Dyskusje Różne

Phantom Lord

Active Member
Sam święty nie jestem, ale popieram prośbę Karpielka. Proponuję, abyśmy ustalili jakąś stałą godzinę i dzień na walki. A poza tym jak święta? :)

Karpielek

VIP
VIP
Święta i po świętach :p Z roku na rok to samo. Wigilia, mętne łamanie się opłatkiem. Uwierzcie mi to już zrobiło się takie nudne. Mimo to uwielbiam święta. To wspólne świętowanie z rodzinką. Potem na tradycyjną pastereczkę xD Dziś w wiadomościach mówili o całkiem innym spoglądaniu na tradycyjną pasterkę. Mówię tu o wieczornym wypadzie do jakieś karczmy, napicia się czegoś. Tak pospolita młodzież polska świętuje a nie idzie do kościoła. "Pasterka Party"
Muszę pomyśleć nad przyszłymi świętami, bo to naprawdę jest ciekawy pomysł.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Święta :) Fajna rzecz, atmosfera, ale trochę za dużo znienawidzonej rodzinki na raz :p Ale ogólnie spoko ;)
A co do walk, to godzina mi wisi, ale jak dla mnie lepsza byłaby niedziela. Jakoś tak więcej czasu.

Ave

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
To ja muszę się dostosować do Karpielka, a nie on do mnie. Dla mnie to jest bez większej różnicy kiedy i o której. Niech wypowiadają się ci, którzy mają z tym problem.
A co do świąt to powiem jedno - im człowiek starszy tym robią one się coraz bardziej zwykłym wolnym dniem... :/

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Najlepsza byłaby niedziela wieczór, ale niech Karpielek ustali jakiś termin, postaram się dopasować.
A święta... z roku na rok jest coraz gorzej. Tęsknię za tymi czasami, kiedy z niecierpliwością wyczekiwałem wigilii. Starzejemy się, Rangiz ;p

Pozdrawiam

Karpielek

VIP
VIP
Więc wstępnie umawiamy się na niedzielę. Mówicie, że w godzinach wieczornych. Ustalcie, żeby mi pasowało :D i wam. xD

E

Electric_Dragon

Guest
Starzejecie się phi. A co mamy mówić my ludzie po 20stce :p

Karpielku drogi rób dalej swoje. Najlepszym czasem są weekendy moim zdaniem. Ale możesz wcześniej zapowiadać walki powiedzmy z dwudniowym wyprzedzeniem.

Co do świąt. No fakt dla mnie dni wolne po prostu są gdzie można odpocząć. Choć pierwszy raz zły na siebie jestem, bo tak żem wczoraj się schlał z kuzynami:/ Poszedłem do kościoła na pasterkę i co widzę. Fakt dużo ludzi było, bo nawet na dworze stali. Starszych i dorosłych. 'Młodzież chasała po okolocznych ulicach w grupach szukając szczęścia. Ironia. Ktoś tutaj kłamie mówiąc że Polska to ostoja chrześcijaństwa

Phantom Lord

Active Member
Ogólnie zauważyłem, że coraz mniej ludzi przywiązuje wagę do jakichkolwiek świąt, w ogóle do wiary w Boga - coraz więcej moich znajomych stwierdza otwarcie, że Bóg nie istnieje. Jak tu mówić o jakiejkolwiek ostoi chrześcijaństwa? Boże Narodzenie to po prostu taki czas, kiedy są ferie i dostaje się prezenty. Patrząc po swojej rodzinie też to widzę. Jedynie będąc na kolacji wigilijnej u najmniej zamożnej i zarazem najbardziej cierpiącej i religijnej części mojej rodziny, zauważyłem, że niektórzy jeszcze interesują się sensem samych Świąt, składania sobie życzeń itd. A poza tym? Święta ogólnie tracą swój czar. Wszędzie. Niedługo stanie się to dla każdego z nas momentem wydania kupy kasy na prezenty dla swoich dzieci, bratanków, siostrzenic i innych chrześniaków... Szkoda.

Osobiście jakoś przeżyłem te dwa "najbardziej uroczyste" dni. Posiedziałem trochę przy obiedzie, odebrałem prezenty (brakuje mi czasów, gdy dostawałem modele Bburagio i klocki Lego... Teraz dobra koszula, smrodzik, kasa). Ogólnie raczej nastawiłem się na odpoczynek od szkoły...

Niedziela jest OK. W soboty mam zwykle próby z zespołem, więc nie mam czasu. W niedziele w ferie na mnie nie liczcie, ale poza tym będę się zjawiał.

Trzeba jeszcze zająć się encyklopedią. Mało tych haseł... Chciałbym zaznaczyć, że nie trzeba się tam zajmować od razu jakimiś bardzo rozbudowanymi hasłami, jak Nordmar, Myrtana, Varrant. Są też proste opisy poszczególnych NPCtów, itemów, czy zwierząt. Chciałbym tylko, żeby znalazło się tam możliwie najwięcej haseł (z naciskiem na jakość).

Karpielek

VIP
VIP
Witajcie zakonnicy w tym nowym roku. Musimy się zmobilizować i doprowadzić Zakon do kupy. Pierwszą sprawą jest zaczęcie naszego opowiadania zakonnego. Niestety ja go nie zacznę. Powiedzmy, że nie wiem jak, co opisać. Jesteście długo w zakonie. Na pewno coś wymyślicie. ;)
Kolejna sprawa to werbowanie nowych. Proponuje, zrobić jakoś ulotkę informacyjną i wstawić ją w Ziemiach Niczyich. Oczywiście postawimy wymagania jasne. Wpisujcie się, co można by było jeszcze zrobić.

Thran

Che Świniara
Ja przez wywiady z grupami moderskimi niemam czasu napisać pracy na temat powstania obozów w górniczej dolinie czy to może był bunt farmerów kurde niewiem pomerdało mi się już :(

Phantom Lord

Active Member
Wysłałem dwóm osobom zaproszenie i je olały, więc werbowanie nowych nie będzie możliwe, póki nie zrobimy jako takiej reklamy dla Zakonu... To znaczy, że musimy zacząć żyć Zakonem i on musi zacząć żyć. Musi zacząć istnieć, coś znaczyć, bo nie dziwię się, że nikt ostatnio do nas nie dołącza, skoro tu się nic nie dzieje. Miały być userbary, ale MadMack albo zapomniał, albo zrezygnował.

Ludzie, ja mam Was mobilizować? Przywróciliśmy Zakon do kupy na tyle, na ile było w mocy Rady, ale to, czy coś z tego wyjdzie, zależy od Was. Zaczynamy, co?

Karpielek, masz rację co do opowiadania, sam zupełnie zapomniałem... No cóż, chyba wypada, żeby to Mistrz je zaczął, zgodnie z tradycją.

Zakon nieco zmienił swoją misję. Już nie chodzi tylko o dyskusję, teraz chodzi o nią najmniej. Mamy encyklopedię, musimy ją prowadzić, piszemy prace, będziemy też poprawiać prace, które już są na portalu. To wszystko będzie służyć właśnie G.Up. Nie jest tak, że Goran sobie coś ubzdurał, Kraver to pociągnął, a teraz ja mam stać nad Zakonem z biczem. Jesteśmy ugrupowaniem, które ma służyć najlepszemu portalowi o Gothicu. Portalowi, który wiele znaczy. Powinniśmy się wziąć do roboty.

Thran, rozłóż sobie tą pracę na kilka dni. Napisz po kilka zdań codziennie i będzie ładny arcik.

Thran

Che Świniara
Wiecie o czym myślę ? aby tylko dla zakonu otworzyć sesje RPG w Gothicu sam bym się tym zajął może to by skłoniło chętnych do wstąpienia do zakonu Phantom co ty na to ? jak coś możemy to na GG obgadać.

E

Electric_Dragon

Guest
Jak niedługo ruszy forumowy rpg, więc nie wiem czy jest sens takiego tworzenia tylko dla Zakonu.
Wystarczy opowiadanie

Phantom Lord

Active Member
Nie... Przynajmniej na razie. Wolałbym, żeby Zakon stawiał raczej na zbieranie informacji, spisywanie ich. Rozrywki mamy wystarczająco dużo. Trzeba zająć się teraz poważnymi sprawami, z tym leżymy.

Karpielek

VIP
VIP
Cieszę się, że opowiadanie ruszyło, walki zaczynają się robić ciekawe. Przepraszam za moją nieaktywność w opowiadaniu. Po prostu nie mogę się połapać, o czym pisać. To moje pierwsze i nie mam doświadczenia :/
Może jakieś rady xD
Zabiorę się wszystko za tydzień. Tydzień na poprawiania ocenek na lepsze. Ten czas szybko zleciał :p

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Mam pytanie: czy w naszym opowiadaniu będzie wprowadzony GM? Myślę, że przydałaby się taka osoba, chociażby przy tej wyprawie do ruin, żeby nie robić z siebie herosów, tylko żeby ktoś nad tym bajzlem czuwał i hamował potencjalne bohaterskie popędy ;p Jak coś, mogę się tym zająć ;)

Pozdrawiam

Phantom Lord

Active Member
Tak... Myślałem o tym, ale dopiero jak się rozkręci wszystko. Niestety nic tu się nie rozkręca, to można zrobić to już teraz :p OK, możesz się tym zająć.

Następna sprawa, ludu, zrobiło się nas mało jak ja nie mogę. Trzeba werbować nowych, macie jakieś pomysły nad zachęcaniem ich do wstąpienia do Zakonu? Wielu nowych nie może się na forum połapać, wgryźć w towarzystwo i szybko ucieka. Może tym będziemy się kierować?

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Były plany zrobienia jakiejś ulotki, ominąłem proces jej powstawania, czy jej nie ma? Przydałoby się coś takiego, z pewnością ułatwiłoby to werbowanie nowych. Myślę, że trzeba wyłapywać jakichś nowych, dobrze rokujących userów i zachęcić paru starszych do wstąpienia. No tylko trzeba mieć jak ich zachęcać...

Pozdrawiam

Karpielek

VIP
VIP
Według mnie ulotka byłaby dobra. Zamieścilibyśmy ją w Ziemiach Niczyich tak jak to zrobili Najemnicy. Co do GM to dobry pomysł, bo Bojan się za bardzo rządził :p

Do góry Bottom