@Veneficu Serpens
Nie wiem czy piszesz m.in. do mnie czy nie, nie obchodzi mnie to szczerze, ale zwróć uwagę, że "Gniot, syf, dno" to jest nic innego, jak opinia danej osoby. Chyba każdy ma prawo do własnego zdania i do możliwości podzielenia się nim z innymi, do tego w końcu służy forum. Oczywiście nie musisz się zgadzać z innymi, ale tez pozostali nie muszą się zgadzać z Tobą. Nawet traktując arcanie, jako grę w ogóle nie związaną z gothic'iem, nie wybija się ponad przeciętną. Pod wieloma względami jest nawet bardziej zacofana niż gothic 1, co uważam za karygodne, biorąc pod uwagę daty produkcji obu tytułów. To jest po prostu jeden wielki krok w tył. Z tego co wyczytałem, gra jest nastawiona na walkę, a jest ona zrealizowana wręcz tragicznie(grałem w demo). Fabuła ponoć tez nie jest wybitna. Jeśli arcania odniesie sukces, to w głównej mierze dzięki nazwie. A martwi mnie to dlatego, że to nie jest jakiś odosobniony przypadek, tylko robi się nam z tego najzwyczajniej w świecie - standard. Najlepszym przykładem jest tu chyba Modern Warfare 2 - gra totalnie przeciętna, a mimo to sprzedająca się w milionowych nakładach, tylko i wyłącznie dzięki nazwie, i marketingowi. Nikomu nie doradzam, ani nie odradzam kupna, chyba, że ktoś wyraźnie o to poprosi, ani tym bardziej nie obrażam nikogo komu się nowy "gothic" podoba.
BTW. podobno słowo fan pochodzi od słowa fanatyk i istnieje miedzy nimi bardzo cienka granica, Ja bym chyba wolał się jednak nazwać, zwolennikiem gothica xD