O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Życzę tylko domorosłym komentatorom polityki światowej, aby świetne samopoczucie nie opuszczało ich nadal. Ważne, to mieć ugruntowaną opinię w pięć minut po ogłoszeniu danego wydarzenia i mieć niezachwiane wrażenie, iż ta opinia jest jedynie słuszna.

Przybij piątkę :)

No ,cóż wiem ,że żyjemy w świecie w jakim żyjemy ale chcę sprawiedliwości .
Skoro oni to i my powinniśmy mieć swój kraj a nie to gówno co teraz mamy .
Sprawiedliwość. To jakby się bawić co komu i dlaczego to Grecy powinni mieć połowe terenów w basenie Morza Śródziemnego :D to gówno sami tworzymy, także może pora przestać bić pianę, a zacząć myśleć żeby to nie było gównem. Wcale nie mamy małego kraju btw.
A patrz np na Litwę czy inne kraje Rusi .Tam polacy są mniejszością narodową i są źle traktowani w przeciwieństwie do takich żydków .
Nie wiem, nie znam realiów, ale myślę że Żydzi też tam mają nie proste życie. Popatrz na zachód. Na wcześniej wspomniane, krwiożercze i pierdyliardolicowe USA. Tam za obrazę kogoś o innym kolorze skóry niż biały też można iść do pierdla. I oni są na tym punkcie dużo bardziej przewrażliwieni.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
O, to jest właśnie przykład dlaczego do Żydów odnoszę się z dystansem.

Właśnie, z dystansem. To jest właściwe podejście, a nie zianie do wszystkich żydów nienawiścią. Są żydzi i żydzi. Nie każdy chce nas ugotować w smole.

Edit
Wersus podasz jakichś autorów tych ksiażek?

Gross chociażby.

Cedric

GołoWąs
Właśnie, z dystansem. To jest właściwe podejście, a nie zianie do wszystkich żydów nienawiścią. Są żydzi i żydzi. Nie każdy chce nas ugotować w smole.
Napisałem ,że żywię nienawiść do tych co mi zaszli za skórę ,nie do całego narodu
Do narodu odnoszę sie z dystansem :lol:

EDIT ; Ale dyskusja sie nam rozwinęła z mojego jednego posta :lolface:

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Biaf, nie zgodzę się z Tobą i tym że ukształtowałem swoją opinię w 5minut (nie piszesz bezpośrednio że to ja, ale wiem że i tak między innymi o mnie Ci chodzi).
O zamachach na WTC czytałem sporo i długo. Widziałem kilka filmów i reportaży. Może i są one mistyfikacją ale ja w nie wierze. Muszę zobaczyć aby w coś uwierzyć a tam pokazali więc uwierzyłem. Nie twierdzę też że moje zdanie jest jedyną słuszną opinią, ale gdy czytam też że ktoś w to wierzy bez większego problemu jest dość dziwne, żeby nie powiedzieć śmieszne.

Napisz swoją wersje jak to postrzegasz, chętnie poczytam i skomentuje.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Tego najbardziej nienawidzę w Polsce, tej naszej zaściankowości.

"Nie widziałem gośćia, ale to na pewno ch*j" , "Filmu nie widziałem, ale pewnie do d*py", "Ksiażki nie czytałem, ale na pewno obraża Polskę".

Można się sprzeczać czy Gross manipuluje źródłami czy nie, ale prawda jest taka, że Polacy odkopywali groby gdzie pochowani zostali Żydzi w celu wzbogacenia się. Taka jest smutna i bolesna prawda.

Jasne, wielcy z nas patrioci, wszystko zawsze robiliśmy dobrze nie wyżądzając nikomu krzywdy. A tu nagle przychodzi taki Gross i pier**li od rzeczy. Polacy jak i wiele narodów niewyobrażalnie ucierpiała na II wojnie światowej i mimo to nie raz i nie dwa, wykazała wspaniała wolę walki, patriotyzm, wiele osób chroniło Żydów przed nazistami. Ale byli też tacy co grabili i sprzedawali Żydów dla dobra własnego. Nie oceniam tutaj nikogo bo łatwo jest nam oceniać, że ten to sprzedajna szuja bo kogoś wydał, jednakże my żyjemy w czasach pokoju. Wielu z nas nie miało w rękach nawet karabinu, a co dopiero strzelało do ludzi lub widzieli jak ktoś umiera. A takie wtedy były niestety czasy.

Wnerwia mnie to, że tylko my sami mamy prawo siebie oceniać a inni nie. Na przykład, lubimy żarty o żydach, murzynach, pedałach, niemcach, rosjanach itd itp. W tym nie ma nic złego, ja też lubię. Czy lubimy żarty o sobie? Naturalnie! Ale czy lubimy jak człowiek innej narodowości śmieje się z nas albo ocenia? A nie, ch*j mu w d*pę!

Tak było gdy w niemieckim dzienniku Bild nazwano Kaczyńskich "kartoflami"
Tak było kiedy Jeremy Clarkson w angielskim programie motoryzacyjnym "Top Gear" użył sformułowania "From Berlin to Warsaw on one tank" - co jest grą słowną, ponieważ w j. angielskim słowo "tank" znaczy zbiornik, na przykład paliwa, ale znaczy również czołg, co miało sugerować że Niemcy łatwo poradzili sobie z Polską w 1939 r.

I co się okazało? Awantura.

Tak samo jest w przypadku książki Grossa. Kto ośmiela się splugawić wspaniałą i nienagannie czystą historie Polski? Jakiś j**any Żyd? W dodatku pewnie Niemiec. Nie czytałem, ale na pewno ch*j!

Gross stracił rodziców w jak sam pisze "ostatniej fazie holocaustu", przyczynili się do tego Polacy. Nie uważam jednak by wylewał swoje żale na papier, niesłusznie oceniając przy tym nasz kraj, ponieważ fakty są faktami, że w czasie wojny byli tacy co sprzedawali i okradali groby żydowskie. Oczywiście można powiedzieć, że gdyby coś takiego dotknęło inny kraj również działy by się takie rzeczy a być może nawet gorsze. W porządku. Musimy jednak zaakceptować wszystkie karty naszej historii, nawet te najgorsze, o których mówi Gross w swojej książce.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
co do zartow o murzynach, z nudow przerabiam gangster's paradise na bardziej kontrowersyjna wersje
pirsza zwrotka

As i crawl through the valley of shit & despair
I know i won't leave it bitch cuz i like it here
For i've been there, at ur house & gues whose bike is gone
even my probation officer think's i won't be out for too long
but i ain't never crossed a niggar that didn't deserve it
Me be monkey without cage, u know that's unheard off
You better watch where u walking, & where u parking
Or u my white mastah can be hurt by my bark
i can't control myself, regardless of ur imprinted mark
and as i grow blacker i can't see me in the dark, no moe
im the type of monkey the other monkeys spite
the white race might crucify me in the burning light

Been picking cotton most their lives, living in the niggar's paradise
Been picking cotton most their lives, living in the niggar's paradise
Keep being useless now most our lives, living in the niggar's paradise
Keep being useless now most our lives, living in the niggar's paradise

Frag

New Member
Co wy i ja możemy wiedzieć co tam się stało? Wierzcie mediom a na "dobre" wyjdziecie. Tym bardziej Amerykanom ich Generałom Naukowcom, Specjalistom... Zajmijmy się naszym krajem a nie patrzymy na Amerykę bo jak by mogli i chcieli to by Polskę wgnietli w ziemię :trollface: ...

A nawet jeżeli to wszystko prawda to i tak nic to nie zmieni. Cały ten "terroryzm" jest tam tak rozrośnięty że i bez "wielkiego" Bil Ladena sobie poradzą.

Ale jeżeli chcecie znać moje zdanie to proszę:
Ameryka to chciwy kraj i "bogaty". Wbrew pozorom nie są tacy dobrzy i przyjaźni. Jeżeli w grę wchodzą miliony to oni sobie poradzą aby je zdobyć, albo chociaż spróbują.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Co do żydów ,to przecież oni byli w polskich obozach koncentracyjnych ,nie w niemieckich :lolface:
Byli w niemieckich obozach koncentracyjnych w Polsce, np. Auschwitz, chyba nie jest to polska nazwa?
No ,cóż wiem ,że żyjemy w świecie w jakim żyjemy ale chcę sprawiedliwości .
A ja chcę zarabiać tyle samo co sąsiad, chcę jeść to samo co on, takim tokiem myślenia powstał komunizm.
żydzi mnie oszukują jeżeli coś od nich kupię ,i to na większe sumy
Cały czas Cię oszukują? Może czas przestać u nich kupować.

Ja bym tak pochopnie nie wystawiał opinii wszystkim żydom, że wszyscy żydzi koło szkoły Cedrica oszukują go jak chipsy kupuje, albo jakiś Tomek żyd napisał książkę to nie oznacza, że mamy nienawidzić cały naród. Mietek sobie krzyknął na polu że "Niemcy to k**wy" , Niemcy to usłyszeli i przez to nie znoszą całego narodu polskiego?

Cedric

GołoWąs
1.Byli w niemieckich obozach koncentracyjnych w Polsce, np. Auschwitz, chyba nie jest to polska nazwa?

To było zdanie żydów co napisałem ,oni tak twierdzą

2.A ja chcę zarabiać tyle samo co sąsiad, chcę jeść to samo co on, takim tokiem myślenia powstał komunizm.

Ale ja chce tylko odzyskać to co moje ,a nie mieć to samo co sąsiad

3.Cały czas Cię oszukują? Może czas przestać u nich kupować.
Ja bym tak pochopnie nie wystawiał opinii wszystkim żydom, że wszyscy żydzi koło szkoły Cedrica oszukują go jak chipsy kupuje, albo jakiś Tomek żyd napisał książkę to nie oznacza, że mamy nienawidzić cały naród. Mietek sobie krzyknął na polu że "Niemcy to k**wy" , Niemcy to usłyszeli i przez to nie znoszą całego narodu polskiego?

Tylko oni są blisko szkoły ,a potem musisz zapidalać 1,5 kilometra do sklepu typu Mokpol
A jak robie zakupy na jakąś imprezę ,winny jestem 80 zł ,daję 200 bo tyle mam akurat,a on mi oddaje 50 zł to wiesz <_<
Napisałem już niezbyt dobrze czytający kolego ,że do tych żydów co znam czuję niechęć ,a do tych co mi nie zawadzają nic nie mam albo czuję lekką niechęć i tyle .
Mam do tego prawo

Z resztą co ci to przeszkadza ?Jest to moja osobista opinia ,może ci sie nie podobać ,ale powinieneś ja tolerować

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Cedric, nie używaj inwektyw w stosunku do drugiego użytkwnika.

Byli w niemieckich obozach koncentracyjnych w Polsce, np. Auschwitz, chyba nie jest to polska nazwa?

Lubisz uogólniać. Nie wszyscy Żydzi tak myślą, tylko ci głupi.

Ale ja chce tylko odzyskać to co moje ,a nie mieć to samo co sąsiad

Nie bardzo czaję. Uważasz, że dajmy na to Wilno, jest twoje? Należy ci się jak psu buda?

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
O ile się znam na matematyce to od 200 jak odejmiemy 80 to jest 120. A jak mówisz że robisz jeszcze zakupy na impreze to jest jakieś x. I jeśli to jakieś x osiągnie wartość 70 wtedy dostajesz 50 i nie ma tu żadnego błędu.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Tego najbardziej nienawidzę w Polsce, tej naszej zaściankowości.

Tą rzekomą zaściankowość polaków forsują takie tuzy jak Michnik i jego organ m.in., więc wybacz, że nie do końca zgodzę się z tym stwierdzeniem. Po prostu, jeżeli powtórzysz, że polak jest zaściankowy dostateczną ilość razy i w wielu kontekstach, to nagle okazuję się, iż jesteśmy zaściankowi. Dla mnie to za mało.

"Nie widziałem gośćia, ale to na pewno ch*j" , "Filmu nie widziałem, ale pewnie do d*py", "Ksiażki nie czytałem, ale na pewno obraża Polskę".

Obraża, bo manipuluje faktami, przemilcza pewne w obliczu innych, a także zwyczajnie konfabuluje.

Jasne, wielcy z nas patrioci, wszystko zawsze robiliśmy dobrze nie wyżądzając nikomu krzywdy. A tu nagle przychodzi taki Gross i pier**li od rzeczy. Polacy jak i wiele narodów niewyobrażalnie ucierpiała na II wojnie światowej i mimo to nie raz i nie dwa, wykazała wspaniała wolę walki, patriotyzm, wiele osób chroniło Żydów przed nazistami. Ale byli też tacy co grabili i sprzedawali Żydów dla dobra własnego. Nie oceniam tutaj nikogo bo łatwo jest nam oceniać, że ten to sprzedajna szuja bo kogoś wydał, jednakże my żyjemy w czasach pokoju. Wielu z nas nie miało w rękach nawet karabinu, a co dopiero strzelało do ludzi lub widzieli jak ktoś umiera. A takie wtedy były niestety czasy.

Oczywiście, że byli tacy co grabili żydowskie groby. Ale to margines, hieny cmentarne i swołocz. Tak jak są Polacy, którzy jeździli w latach 80 za granicę (Austria, Niemcy itp) kraść i robić trzodę (stąd nieraz złą opinię tam mamy), ale są i kulturalni normalni turyści itp. Zapytaj obcokrajowca w Londynie co myśli o polakach? Odpowie Ci na dwa skrajne sposoby, że spotkał fajnych, uczynnych i grzecznych i takich, których lepiej unikać. Normalka.

Co do tego komu zrobiliśmy krzywdę, a komu nie. Dlaczego to u nas wybudowali naziści obozy zagłady. Bo u nas było najwięcej żydów w europie i nie trzeba ich było zbyt daleko transportować. A dlaczego u nas było ich tak dużo. Gdyż tu mieli najlepsze warunki życia: nikt ich nie linczował, przedsiębiorczość prywatna nie była blokowana itp. W przeciwieństwie do takiej Francji na przykład. I co, to Polaków się teraz szkaluje, za kilka/kilkanaście przypadków przemocy, a inni są cacy. Ciekawe.

Wnerwia mnie to, że tylko my sami mamy prawo siebie oceniać a inni nie. Na przykład, lubimy żarty o żydach, murzynach, pedałach, niemcach, rosjanach itd itp. W tym nie ma nic złego, ja też lubię. Czy lubimy żarty o sobie? Naturalnie! Ale czy lubimy jak człowiek innej narodowości śmieje się z nas albo ocenia? A nie, ch*j mu w d*pę!

Tak jak z nas polewają w Niemczech, Anglii, czy USA, to historia. I często są to żarty uwłaczające elementarnej godności, a ich jakość nie należy do najwyższy lotów, więc nie mów, że my z innych polewamy i mamy pretensje za dwa głupie kawały na rok, o nas samych. Tak nie jest.

Tak samo jest w przypadku książki Grossa. Kto ośmiela się splugawić wspaniałą i nienagannie czystą historie Polski? Jakiś j**any Żyd? W dodatku pewnie Niemiec. Nie czytałem, ale na pewno ch*j!

Jak wyżej. I nie tylko w jednej książce dał wyraz swojej nienawiści do naszego narodu. Nienawiści nie zasłużonej, wziąwszy pod uwagę wszystkie fakty. Fakty, nie pomówienia.

Biaf, nie zgodzę się z Tobą i tym że ukształtowałem swoją opinię w 5minut (nie piszesz bezpośrednio że to ja, ale wiem że i tak między innymi o mnie Ci chodzi).
O zamachach na WTC czytałem sporo i długo. Widziałem kilka filmów i reportaży. Może i są one mistyfikacją ale ja w nie wierze. Muszę zobaczyć aby w coś uwierzyć a tam pokazali więc uwierzyłem. Nie twierdzę też że moje zdanie jest jedyną słuszną opinią, ale gdy czytam też że ktoś w to wierzy bez większego problemu jest dość dziwne, żeby nie powiedzieć śmieszne.

Napisz swoją wersje jak to postrzegasz, chętnie poczytam i skomentuje.

Ja też czytałem i oglądałem. Są pewne rozbieżności i kilka ale. Daleki jestem jednak od kupienia historyjki, że własny rząd prokuruje coś takiego na swoich obywatelach. Dużo można zarzucić Amerykanom, ale nie to, że są Rosjanami, którzy z życiem obywatela nie liczyli się nigdy- ani za Cara, ani tym bardziej za komuny, ani nawet teraz- za watażki Putina.

Idąc tym tropem dalej, powiedz mi: w lądowanie człowieka na księżycu też nie wierzysz? Bo przecież też powstało kupę publikacji i filmów dokumentalnych, obalających to dokonanie Ameryki i wmawiając nam, że to mistyfikacja li tylko.

Tak można się zapętlać w teoriach spiskowych do bólu, nie wiem tylko jaki w tym sens. Że jesteś wiecznym oportunistą, że jesteś oryginalny i nie idziesz z nurtem, nie dając sobie wcisnąć kitu? Ok, można i tak.

Cedric

GołoWąs
O ile się znam na matematyce to od 200 jak odejmiemy 80 to jest 120. A jak mówisz że robisz jeszcze zakupy na impreze to jest jakieś x. I jeśli to jakieś x osiągnie wartość 70 wtedy dostajesz 50 i nie ma tu żadnego błędu.
Nam,rozrysuję ci to
beztytuufpk.png

Lubisz uogólniać. Nie wszyscy Żydzi tak myślą, tylko ci głupi.
Nie bardzo czaję. Uważasz, że dajmy na to Wilno, jest twoje? Należy ci się jak psu buda?
Ale to jednak nadal Żydzi
Skoro Izrael należy sie żydom to mi należy sie wilno i Lwów

Biafra ,chwile po napisaniu idiota zamieniłem to na ładniejsze słowo ,zauważ to :cool:

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Tą rzekomą zaściankowość polaków forsują takie tuzy jak Michnik i jego organ m.in., więc wybacz, że nie do końca zgodzę się z tym stwierdzeniem. Po prostu, jeżeli powtórzysz, że polak jest zaściankowy dostateczną ilość razy i w wielu kontekstach, to nagle okazuję się, iż jesteśmy zaściankowi. Dla mnie to za mało.
Przeczytaj parę postów wstecz to i zaściankowość zobaczysz. Tudzież cofnij się do poprzedniego sporu poruszającego temat polityki. Naprawdę tylko tu jest tego sporo.

Książka Grossa. Przemilczę. Bo nie czytałem. A nie będę tworzył teorii na temat czegoś, co jedynie się mogę domyślać.

Oczywiście, że byli tacy co grabili żydowskie groby. Ale to margines, hieny cmentarne i swołocz. Tak jak są Polacy, którzy jeździli w latach 80 za granicę (Austria, Niemcy itp) kraść i robić trzodę (stąd nieraz złą opinię tam mamy), ale są i kulturalni normalni turyści itp. Zapytaj obcokrajowca w Londynie co myśli o polakach? Odpowie Ci na dwa skrajne sposoby, że spotkał fajnych, uczynnych i grzecznych i takich, których lepiej unikać. Normalka.
To samo tyczy się Żydów. Chybiony argument imho na to że my jesteśmy lepsi od Żydów. Jednak co roku przyjeżdża do Warszawy młodzież z Izraela, żeby zobaczyć to miasto, zwiedzić getto. Być może zobaczyć nawet obozy. I z tego co wiem nie żywią urazy do Polaków.

Tak można się zapętlać w teoriach spiskowych do bólu, nie wiem tylko jaki w tym sens. Że jesteś wiecznym oportunistą, że jesteś oryginalny i nie idziesz z nurtem, nie dając sobie wcisnąć kitu? Ok, można i tak.
Piona! Tu się znowu zgadzamy :p

Edit: Cedric, to pisz że winny jesteś 80, dajesz 200, dostajesz 50. A ty po drodze jeszcze napisałeś że robisz jakieś zakupy na imprezę, przynajmniej tak wynikało z twojej wypowiedzi.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran

W porządku, choć nie uważam bym ten termin zaczęrpnął od Michnika, bynajmniej nie jest on dla mnie autorytetem, możesz jednak uznać, że jego teorie przeszły z ręki do ręki aż do mnie. Nie chce się o to kłócić. Wkurza mnie to, że gdy słyszymy o sobie negatywne opinie nie sprawdzimy ich, tylko od razu jesteśmy gotowi rzucić się z szabelką na czołg.

I tu się zgadzam, chociaż taki Anglik w Londynie mógłby powiedzieć, że Polacy mu robotę kradną ;p. Ale to tylko słaba dygresja.

Co do tego komu zrobiliśmy krzywdę, a komu nie. Dlaczego to u nas wybudowali naziści obozy zagłady. Bo u nas było najwięcej żydów w europie i nie trzeba ich było zbyt daleko transportować. A dlaczego u nas było ich tak dużo. Gdyż tu mieli najlepsze warunki życia: nikt ich nie linczował, przedsiębiorczość prywatna nie była blokowana itp. W przeciwieństwie do takiej Francji na przykład. I co, to Polaków się teraz szkaluje, za kilka/kilkanaście przypadków przemocy, a inni są cacy. Ciekawe.

Również się tutaj zgodzę. Żydzi od lat mieli w Polsce spokój podczas gdy na Zachodzi byli szkalowani. I dlatego te ostatnie oskarżenia padające z USA są dla mnie niedorzeczne.

Jak wyżej. I nie tylko w jednej książce dał wyraz swojej nienawiści do naszego narodu. Nienawiści nie zasłużonej, wziąwszy pod uwagę wszystkie fakty. Fakty, nie pomówienia.

Ja Grossa nie bronię. Oczywistym jest, że przejaskrawia niektóre fakty na własną potrzebę. Chodzi mi jednak o to, że to o czym pisze, albo chociaż część tego, miała miejsce. I zamiast się tego wypierać, powinniśmy to, jako naród, zaakceptować.

Tak jak z nas polewają w Niemczech, Anglii, czy USA, to historia. I często są to żarty uwłaczające elementarnej godności, a ich jakość nie należy do najwyższy lotów, więc nie mów, że my z innych polewamy i mamy pretensje za dwa głupie kawały na rok, o nas samych. Tak nie jest.

Jeśli podasz mi jakiś przykład kiedy to obcy kraj bulwersował się z powodu żartu ze strony Polski, to przyznam ci rację. W przeciwnym razie zostaje przy swoim.

Dokładnie. Trudno by czyjaś racja była tu najmoisza. Można tylko spekulować. Ważne że w spokoju, nie bulwersujac się :)

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Biafra ,chwile po napisaniu idiota zamieniłem to na ładniejsze słowo ,zauważ to :cool:

Zauważyłem, ale fakt pozostaje faktem. Poza tym zostałeś zaraportowany i nie mogłem tego zignorować.

To samo tyczy się Żydów. Chybiony argument imho na to że my jesteśmy lepsi od Żydów. Jednak co roku przyjeżdża do Warszawy młodzież z Izraela, żeby zobaczyć to miasto, zwiedzić getto. Być może zobaczyć nawet obozy. I z tego co wiem nie żywią urazy do Polaków.

Tyle, że ja tamtą wypowiedzią nie chciałem stwierdzić, że jesteśmy lepsi od żydów. Dawałem przykład, że różnych mamy obywateli w kraju. A Gross bazuje na tych gorszych w swoich publikacjach, budując na tym uogólniony obraz Polski i Polaków. Nic innego nie miałem na myśli -_-

Edit:

Ja Grossa nie bronię. Oczywistym jest, że przejaskrawia niektóre fakty na własną potrzebę. Chodzi mi jednak o to, że to o czym pisze, albo chociaż część tego, miała miejsce. I zamiast się tego wypierać, powinniśmy to, jako naród, zaakceptować.

I poniekąd tak się stało (chodzi o akceptację naszych zbrodni jako naród). Przykład? Chociażby Jedwabne.

Jeśli podasz mi jakiś przykład kiedy to obcy kraj bulwersował się z powodu żartu ze strony Polski, to przyznam ci rację. W przeciwnym razie zostaje przy swoim.

Nie mogę takiego podać, bo i nie znam. Może to dlatego, że nikt się z nami nie liczy, więc czemu się mają przejmować żartami powstającymi nad Wisłą. A że my reagujemy tak emocjonalnie?

Bo naszych zasług się nie dostrzega i zakłamuje (przypisuje innym): enigma, bitwa o Anglię, V2 itp., ale nasze wszystkie złe cechy z lubością wyolbrzymia- pijaństwo, zaściankowość, zacofanie, religijność itp...

Może dlatego jesteśmy wyczuleni na wszelką krytykę, aż do przesady i groteski. Tak myślę.

Do góry Bottom