Odpowiadająca na Twoje pytanie, według mnie Risen jest tym czym powinien być Gothic 3. PB się zrehabilitowało za bardzo nieudaną trójeczkę.
Fabuła: Tej jeszcze nie rozgryzłem do końca. Ale jest ciekawie. Wiadomo trafiamy na wyspę i od zera do bohatera. Zbyt wcześnie jest bym się wypowiedział na temat tego aspektu. Na razie jest ciekawie
Wątek główny jak i poboczne zadania są rozbudowane, czasochłonne, zabiegane i za szukane
Stary dobry Gothic powrócił. Ciągle jest coś do robienia, i nawet na chwile nie wkrada się nuda.
Optymalizacja... O tą bałem się najbardziej, bo PB pokazała już jak można skopać kod gry. U mnie gra śmiga na full w rozdzielczości 1650x1050 bez zająknięcia. Z wszystkimi detalami itd. Sprzetu nie mam jakiegoś hiper mega, athlon 6000+, gf 9800, 4 giga ramu. Ale na kompie kuzyna, tez gra smiga fest, a ma o wiele słabszy.
Świat? Głównie mamy lasy, trochę palm przy brzegu, ruiny, tunele. Ogólnie jest kolorowo jak to na wyspach
Grafika? Trochę już stara, aczkolwiek przyzwoita. ładne modele postaci, ciekawe animacje, i ogólnie na plus. Nie spodziewaj się jednak wodotrysków na miare Crysisa.