To raczej powinno być czytelne dla wszystkich. I tych starszych i tych młodszych.
Chłopaki się starają, a wychodzi różnie. Zawsze będzie coś do zrobienia i coś do poprawy. W końcu to amatorska zabawa, a nie profesjonalny magazyn. I nie zapominajmy o tym.
I znów trololo.
No dobra. Przeczytałem cały numer.
Okładka
Napis "urodziny" moim zdaniem nie pasuje, chodzi mi o czcionkę i obrys. Boli brak jakiegokolwiek logo, ale niech będzie. Napis Gothic Magazine ładny. Tło, czyli kobieta... pasuje i to bardzo. Brawo.
Wstęp
Bardzo udany wstępniak. Jak na "amatorską zabawę", bardzo przyzwoity, z długością jest w sam raz.
Goblin śmieszny, aczkolwiek słabo wycięty.
Urodzinki
Jako tako, ujdzie. Suchy humor, jeśli można to humorem nazwać. Idzie przeczytać, w końcu to krótka historia pisemka.
Tragiczna "ramka" screena z pierwszego numeru gazetki.
Wywiad z Deartem
Dobre pytania. Nie lubię wywiadów, więc ten też mi się za bardzo nie spodobał, ale były dwa pytania, które przykuły moją uwagę: co sądzisz o gup i czy wracasz do Gothica. Tłumaczenie dobre, był jeden błąd na pierwszej stronie, ale nie przeszkadzało to w czytaniu.
Wywiad ze Zdunkiem
Zawsze uważałem modowanie za ciekawe, ale nigdy nie chciało mi się w to babrać (ochota odchodziła bo zainstalowaniu mod developement kita, który wszystkie teksty zmieniał na niemieckie), dlatego ten wywiad wydał mi się trochę bardziej ciekawy niż poprzedni. RoMek zadaje dobre pytania, za to należy mu się duży plus.
Nowe informacje o Risen 2
Praktycznie kopiuj-wklej. Nie będę oceniał przecież wywiadu z eurogamera i zapowiedzi od wp.pl?
Gothic w statystykach
W oczy rzuca się błędny tytuł, gdyż o statystykach nic tu prawie nie ma... tylko oceny, które można sprawdzić na pierwszej lepszej stronie o grach. Ogólnie tekst, mimo kilku literówek i błędów, nie jest zły. Można przeczytać, ale... po co?
Historia
"Powstają trzy obozy: Stary, Nowy i Na Bagnie" - "Na Bagnie". Pozostawię to bez komentarza.
Nie podoba mi się za bardzo pomysł z datą w latach. Nie lepiej byłoby dać "Przed G1", "Po G2", "W trakcie G3", "Po G4", itd? Byłoby czytelniej.
Literówki, ale to normalne. Jak wcześniej wspomniałem, jest trochę nieczytelnie.
Poradnik moddingu cz. 2
Najgorszy artykuł. Dla mnie to coś jest zupełnie nieczytelne, mnóstwo literówek, jednym słowem: tragedia.
Risen ModStarter
Krótko i schludnie napisane o programiku. Dla mnie nie jest to warte uwagi, bo nie gram w Risena.
Największy minus - brak jakiejkolwiek strony internetowej, czy linku, skąd można to pobrać. Brak poradnika instalacji.
Ray mod
"Raya", nie "Ray'a". "Y" tutaj jest spółgłoską (czytamy Raj lub Rej, nie Ray/Rey).
Wstęp do artykułu kończy się tym, że przy instalacji są problemy. Pod wstępem... coś o fabule. Jak się coś zaczyna, to niech się kończy. Pierwszym "rozdziałem" recenzji powinna być instalacja, o której mowa we wstępie.
Dużo literówek, liczne powtórzenia.
Kalendarium
"Kalendarium maj", "Kalendarium czerwiec". Autorem jest Kali? Kali pisać kalendarium czerwiec. Kalemu nie wyjść kalendarium czerwiec. Kali robić dużo literówki. Kali nie znać gramatyka.*
*- zmienić Kali na Szczur i będzie jak znalazł
To tyle. Lay ładny, jakość obrazków jest bardzo słaba, a ramki (również obrazków) są tragiczne.