Quiz Historyczny

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Zacznijmy od tego, że tańczący kongres to kongres wiedeński z roku 1815.
Głównym powodem jego zorganizowania było ustalenie granic państw po wojnach napoleońskich.

Moje pytanie: podaj nazwę polskich wojsk i imię generała walczących w Tobruku. Oraz podaj datę ich pobytu w Tobruku.

EDIT: Dobrze, możesz zadać pytanie.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Samodzielna brygada strzelców Karpackich gen. Kopańskiego rok 1941

Jakie wyróżniamy dwa odłamy wśród Husytów z XV wieku. ?

prawidłowo, zadajesz

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Husyci podzielili się na utrakwistów oraz taborytów.

Odsiecz Wiedeńska 1683

Do kogo Król Polski Jan III Sobieski wysłał listy po zwyciężeniu Turków Osmańskich pod Wiedniem.

Boom dobrze,Sobieski wysłał więcej listów ale o tych dwóch najczęściej wspominają kroniki itp. ;) Zadajesz pytanie

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Do swej ukochanej Marysieńki, o ile się nie mylę.
EDIT: Baal, Sobieski wysłał po Wiedniu więcej listów niż dwa. Ale rozumiem, że chodzi ci o słowa "Przybyłem, zobaczyłem, Bóg zwyciężył" - Veni, vidi, deus vincit, które Sobieski przekazał w liście papieżowi.
To moje pytanie, bardzo proste:
Kto wypowiedział zdanie: Nie oddamy płaszcza, nawet guzika nie oddamy.
I trudniejsza część II: jakie piastował stanowisko w okresie wypowiedzenia tych słów ( data umowna ).

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Wydaje mi się że słowa wypowiedział Edward Śmigły-Rydz będący wówczas Naczelnym Wodzem Sił Zbrojnych.

Dobrze, zadajesz pytanie

Afgańska Wojna Domowa

Jak nazywali się Partyzanci walczący o niepodległość Afganistanu po inwazji wojsk ZSRR w 1979 r.?

Dobrze Dudekkss,zadajesz pytanie.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
mudżahedini ?

II WŚ
imię nazwisko i pseudo operacyjne szefa Kedywu, i co to właściwie był ten Kedyw.

Zły pan podany.

Tak, Rowecki był przywódcą AK, dobrze Ball Isidro lecisz z kolejnym pytaniem.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Kedyw (Kierownictwo Dywersji Komendy Głównej Armii Krajowej) – był to wydzielony pion organizacyjny Armii Krajowej.

Wydaje mi się, że chodzi o gen. Stefana "Grota" Roweckiego.

Ave

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Dowództwo nad Kedywem objął płk August Emil Fieldorf ps. Nil, a po 1 lutego 1944 roku, po odejściu płk Fieldorfa - ppłk Jan Mazurkiewicz.

Gen. Rowecki był przywódcą AK z tego co się orientuje;]

Taka łatwizna teraz:]

Rozłam Chrześcijaństwa w 1054 r.

Jaka była główna przyczyna rozłamu i na jakie odłamy podzieliło się Chrześcijaństwo?

Dobrze.Bojan zadajesz pytanie;] Można by było jeszcze dodać że przyczyną też była walka o władze pomiedzy Papieżem a Patriarchą.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Kościół został podzielony na wschodni (prawosławie) i zachodni (katolicyzm). Główną przyczyną schizmy były różnice w poglądach odnośnie organizacji kościoła, jego hierarchii i zależności od władzy państwowej.

I WŚ

Kiedy miał miejsce zamach w Sarajewie (dzień, miesiąc, rok), kto w nim zginął? Podaj nazwiska zamachowców i nazwę organizacji, która stoi za tym zabójstwem.

EDIT: Organizacja to Młoda Bośnia, choć uważa się, że te dwie organizacje były ze sobą powiązane. Tak czy siak, zadajesz pytanie.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Zamach w Sarajewie miał miejsce 28 czerwca 1914 roku. Zginął w nim austriacki następca tronu, arcyksiążę Franciszek Ferdynand Habsburg wraz z żoną. Zamachowcy to Nedeljko Čabrinović, Gawriło Princip, Trifko Grabež. Nie są to wszyscy, ale tylu znam :p. Organizacja to Czarna Ręka.

Ave

Pytanko
Wczesne średniowiecze
Skąd wzięła się nazwa "Renesans karoliński" ? Chodzi o to, co miało wtedy miejsce, że tak nazwano ten okres ;).

Dobrze. Mógłbyś też powiedzieć o architekturze, ale zaliczam. Dajesz pytanie.

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Renesans Karoliński to zmiany w państwie Franków dokonane przez Karola Wielkiego z dynastii Karolingów(stąd nazwa).Zmiany dotyczyły kroju pisma łacińskiego.Zmiany zaszły także w edukacji(Karol dbał o rozwój pisma i szkół).Za życia KArola Wielkiego dzieła starożytnych poetów powróciły na dwory książęckie i królewskie.

Starożytność

Koleżanka chciała żeby je zadał;]

Gdzie i kiedy powstały pierwsze państwa?

Zig państwo Chińskie powstało ok. 1700 r. p.n.e. To państwo o które mi chodzi powstało dużo wcześniej i troszkę bliżej nas;] Zła odpowiedź.

Dobrze Boom.Zadajesz pytanie.Następnym razem się poprawie xD

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Myślę, że pytanie podchwytliwe, bo w pierwszej chwili myślałem o Mezopotamii, czy Egipcie. Jednak po chwili zastanowienia, stawiam na Państwa Chińskie, na terenie Azji Południowo - Wschodniej oczywiście.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Pierwsze państwa:
Mezopotamia - dzisiejszy Irak, między rzekami Eufrat i Tygrys, nie ma dokładnej daty powstawania państwa bowiem tworzyło się ono przez lata, ale chyba można uznać lata ok. 3750 - 3500 p.n.e kiedy pojawili się Sumerowie i zaczęli tworzyć miasta.
Egipt: Delta Nilu i tereny na południe ( dzisiejszy Egipt ), państwo powstało ok. roku 3500 p.n.e
Chiny: tereny Azji Południowo-Wschodniej ( dzisiejsze Chiny ), państwo powstawało już w III w p.n.e ( zaczęto wtedy budować Wielki Mur ).
Indie: to samo, rok ok. 2500 p.n.e

I co jeszcze?

Zaś Grecja i Rzym powstały później.
Baal, następny razem doprecyzuj pytanie bo gdy Rangiz powiedział Chiny, ty mówisz, że chodzi ci o coś innego.

Moje pytanie: Wydaje mi się, że trudne.
Kogo dotyczą słowa: "Stracił trzy miesiące i trzy miliony, aby widzieć imperatorową przez trzy godziny", jakiego dotyczą wydarzenia, gdzie ono miało miejsce i kiedy.

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Słowa dotyczą Króla Stanisława Augsta Poniatowskiego.Wydarzenie o którym mówią to zjazd Kaniowski w którym uczestniczył Król Polski oraz Caryca Katarzyna II.Zjazd odbył się w 1787r. Spotkanie polskiego Króla z Carycą trwało ok. 30 min.Wieczorem tego samego dnia odbyło się kolejne spotkanie.Po tym spotkaniu odbył się bal zorganizowany przez Stanisława Augusta Poniatowskiego na cześć Carycy,która nie pojawiła się na nim.
Polski Król miał nadzieję że w czasie zjazdu podpisany zostanie sojusz Polsko-Rosyjski wymierzony przeciw Turcji oraz zabezpieczający Polskę przed kolejnymi rozbiorami.Żaden z tych celów nie został osiągnięty.

Powstanie Krakowskie(Inaczej Rabacja Galicyjska)

Kiedy wybuchło Powstanie Krakowskie i kto został jego przywódcą.

Dobrze :) W końcu ktoś odpowiedział xd

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
odpowiedź:
Powstanie wybuchło 21 lutego 1846 r. a trwało do 4 marca 1846 roku. przywódcą był Edward Dembowski

Jaką Dywizją dowodził Erwin Rommel w latach 1940-1942

edit :

tak baal poprawna odp

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Nikt nie chce odpowiedzieć to ja odpowiem i zadam jakieś proste pytanie;]

Erwin Rommel dowodził 7. Dywizją Pancerną zwaną "Dywizją Duchów".Oddział ten należał do sił III Rzeszy.

Jeśli dobrze to:
Pytanie:
Kto był pierwszym koronowanym władcą Polski.
Możliwe że już było ;)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Nie no, banał ;). Bolesław Chrobry. Miało to się dokonać parę ładnych lat wcześniej, jednakże korona wieziona od Papieża do państwa Piastów zginęła po drodze. Dziwnym trafem, zaraz po tym wydarzeniu władca Węgier został koronowany, chociaż papież mu korony nie wysyłał ;p. A tak Bolek nie nacieszył się długo koroną, bo wkrótce potem zmarł.

Hmm...
Jaka bitwa jest zwana bitwą narodów.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Bitwa pod Lipskiem w 1813

Jaka bitwa jest nazwana bitwą trzech cesarzy ?

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Chodzi Ci zapewne o [SIZE=12pt]Austerlitz...

Czym był i gdzie zasłynął "Święty Zastęp" ??
[/SIZE]

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
O ile mnie mózg nie myli była to najlepsza jednostka armii Tebiańskiej. Tacy zawodowi żołnierze w starożytnych Tebach. Podobno byli to homoseksualiści ;p
Zasłynął w wielu bitwach np. pokonał jako pierwszy spartan pod Tegryą, walczyli tez pod Cheroneą.

Moje pytanie ..
Jak nazywała się dywizja czołgów dowodzona przez, później nazywanego "Lisa Pustyni", podczas ataku Niemiec na Francję i dlaczego ?

Do góry Bottom