Maturzyści

E

Electric_Dragon

Guest
I to bardzo łatwa, różnego rodzaju motywy, np pękniętej sosny czy jakiego tam drzewa ;p.

Trochę się pamięta. A książkę przeczytałem. O! I dobra

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Takie pytanko albo dwa:
Można umieszczać cytaty z wierszów w interpretacji, ale nie podlegają one ocenie, tak?

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Ocenie to może i podlegają jak użyjesz w złym kontekście albo źle wytłumaczysz. Na pewno nie są wliczane do puli tych 250 czy ile tam było tych słów ?
nam babka od polskiego zawsze mówi, że warto zamieszczać cytaty.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
To kolejne pytanie. Widziałem gdzieś w jakiś przykładowych pracach, że gostek cytował dwa wersy wiersza a po tym rozwijał tą myśl i ja interpretował. To jest prawidłowe?

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Mnie tam może do matury daleko, ale się wypowiem.
Rozwijanie własnymi słowami cytatu jest prawidłowe, a nawet bardzo prawidłowe. Gościu od polaka nam ciągle mówi, że to jedna z najlepszych form omówienia danego zagadnienia. No i (chyba) ma rację.

Ave

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Na lekcji angola dostaliśmy podstawę dzisiejszego do samodzielnego zrobienia. Szczerze mówiąc to to jest proste, nie wspominając, że jestem dopiero w 1 L.O. :). Także jeżeli dalej będą trzymać maturę na takim poziomie trudności to nie mam co się przejmować angielskim.
Mimo to nie mam zamiaru zdawać w przyszłości rozszerzonego. Nie jest mi on potrzebny ma kierunek, na który się wybieram, tak samo jak większy stres, który na pewno przy nim towarzyszy :).

szczurek

Menda serowa
Weteran
Angielski nie może być trudny, bo przez cały czas edukacji wałkuje się to samo ;]

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
A niemiecki podstawa ... taka sobie ... nie za trudna, nie za łatwa. jakoś się nie przyłożyłem, więc jestem ciekawy wyniku tego co tam uczyniłem ;]

Dark Shadows

Active Member
Rocznik 1991 (czyli ja) to matura z matmy.

Wiecie kim jesteśmy? <cenzor> eksperymentem społecznym.

Chyba brakuje roboli za stawkę minimalną, skoro chcą udupić tyle osób.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Bo społeczeństwo staje się coraz głupsze i chcą nadrobić stracony poziom. Kiedyś.. za PRL ludzie którzy wychodzili z LO byli rzeczywiście ogólnie wykształceni ... Polak obowiązkowy na maturze, matma też i Propa ... tyle że ustna i nikt nie płakał. Mieliśmy wysoki poziom .. a teraz ? Bieda z nędzą.

Dark Shadows

Active Member
Może i tak, ale zauważ, że matme nie każdy rozumie, jest nawet taka choroba. A Polski uczysz się od urodzenia.

Poza tym założe się z każdym na tym forum, że gdy MEN zobaczy wyniki matury z 2010 (wtedy jest matma) to odwoła matmę znowu.

Jesteśmy eksperymentem, a ja nie mam zamiaru brać udziału w czymś takim.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Poszedłeś do LO to się rozwijasz ogólnie jak sama nazwa wskazuje ... a polski na maturze nie ma nic do polaka, którego uczymy się od urodzenia to tak na marginesie. A czy odwołają to się zobaczy, nie można teraz mówić, że to zrobią bo zdać matmę podstawową... uzyskać te 30 % to nie aż taki wysiłek .... i nie przesadzaj. Wy jesteście próbą powrotu a nie eksperymentem, bo matma obowiązkowa na maturze już kiedyś była ;]

Dark Shadows

Active Member
Dudekkss pozwól, że Cię oświece. Mieliśmy niedawno próbną maturę dla 2 klas z matmy. Zdało niewiele osób myślę, że coś koło 40%.

Poza tym powiedz mi czy to jest fair, że ktoś kto uczy się całe życie, ma marzenia i swoje cele, uczy się by być jak najlepszym ale ma problem z matmą (znam wielu takich ludzi, sam jestem jednym z nich) ma zostać z niczym, bo głupi jeden przedmiot rozwali im przyszłość?

To, że matma była kiedyś na maturze to wiem. Ale wtedy był inny program nauki wiesz? Słyszałem jak kiedyś przykładano uwagę do matury z matmy. Wtedy można było się do niej przygotować. A dziś? Padło hasło - będzie matma na maturze a program nauczania z matematyki na chwilę obecną jest do kitu. Nie przygotowuje do niej. Powinny zmienić cały program, a nie stawiają ludzi pod ścianą bez wyboru.

Mam marzenia jak każdy. Mam zamiar kuć matmy ile wlezie, brać korki, ale nie na tym to polega. Bo matmy nie można się nauczyć, ją trzeba zrozumieć. A w dzisiejszych szkołach tego nie uczą.

A eksperymentem jesteśmy - chcą sprawdzić jak sobie poradzimy.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
No to brawo ... u nas w klasie humanistycznej z historii na próbnych zdały tylko 4 osoby ;] No i co to za obraz ma być ? Klasa mat - fiz .. nikt nie zdał próbnej matmy .. i co z tego ? W zeszłym roku było to samo i pozdawali wszyscy całkiem ładnie na tych właściwych. Bo poza gadaniną potrafili się uczyć. I gadanie w stylu mam problemy z matmą jest co najmniej śmieszne, bo każdego przedmiotu da się nauczyć, nawet matmy, a problemy mogą wynikać jedynie z twojego zaniedbania w klasach niższych więc pretensje do siebie albo nauczyciela. Jakoś nigdy nie byłem asem, ale nauczyć się potrafiłem nawet chemii, z którą uważałem, też miałem problemy. A jak się uczysz by być najlepszym .. to sorry ale skoro chcesz zasługiwać na miano najlepszego matma też powinna nie być ci obca ;].

CYTAT
Padło hasło - będzie matma na maturze a program nauczania z matematyki na chwilę obecną jest do kitu

Taaa tak jak do każdego przedmiotu, ale spoko ;]

I na koniec .. próbne matury w 2 klasie ? i nikt nie zdał ? dziwne nie ? w szczególności, że w 2 klasie pisząc teraz, miałeś dokładnie połowę materiału przerobionego z tej matmy, jeśli masz dobrego nauczyciela ... dziwne że nikt nie zdał, naprawdę xD

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Nie chcę się wdawać z wami w polemikę, panowie. Ja się tylko cieszę, że mnie matma nie obowiązuję.

I już po maturce podstawowej z WOSu. Przyznam się szczerze, że obawiałem się tego przedmiotu bo weź ogarnij całą konstytucję, ale koniec końców muszę stwierdzić, że matura była prosta. Poza paroma miejscami, gdzie nie wiedziałem co wpisać, napisałem wszystko i w 90% na pewno napisałem prawidłowo.

Podsumowując wszystkie trzy matury ( polak, angold, wos ), to ta z polaka była chyba najtrudniejsza ( choć nie mówię, że trudna )

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
ja dziś pisałem rozszerzoną historię .. z deczka hardcore .... trudne .... i tematu głupie ... stosunki polsko węgierskie w XIV i XV wieku a drugi to charakterystyka i ocena wydarzeń z 1956 w Polsce i na Węgrzech .... takie se ....wybrałem 2 i jak zwykle nie napisałem wielu rzeczy bo pozapominałem w tym stresie zasranym .... tak to jest jak planu się nie zrobi ;/

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Zaraz a czy ten temat nie był na maturze rok temu, bo przysięgam, że pisałem oba te tematy na korkach z hisi.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Nie ;p
W zeszłym roku był temat o zagrożeniu Turcji wobec Polski i Węgier .. i stosunki polaków z węgrami w XX wieku ;]

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Hmm... no temat trochę podobny, to mogłem się pomylić.
Też zdaję historię rozszerzoną, ale mam ten przedmiot jako dodatkowy, więc nie pisałem z niego maturki :)

Do góry Bottom