jestem wielkim fanem gothica, w pierwsza czesc zaczolem grac gdy mialem 12 lat teraz mam 21 takze jest roznica ale pomijajac.
w gothicu 1 spodobala mi sie fabula, wiezien umieszczony w koloni karnej otoczonej magiczna bariera, ogolnie kozak, caly klimat dostania sie do przywudcow obozow rozkreca cala gre, bardzo podoabalo mi sie jak mozna ulepszac postac uzywajac punktow doswiadczenia, co 1 poziom 10 punktow. fajne tez bylo ze mozna bylo obrac kierunek kim sie chce byc cieniem, uczniem na bagnach czy tez kretem, wiadomo ze z czasem postepu w grze zostawalo sie straznikiem magiem itp. filmiki zawarte w grze bardzo fajnie informuja co sie wydarza zwlaszcza koncowy. pomijam bledy w grafice bo czasami zapadalem sie pod ziemie ale nie wazne jak dla mnie gothic 1 jest najlepszy z seri.
gothic 2 fabula bardzo fajnie przeciagnieta, gluwny bohater nadal jest w grze i lecimy dalej, mapa powiekszona z poza koloni na cala wyspe khorinis, podobalo mi sie bardzo. tez bylo pare bledow graficznych ale spoko, jedyne co mnie denerwowalo to ze trzeba bylo duzo biegac po calej mapie, koniec gry tez byl ciekawy
gothic 3 bardzo fajnie przeciagnieta historia, wydostajemy sie z wyspy khorinis statkiem i doplywamy do ogromnej krainy zwanej myrtamna, otoczonej 2 innymi krainami, nordmarem i varantem, orkowie sie rozineli, maja lepsze zbroje i posluguja sie jezykiem, nie sa tak opuznieni jak w 1 i 2, gra ma duza bledow graficznych ale milo mi sie w nia gralo, fajny filmik na koncu,
gothic4 arcania, nie jestem zadowolony z tej gry, trzba biegac zeby odsaniac mape, co w poprzednich czesciach nie mialo miejsca, rozwiniece postaci ograniczone, mala liczba czarow. trzba zakonczyc jeden etap zeby przedostac sie do nastepnej czesci mapy, beznadzieje, grafika doszla do przodu ale nic po zatym, mam nadzieje ze piranhia bites stworzy gothica 5 i wyjdzie na rownie ;]