miod mi na serce wylales ta wypowiedzia...otoz ;]..mozna by bylo zrobic taki system w ktorym niezaleznie od siebie mozna by bylo miec z 10 par oczu, uszu etc do wyboru
..co do wypowiedzi poprzednika to najpierw trza by bylo zrobic
ANKIETE by zobaczycc czy wiekszosc ludzi to popiera...oczywiscie g3 a ten 'dodatek' w stylu mmorpg byl zupelnie inna czescia gry ale nie az tak odmienna fabule by posiadal (przynajmniej wg mnie, ale mozna by bylo dostowac fabule np.: jak w wow'ie przez patche co by rowniez pewnie wiazalo sie z jakims 'abonamentem' co mysle jakby wynosil nie wiecej jak 30 zl / m - c to by ludzie placili, poniewaz uwazam ze jest wiecej fanow serii gothic niz wow'a )
co do serwerow to trza by bylo jak juz wyzej napisalem zrobic najlepiej najpierw oglonoforumowe dyskusje na ten temat (czyt. glosowanie / sondy) jezeli by np zdecydowana wiekszosc je poprawla np.:70-90 % mozna by bylo wtedy zrzucic na ogolnopolska sonde na jakims testowym forum poswieconym tylko temu tematu..jezeli by to odnioslo sukces mozna by bylo zrobic lub poprosic kolegow zza granicy z siasednich for by tez to przeprwoadzili
- jezeli by np w 2 krajach odnioslo sukces to mozna by bylo napisac petycje do PB i JW
o rozwazenie pomyslu (niestety rzadzac nie mozemy, ale dodatki mozemy robic
) bo nie mozemy im robic czegos czego nie chca i za nic
, mozemy za to podac przyklady jakie gry przyniosly taki sukces
np.: World of Warcraft czy Rick Your Life, gdzieautorzy na tych grachzarabiajapokilka a nawet kilkanascie milionow Euro czy Dolarow
robin kazdy wie i cie rozumie, ja tez cie rozuemiem, ale musisz zdac sobie sprawe, jezeli programisci JW i PB robia g3 w c++ to jest tyle pisania i tak to jest malobo ten jezyk jest dosc elastyczny (sam wiem bo troche sie ucze c++) i to daje przewage, ze mozna by bylo nakazac postaciom komputeorym (NPC) wykonywac warunki np.: jezeli gracz(-e) X nie przychodza do niego to on chodzi po placu(-ach) Y itd...warunkow mozna w multum pisac, jednazke po co wystarczy kilka dobrych z dobrymi funkcjami i bedzie tez dobrze, a jezeli programista jest naprawde dobry i zna cale krolestwo danego jezyka np.: c++ to juz potrafi lepiej zrobic niz tamte z wieksza iloscia funkcji, ale dobraj uzk oncze o programowaniu....trza troche opisac mojej wizji
..ale jeszcze jedno do funkcji...jezeli nie mialaby byc zbugowana ta gra to przedewszystkim dopilnowanie graficzne calego regionun ie jak w g1/2/nk ze sobie wylazilismy za palisade...teraz wg. mnie tez by mozna ale np.: na zadaniu X gdzie jestesmy niby 'orkami' i mamy kogos zabic, oczywiscie respawn NPC (bo tez mogloby sie zabijac by byl == zaleznosci pomiedzy zabiciem tego ktory zabil lub zranil NPC, czyli jezeli ktors zrani NPC lub go zabije wtedy jest zalezny czas respawnu od jego nie poddania sie i walki etc..to jest narpawde ludzie proste - kazdy ma takie pomysly jak ja lub nawet lepsze..tylko trza posiedziec i pomyslec co byscie chciecli a czego nie
co do itemow z questow to oczywiscie bylyby wg mnie jednakze trzeba zaznaczyc ze jak bylo np w gothicu 2 za zabicie smokow dostawalo sie mlodsza zbroje palka itd to mozna by bylo wprowadzic multum zbroi jednakze to wymaga napsania dodatkowych interakcji z otoczeniem....mozna tez by bylo zrobic np.: questy :
wazne - te z ktorych naprawde dobre itemki by wylatywaly, jednak czasmi nie ma tak dobrzeze pojdzierz wyniesiesz i masz genialna zbroje...to nie na tym polega..polegalo to by bylo wg mnie na np.: masz zadanie wazne, do ktorego trza by bylo wykonac kilka pomniejszych zadan, ktore moga miec jeszczee mniejsze czastki 'elementarne'
mniej wazne - z/w , potrzebne by byly do wykonywania zadan waznych oraz by byly potrzbne (czasami bo nie zawsze - tak to by bylo do doopy za przeproszeniem)..jednak te zadania (czego nie napisalem w waznych zadaniach) mozna by bylo wykonywac bez udzialu pomniejszych czy powiekszych..co np.: w przypadku niektorych waznych tez by bylo wg mnie dopuszczalne...ale teraz o mniejszych zadaniach
poboczne - byly by to zadania wg mnie o malym znaczeniu jednakze wykonywanie na zlecenie pierwszych gidli np gildia zlodziejow (jakis tam ich oddzial na 'wiosce')
...jeszcze jedno czego nie napisalem do questow
- zalezni od ich wykonania badz tez nie (anulowania) mile widziana by byl system honoru, ktory zaczerpnelem z wow'a jednakze nie az ak perfidnie, moja wizja by bylo to by zaleznie od wykonania czy tez nie ludzie (npc w glownej mierze jednak im wiekszy honor / respect to ludzie by chetniej z nami handlowali - np.: mamy 67% respecta / honoru w danej lokacji to np.: nam zaufa i dam mniej wazne zadanie jednakze jezeli mielsibysmy 92% to np.: dal by nam do wyboru albo zadanie wazne albo mniej wazne, ktore moglbysmy potem wykonac)..ale to jest mala tylo moja uwaga
..aha jeszcze jedno
go honoru / respectu - mozna by bylo jak na ebay'u czy allegro
wrzucic zobacz info "o mnie" cos w tym stylu, jednakze kazdy gracz czy nawet !! npc (wg moglyby tez oszukiwac naiwnych graczy
), ktory bylby swego rodzaju wizytowka graczy czy NPC...
robin ma racje...nie sztuka uzaleznic wojny orkami jednym glosem krola lecz sztuka jest zrobic gloswanie (jak w 'panstwie' demokratycznym) i ewentualna wojne lub tez drugi inny system, ktory pozwalalby na niezalezne zadana od siebie roznych graczy i npc, jednak bylby problem z tym, ze jakis BOSS ma sie pojawic tylo gdy podejmiemy sie tego zadania wiec to by bylo troche dziwne jedni biora i anuluja etc..ale tez mozna by bylo zrobic tak jak w WoW'ie ze boss stoi a jak nie masz na niego questa to poprostu go nie zaliczasz go zabijac
robin nie sztuka jest cos napisac lecz to OPUBLIKOWAC
i dac znac o tym swiatu
...co do 'twojego' (wzielem to w '' bo kazdy zapewne o tym myslal) pomyslu o domkach to w obrebie krolestwa mozna by bylo np.: stawiac domki itd..ale to by bylo trudne wg mnie do przeprowadzenia w kodzie, poniewaz kod musialby ulegac ciaglej zmianie pod wzgledem arhitektury etc
i to na tyle jak narazie