Maturzyści

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Ja ze ściągami to żartowałem...bo na maturę sam nie brałem żadnej ściągi bo i po co

Dark Shadows

Active Member
Jak ktoś się nie uczył na maturę to i tak ściągi mu dużo nie dadzą.

Może i matura to dla niektórych taki większy sprawdzian, ale już ze ściągami raczej większy problem.

Ja mam takie zdanie.

Dadex

Al di là delle nuvole
Weteran
CYTAT(Gothi @ 04-05-2008, 18:47) index.php?act=findpost&pid=180507
Ustne... angol, bez stresu, nie ma problemu by zdać, a wynik nie jest ważny, więc starczy zdać. Z polskim gorzej, bo jeszcze nie zrobiłem prezentacji xD

A myślałem, że jestem sam, ale ustny polski też chyba nie liczy się, także wynik nie jest ważny, a z tego co słyszałem od samych nauczycieli to trzeba się nieźle postarć żeby nie zdać. Kto "ma gadane" to i bez przygotowania zda bez większych problemów.

Sever Sharivar

Słodka...
VIP
Szczerze? Stres był tylko przed pisemnym polskim i ustnym, reszta light. Ci co się uczyli zdadzą, tylko niech was ten maturalny stres nie zje przed salą. Jak ja pisałam to była amnestia Romana, więc pare osób się uratowało, teraz tego nie ma.
Ciekawi mnie jakie tematy dostaniecie. Tak czy inaczej powodzenia dla Dadexa i innych, oby tematyka wam siadła i trafiajcie jak najczęściej w klucz.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Co do ściąg. To jak moja siostra pisała maturę (chyba 7 lat temu xD) to specjalnie szyła żakiet z kieszonkami. Była tak wypchana, że musiała się uczyć, gdzie co ma schowane xD.
Ja powiem tyle. Stres wam nie pomoże (łatwo się mówi). Najlepiej walnijcie se wieczorem setkę spirytu i do łóżka (lepiej zaśniecie). Powodzenia. Niech wiedza i szczęście będą z wami.

switek17

Member
Ja tam mam wakacje i cisza :D o maturach xD zbyt dużo nie myślę. Jutro polski oczywiście, ale wcale się nie denerwuję.
Gorzej będzie na matmie i polskim ustnym, tak jak Gothi, jeszcze prezentacji nie napisałem :D ale myślę, że nie będzie problemu z tym (wstęp już mam). Do tego rozszerzona gegra i niemiecki podstawowy. W sumie, to na porządnym wyniku z matematyki mi zależy, ale nie mam zbyt wielkiej nadziei. Czy się uczę? Będę szczery - nie :rolleyes:

Niech moc będzie z wami! (w sumie, to nami ;] )

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
No to "good luck, and have fun" jak mawiają Anglicy. trzymam za Was kciuki i pamiętajcie że grunt to spokój ;]
A mimo, że maturę piszę dopiero za dwa lata, to juz dziś pójdę za radą Rangiza xD

Reynevan

de Tréville
Uhh...

CYTAT
Ave Caezar! Morituri te salutant - Ave Cezarze! Idący na śmierć pozdrawiają Cię.

Wpisuję się na listę tegorocznych hmm... maturzystów, tudzież jak kto woli - straceńców.

Jutro ta... polak, potem angol we wtoreczek.
Generalnie stres nie ma sensu, jak siadło zakończenie roku to u mnie jakoś luz totalny w głowie... poza wyczerpującą nauką :/... Tak czy siak pozdrawiam wszystkich tych, którzy również będą toczyć bój - may the force be with us all! (yeah...)

jakby był kto ciekaw...
Z rozszerzonych piszę:
biologia
chemia
fizyka

reszta to podstawowy ang i pol.

no i tyle, do usłyszenia jutro po pierwszych mękach ;)

doctor

Wariat
Weteran
Miejmy nadzieje ze nam wszystkim sie uda :)
kraza sluchy o zbrodni i karze oraz weselu...
pozdro

Laska

Active Member
Jakby trafiła się zbrodnia i kara to bym skakał ze szczęścia, bo to jedyna lektura, którą przeczytałem przez całe 3 lata :p
Ale ogólnie pisemnym się nie przejmuję, bo moim zdaniem trzeba być niemiłosiernym tępakiem, żeby podstawowego nie zdać :p

Złota myśl z basha na dziś:
Matura z polskiego jest jak kupa - nikomu nie potrzebna, a wszyscy robią :p

switek17

Member
Ooo nikt jeszcze na foro nie wlazł? No to ja będę pierwszy.

Lalka i Oda do Młodości Mickiewicza i coś tam Przerwy-Tetmajera. Lalka była w drugim temacie a w pierwszym te dwa wiersze. Ja wybrałem temat 2. Dokładniejsze info macie tutaj: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,9919522,wiadomosc.html

Myślę, że zdałem, tak z 50 % pewnie będzie, może więcej :] Teraz w czwartek geografia rozszerzona.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Ojj masakra, jak zobaczyłem tematy wypracowań to miałem ochotę wstać i wrócić dopiero w sierpniu, ale jakoś się zmusiłem. oczywiście lanie wody było, weny dzisiaj kompletnie nie miałem :/ . Pisałem drugi temat bo interpretacja wierszy raczej mi nie podchodzi.

Ale za to tekst z blogami był bardzo przyjemny i fajnie się go pisało.

Zobaczymy ile będzie jak oddadzą, narazie nic nie będę sam sprawdzać bo nie lubię ;]

Jutro angielski, zobaczymy co i jak pójdzie.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Wypracowania były ujowe. Całkowicie to popsułem =/

Dupowaty początek, to może finał będzie dobry =.=

Laska

Active Member
Wczoraj modliłem się, żeby tylko nie było lalki :p Nie wiem, dlaczego ale przeczuwałem, że jednak będzie :p Ale napisałem wypracowanie na 4 strony, pytania odpowiedziałem wszystkie... 60% powinno być :p (i tak o 30 za dużo ^^)

Reynevan

de Tréville
Ino co... jak dla mnie to tekst i czytanie były trudne, posrane to było z funkcjami i środkami językowymi - przez całe 3 lata ani słowa u nas na polaku o tym nie było w takim kontekście.

Natomiast wypracowanie - pisałem temat 2, w sumie całkiem mi podszedł, jak zawsze lakonicznie 2 strony, ale wystarczy. Byle by siadło co najmniej tyle, ile trzeba aby uznali maturę xD reszta to wał. Ważniejsze dla mnie są biol chem fizowe.

Dadex

Al di là delle nuvole
Weteran
Dokładnie, polski jest mało ważny. Tekst nie był trudny, ale jak widzę po przykładowych odpowiedziach to wyłożyłem się na kilku prostych rzeczach. Cóż, nie chciało mi się ruszyć tyłu po słownik, a skończyłem jako jeden z pierwszych. Temat drugi, zapisałem 4 strony z czego większość to niemiłosierna ściema... We wstępie poruszyłem nawet fazy snu : P
Jak trafiłem w klucz z wypracowaniem to będzie całkiem niezły wynik, w każdym razie mi "Lalka" pasowała.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Z tym sprawdzaniem to zawsze jest tak ze masz wrazenie ze wszystko masz źle.
Ja sprawdzalem sobie polski z kluczem i mi sie nic nie zgadzało, byłem pewien ze nie zalcize a tu 51% ;] Wszystko da się pod klucz podciągnąć więc dont worry be happy and good luck.

doctor

Wariat
Weteran
Ja szczerze mowiac skopalem wypracowanie kompletnie ominalem interpretacje tego snu, tylko zajalem sie odniesieniem do calosci utworu i jego tresci,
ale za to tekst o Blogach byl bardzo fajny i przyjemny, licze ze z wypracowania dostane chociaz te minimalne 6 pkt. co da mi mature zdaną :p
:D :D

aspiracji z polskiego to ja nie mam ale tylko dlatego ze do niczego mi nie jest potrzebny, dlatego nigdy sie na nim nie skupialem :)

switek17

Member
Jak to było?
CYTAT
Możesz wyznać miłość lub nienawiść Szczuce
? xD Tego nie zapomnę nigdy. Zawsze na próbnych takie nudne teksty były, a tu proszę bardzo, nawet mnie zaciekawiło. Potem jak skończyłem pisać o "Lalce" to sobie dla zabicia czasu jeszcze raz poczytałem o blogach :]

Co do klucza, to nie mam zamiaru sprawdzać. Bo jeśli poszło mi źle, to po co się stresować? Było, minęło.. lecimy dalej. A w czerwcu poznam wyniki i wszystko będzie jasne.

Reynevan

de Tréville
No i po angolu. Nie był taki trudny, imo - pierwsze słuchanie było najcięższe, reszta ujdzie.

Co najgorsze, mam złe przeczucia co do reszty matur - zarówno moja opinia, jak i większość cudzych - czy to z poziomu podstawowego, czy rozszerzonego, głosi, iż teraz są trudniejsze arkusze niż na próbnych. Jeśli to się ma też tyczyć reszty, to na prawdę źle to wróży... przynajmniej mi na fizyce, bo resztę jakoś upchnę ;p

Do góry Bottom