O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Znam jeden utwór, to dobrze?
Tzn słuchałem 200% ultra hits, ale pamiętam tylko to co było w gta IV, tj. 1979.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
dynie zlym zespolem nie sa, ale wisza mi obecnie kolo paly

[yt]u_n2XsKOuzY&feature=related[/yt]

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
po co, podobno jacyś faszyści będą blokować ten marsz, nie pozwalając na wyrażanie własnych poglądów zasłaniając się hasłami tolerancji i otwartości

to ma sens

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
O właśnie ludki, ja to mam takie pytanko!
Mówi się o serwisach informacyjnych/gazetach itp, ogólnie środkach masowego przekazu, że podają nieobiektywne informacje, na przykład: "stacja X jest zła/gazeta X jest zła, bo trzyma z tą partią, tej nie lubi więc oczernia", chyba rozumiecie o co chodzi. W związku z tym, jako człowiek który do tej pory niewiele interesował się polityką, sytuacją w kraju czy na świecie zadaję takie oto pytanie - jakie według Was programy informacyjne, gazety i portale internetowe podają najbardziej rzetelne informacje? Czym się zainteresować, co omijać z daleka?

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Rada? Czytać/oglądać wszystko i wyciągać z tego własne wnioski.

Tak czy siak, mass media podają tylko takie informacje, które im "pasują", a pod słowem "pasują" kryją się rożne (znowu w cudzysłowie) "motywacje". I tak chociażby w takim czy owakim piśmie nie przeczytałbyś o fatalnym stanie gospodarki naszej - dopiero po wyborach o tym zaczyna się mówić. Dla przykładu przebąkiwano tylko coś o konstytucyjnych 55% zadłużenia kraju. Teraz dopiero po cichu mówi się tu i ówdzie, że koniec 2010 r zakończył się z długiem o ile pamiętam 54.9% - wg papierów, bo Rostowski sprytnie poukrywał faktyczne zadłużenie.

Powyższy przykład Arven pokazuje tyle, że szkoda czasu tak na prawdę na wiadomości, zwłaszcza telewizyjne - w tych nie masz wyboru co ci tam pokazują. W necie czy w gazecie po prostu omijasz nieinteresujące cię zagadnienia. I tak np. ostatnie 2 dni oglądałem w Faktach tefałenu jacy to posłowie są chamscy, jaki to zaścianek i blamanż dla polskiej demokracji. O czym piszę? A no o tym, że sala sejmu ryknęła śmiechem, jak Biedroń mówił o ciosie poniżej pasa. Takimi pierdołami zajmują się media i zapychają te serwisy informacyjne, nie mówiąc nic tak na prawdę istotnego. Są to tak zwane TEMATY ZASTĘPCZE - służące odwróceniu uwagi od prawdziwych problemów.

Twoja decyzja Arven, ale ja ci odradzam pójścia tą drogą :). Sam za czasów gimnazjalnych oglądałem wszystkie serwisy informacyjne, potem dostrzegłem, że to tylko ogłupia. Teraz oglądam je co najwyżej z nudów.
W gruncie rzeczy coraz mniej interesuję się tym całym burdelem. Interesują mnie tylko fakty dotyczące czegoś istotnego, a nie znalazłem jeszcze serwisu, który by je przedstawiał.

Edit: Tak czytam teraz to co napisałem i wychodzi na to, że walnąłem w pierwszy zdaniu swego rodzaju Antytezę do dalszej części mej wypowiedzi. Zatem moje rozumowanie jest nielogiczne. A to może zdemaskować fakt, iż jestem kobietą.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
pieprzyc polityke i sytuacje na swiecie
sprobujcie inhalowac to uszami bez usmeichu na facjacie
[yt]n0As1PDXbtc[/yt]

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Bo tak niedawno pomyślałem, że w sumie mam te swoje 17 lat, za niecałe 3 miesiące będzie 18, a nie mam pojęcia o otaczającej mnie sytuacji poza tymi najważniejszymi wydarzeniami. Stwierdziłem, że najwyższy czas trochę się za to wziąć. W końcu człowiek nie posiadający wiedzy jest zabawką w rękach innych, jak to mawiają. Po prostu uświadomiłem sobie, że nie mam zdania na wiele tematów i należy sobie to zdanie wyrobić.
I niedobrze mi się robi jak obserwuję sytuację w swoim domu - rodzicie oglądają serwisy informacyjne, z czego ich ulubiony to bodajże fakty. Rozmowy na temat polityki w 90% ograniczają się do jechania po PiS, gadanie, jaki to z tego Jarka kretyn i chory człowiek, że PiS to partia idiotów, itp. Do tego głosowanie na PO "żeby tylko ten oszołom nie dorwał się do władzy". No szkoda gadać po prostu.

Cedric

GołoWąs
Ja też się przyłączę do prośby Arviego, mam wprawdzie jeszcze trochę czasu do dorosłości ( nie tylko urzędowej, ale również psychicznej), ale im więcej wiedzy tym lepiej :D

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
przecież Arv sam podsumował tę 'politykę' - szkoda gadać; media kłamią, nie ma żadnego obiektywnego źródła informacji i tego trzeba się trzymać

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Arv, w tv masz wiadomości w TVP, TVN24 i Polsacie. Wszystkie na jedno kopyto. Dodatkowo polecam tygodnik Gazeta Polska (papierowe wydanie, dostępne w kioskach) i Niezależną PL oraz kilka innych stron w necie. To co piszą w GP i na Niezależnej.pl ma się nijak do tego co usłyszysz w tzw. mainstreamie. Tak więc posłuchaj obu opcji i wyciągnij wnioski. Ale do tego przydałaby się także (prawidłowego wyciągania wniosków) większa wiedza ogólna o świecie, historii (tegoż) i geopolityki- szeroko i wąsko rozumianej, gdyż dopiero wtedy możesz bez większych wątpliwości stwierdzić, kto ściemnia, że aż przykro (i dlaczego to robi), a kto mówi prawdę i wbrew przeciwnością wszelakim, idzie pod prąd ogólnie głoszonym poglądom, tzw. prawdą i półprawdą.

Nikt nie zrobi tego za Ciebie. Wszystko masz w źródłach. Rzecz w tym, z których korzystasz i którym uwierzysz. Przydatna jest tu bardzo umiejętność analizowania w oparciu o szerszą wiedzę ogólną, ale także specjalistyczną, której osiągnięcie w Twoim wieku, może być lekko kłopotliwe. Można też ( w związku z tym) zdać się na intuicję. Ta często nie zawodzi.

Fahrenheit

Pimpu?
Biafra, jeśli mam być szczery, o wiele bliżej mi do poglądów PiS niż do poglądów innych partii, ale pismo Gazeta Polska według mnie trochę przesadza. Tak jak TVN i środowiska michnikowszczyzny wykrzywiają rzeczywistość w jedną, sobie wygodną stronę, tak Gazeta Polska wykrzywia rzeczywistość w całkowicie odwrotnym kierunku.

Poleciłbym do przeczytania tygodnik "Uważam Rze" - spinoff dziennika "Rzeczpospolita", który pomimo reprezentowania prawicowo-konserwatywnych poglądów, potrafi ostro skrytykować każdą partię, dokładnie analizując różne jej problemy. Do tego pisze tam Rafał Ziemkiewicz - którego książkę "Czas wrzeszczących staruszków" gorąco polecam - pozwala ona spojrzeć na walkę PO-PiS z o wiele szerszej perspektywy.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Rafał Ziemkiewicz pisze także w GP, w której też potrafili pojechać po PiSie, gdy Ci rządzili. Fakt, że teraz brzmią jednostronnie i monotonnie, to zasługa mistrzów z PO, rozmontowujących kraj w zastraszającym tempie. Tak, czytam także Uważam Rze i cenię tam kilku dziennikarzy i felietonistów.

Do góry Bottom