O Wszystkim I O Niczym - Pogaduchy

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
a nad porządkiem czuwa Wielki Brat- korporacja czerpiąca zyski z pracy zniewolonych mas.

Wielki Brat? Czy przypadkiem Orwell w "Roku 1984" nie wymyślił Wielkiego Brata? I realia też bardzo podobne... łot.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
W takim razie na podstawie tego nagrano Equilibrium. Całkiem przyjemny film, ciekawie zrealizowany. O czym, to sam napisałeś :p

Coś w ten deseń, tyle, że bez tych bajeranckich walk na broń krótką itp. Jednakowoż idea podobna.

Wielki Brat? Czy przypadkiem Orwell w "Roku 1984" nie wymyślił Wielkiego Brata? I realia też bardzo podobne... łot.

Dokładnie wers. To coś jak Orwell. Miałem się nawet na niego powołać, stwierdziłem jednak, iż to zbyt oczywiste. Ale tak- to właśnie ten nurt. Inną jego manifestacją jest Folwark Zwierzęcy również Orwella.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Tyle, że między Huxleyem a Orwellem była znacząca różnica, Orwell przewidywał że do upadku doprowadzi nas to, czego się boimy, a Huxley - to, czego pragniemy; generalnie obie książki obrazują antyutopijne społeczeństwa tylko z dwóch różnych perspektyw, są często do siebie porównywane i bez powodu;

Folwark zwierzęcy też jest genialną książką, a postawę świń z tej lektury można opisać cytatem z Nietschzego - 'Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas'

A Equilibrium świetny film; polecam

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
jak tak equlibrium wychwalamy, to zarzuce sobie filmikiem do poparcia atmosfery
[yt]Geu6Hfu547o[/yt]

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Tyle, że między Huxleyem a Orwellem była znacząca różnica, Orwell przewidywał że do upadku doprowadzi nas to, czego się boimy, a Huxley - to, czego pragniemy; generalnie obie książki obrazują antyutopijne społeczeństwa tylko z dwóch różnych perspektyw, są często do siebie porównywane i bez powodu;

Szczerze mówiąc czytałem obie pozycje tak dawno temu, że od tamtego czasu drzewo stało się węglem kamiennym :trollface:. Tak więc nie pamiętam niuansów charakterystycznych dla tych książek, a nie mam w zwyczaju odwoływać się do powszechnej w takich razach (i w obecnej dobie) wiki... Dlatego powiem tyle: powód taki, czy siaki- meritum sprowadza się do tego samego...

Sam napisałem utopijne, gdyż genezą wszelkich "antyutopii" jest zazwyczaj utopia. Taki skrót myślowy, nie koniecznie czytelny dla ogółu (czyt. wszystkich) heh.

Bury_Zenek

Rycerz Wody
http://www.sport-typ.info/adamek_kliczko_na_zywo_walka_rtl.php
nie dziękujcie panowie :D

Cedric

GołoWąs
Ja tam nie oglądam. :trollface: (tak wiem, jestem ZUY :D)
Ale i tak nasz mocno obrywa w dupsko, nie ma co oglądać :p

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Szkoda Adamka, Witalij walił w niego jak w worek kartofli. Przewaga fizyczna i tyle. Adamek nie miał nic do powiedzenia przy Kliczce, który go utrzymywał na dystans długimi łapskami. Nie ta liga, niestety.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Adamek chce mieć szanse niech zaaplikuje sobie hormony wzrostu i je więcej stejków. :trollface:

Electric Dragon

Majster
Weteran
Ale 3 mln euro zebrał. Walić opuchliznę. Większość i tak go podziwia, że w sumie wytrzymał tak długo. kliczko walkę lekko potraktował, bo wiedział że wygra. Proste, pieniądze. A Polsatowi kij w oko z tymi smsami, sporo ludzi słyszałem, że w konia zrobili, kiedy to o 3 nad ranem przychodziły zwrotne wiadomości, że kanał odblokowany a walkę mogą już obejrzeć...

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Z cyklu: odkłamujemy "fakty historyczne"

http://polishallied.salon24.pl/336666,konfederaci-mieli-racje

Polecam gorąco, bardzo ciekawy artykuł przedstawiający prawdę o konfederatach i wojnie secesyjnej, diametralnie różną od tej znanej nam ze szkolnych historyjek, kreujących południowców na złych i niedobrych rasistów, a Lincolna na zbawcę Nowego Świata.

Vendetta

Deathproof
VIP
Pozycze se sygny, bojan;p
co do arta.. nie interesuja mnie za bardzo takie rzeczy, a to, ze historia byla 'manipulowana' to nie nowosc^^

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Z cyklu: odkłamujemy "fakty historyczne"

http://polishallied....aci-mieli-racje

Polecam gorąco, bardzo ciekawy artykuł przedstawiający prawdę o konfederatach i wojnie secesyjnej, diametralnie różną od tej znanej nam ze szkolnych historyjek, kreujących południowców na złych i niedobrych rasistów, a Lincolna na zbawcę Nowego Świata.

Spoko. A co Ty myślisz Bojka, co symbolizuje moja flaga w sygnie?

Dla normalnych i wykształconych, to znak co do mych poglądów i sympatii... I chrzanić ewentualną tzw. pretensjonalność, heh. Bo ja dla kmiotów chcę być pretensjonalny, zacofany lub z ciemnogrodzia ( no problemo)... To dla mnie wyróżnienie. Znaczy to tyle, że dla kiepa jestem godny potępienia, a więc dla normalnego, gody wywyższenia... Zresztą nieważne...
Ci co wiedzą, mają świadomość rzeczy..., nie ma sensu się licytować... howgh! Ci co nie wiedzą, i tak są puchem marnym i mierzwą... Choć zawszę mam nadzieję na przypływ nowych młodych, gniewnych i myślących...
Ale bez musu, bez musu... Heh.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Ci co wiedzą, mają świadomość rzeczy...,

Tak na prawdę nic nie wiemy. A to co widzimy codziennie dookoła to tylko hologram wyreżyserowany przez "tych na górze". Możemy sobie pitolić, ale nie zmienimy tego, przynajmniej nie teraz.
Mam 39 stopni jak coś

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Ja zgadzam się z panem B, jesteś kolejnym zatwardziałym rasistą któremu marzą się stare dobre czasy bycia białym ciemiężycielem, gdzie można było strzelać podludzi z bata; totalne zacofanie i brak postępowości, sprzeciw wobec sił reakcji i inne, powszechnie nieakceptowane społecznie symptomy zwyrodnienia.

A z młodych gniewnych, jak to ktoś - nie pamiętam kto - kiedyś mądrze stwierdził wyrosną starzy wkurwieni.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
NO JA TO MYŚLĘ ŻE SYMBOLIZUJE POGLĄDY ZGRZYBIAŁEGO XIX-WIECZNEGO PLANTATORA
Utrafiłeś w samo sedno :trollface:

Tak na prawdę nic nie wiemy. A to co widzimy codziennie dookoła to tylko hologram wyreżyserowany przez "tych na górze". Możemy sobie pitolić, ale nie zmienimy tego, przynajmniej nie teraz.
Mam 39 stopni jak coś

Zachowałeś się godnie, choć aluzje były aż nadto czytelne, Tym bardziej cenię Twoje opinie :) . Nie pomyliłem się co do Ciebie heh :D

a zgadzam się z panem B,

Z którym? Wprawdzie się domyślam heh, ale od odp. zależy dalsza, a owocna polemika :trollface:

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Zachowałeś się godnie, choć aluzje były aż nadto czytelne, Tym bardziej cenię Twoje opinie
Ale o czym piszesz bo nie rozumiem? Nie ma tam nigdzie ironii czy coś w ten deseń.

Tak się zastanawiam, jak dziś żylibyśmy, gdyby nie blokowanie rozwoju technologicznego? Ah, ta ropa...

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Z którym? Wprawdzie się domyślam heh, ale od odp. zależy dalsza, a owocna polemika :trollface:
Z jednym i drugim :trollface:
Nie ma tu miejsca na polemikę, nie w tej kwestii, a przynajmniej tak mi się wydaje;

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Ale o czym piszesz bo nie rozumiem?

Jeżeli to skromność przez Cię przemawia, to ładnie. Jeżeli nie do końca rozumiesz, to też nie duża gafa... Nie ważne.

Tak się zastanawiam, jak dziś żylibyśmy, gdyby nie blokowanie rozwoju technologicznego? Ah, ta ropa...

A to stwierdzenie znowu utwierdza mnie w przekonaniu, że prócz hedonizmu stosowanego, masz coś więcej o życiu do powiedzenia :trollface:

Do góry Bottom