O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Fūri

słit Wojtuśśśśś
hehe zależy kto jakie nastroje będzie miał, gorzej jak trafi się ktoś użalajacy się nad sobą i tym humorem zarazi innych :p,

My najczęściej po prostu spijamy do nieprzytomności delikwenta... a potem idziemy do innego pokoju i pijemy dalej :p

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
gratuluję pomysłu i współczuję na przyszłe lata, ale to nie moje zdrowie :p

wielu moich znajomych spijających się w podobny sposób, zostało alkoholikami a sporo z nich już w wielku 25-30 lat zaczęło mieć prolemy z trzymaniem moczu po napiciu się większej ilości

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Wolę chodzić często do kibla po wypiciu niż wszystko zwracać. : d

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Sikanie ze zwracaniem nie jest powiązane :/
Ale rozumiem, że chodziło ci o wyrażenie preferencji ^^

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Mogget, od zawsze myślałem, że na pełny żołądek lepiej się pije. Ba, nawet jak wodke piję to zawsze staram się o jakieś przekąski ogórki, chipsy albo co tam się znajdzie pod ręką.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Oczywiście, że lepiej pić pod zaprawę jakąś, na pusty gorzej. Ale to też zależy od dnia i formy. Natomiast nie polecam wpieprzać jakichś ciast przy piciu, jak np. na weselach :).

mogget

forumowy obibok
VIP
dlaczego? w sumie głupio mi bo nie wiem, ale nigdy jakoś nie miałem takiej okazji by pic i w tym samym czasie jeść ciasto lub coś w tym stylu. Czy jest to coś w rodzaju mieszanki wybuchowej? :D

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Rożnie to bywa u każdego, ale jak pijesz ostrzej to wzrasta możliwość "wulkanu". A ciasto na 100 persent je podnosi. co innego coś tłustego. Z resztą, każdy wie o tej rzeczy. Boczki itp. wracają do łask przy 0.7 na stole ^^

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Jak już mowa o wybuchowych mieszankach to szampan z wódką przebija wszystko. Jak byłem mniejszy to się różne dziwne rzeczy robiło, raz z kumpelą wlaliśmy połówkę do resztki szampana, po niedużej ilości zgon na baardzo długi czas. Fee

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Napój energetyczny i wódka..mąci umysł.

ale ja mam słaby żołądek dlatego wyeliminowałem wódę. Wolę winko piwko drinka. W sumie nie mam już takiego parcia na alkohol jak kiedyś. Nie to co Rysio alkoholik ;D

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Ja też nie piję wódki. ^^ No, tylko Whisky. Ale to się nie liczy! :p

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Ja tam takiego połączenia nigdy nie próbowałem. I nie zamierzam. :p

Mnie to kiedyś kolega zrobił drinka, którego nazywa "Nagły zgon". Nazwa pasuje do efektu po wypiciu. Co w nim było nie wiem i nie chcę wiedzieć, tak dla swojego bezpieczeństwa. :p

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Trochę przeraża mnie fakt, że ludzie mieszają napoje energetyczne i alkohol. Nie wiem, czy osoby to robiące nie są świadome zagrożeń i późniejszych skutków, czy po prostu ich to nie obchodzi i liczy się tylko "kop". Ja osobiście czegoś takiego bym sobie nigdy nie zrobił. Nie powiem, żebym był święty w sprawach zdrowia i dbał o nie w każdym calu - jem mało owoców i warzyw, lubię się czasami czegoś napić itp. No ale są granice, których nie przekroczę i tego się trzymam.

Raz słyszałem z opowieści nauczycielki, że w niektórych szkołach problemem są nie same napoje energetyczne, lecz mieszanie ich z aspiryną, co podobnież też daje "kopa". A najgorsze jest to, że w opowiadaniu nauczycielki jest to problem... szkoły podstawowej. A skąd o wszystkim wiadomo? Otóż uczniowie trzeciej klasy musieli się ową recepturą pochwalić.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Trochę przeraża mnie fakt, że ludzie mieszają napoje energetyczne i alkohol. Nie wiem, czy osoby to robiące nie są świadome zagrożeń i późniejszych skutków, czy po prostu ich to nie obchodzi i liczy się tylko "kop". Ja osobiście czegoś takiego bym sobie nigdy nie zrobił. Nie powiem, żebym był święty w sprawach zdrowia i dbał o nie w każdym calu - jem mało owoców i warzyw, lubię się czasami czegoś napić itp. No ale są granice, których nie przekroczę i tego się trzymam.
To znaczy, że połączenie energy drinka z wódką skutkuje czymś poważnym czy cuś? Bo szczerze mówiąc jeżeli chodzi o mnie to te wszystkie Redbulle piję tylko dla smaku, bo żadnej energii to nie daje, zwykły chwyt marketingowy. Natomiast z wódką po prostu dobrze smakuje, jeszcze lepiej z sokiem grejpfrutowym.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem czy coś, kieruję się tylko tym co usłyszałem i ewentualnie swego czasu przeczytałem. Sam żadnej styczności z taką mieszanką nie miałem.
Owa mieszanka ponoć źle wpływa na serce, w nadmiernych ilościach może sprowadzić do schorzeń. Gorzej, jeśli ktoś cierpi na jakieś zaburzenia rytmu serca czy coś, bo w takim wypadku może ono w ogóle przestać pracować.
Inna sprawa, że podobno osoby mieszające alkohol i napoje energetyzujące słabiej odczuwają skutki alkoholu, po prostu są pobudzone i czują się pijane w nieco mniejszym stopniu niż są w rzeczywistości. Przez to nie hamują się i piją więcej, co jak się nietrudno domyślić nie ma dobrych skutków.

Z tym, że jeszcze raz powtarzam - nie jestem ekspertem i kieruję się tym, co dane mi było usłyszeć czy też wyczytać. Mogę mieć rację, mogę też jej nie mieć. Mimo wszystko lepiej dmuchać na zimne i nie bawić się w takie rzeczy.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Daje czy nie daje kopa, to wszystko zależy od organizmu. Tak samo jak jeden po kawie chodzi nabuzowany i nie może spać przez pół nocy, drugi natomiast chlapie mocną czarną kładąc się do łóżka.

Cały "myk" z alkoholem i mieszaniem z nim rożnych specyfików polega na tym, że alkohol jako trucizna jest rozkładany w kilku etapach, a produkty przejściowe często są jaszcze większymi truciznami i szybko muszą ulec przemianie w kolejne. Składniki np. leków natomiast mogą zakłócić rozkład alkoholu na którymś etapie i tak zamiast produkt przejściowy x (np. aldehyd octowy) przemienić sięszybko w kolejną substancję, pozostaje produktem x i sieje spustoszenie.

Akurat mieszaniem alkoholów z energetykami nigdy się nie interesowałem i nie wiem na czym polega zguba tego działania. Zgaduję, że na spotęgowaniu działania guaniny czy tez kofeiny.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Akurat mieszaniem alkoholów z energetykami nigdy się nie interesowałem i nie wiem na czym polega zguba tego działania. Zgaduję, że na spotęgowaniu działania guaniny czy tez kofeiny.
Piję tak praktycznie co impreze i nie zauważyłem żeby dawało super kopa albo pobudzało. Po prostu - dobrze smakuje i tyle.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
To lepiej się zastanów, czy to "dobrze smakuje" jest warte Twojego zdrowia :)

tomisakis

Whiskas
VIP
To może ja coś powiem od strony sportu wytrzymałościowego. Red Bulle powodują zwiększenie ilości dostarczanego tlenu do mięśni co oczywiście powoduje brak bólu mięśni. Jednak nie ma tak dobrze i wyraźnie podnosi tętno co może powodować problemy z sercem. Alkohol zdaję się działa podobnie i zwiększa ciśnienie krwi co może spowodować problemy. Znane są przypadki w kolarstwie(lata 60 XX w. głównie), że zawodnicy wypijali alkohol by nie czuć bólu na trasie. Jednak mistrz świata Tom Simpson zmieszał alkohol z amfetaminą(działa podobnie to Red Bulli-zwiększa oddech i pracę serca, wysokie ciśnienie krwi jednak brak takiego ogłupienia po Red Bullu), która również jest/była jako środek dopingujący w tym samym celu. No i wskutek mieszanki alkohol-amfa u zawodnika nastąpił śmietelny atak serca. I taka analogia występuje pewnie z tymi Red Bullami i inym badziewiem.

Do góry Bottom