O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Biorę geologię po uwagę. Jeśli chodzi o europeistykę, stosunki międzynarodowe - szczerze mówiąc nie jestem pewien, czy dobrze będę się w tym czuł, ale też swego czasu o tym rozmyślałem. Co prawda do matury mam jeszcze trochę czasu (2 klasa), ale coraz częściej zaczynam się nad studiami zastanawiać, żebym w ostatniej chwili nie obudził się ze świadomością, że z czymś się nie wyrobię czy okaże się, że muszę zdawać maturę z przedmiotu, o którym mam raczej małe pojęcie.
Trochę żałuję, że kierunki związane z historią są raczej nieopłacalne. Po historii niewiele można, niestety taka prawda. Ciągnie mnie trochę do archeologii, ale z tego co mi wiadomo to kierunek dla najwytrwalszych pasjonatów, bo nawet jeśli udałoby się komuś pracować w zawodzie to zarobki są raczej słabe, za to radocha może być ogromna.
Oczywiście mam też na względzie to, że nawet jeśli teraz sobie coś wybiorę to decyzja zapewne ulegnie wielokrotnej zmianie, ale cóż - wychodzę z założenia, że lepiej zawczasu się rozejrzeć i mieć jakieś pojęcie, niż decydować pod naciskiem goniących terminów :]

Cedric

GołoWąs
Ja mam jeszcze 4 lata do ukończenia szkoły, a już się zastanawiam nad studiami :D
Jak by mi się udało to chciałbym iść do Polsko-Japońskiej Wyższej Szkoły Technik Komputerowych, a jeżeli nie, to na Politechnikę Warszawską :trollface:

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Ja od 1 lo wiedziałem co zdaje na maturze i tak pozostało do końca. Wiedziałem też, w jakie studia bije. Na studia te się nie dostalem, a dziś muszę zapierniczać przy matmie i fizyce mając u boku całki.
Dodam, że zabrakło mi w sumie z 2 przedmiotów 5% by sie dostać na te wymarzone, a matme i fize zawsze olewałem :(

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
no przecież nie mówiłem poważnie z tą europeistyką :trollface:

Cedric widzę, że stawiasz PW jako ewentualną ewentualność... a to nie jest uczelnia dla byle kogo, chyba że idziesz na zaoczne ;]
Ale i tak większość dyplomów jest warta tyle że masz mgr albo inż. przed nazwiskiem i poza tym niewiele to zmienia kompetencji, a szansa że będziesz pracował na stanowisku związanym z kierunkiem studiów jest minimalna

Cedric

GołoWąs
Nie wierzysz we mnie Dragu ? :trollface:
Im wyższe mam ambicje tym lepiej, bo wtedy dążę by je spełnić co = większa efektywność nauki :D
Myślałem także nad studiami za granicą, ale ciut za drogo dla mnie ;p

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Słyszałem, że teraz nie jest tak, że wybierasz sobie uczelnię jak ci się podoba, tylko szkoły po wynikach matury przysyłają ci propozycje edukacji. I dopiero z nich można sobie wybierać. Studenci, wypowiedzcie się, bo ja żyję jeszcze ze świadomością "składania papierów" :D

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Ja na drugi stopień studiów robiłem wszystko tradycyjnie. Sam wybierałem uczelnie i zanosiłem rekrutacyjne dokumenty. Nic mi nie wiadomo aby uczelnie same wysyłały propozycje. Zbyt dużo zamieszania by powstało z tego.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Mój brat zaczął w tym roku studiować i nie przypominam sobie, żeby ktoś przysyłał mu jakieś propozycje.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Jak już jesteśmy w temacie studiów to też się wypowiem. Osobiście uważam, że nie będą mi one w ogóle potrzebne i jak uda mi się skończyć szkołę w 4 lata, no max 5 lat to i tak jadę pracować do Holandii. A jak się już dorobię coś to założę swój hotel więc te studia do niczego się nie przydadzą hehe

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Zapisz sobie gdzieś tego posta i za te 4 czy 5 lat sprawdź czy będziesz robić to co zaplanowałeś. Jestem prawie pewny że to się nie sprawdzi :trollface:

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Romek już ci pisałem, że w Holandii nie przyjmują nierobów.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
To będę miał mniej konkurencji na stanowisko :D

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
W Holandii od jakiegoś czasu umacniają się nastroje antypolskie, zaczęło się bodajże kilka lat temu, a teraz głośno się o tym mówi, i tamtejsi politycy jadą na nacjonalistycznych hasłach, takich między innymi co uderzają w "bezrobotnych Polaków przybywających do Holandii aby pobrać zasiłek i wysłać do kraju"; a skoro już o tym to nieśmiertelna ich piosenka
teledysk z polaczkami jadącymi busem do pracy w NL miażdży :D

a tak poza tym, nie uda Wam się, pozdro

Fahrenheit

Pimpu?
Siemando, wróciłem do was po dość długiej nieobecności, także myślę że można się przywitać :)

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
no siema, tęskniliśmy - nawet nie wiesz jak nam Cię brakowało

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
To Ciebie nie było?

Chyba, że... to dlatego byłem taki szczęśliwy. Teraz jak przyszedłeś, jestem smutny :(

Do góry Bottom