Co Dalej?

Status
Zamknięty.

Vendetta

Deathproof
VIP
Ogolnie roznie mozna by bylo zrobic. Rozne dziedziny.

propozycja V:

RPG:
TES
Gothic
Risen
World of Warcraft
Wiedźmin
Diablo

RTS:
Warcraft
Dawn of War
Starcraft

Akcja
GTA 5
Half-Life
Batman
Assasins' Creed

Takie coś. Do niektórych mocniej, do niektórych słabiej się przywiązać. Ogólnie mogłoby być o różnych grach, ale z naciskiem na te, ktore wymieniłem... oczywiście inne tytuły również wchodzą w grę. Tylko, żeby nie było nasrane tego w jedno: main gothic up - ogólne niusy ze świata gier; strefa rpg - erpegi; strefa akcji - akcja; strefa strategiczna - rtsy.
Jeżeli by takie coś przeszło, byłoby ok. Kluczem do sukcesu moim zdaniem jest Diablo i Warcraft. Why? Kultowe marki, do tego Diablo 3 niedługo wyjdzie, a beta WoW: Mists of Pandaria zbliża się wielkimi krokami i akurat będę miał do niej dostęp.
Ogólnie to są najmocniejsze aktualnie tytuły:
Diablo, bo wychodzi 3 niedługo i ludzie będą ciekawi starszych Diablo + forum i inne rzeczy o tej serii, rozwiązywanie problemów z Diablo 3 (też mogę się tym zająć, bo będę miał w dniu peremiery)
Warcraft, bo ludzie może chcą się wiecej o lore dowiedzieć + niedługo mists of pandaria wychodzi, a ja będę miał betę
Half-Life, bo Half-Life 3 ;d
GTA 5, bo cały świat oszaleje na jego punkcie

[edit]

ew. wybrać tytuł przewodni i resztę pod niego podpasować

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
A może Romenku na początek tematyka Two Worlds połączona z Gothicem? Ty już masz jakąś bazę zrobioną ze swojego portalu. Zostałbyś opiekunem tego działu.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Hmm, no nie wiem jak by to było, bo nasza strona należy do kolektywu gram.pl, nie można jej tak po prostu zlikwidować.

Vendetta

Deathproof
VIP
A może Romenku na początek tematyka Two Worlds połączona z Gothicem? Ty już masz jakąś bazę zrobioną ze swojego portalu. Zostałbyś opiekunem tego działu.
twoworlds i gothic, dwa cichociemne tytuły. Two worlds nikt nie zna i nie chce znać, a Gothic już się znudził każdemu.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
twoworlds i gothic, dwa cichociemne tytuły. Two worlds nikt nie zna i nie chce znać, a Gothic już się znudził każdemu.

Być może. Głośno myślę.

Dark Fenix

Strażnik Pana Ciemności
Członek Załogi
Redakcja
Ja bym poczekał do premiery Risen 2 i wznowił dyskusje ogólną. Two Worlds i Wiedźmin mogą być ale potrzebni byliby nowi ludzie. Natomiast nie ma co stawiać na Gothic-u krzyżyka, nie wiemy co wymyślą piranie.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
To by musiał być hit chyba na miarę Wiedźmina lub Skyrima. Na to nie ma szans, tym bardziej, że Risen 2 nie będzie miał nic wspólnego z Gothiciem. Polscy fani utożsamili się z serią, nie dziwiota więc że nikt nie akceptuje Arcanii, Risena 2 też nie zaakceptują. Ja bym nie czekał.

Cedric

GołoWąs
Z polecanych przez Vena tytułów wybrałbym Diabolo (pozostajemy w tematyce RPG, a i realiami jesteśmy blisko) i tak jak Ven powiedział niedługo premiera 3 .
Jednakże popieram rozszerzenie tematyki na ogółem fantastykę.

EDIT
A co powiecie na to by zrobić system jak na forach Bethesdy ?
http://forums.bethsoft.com/
Wymienione są tam ich gry i jest to jakby system forum w forum,

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Ja z mojej strony popieram koncepcję szeroko pojętej fantastyki w postaci książek, filmów i gier. Mówiłem już o kilka razy w odpowiednim temacie w administracji, ale zapał nie opadł. Zarówno na rozszerzenie G.Up'a jak i nowy portal.

Ave

Vendetta

Deathproof
VIP
forum podane przez Ceda jest świetne. I jeżeli Diabolo, to też World of Warcraft dorzucić trzeba imo ;p nie chodzi o samą grę, ale również o userów.

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
O widzę, że poszedł temat dawno już kołaczący się po mojej głowie, zapomniany ze względu na kolejne tytuły. Seria Gothic się kończy. Tak naprawdę przy tak zgranej ekipie jaką tu mamy, można by spróbować rozbujać portal od nowa. Każdy z nas tutaj odszedł już chyba w inną stronę, zmienił zainteresowania, poszerzył je. Prawdę mówiąc sam myślałem o tym, żeby spróbować pchnąć to w stronę tematyki o grach ogólnie. Jasne, jesteśmy w tyle za konkrecją i to srogo. Ale tak naprawdę będzie tak z większością gier tutaj wymienionych.
Chyba, że pasujemy z gothica i bierzmy w obroty najnowszy, najgłośniejszy tytuł, przynajmniej moim zdaniem czyli Diablo III. Wtedy jest szansa, że rozpędem trzeciej części powinniśmy wystartować. Problem polega na tym jedynie, że decyzje trzeba podjąć już i najpóźniej tydzień przed premierą odpalić portal i masowo zacząć go reklamować. Właściwie nawet wcześniej zacząć go reklamować. Wymagałoby to żeby powstała masa artykułów na temat Diablo III, zarówno jak i poprzednich części. No i oczywiście ludzie którzy będą to przechodzić na bieżąco i pisać.
Jeśli chodzi o przerobienie się na fantasy, to też czeka nas masa pracy, ale mamy dobrych pisarzy którzy mogliby powrzucać swoje opowiadania, można by dopracować jakiś system RPGowy(jakąś bazę mamy już więc to prawie połowa sukcesu) i turalć się. Z grami, książkami, filmami na podstawie książek, RPGiem i czymś tam jeszcze.

Taka jest moja opinia. Generalnie prawda jest taka, że od czego nie wystartujemy czeka nas masa pracy. Potężna masa. Kwestia tego jaka decyzja zapadanie. I chodź yeed zaraz mnie wyśmieje to ja jestem gotów pomóc i spiąć się lepiej niż zazwyczaj:)

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
Ja bym poczekał do premiery Risen 2 i wznowił dyskusje ogólną. Two Worlds i Wiedźmin mogą być ale potrzebni byliby nowi ludzie. Natomiast nie ma co stawiać na Gothic-u krzyżyka, nie wiemy co wymyślą piranie.

też bym poczekała z tym troszeczkę
ale z drugiej strony...

rozszerzenie forum o inne gry? ma to swoje plusy i minusy
plusy - nowi userzy (zwłaszcza młodzi ale nie tylko) większy ruch (przynajmniej na początku), dużo nowych tematów/postów
minusy - takich for jest już sporo i ciężko będzie się przebić przez konkurencję, nasz portal straci swój klimacik (chociaż warto się otwirać na nowe), dużo młodych których pewnie część z was będzie gnębić ;/

zostawienie tego jak jest i czekanie na nowe gry?
plusy - zostaje ten klimacik, wierni fanowie (hehe raczej fanatycy forum niż fanowie gry), być może przybędą tutaj fani z innych for którym nie pasuje mix gier (nie wiem czy warto na to liczyć),
minusy - mało nowych, towarzystwo wzajemnej adoracji, słaby ruch, czekanie w nieskończoność na coś nowego (ew modyfikacje)

ciężka decyzja...

ja z doświadczenia wiem że "jak coś jest od wszystkiego do jest do niczego", wolę jednotematycznie forum niż mix, mniej userów niż tysiące przenikających osób pomiędzy tematami.

tylko jak tutaj wprowadzić ruch skoro na nowe gry nie ma na co liczyć. może wyjdzie jeszcze kilka ale ile? ew pozostają modyfikacje, chociaż z tym też cieżko. nawet fora zajmujące się moddingiem rozszerzyły swoją działalność. ciężkie czasy nastały

nawet jeżeli udałoby się nam ożywić ruch, to nie wiele da. jak wyjdzie nowa gra ruch ożyje na chwilę, może na kilka miesiecy.

można też pomyśleć o modyfikacjach, ale u nas niewiele osób się tym zajmuje, chyba że wejdziemy we współpracę z osobam (portalami) które się tym zajmują.

możemy też pomyśleć o nagrywaniu dubbingu do tych modyfikacji. twórcy modów lub osoby spolszczające je nie zajumują się dub. MT mają dub, ale jakość pozostawia wiele do życzenia. my mamy ludzi, potrafimy nagrywać i moglibyśmy stworzyć u nas team do tego. nie raz nagrywaliśmy czy to do zadania czy do parodii więc dla nas to pikuś (przynajmniej dla niektrych osób ) ;)
ale to też nie jest recepta na mega ruch.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
ja z doświadczenia wiem że "jak coś jest od wszystkiego do jest do niczego"
samo "fantasy" to nie wszystko przecież
wolę jednotematycznie forum niż mix, mniej userów niż tysiące przenikających osób pomiędzy tematami.
Na forum chyba chodzi o to, aby użytkowników było jak najwięcej.
chyba że wejdziemy we współpracę z osobam (portalami) które się tym zajmują.
Z Varon Team? :D
możemy też pomyśleć o nagrywaniu dubbingu do tych modyfikacji.
eee. Według mnie modyfikacja z dubbingiem (nagrywanym mikrofonem za 5zł) to świństwo.

shooX

Ciasteczkowy Potwór
Weteran
Tematyka traktująca szeroko pojęte tytuły gier RPG również nie gwarantuje tego, że cokolwiek się tutaj zmieni.

Popatrzmy w przeszłość, gdy serwis Strefa RPG powstawał. Opisywana była, m.in. W CDA, komputer świat, na różnych portalach, które zajmowały się promocją stron wwww i co z tego wyszło? Bieda… Początkowo vortal cieszył się ogromnym zainteresowaniem…

Dodatkowo warto zobaczyć Game Exe...

Nie chce poddawać tego pomysłu ostrej dygresji, aczkolwiek moim zdaniem, jeżeli ktoś ma szukać po ogólnych serwisach informacji na tematy gry, to woli wpisać w Google nazwę danej marki i wejść na stronę, która tylko i wyłącznie zajmuje się danym tytułem gry. Piszecie tutaj Panowie i Panie o grze diablo, hmm…

Wpiszcie w Google i zobaczcie, ile tych stron jest, tak samo o:Wiedźminie, serii TES, WoW i pokrewne. Wystarczy wejść w kolektyw, np. Phx oraz Gram.pl i zobaczyć, ile serwisów fanowskich znajduje się w sieci.

Pomysł sam w sobie nie jest zły, wszystko zależy od tego na ile administracja chce sobie pozwolić przy przemianie Gothic Up i czy jest to warte narażenia renomy, którą ten portal stworzył przez tyle lat.

El Bastardo

Władca Wiedźm
Moderator
Redakcja
Ciężka, sprawa, może mamy po prosttu chude lata i trzeba je przeczekać??
Ja osobiście nie wyobrażam sibie, żeby Gothic Up tak poprostu przestał istnieć. Tyle lat funkcjonował jako najlepszy portal o Gothic, nasze logo winiało na najnowszych grach z seri i nagle trach - nie ma protalu?? To trochę drastyczne i nie powinno tak działać. Fakt nie nasza wina , że Gothic 3 był nie wypałem, Risen nie był odrodzonym Gothicem a Arcania..... Nie nasza wina, że Piranha zrobiła nam taki numer. Jest przecież na pewno mnustwo ludzi, którzy dopiero sięgają po serie Gothic, nie wiedząc, że istnieje taki portal jak Gothic Up. Co z tego, że nowe tytuły były słabe, Gothic nie mógł się wypalić, bo jest nieśmiertelny !! Osobiście uważam, że nie możemy zrezygnować z tej seri. Rozszeżenie portalu o inną grę, to nie dobry pomysł. co wybierzemy TES'a?? Kiedyś to były dwa największe rywale. Kazda inna gra też śmiesznie będzie wygladała, Diablo, WoW itd - To tak jakbyśmy próbowali na siłę coś wcisnąć, jesteśmy portalem o Gothic'u nie o Diablo czy Skyrim. Przekwalifikować prtal, tylko poto by tchnąć trochę świeżości to zła droga. Poza tym portali o wieśku, diablo czy TES jest po prostu mnustwo, staniemy przed ciężką pracą a jak już ją wykonamy, to okaże się że i tak nie sięgneliśmy szczytu, bo istniejące portle o danej tematyce i tak bedą 1000 razy bardziej popularne i oblegane niż my.

Całkiem nie głupim pomysłem jest dodanie więcej elementów fantastyki, książki, RPG, inne gry. Stalibyśmy się portalem o szerszej specjalizacji ale Gothic nadal pozostałby tematem głównym. Oczywiście takich portali też jest nie mało, ale to chyba lepszy pomysł. Też czeka nas nie lada praca, ale jak dla mnie G Up musi trwać!!

Ewentualnie wymyślać kolejne formy aktywności i robić wszystko, żeby portal ponownie się rozruszał. Bo mimo wszystko, wina leży też poczęści po stronie społeczności forum i administracji :p

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Chyba, że pasujemy z gothica i bierzmy w obroty najnowszy, najgłośniejszy tytuł, przynajmniej moim zdaniem czyli Diablo III.

Odpada - rezygnując z Gothica zrezygnowalibyśmy ze wszystkiego, co osiągnęliśmy przez wszystkie lata, ot tak. Poza tym nie oszukujmy się - nigdy nie uroślibyśmy na miarę Imperium Diablo, gdzie ruch jest cały czas, a na pewno ja w to nie wierzę. Jak dla mnie nie wybilibyśmy się z jego cienia, a że wcześniej odrzucilibyśmy Gothica to byłby koniec.
Gothic musi zostać, można jedynie rozszerzać. Zrobić ogólnę strefę RPG? Takie fora nie cieszą się aż tak wielkim ruchem, co widać na przykładzie stron podanych przez Shooxa. Jeśli jednak mimo wszystko zrobilibyście to - dołożyłbym kilka swoich cegiełek, grałem w trochę erpegów, więc napisałbym to i tamto o baldurach, nwn, starszych falloutach.
Najlepszy pomysł to chyba pokombinowanie z fantastyką, za którą szczerze mówiąc nie przepadam. Książki, filmy... ale z tego co mi wiadomo, na forach poświęconych fantastyce popularne są systemy RPG. Popatrzmy teraz na naszą Kolonię Karną i powiedzmy - komu chciałoby się kombinować z kolejnym, rozległym systemem, skoro ledwo dźwigamy obecny?

Zresztą, najpierw to trzeba poczekać na zdanie naszego chlebodawcy, Kaca - działamy coś, lub opcja wyloguj jeśli komuś coś nie pasuje :]

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Przeczytałem wszystko co napisaliście. Kilka pomysłów jest lepszych, kilka słabszych. Ja szczerze mówiąc obstawiałbym jakąś grę która będzie miała dopiero swoją premierę, a i na pewno w przyszłości kontynuacje. Powinna być to pierwsza gra, lub ewentualnie jeśli jest to mało znany tytuł to jej druga część.
Druga kwestia, czy ograniczamy się tylko do gatunku RPG, czy może też pójść w jakieś gry akcji, strzelanki (tutaj miałbym propozycję: Borderlands), lub sportowe czy RTSy. Nie przesadziłbym z ilością tych gier, myślę że góra 5 z Gothiciem włącznie.

Niemniej jednak, nim Kacp nie napisze co o tym sądzi, to możemy gdybać.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Niektórzy z was wypowiadają się w takim tonie, jakby zmiana profilu oznaczała z automatu odcięcie się od dotychczasowej spuścizny jaką jest seria Gothic i Risen. No bez jaj. Nigdzie nikt nie napisał, że rozszerzenie działalności jest równoznaczne z całkowitą zmianą profilu.

Normalne, że Gothic i Risen dalej zostaje głównym fundamentem portalu i forum. Po prostu rozszerzylibyśmy trochę działalność.

Ja szczerze mówiąc obstawiałbym jakąś grę która będzie miała dopiero swoją premierę, a i na pewno w przyszłości kontynuacje. Powinna być to pierwsza gra, lub ewentualnie jeśli jest to mało znany tytuł to jej druga część.

Może i racja- wziąć na tapetę świeżą grę, bo tak jak pisaliście powyżej: Wiesiek, Diablo itp... ma już kupę portali i przebić się może być wręcz niemożliwe.
Jedną z takich gier, jaka przychodzi mi do głowy (stosunkowo niedawno była premiera), jest Dead Island. Gra około rpegowa, bo z elementami rpg, do tego kontynuacje pewne po takim sukcesie, no i co nie bez znaczenia- nasza polska produkcja.
Oczywiście to tylko luźna propozycja.

No i rzeczywiście, trzeba poczekać na odzew Kaca, bo my tu sobie pitu, pitu na razie.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
kac cały czas czyta ten temat... śledzi na bieżąco

tak piszecie o zmianach, zmiany są potrzebne - one ożywiają - zgadzam się z tym, ale powiedzmy sobie szczerze, na ile to zmieni?
  • nam starym bywalcom nic się nie chce, przynajmniej większości z nas. część tylko narzeka a nic nie robi aby coś zmienić. narzekaniem nic nie zmienimy a sporo zależy od nas samych a nowi za nas tego nie zrobią
  • nowi userzy i nowe tematy nie rozwiążą problemu z naszym lenistwem - my je mamy w sobie. ruch będzie na poczatku a potem szybko powstanie zastój, tak jak z innymi tematami oraz gildiami które są co jakiś czas wywalane (nie zwalać na system bo kiedy go też nie było a gildie leciały..., rpg też)
  • mamy 'specyficzne poczucie humoru', ja czasami mam problem odróżnić co jest żartem a co nie. niektóre żarty bywają niesmaczne więc ktoś nowy może się obrazić i uciec, zanim się zadomowi, przy okazji wyrabiajac nam niezłą opinię. przyznam że gdybym widziała sb podczas rejestracji w życiu bym tutaj nie została, skorzystałabym tylko z tego co szukałam i to by było na tyle.
  • słyniemy też z gnębienia młodych często niedoświadczonych userów, takich jak tomisakis, shawn, szczur i wielu podobnych - musimy się z tym liczyć że takich osób będzie więcej, a każdy jakoś zaczynał więc trzeba dać im szansę a nie zgnębić na wstępie jak to nie raz bywało. wielu z nich potrafi zmądrzeć a inni nie, ale my często przypinamy łatkę którą potem ciężko odkleić.
  • tak w ogóle to w większości jesteśmy marudami, którym ciągle się coś nie podoba

więc znając nas... zmiany wprowadzą ożywienie tylko na jakiś czas (2-3 miesiace?), jak nie zaczniemy od siebie to choćbyśmy co pół roku rozszerzali działalność forum to wiecznie będzie zastój, przewinie się kilkanaście tys nowych z czego kilka/kilkanaście osób zostanie trochę na dłużej - jak na każdym forum, nie samym forum człowiek żyje :)

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Myślę, że abi zrobiła prawdziwy rachunek sumienia tego portalu.. Od jakiegoś czasu sprawiamy, że forum jest tylko dla "swoich" tylko tych co nzają panujące tu reguły i klimaty. Bardziej dla masochistów, niz normalnych kidsów którzy lubią gothica. Tutaj juz dawno starzy bywalcy zapomnieli o tej grze, a przeciez misją portalu jest skupieanie FANÓW.

Dla mnie nie ma mowy, żeby rezygnowac ze spóścizny jaką mamy.

Tematyka poszerzona w przypadku gier. Tylko o tytuły zbliżone klimatem i rozgrywką do Gothica. TES/TWO Worlds/Fable czy jak tam

a bardziej pójście w klimaty fantasy książki filmy, planszówki, gry karciane (fakt, że o ostatnich dwóch uja mam pojęcia)

I każdy z tematów wprowadzany stopniowo. Nie wszystkie na raz.

Robienie portalu rozlegle ujmującego RPG nie ma sensu jak wskazał Shoox.

Namka :) Nie wyśmieje i pochwale.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom