Gothic 4 to zupelnie inna gra nizli pozostale czesci , odrebnosc nie ma co jej porownywac do poprzednich , gdyby nie tytul to wiekszosc graczy nie zorjentowala by sie ze to gothic no oczywiscie sie pojawiaja i przeplataja postacie z poprzednich serji ale jak do gothic 3 nie mialem obiekcji ze stare dobre postaciesie ukazuja tak w gothic 4 to swoista profanacja i nadszarpniecie dobrych imion tych postaci .Dla mnie osobiscie to tylko wtórowanie i beznadziejna próba przypomnienia i nadania nowej formy czemus co nawet w zarysach nie przypomina tej serji , krytyczne glosy spadaly na 3 serie gothica ale 4 czesc pobila wszelkie rekordy jak nieudolnie kontynlowac poprzednie odslony , szkoda ze tworcy nie przywiazali wiekszej uwagi dotego co tak naprawde przyciaga serje gothic do gracza , ale teraz trzeba bylo zadac sobie pytanie co przyciaga graczy doj gry ,wtedlog mnie jednak nie grafika na 100 % ale klimat, fabula,to utozsamienie sie z postacia , moznosc wiedziedzenia ze to ja zdolalem zrobic dane zadanie ze ja podjolem sluszna decyzje ktora miala wiekszy lub mniejszy rozrachunek w puzniejszym epizodzie gry,co mozna wiecej napisac o tej grze napewno niczym nie zaskakuje , jak dla mnie najlepszy byl poczatek jesli mam sie doszukiwac pozytywow, feshir jest w miare niezle ale idac w las tym wiecj drzew , udajac sie z feshir w glab arcani doznajemy czego a no niczego specjalnego , prostota tej gry poraza a zadania sa nie ublizajac tworca sa na poziomie podstawowki nic wiecej , jest mni naprawde szkoda ze tak doskonaly tylol zakonczyl doczekal sietak marnego konc seii .W 2010 nie bylo zadnego dobrego erpega wiec co sie spodziewac po gothic 4 , szkoda ze tak tragicznie konczy sie ta seriia bo napewno nie tak powinna sie konczyc gra ktora byla w najlepszych latach gorojaca marka w polse , W gothica 1 i 2 gralem w sumie 11 razy w 4 zagralem raz na full detal i raczej nie wroce do tej gry . Mi
w