Jeśli chodzi o mnie to będzie tak:
Na miejscu pierwszym: Gothic 1
Ktoś kiedyś powiedział pierwsze części są zawsze najlepsze! I to się zgadza. Gra ma świetną atmosferę i ścieżkę dźwiękową, potrafiłem siedzieć i słuchać...
Narzekacie na dziwne sterowanie i jednocześnie na tworzenie łatwych gier... Zastanówcie się. No najlepiej klikać palcem LPM albo ctrl. A tak w jedynce trzeba było się trochę pomęczyć w walce, było ciekawiej.
Na miejscu drugim: Gothic 2
Nie wiem jak wy ale już przy rozmowie z Xardasem czułem że coś mi nie gra. Ta część zachowała klimat z jedynki jednak mimo tego czegoś mi brakowało. Ale ogólnie starzy przyjaciele, ciekawa fabuła więc i tak grało się miło. (w Noc Kruka nie grałem
)
Miejsce trzecie: Gothic 3
Początkowo gra zapowiadała się świetnie. Ale z czasem zobaczyłem że brak tu "Mroczności" Wszystko było zbyt kolorowe. Co oni najlepszego zrobili ze ścierwojadami? Te piękne zwierzątka to papugi a nie drapieżne ptaki nie loty. I co najgorsze całkowita niedorzeczność. Czy jest możliwe aby wybić całe miasto (np Montere) z pomocą jednego gościa z toporem i garstki bez bronnych niewolników? Ale ogólnie grało się tako.
Zmierzch bogów był lepszy znów poczułem to coś... Nie wiem czemu ale nawet mi się podobał. Może to ten klimat ratowania Myrtany? Ale osobiście uważam że "koronacja" była przesłodzona i nie w stylu Gothica.
Miejsce czwarte (raczej nie powinno się liczyć do rankingu bo to nie gothic) : ArcaniA: Gothic 4
Gra fajna, ale powiem tak: Jak chcą tworzyć nową grę to niech się odwalą od Gothica i robią tą swoją Arcanie. Piranha sama poprowadziła by jeszcze gothica przez wiele części i nie stracił by on uroku. Jowod (czy jak im tam) już od Gothic 3 zaplanowało wyeliminować Gothica z rynku. Posadzili Bezimiennego na tronie aby zakończyć całą fabułę. No bo co jest królem, nie pójdzie sam, wyśle armię. W tej całej Arcani
tylko dobili fanów i dali do zrozumienia że to koniec. No ale wróćmy do tematu. Gra jest fajna ale to już nie jest gothic. Powinni to nazwać WiedźGot. 50% Gothica i 50% wiedźmina. Co oni krzyżują gry? Styl walki, rozmowa, nawet trochę drzewo umiejętności. Oni razem z tą częścią zaczęli tworzyć nową grę pozmieniali całkowicie wygląd stworzeń i ludzi, zrobili grę od początku.
Nie wiem czy ja jestem jakimś neonowcem ale grając w tą grę czułem radość a po przejściu smutek zmieszany z radością. Arcania była dla mnie jak nóż w plecy :|
Lol ale się rozpisałem