Witam wszystkich fanów gry Gothic. Jak wy jestem od dawna zafascynowany tą grą która jak zawsze urzeka mnie swoim klimatem i niesamowicie interaktywnym światem. Ale dość tych pochwał pora na zażalenia. Otóż Gothic zawsze sprawiał problemy jeśli chodzi o jego stabilność. Największym problemem jest silnik graficzny owej gry. Nie ważne która to część gry zawsze był i jest totalnie nie zoptymalizowany, strasznie ociężały i ciężki dla naszych kochanych maszynek PC. Nie wspomnie już o wymogach, które podobnie jak silnik graficzny stawiały przed naszym sprzętem spore wyzwanie. Sądziłem że w Gothic 3 twórcy tak znakomitej gry zdadzą sobie sprawę z najbardziej nurtującego nas graczy problemu. Niestety myliłem się. Gdyby nie to że Gothic ma tak świetny i niepowtarzany klimat oraz fabułę to bym chyba z nerwów postradał zmysły. Ile to razy było że mój kompan gdzieś w połowie drogi zaginą a ja musiałem całą długą przemierzyć jeszcze raz bo jego pozycja się zresetowała albo po kolosalnie długim czasie pojawił się z nieba. A skoro mowa o pokonywaniu dystansu, czy nie można by było wprowadzić jakiegoś konia czy bestie na której można by się poruszać nie co szybciej. Owszem można biegać, ale nie za długo, owszem są mikstury szybkości ale ie razy mam to pić, owszem są runa teleportu, ale i tak muszę pokonywać ogromne odległości. Nie powiem uwielbiam godzinami błąkać się po lasach, spacerować, zwiedzać jaskinie, zbierać grzybki, dokarmiać Ogra marchewką itp. ale jak mam wykonać jakąś misję to ....
Jest jeszcze wiele problemów które można tu poruszyć ale nie o to chodzi i nie chcę aby ktoś pomyślał że nie lubię tej gry. Gothic jest świetną grą i zawsze będzie tylko myślałem że w 3 części coś się zmieni w systemie i silniku graficznym choć by trochę żywsza walka no jest ale nadal jakaś drętwa.... i tak dalej i dalej
Jednak najlepszy jest stary dobry Gothic 1 sprawił mi najwięcej radości może patch 1.6 do Gothic 3 pomoże a Gothic 4 zwali mnie z nóg...
Tak czy siak polecam tą grę każdą część to gra bez której nie można żyć i trzeba ją choćby odpalić zobaczyć i poczuć...)