Gimnazjaliści

Cedric

GołoWąs
Dla tegorocznych ||| klasistów przygotowuję tutaj pare przydatnych rzeczy.
Np Tutaj załączam wszystkie (a przynajmniej większość) najważniejszych wzorów z matmy ,fizyki i chemii.
Wkrótce" pomocy naukowych "się tu znajdzie .
Możemy także pomagać tu sobie nawzajem,jeżeli mamy z czymś problem

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
E, jakoś nie przywiązuję do tych testów większej uwagi. Sprawdzian jak sprawdzian, tyle, że po jego napisaniu wolne, więc fajnie. Humanistyczny próbny napisałem na 46 albo 47 punktów, sam już nie pamiętam (nie chce się chwalić broń Boże, jednak nie ukrywam że dobrze mi poszło). Matematyczno-Przyrodniczy poszedł już mi gorzej, nie pamiętam dokładnie. Jeżeli chodzi o Niemiecki (wolałbym ang. ale niemiecki mam rozszerzony i zgodnie z zasadami szkolnictwa w Polsce muszę z Niemieckiego pisać test, chociaż nie kminię) to miałem 19 punktów.

Jeżeli chodzi o mój stosunek do szkoły to raczej mam słabe oceny, i nie kręci mnie chwalenie się piątkami. Wiedzę mam, przynajmniej na tematy, które mnie interesują, więc z tym nie jest najgorzej. Przedmioty ścisłe idą mi gorzej, jestem humanistą. I teraz mówię do wszystkich trzecioklasistów - Nie spinajcie pośladów, te testy nie są tak ważne.

Cedric

GołoWąs
Nie spinam pośladów ,ale za 85 pkt z testu dostaję tablet wacoma :trollface:
Z niemieckiego i tak punkty sie nie liczą. :trollface:
Ja też jestem humanistą ,choć wolę informatykę od np pisania wierszy
Z próbnego dostałem 35 pkt tylko dlatego że w 2 zdaniach nie postawiłem jednego przecinka i 2 kropek :lolface:
Za takie błędy strasznie karają
A test jest ważny .
Nie wiem czy ty na wsi mieszkasz romek ,ale jeżeli jesteś z miasta i masz więcej liceuów niż jedno na 5 wiosek to wolisz się dostać do lepszego niż wytwórnia dresów i żołnierzy mafii pruszkowskiej .

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Nie wiem czy ty na wsi mieszkasz romek ,ale jeżeli jesteś z miasta i masz więcej liceuów niż jedno na 5 wiosek to wolisz się dostać do lepszego niż wytwórnia dresów i żołnierzy mafii pruszkowskiej .
Jo, mieszkam na wsi, ale raczej z liceum nie mam problemu, jednak chyba zdecyduję się na technikum logistyczne, sam jeszcze nie wiem :p

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
W podstawówce wmawiali, że test w 6 klasie też jest bardzo ważny. A jak składałem papiery do gimnazjum, które wybrałem, to nawet nie pytali się mnie o to, nie wiem jak będzie w technikum, ale raczej z napisaniem testów nie będę miał problemu. Gorzej z jakąś sensowną średnią ;)

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Na pewno przestudiuję wszystkie wzory etc. Co ma być to będzie. Byleby się dostać do liceum, a potem już z górki. Mimo, że te testy nie są strasznie ważne, życzę sobie i wam powodzenia ;P.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Postanowiłem to ściągnąć i zobaczyć. Jak się otworzyło to za głowę się złapałem, co to do uja pana jest? Potrzebne wzory? Ja czegoś takiego nie miałem :p

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Powiedzmy sobie szczerze - jeżeli poziom będzie tak jak dotychczas na tym teście to część humanistyczną i mat-przyr. da się zrobić na 40 punktów bez pobytu na lekcjach :). Wystarczy uważnie czytać i mieć jakąś tam wiedzę ogólną. Inaczej z angielskim, ale tu tak samo, poziom tego egzaminu jest niezwykle niski.

Pobrałem ten plik pdf - bardzo wygodny do powtórki. Dzięki Ced :). A, Romek - czego Ty stąd nie miałeś? ; o Jedyne czego tutaj nie przerobiłem to hydrostatyka, ale jej nie ma w podstawie do egzaminu, tak nam nauczycielka tłumaczyła.

Ave

Binek7

Member
RoMek, te testy nie są takie ważne jeśli Ci zwisa to do jakiego chcesz iść liceum, ale jeśli masz zamiar np: udać się do jakiegoś lepszego liceum o większej renomie, no to już testy odgrywają bardzo ważną rolę.
W zeszłym roku jak pisałem to mój rocznik dostał tak poronione testy, że nawet nauczyciele się dziwili. Życzę wam w tym roku, żebyście nie mieli takich niespodzianek. :)

Pandrodor

Member
W podstawówce wmawiali, że test w 6 klasie też jest bardzo ważny. A jak składałem papiery do gimnazjum, które wybrałem, to nawet nie pytali się mnie o to, nie wiem jak będzie w technikum, ale raczej z napisaniem testów nie będę miał problemu. Gorzej z jakąś sensowną średnią
W bardziej renomowanych (np. nierejonowych) gimnazjach był przelicznik na punkty rekrutacyjne zarówno wyników z testów, jak i ocen, jak przed liceum.

Obadaj szkołę, na której ci zależy, przelicznik, to będziesz wiedział jaki wynik cię interesuje, i tyle...

A zeszłoroczne gimnazjalne to słynne m.in. słynne radioaktywne biedronki, czyli 80% biologii na mat-przyru :) Ale nie bójcie się, może drugi raz tego nie zrobią (chociaż jestem ciekaw)...

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Pandziu, ty jesteś ciekaw, a ja sram po gaciach :trollface:

Binek7

Member
Spokojnie, raczej teraz powinniście mieć więcej maty, bo to często na takiej zasadzie działa. :)

Cedric

GołoWąs
Spokojnie, raczej teraz powinniście mieć więcej maty, bo to często na takiej zasadzie działa. :)
Ja mam nadzieję ,że bedzie jak najmniej fizy i chemi ,bo ztych jestem cienki . :unsure:
Teraz najważniejsze daty z historii

IIpoł. IVtys. p.n.e.- Powstanie cywilizacji starożytnego Sumeru. Pierwsze państwa na świecie.
Wynalazki: szkoła, szkło, pismo, piwo, koło, brąz…
Ok.3000r p.n.e.- Powstanie starożytnego Egiptu.
1750r p.n.e.- Powstanie kodeksu Hammurabiego Hammurabiego w Babilonii
1000r p.n.e.- Powstanie państwa żydowskiego
753r p.n.e.- Założenie Rzymu wg. legendy
poł.VIw.p.n.e.- Asyria panuje na Wschodzie. Tereny: Mezopotamia, Syria, Palestyna, Egipt
ok.,600r p.n.e.- Podboje Nabuchodonozora- państwo nowobabilońskie. Tereny: Mezopotamia, Syria, Palestyna,
Fenicja
VIw.p.n.e.- Podboje Cytrusa Wielkiego i Kambyzesa- Persja najsilniejszym państwem, tereny od rzeki Indus po
Egipt i Grecję
Vw.p.n.e.- Wojny Greków z Persami. Bitwy pod Salaminą, Termopilami, Maratonem, Platejami
334r p.n.e.- Początek podbojów Aleksandra Wielkiego( upadek Persji)

216r p.n.e.- Bitwa pod Kannami w trakcie wyprawy Hannibala na Rzym( druga wojna Rzymu z Kartaginą)
60r p.n.e.- I Triumwirat w Rzymie (Juliusz Cezar, Pompejusz Wielki, Krassus)
44r p.n.e.- Śmierć Juliusza Cezara
31r p.n.e.- Bitwa pod Akcjom- klęska Marka Antoniusza i Kleopatry w wojnie z Oktawianem Augustem
-Początek rządów (50 lat) najlepszego cesarza w historii Rzymu- Oktawiana Augusta
395r n.e.- Podział Cesarstwa Rzymskiego na część wschodnią, tj. Bizancjum ze stolicą w Konstantynopolu i
zachodnią ze stolicą w Rzymie
476r n.e.- Upadek Cesarstwa Zachodniorzymskiego. Koniec starożytności i początek średniowiecza
622r n.e.- Ucieczka Mahometa z Mekki do Medyny. Powstanie religii muzułmańskiej~ islam
732r n.e.- Bitwa pod Poitiers. Klęska Arabów i wycofanie się ich poza Pireneje- zwycięstwo Franków
800r n.e.- Koronacja Karola Wielkiego na cesarza- państwo Franków najsilniejsze w Europie
843r n.e.- Traktat w Verdun. Podział państwa Karola Wielkiego na 3 części( Francja, Niemcy)

966r- Chrzest Polski
1000r- Zjazd Gnieźnieński- przyjazd cesarza Ottona III, uznanie Bolesława Chrobrego równemu królom.
1018r- Pokój w Budziszynie po 3 wojnach Chrobrego Niemcami. Przyłączenie do Polski Łużyc i
Milska. Zwycięska wyprawa Chrobrego na Ruś Kijowską
1025r- Koronacja B. Chrobrego na pierwszego króla Polski
1066r- Bitwa pod Hastings. Najazd Normanów na Anglię- Wilhelm zdobywca
1079r- Skazanie na śmierć biskupa krakowskiego- Stanisława przez króla B. Śmiałego
1096r- Początek pierwszej wyprawy krzyżowej. Rycerstwa Europy Zachodniej przeciwko Turkom w celu
zdobycia Ziemi Świętej
1123r- Podporządkowanie Pomorza Zachodniego przez księcia Bolesława Krzywoustego
1138r- tzw. Testament Krzywoustego- podział Polski na dzielnice
1226r- Sprowadzenie Krzyżaków do Polski przez Konrada Mazowieckiego

1241r- Bitwa pod Legnicą w trakcie najazdu Tatarów na Polskę. Klęska Polaków i śmierć Henryka Pobożnego
1295r- Koronacja Przemysława II przez Arcybiskupa Jakuba Świnkę(I Król po 200 latach)
1309r- Utrata Pomorza Gdańskiego na rzecz Krzyżaków
1320r- Koronacja W. Łokietka- koniec rozbicia dzielnicowego Polski
1333-1370r- Panowanie Kazimierza Wielkiego
1364r- Założenie Akademii Krakowskiej
1385r- Unia Polski z Litwą w Krewie- postanowienie o małżeństwie Jagiełły z Jadwigą i chrzcie Litwy
1410r- Bitwa pod Grunwaldem
1429r- Joanna d’Arc zdobywa Orlean pod koniec wojny 100letniej Anglii z Francją
1444r- Bitwa pod Warną. Śmierć W. Warneńczyka i klęska sił polsko- węgierskich wojnie z Turcją

1453r- Upadek Konstantynopolu, zdobytego przez Turków i koniec średniowiecza
1466r- Koniec wojny trzynastoletniej z Krzyżakami
- Odzyskanie Pomorza Gdańskiego (K. Jagiellończyk)
1492r- Odkrycie Ameryki przez K. Kolumba
1517r- Wystąpienie M. Lutra- początek reformacji w Europie~ religia protestancka
1525r- Hołd Pruski- Albert Hohenzollern składa hołd Zygmuntowi Staremu
- Likwidacja państwa Krzyżackiego i powstanie państwa Pruskiego
1569r- Unia Lubelska- połączenie się Polski i Litwy i powstanie Rzeczpospolitej Obojga Narodów(Z. II August)
1573r- Artykuły henrykowskie- potwierdzenie przywilejów szlacheckich
- Pierwsza wolna elekcja- królem Polski zostaje Francuz- Henryk Walezy
- Konfederacja warszawska- potwierdzenie tolerancji religijnej w Polsce
1582r- Zwycięska wojna Stefana Batorego carem Iwanem Groźnym o Inflanty
1610r- Bitwa pod Kłuszynem- hetman Stanisław Żółkiewski na czele 7tys. armii rozgramia 35tys. armię
szwedzko- rosyjską i zdobywa Moskwę
1627r- Bitwa pod Oliwą- rozgromienie floty szwedzkiej i odblokowanie Gdańska

1648r- Wybuch powstania Chmielnickiego (Kozaków na Ukrainie)
1651r- Bitwa pod Beresteczkiem- rozgromienie armii kozacko- tatarskiej
1655r- Potop szwedzki
1673r- Bitwa pod Chocimiem- hetman Jan III Sobieski rozgramia armię turecką
1683r- Odsiecz Wiedeńska- król Jan III Sobieski ratuje Wiedeń i Austrię od najazdu tureckiego
1717r- Sejm „niemy” – praktyczne uzależnienie Polski od Rosji- car Piotr I
1768r- Konfederacja Barska- powstanie szlachty przeciwko Rosji i królowi( S. A. Poniatowskiemu)
1773r- I rozbiór Polski (Rosja, Austria, Prusy)
1776r- Deklaracja Niepodległości Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej
1789r- Wybuch Wielkiej Rewolucji we Francji

3.V.1791r- Uchwalenie Konstytucji 3.V.
- Likwidacja liberum veto i wolnej elekcji
1793r- Drugi rozbiór Polski po Konfederacji Targowickiej
1795r- III rozbiór Polski- Polska przestaje istnieć na 123lata
1797r-Utworzenie Legionów Polskich we Włoszech pod dowództwem J.H. Dąbrowskiego
1804r- Napoleon zostaje cesarzem Francuzów
1807r- Pokój w Tylży po bitwie pod Frydlandem( zwycięstwo Napoleona nad wojskami rosyjskimi
- Utworzenie Księstwa Warszawskiego
1812r- Wyprawa Napoleona na Rosję, zw. pod Borowino, zajęcie Moskwy, odwrót i klęska Wielkiej Armii
1815r- 100dni Napoleona po powrocie z greckiej wyspy Elby
- Klęska Napoleona pod Waterloo zesłanie go na wyspę św. Heleny
- Kongres Wiedeński
- Powstanie Św. Przymierza
- Likwidacja księstwa warszawskiego powstanie zależnego od Rosji Królestwa Polskiego
29/30.XI.1830r- Wybuch powstania listopadowego

1846r- Wybuch powstania krakowskiego wystąpienia chłopskie w Galicji- tzw. Rabacja, Jakub Szela
1848r- Wiosna Ludów w Europie
1853r- Wojna Krymska
1860r- Wyprawa 1000 Garibaldiego- efekcie zjednoczenie Włoch
22/23.I.1863r- Wybuch powstania styczniowego
1870r- Wojna francusko- pruska
1871r- Zjednoczenie Niemiec- Otto von Bismrac kanclerzem III Rzeszy Niemieckiej
1905r- Klęska Rosji w wojnie z Japonią
1914r- Zamach w Sarajewie- śmierć arcyksięcia Franciszka Ferdynanda
- Wypowiedzenie wojny Serbii
/> - Powstanie Św. Przymierza
- Likwidacja księstwa warszawskiego powstanie zależnego od Rosji Królestwa Polskiego
29/30.XI.1830r- Wybuch powstania listopadowego

1846r- Wybuch powstania krakowskiego wystąpienia chłopskie w Galicji- tzw. Rabacja, Jakub Szela
1848r- Wiosna Ludów w Europie
1853r- Wojna Krymska
1860r- Wyprawa 1000 Garibaldiego- efekcie zjednoczenie Włoch
22/23.I.1863r- Wybuch powstania styczniowego
1870r- Wojna francusko- pruska
1871r- Zjednoczenie Niemiec- Otto von Bismrac kanclerzem III Rzeszy Niemieckiej
1905r- Klęska Rosji w wojnie z Japonią
1914r- Zamach w Sarajewie- śmierć arcyksięcia Franciszka Ferdynanda
- Wypowiedzenie wojny Serbii przez Austro- Węgry i wybuch I Wojny Światowej
- Bitwa nad Marną- udana obrona Francji i przekreślenie niemieckich planów na wojnę błyskawiczną
- Powstanie Legionów Polskich pod dowództwem Piłsudskiego, walczących po stronie państw centralnych
1916r- Bitwa pod Verdun ( 1z największych w historii świata) Francji z Niemcami
- Bitwa jutlandzka( morska) największa w I Wojnie Światowej
- Akt 5 listopada- państwa centralne o utworzeniu Królestwa Polskiego zależnego od nich

1917r- Rewolucja lutowa w Rosji- abdykacja cara Mikołaja II- Rosja staje się republiką
- Rewolucja październikowa w Rosji- przejęcie władzy przez W. Lenina i bolszewików- komunizm
1918r- Zakończenie I Wojny Światowej
- Odzyskanie niepodległości przez Polskę
- Wybuch Powstania Wielkopolskiego
1920r- Bitwa Warszawska- zwycięstwo wojsk polskich pod dowództwem Piłsudskiego uratowanie Europy od
komunizmu ( wojna polsko- bolszewicka)
1921r- Konstytucja marcowa
- III powstanie śląskie
1922r- Udany zamach na I prezydenta RP- Gabriela Narutowicza i jego śmierć
- Marsz Mussoliniego na Rzym- faszyzm we Włoszech
1926r- Zamach majowy- przejęcie władzy przez Piłsudskiego (początek rządów sanacyjnych Polsce)
1933r- Przejęcie władzy przez Hitlera w Niemczech ( kanclerz III Rzeszy)
1935r- Konstytucja kwietniowa
- Śmierć Piłsudskiego
1936r- Wybuch wojny domowej w Hiszpanii- przejęcie władzy przez gen. Franco, który ratuje Hiszpanię od
komunizmu- autorytaryzm w Hiszpanii
1938r- Konfederacja w Monachium (zgoda Anglii i Francji zajęcie przez Hitlera części Czechosłowacji
1.IX.1939r- Atak Niemiec Hitlerowskich na Polskę
- Wybuch II Wojny Światowej
17.IX.1939r- Atak Rosji sowieckiej na Polskę- skutek paktu Ribbentrop- Mołotow

1900-1450r p.n.e.- Rozkwit kultury minojskiej na Krecie (m.in. pałac w Knossos)- pierwsze państwa w Europie
776r p.n.e.- Pierwsze notowane igrzyska w Olimpii
404r p.n.e.- Koniec wojny peloponeskiej- klęska Aten i początek hegemonii Sparty
338r p.n.e.- Bitwa o Cheroneę- Filip II Macedoński zdobywa Grecję
146r p.n.e.- podporządkowanie państw greckich Rzymowi
527r n.e.- Początek panowania Justyniana Wielkiego, największego cesarza w Bizancjum (tereny nad Morzem
Śródziemnym)
972r n.e.- Bitwa pod Cedynią (Mieszko I pokonuje siły margrabiego Hodona i wieletów)
1076r- Koronacja B. Śmiałego ( podczas konfliktu papiestwa z cesarstwem- Bolesław popiera Grzegorza VII
przeciwko Henrykowi IV)
1206r- Czyngis- chan (Temudżyn) jednoczy Mongołów rozpoczyna wielkie podboje
1271r- początek wielkiej podróży Marca Pola z Wenecji do Chin

1331r- Bitwa pod Płowicami z Krzyżakami- Władysław Łokietek
1374r- Przywilej koszycki- wydany przez Ludwika Węgierskiego dla szlachty, z zamian za zgodę na objęcie
tronu przez jedną z jego córek- tron obejmuje Jadwiga
1519-1522r- Wyprawa Ferdynanda Magellana ( opłynięcie kuli ziemskiej, 1z 5 statków)
1605r- Bitwa pod Kircholmem- zwycięstwo hetmana Chodkiewicza po szarży husarii na 3x większą armię
szwedzką
1733r- Traktat „Trzech Czarnych Orłów” między Rosją, Austrią i Prusami
1805r- Bitwa pod Austerlitz-klęska zadana przez Napoleona armii rosyjskiej i austriackiej (bitwa trzech cesarzy)
- Bitwa pod Trafalgarem- zwycięstwo floty angielskiej pod dowództwem adm. Nelsona nad siłami
francusko- Hiszpańskimi
7XII1941r- Atak japończyków na Perl Harbour
I.1943r- Klęska Niemców w bitwie pod Stalingradem (pierwsza poważna klęska w IIWŚ)
VI.1944r- Lądowanie aliantów w Normandii (otwarcie frontu zachodniego)
1VIII.-2X.1944r- Powstanie Warszawskie

Binek7

Member
Nie no, panowie, bez napiny, daty rewolucji lutowej w Rosji nigdy wam nie dadzą. Te daty muszą być proste, bo tego nie spamięta uczeń, który np za historią nie przepada. W zeszłym roku była bodajże data rozwiazania AK, a w tekście wyżej było mnóstwo podpowiedzi na ten temat i z tego co pamiętam nikt z ówczesnej mojej klasy nie zrobił tam błędu.

Pamiętajcie jedynie żeby bardzo uważnie czytać polecenia, bo np; w zeszłym roku pełno osób walnęło się na tym, że polecenie streszczenia tekstu X było pod tekstem Y i wszyscy streścili ten tekst Y, a wiadomo że za to 0 pkt, a max za zdania było 5, wiec wiecie. :)

Elessar

Inkwizytor
Weteran
No ja mam nadzieję, matmy niech będzie jak najwięcej ;]. Szczerze to geografii i fizyki też się nie boję, ale z chemią i biologią już gorzej. I bez przesadyzmu, daty jeśli w ogóle będą to jakieś proste i dość powszechne.

Ave

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Tutaj macie powtórzenie z matematyki, wszystko w jednym miejscu jak nie chce się wam ganiać po książce.

http://www.math.edu.pl/wzory-matematyczne

Dami 1200

Member
Z części humanistycznej pewnie stracę parę pkt. na ostatniej formie wypowiedzi i estetyce, ale mam nadzieję, że uzyskam powyżej 40 punktów. Z kolei mat-przyr boję się jak cholera. Przez te 3 lata miałem denna nauczycielkę fizyki (która niczego nie uczyła, tylko dyktowała, a jeśli ktoś czegoś nie rozumiał, to powtarzała to samo w niezmienionej formie...). Poza tym nie cierpię chemii i cały czas leciałem wężykiem między 3 a 2. Z bioli trochę lepiej, ale to jest przedmiot pamięciowy, a nic nie chciało mi się zakuwać. Matma to pół biedy bo rozumiem większość działów (tylko geometrii nienawidzę z całego serca). A inglisz to bez problemu, próbny to był taki banał, że aż miło.

PS. Dzięki za daty, ale z tymi wzorami to załącznik mi nie działa :(

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Ahahahaha. Wybaczcie, ale jestem Caryca Katarzyna jeśli dadzą wam daty z zestawienia wyżej. Bez napiny. Jeśli umiecie logicznie myśleć i pamiętacie co nieco z lekcji to możecie sobie olać ten sprawdzian. Nie uczyłem się nic a nic a miałem wynik 104/150 i dostałem się do tej szkoły do której chciałem.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
No właśnie, z tego co pamiętam miałem 74 pkt z całości bez mrugnięcia okiem, ale ja jestem głupi a wy mądrzejsi to zdobędziecie więcej.

Nie przypominam sobie bym się tak spinał na ten egzamin. Owszem, u mnie też nauczyciele biadolili, że to ważne i srutututu bo wybiorę własną szkołę. To liceum, do której później trafiłem nie było najlepszym sliceum w mieście, ale i tak uważam, że miało niezły poziom.

Nie warto się spinać.

Do góry Bottom