głosuje bo na X, bo na niego/nich jest w modzie, bo w mediach się lepiej prezentują itd. Z jakichś badań wynikło, że około 10% wyborców kieruje się w głównej mierze wyglądem i prezencją kandydata. No proszę ja ciebie.
Aye... Ale nikt nic nie zrobi :p Gdyby ktoś teraz wystąpił i zaproponował np. usunięcie równości głosów i zdjęcie maskarady egalitaryzmu, to zostałby od razu zmieszany z błotem - jedni by nazwali go neonaziolem, a inni jakimś komuchem (co z tego, że bez sensu - ale są jeno my i oni!).
Tak czy siak, demokracja już jeden kryzys przeszła w I połowie XX wieku i teraz też przejdzie, nie ma szans. Nie dość, że widać, że komunizm jednak może działać (Chiny), to Europejczycy są pod falą imigrantów* oraz widzą, że głos głosowi nierówny... a my mamy liczne, stare i bogate ośrodki filozofii (jakiż to Nietzsche jest ostatnio popularny), a USA ewangelistów, to raczej tutaj się zaczną zmiany ^^

*Tylko proszę, nie zaczynajcie bić w ton "strzeżcie się Islaaamu!

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Demokracja w całej okazałości to była w starożytnej Grecji. Teraz to mamy kwazidemokrację.
Ja jednak sądzę, że mamy demokracji coraz mniej, bo wszystko się robi ponad naszymi głowami. Co robi UE? Przeprowadza 2 głosowania, kiedy pierwsze pójdzie nie po ich myśli. Miała byc konstytucja, w wyborach odpadła na starcie, to zmienili nazwę na traktat i i tak wprowadzili. btw Tusk, kiedy to był wielkim zwolennikiem traktatu lizbońskiego, publicznie przyznał się, że nigdy go nie przeczytał :). Lechu też go podpisał. No cóż, trudno. Ale mnie nikt nie pytał, ani moich braci Polaków, czy ja ten traktat chce. To nie jest demokracja. Ot co. Demokracji dziś nie ma, a jak ktoś w nią wciąż wierzy, to jest ślepcem.

A co do poparcia, to czekamy na wybory, już niedługo. Chociaż nawet i w tych sondażach PiS podchodzi do 30%, więc od wyborów 2005 wcale wiele nie spadł.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Biafra, wydaje mi się, że sondaże działają odwrotnie. To znaczy: jeśli partia X ma więcej głosów, to mobilizuje to elektorat Y do wzmożonego działania.

Absolutnie nie masz racji. Ci co chcą wzmożenie działać, to tzw. żelazny elektorat, który i tak pójdzie zagłosować na X, co by kto nie powiedział i napisał, i jakie sondaże nie przedstawił. Sondaże są skierowane głównie do tych niezagospodarowanych, o czym wyraźnie pisałem powyżej. A więc jak ktoś się waha (bo najczęściej nie ma żadnych poglądów), to patrzy na sondaże, a gdy te wskazują partię Y to się na nią głosuje, bo fajnie jest wygrywać, a poza tym jeżeli większość jest za nimi, to racja jest z nimi...
Miliony much siada na gówno, przecież nie mogą się mylić- taka mała dygresja :trollface:

mówiłem: bez poglądów na samą działalność, raczej o samym zjawisku okołowyborczym.

Wybacz, ale tak się nie da... za bardzo.

Nie dość, że widać, że komunizm jednak może działać (Chiny)

No, tu stary mnie zastrzeliłeś. Powiedz to tylko setką milinów wyzyskiwanych Chińczyków. Ucieszą się, bo zapewne nie wiedzieli, że ich zajebisty system tak się pięknie sprawdza i realizuje. I uj z nierespektowaniem praw człowieka itp. Zastanów się czasami co piszesz, bo aż chadko czytać...

Do góry Bottom