a nad porządkiem czuwa Wielki Brat- korporacja czerpiąca zyski z pracy zniewolonych mas.
Wielki Brat? Czy przypadkiem Orwell w "Roku 1984" nie wymyślił Wielkiego Brata? I realia też bardzo podobne... łot.
a nad porządkiem czuwa Wielki Brat- korporacja czerpiąca zyski z pracy zniewolonych mas.
W takim razie na podstawie tego nagrano Equilibrium. Całkiem przyjemny film, ciekawie zrealizowany. O czym, to sam napisałeś
Wielki Brat? Czy przypadkiem Orwell w "Roku 1984" nie wymyślił Wielkiego Brata? I realia też bardzo podobne... łot.
Tyle, że między Huxleyem a Orwellem była znacząca różnica, Orwell przewidywał że do upadku doprowadzi nas to, czego się boimy, a Huxley - to, czego pragniemy; generalnie obie książki obrazują antyutopijne społeczeństwa tylko z dwóch różnych perspektyw, są często do siebie porównywane i bez powodu;
antyutopijne
Z cyklu: odkłamujemy "fakty historyczne"
http://polishallied....aci-mieli-racje
Polecam gorąco, bardzo ciekawy artykuł przedstawiający prawdę o konfederatach i wojnie secesyjnej, diametralnie różną od tej znanej nam ze szkolnych historyjek, kreujących południowców na złych i niedobrych rasistów, a Lincolna na zbawcę Nowego Świata.
NO JA TO MYŚLĘ ŻE SYMBOLIZUJE POGLĄDY ZGRZYBIAŁEGO XIX-WIECZNEGO PLANTATORASpoko. A co Ty myślisz Bojka, co symbolizuje moja flaga w sygnie?
Ci co wiedzą, mają świadomość rzeczy...,
Utrafiłeś w samo sedno :trollface:NO JA TO MYŚLĘ ŻE SYMBOLIZUJE POGLĄDY ZGRZYBIAŁEGO XIX-WIECZNEGO PLANTATORA
Tak na prawdę nic nie wiemy. A to co widzimy codziennie dookoła to tylko hologram wyreżyserowany przez "tych na górze". Możemy sobie pitolić, ale nie zmienimy tego, przynajmniej nie teraz.
Mam 39 stopni jak coś
a zgadzam się z panem B,
Ale o czym piszesz bo nie rozumiem? Nie ma tam nigdzie ironii czy coś w ten deseń.Zachowałeś się godnie, choć aluzje były aż nadto czytelne, Tym bardziej cenię Twoje opinie
Z jednym i drugim :trollface:Z którym? Wprawdzie się domyślam heh, ale od odp. zależy dalsza, a owocna polemika :trollface:
Ale o czym piszesz bo nie rozumiem?
Tak się zastanawiam, jak dziś żylibyśmy, gdyby nie blokowanie rozwoju technologicznego? Ah, ta ropa...