Quiz Historyczny

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Dywizji Duchów
Nazwa wynikała z niezwykłego tempa z jakim jednostki Rommla wdzierały się na terytorium Francji jak i również problemów z ich lokalizacją.

Czym była "Gruba Berta" ?

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Czym była "Gruba Berta" ?

Hehe, pamiętam to z Lucky Luka ^^

Gruba Berta było to olbrzymie działo, w zasadzie moździerz stworzony przez Niemców na potrzeby walk w I wojnie światowej.

Podaj nazwę bitwy, w której wzięło udział najwięcej kawalerzystów w historii.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Bitwa pod Guinegate (1513) ????
niestety nie

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
skoro yeed pierdyknął odp to ja odp :p

odp: Bitwa pod Komarowem 31 sierpnia 1920 roku podczas wojny polsko-bolszewickiej

olej

Member
Dobra skoro abisynka nie pyta to ja spróbuje was zagiąć :)

Starożytność
Po jakim wydarzeniu cesarz Oktawian August wypowiedział słynne słowa:
"Warusie, oddaj mi moje legiony!"?

bimber12345

Member
wypowiedział Oktawian August po klęsce, całkowitym zniszczeniu trzech legionów w Lesie Teutoburskim przez wojska germańskie dowodzone przez Arminiusza. (9 r. n.e.)

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Ponieważ Duch nie zadał pytania i już chyba nie zada, pozwolę sobie reaktywować temat.

No to może coś banalnego, żeby nie było problemu z odpowiedzią i żeby w ogóle ruszył temat xD. Jaki konkordat zawarto w 1122 roku i jakiego sporu on dotyczył?

Ave

EDIT: Odpowiedzieliście prawie równocześnie... ale tylko Nameless udzielił pełnej odpowiedzi. Dobrze Namka. A, House - przed zadaniem pytania ktoś musi powiedzieć, czy dobrze odpowiedziałeś, pamiętaj o tym ;).

HousE

Obywatel
Wormancki czy jakoś tak :)

W którym roku powołano 2 papieży?

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Konkordat wormacki. Pomiędzy cesarzem i papieżem. Cesarz zrzeka się prawa do wybierania biskupów osobiście zostawia to władzom kościoła si?

Edit; Który mistrz włoski(w fechtunku mieczem długim) opublikował swoje dzieło w 1410 i jaki nosiło ono tytuł?

tomisakis

Whiskas
VIP
Autorem dzieła był Fiore Dei Liberi ,a tytuł brzmi Flos Duellatorum

Kto jest autorem cytatu "Gdybym miał takich żolnierzy jak Polacy to podbilbym cały świat"

good teraz twa kolej.

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Słowa "Gdybym miał takich żołnierzy jak Polacy to podbiłbym cały świat" zostały wypowiedzone przez Adolfa Hitlera.

Ile razy Rosja walczyła z Polską o ziemie smoleńskie w XVII wieku?

Elessar, twoja kolej na pytanie.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
O ile nic nie pomieszałem i dobrze zrozumiałem pytanie, to 3 razy.

Ave

Moje pytanie: Kto wypowiedział słowa "Dopóki to możliwe, książę powinien podążać ścieżką dobrą - ale jeśli zajdzie taka konieczność, powinien wiedzieć, jak podążać drogą złą."
Swoją drogą, jeden z moich ulubionych cytatów :). Pytanie nie jest łatwe, dlatego podpowiem, że twórca tego cytatu tworzył w okresie odrodzenia, stworzył też nurt filozoficzno - polityczny, który nazwano od nazwiska tegoż jegomościa.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Kim był Machiavelli.

Proste.

Polska jednostka wojskowa z czasów II WŚ, której znakiem rozpoznawczym były szkarłatne szaliki. Wymień najsłynniejszą bitwę w której owa jednostka wzięła udział.

tomisakis

Whiskas
VIP
Dywizjon 303 i Bitwa o Anglię

Podaj nazwę plaży na której toczył się najkrwawsze walki podczas desantu aliantów w Normandii i podaj jedną dywizje aliantów która tam walczyła

Fahrenheit

Pimpu?
Wydaje mi się, że chodzi o plażę Omaha, gdzie walczyła np. 1 Dywizja Piechoty, plaża była umocniona, pełno było bunkrów, broni maszynowej, artylerii, a desantowcy wysiadali ze statków, biegnąc w krzyżowym ogniu broni maszynowej. To chyba wystarczające by uznać bitwę o Omaha za najkrwawszą z bitew o Normandię.

Jeśli dobrze to zadaję pytanie:

Kampania mająca wyeliminować z I wojny światowej Imperium Osmańskie, mogąca umożliwić entencie zdobycie Stambułu. W istocie była tak pełna błędów, że gdyby ententa uniknęła któregokolwiek, może udałoby im się wygrać. Poświęcony jest jej jeden z utworów zespołu Sabaton, z albumu Art of War. W sumie zginęło ok. 390 tys. żołnierzy - licząc ententę oraz Imperium Osmańskie.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
kampania dardanelska naturalnie!

moje pytanie, jakie królestwo, (znajdujące się w Azji Mniejszej) wg papieża Grzegorza XIII, najbardziej wspomogło krzyżowców m.in zapewniając im konie i prowiant, a także pomagając im ustanowić państewka krzyżowców w Edessie i Antiochii, samemu dzięki temu uniezależniając się od Bizancjum i Turków?

nie wiecie, ale czy się dowiecie? ;c

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Dużo czasu minęło z lekka. Toteż zadam pytanie inne bo osobiście nie mam pojęcia jaka jest prawidłowa odpowiedź na pytanie Draga.

Poproszę o wymienienie numerów przynajmniej trzech dywizji lotniczych, polskich, które walczyły w bitwie o Anglię.

El Bastardo

Władca Wiedźm
Moderator
Redakcja
Podam chyba wszystkie.
Dywizjony 300 i 301, bombowe. Dywizjony 302 i 303 myśliwskie . Czytałem dywizjon 303 :p

Ciągnąc temat, pytanie brzmi: Na jakich maszynach latali??

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Jestem sprawiedliwy więc nie będę patrzył w google. O ile dobrze pamiętam to na Hurricanach. Si?

Do góry Bottom