Zmartwychwstanie?

bicer

Member
No cóż ja wierze w Boga i wierze w to że Jezus zmartwychwstał bo niby jak mógł przebywac w śpiączce z takimi ranami?
Napewno nie jestem ideałem wierzącego bo do kościoła nie lubie chodzić i cały czas zapominam sie modlić. Mimo wszystko wierze w Boga bo wiem że wierząc w Niego stane sie lepszym czlowiekiem czego przykładem jest Jan Paweł II.
Spotkałem sie z wieloma teoriami i jakos żadna do mnie nie dotarła nie dlatego że zostałem tak wychowany tylko dlatego że wszystkie były albo fantastyczne (tak jak z tą esencją która jest raczej czymś w rodzaju kamienia filozoficznego z harrego pottera) albo po prostu były głupie.
Nie mam żadnego niepodważalnego dowodu na to że Jezus był synem Bożym i że Bóg istnieje ale to właśnie dlatego nazywa się to wiarą.

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Kolejna teoria, która nic nie zmieni, choćby dawała dowody na tacy.

Kacperex

KacŚpioszek
CYTAT(Świrus @ 08-06-2007, 14:40) [snapback]144848[/snapback]
Kolejna teoria, która nic nie zmieni, choćby dawała dowody na tacy.

Tak to już jest niestety.
Einstein był uważany za psychola, a teraz o nim uczą w szkole.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Japonia mnie rozbroiła całkowicie =] Zresztą, w tym kraju nie jest niczym wyjątkowym spotkać "proroków", czy "mesjaszów"... W sumie wszędzie jak poszukać są takie "cudowne" rzeczy.

Szczególnie podobało mi się zakończenie, w którym autor stara się desperacko udowodnić, że wcale nie jest to niedorzeczne... No ale tak czy siak jest =] Nie było bardziej odizolowanych kultur [pomijając amerykańskie, ale to z oczywistych przyczyn... dużo wody] niż kultury dalekiego wschodu, czego wyrazem jest choćby chiński mur... ale... po co to pisać, i tak widać bzdury =]

Kacperex

KacŚpioszek
Proszę się nie smiać z artykułu gildi.pl :) bo ja dla nich pracuje.
Co do grobu dżisusa to rzeczywiście, juz totalna kpina, ale jest to nic przy teori, że Jezsu był Polakiem.

Dadex

Al di là delle nuvole
Weteran
Ile to teorii się słyszy, jednak wszystkie są tylko spekulacjami. Niebawem okaże się, że Jezus przybył z Afryki. Badacze mogę szukać, ale moim zdaniem i tak prawdy nigdy się nie dowiemy.
Pisałem już we wcześniejszym poście o Llogari Pujol. Spójrzcie na ten wywiad.
Co o tym myślicie? Czy wszystko to może być prawdą? Może jednak człowiek ten znudzony posługą kapłańską postanowił napisać książkę dla rozgłosu i pieniędzy, wiele rzeczy wymyślając? Czy mamy tu do czynienia z kolejną fikcją literacką?
Myślę, że „teoria” owego byłego księdza jest mało możliwa. Nie możemy udowodnić wydarzeń z przed 2000 lat, a co dopiero z przed 5000 lat, a prawdziwość tych zapisków także budzi wątpliwości.

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Temat ciekawy.. Ten artykuł na onecie przeczyałem w dzień jego napisania. Trochę się zdziwiłem. Jak dla mnie - katolika wydaje się to nieprawdopodobne. Jezus wpadł w śpiączkę? Ten cały doktor który mówi nam o tym, robi to tylko po to by stać się sławnym i zarobić trochę pięniędzy -,- . Niedługo powie że się myli i Chrystus wcale nie umarl ani nie zapadł w śpiączce. Jeśli chodzi o jego grób, to osoba pisząca że znajduje się w Japoni, prawdopodobnie się myli. Osobiście nie wierzę w te brednie wyssane z palca. Jezus zmartwychwstał i koniec. (ja tak sądze, proszę osoby niewierzące aby na mnie nie bluzgały :p). Nie chcę mi się już pisać na temat tego wywiadu.. Teraz trochę podyskutujemy ;p.
CYTAT
Co do teorii. Troszku dziurawa. Przebity bok [baaaaardzo duży problem], a do tego połączony ze znacznym ubytkiem krwi... Nie da rady. Dwa: był myty, dokładnie balsamowany... podczas takich czynności nie da się nie zauważyć oddechu.

Tutaj całkowicie zgadzam się z naszym globalem.

CYTAT
Według mnie jest wiele rzeczy, które są przed nami ukrywane, takie jak testament Jezusa, czy fakt, iż ożywiał on tylko za pomąca zyciodajnej esensji!

O ile takowa istniała/istnieje..

CYTAT
Nie dawno w internecie napotkałem artykuł o tym, że Jezus był tylko człowiekiem - obalaja wszelkie mity, które kościół zarządził.

No bo nim był :). Jednak był również synem Boga.

CYTAT
Ludzie wierzą, że Jezus robił cudy, robił chelby i ożywiał martwych. Jednak nadal był tylko CZŁOWIEKIEM

Robił chleby. Rozwaliłeś mnie tą tezą. :D

CYTAT
W moich oczach wlasnie to tak wyglada, i dla mnie ten facet, to głupek!!!

Nie obrażaj człowieka bezpodstawnie..

CYTAT
Jest to niepowdważalny argument na istnienie boga.

My tutaj rozmawiamy o zmartwychstaniu Chrystusa a nie o istnieniu Boga.. Tak na przyszłość ; )

Taka jest moja opinia.. Pozdrawiam.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Ciekawe arykuły, jednak dla mnie jako dla osoby wierzącej pozostaną one tylko takimi ;]
Fajnie sie czyta takie teksty, ale ja wierze w to co głosi Pismo Święte. Jak sieczłowiek uprze to znajdzie racjonalne wytłumaczenie na każdy temat ;]

Wonak

Member
W grudniu, w Spodku było spotkanie z pewnym człowiekiem. Opowiadał on swoją historię. Jak w młodości był poniżany i bity przez pijanego ojca. Gdy poszedł do zawodówki wstąpił na spotkanie pewnej grupy. Jak sam przyznał atmosfera była tam miła. Po dwóch godzinach wszyscy szykowali się do wyjścia. Przez całe spotkanie nikt nie poruszył sprawy wiary. Podeszła do niego dziewczyna i powiedziała tylko jedno słowo: "Jezus". On jak oszalały zaczął okładać ją pięściami, krzyczał na nią. Był wściekły, gdy słyszał o Bogu, który wszystkich kocha, ale który wystawił go jednak na takie cierpienia. Kilka lat później postanowił wyruszyć w podróż i obalić każde słowo w Biblii. Podróż zajęła mu 20 lat. Za każdym razem, gdy znajdował nawet najbardziej absurdalne wytłumaczenie niewiarygodnego fragmentu Pisma Świętego, zostało one obalone... Teraz śmieje się z tego i mówi, że zdobył nie 1000 dowodów na kłamstwa w Biblii, ale że znalazł ich jeszcze więcej na prawdę. Dzisiaj ma on ponad 60 lat.

A moje zdanie na temat zmartwychwstania.
W Dziejach Apostolskich, rozdział 5 wersy od 35 do 39 Gamaliel wypowiada słowa, że jeśli Bóg, w którego wierzą chrześcijanie nie istnieje, to wkrótce znikną, tak jak inni ich poprzednicy. Lecz jeśli Bóg jest prawdziwy, to któż z nim wygra...

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
A co powiedział Jezus po zmartwychwstaniu do Tomasza?
Błogosławieni którzy nie widzieli, a uwierzyli.

Bóg istnieje, ale niektóre historie z biblii nie są prawdą, gdyż są one skarbnicą wiedzy, jak powinni się zachowywać chrześcijanie. Nauki, wskazówki itp dzięki którym można dostać się do raju,. Nie wiemy tak naprawdę cz Jezus żył, jedno jest pewne, jego życie ma być przykładem do naśladowania, wzorem. I nie ważne est czy to była prawda czy nie, ważne jest to jacy my jesteśmy. Więc biblia ma znaczenie edukacyjne, mniej ważne jest to czy piszą tam prawdę, ważne że naprawdę to istnieje bóg. Każdy wierzy w co innego i to jakie każdy ma zdanie to już jego sprawa i raczej nikt tego nie zmieni. Ja wierze że Jezus zmartwychwstał ale nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać. Co prawda Bóg powiedział "nawracajcie" "głoście ewangelię", więc czynię źle że tego nie robie, ale jakoś nie mam zamiaru... Jestem głęboko wierzący, a nie chodzę do kościoła... W życiu kieruje się własnymi zasadami, gdyż sam ustalam sobie wzorce i ideały do których dążę, to że wierzę w Boga nie oznacza że muszę robić wszystko jak pisze ewangelia. Po porostu wierzę w jego istnienie, ale mam własne ideały, inne niż te z biblii.
PS: Powiedziałem kiedyś:
CYTAT
Wiara jest wytłumaczeniem rzeczy, których człowiek pojąć nie może...
To prawda... Po prostu wiara jest odpowiedzią na te pytania, na które odpowiedzi nie znamy... Człowiek nie wie co jest po śmierci, ale wierzy że coś jest... (większość)
PS2: Stary testament mówi że świat stworzył bóg przez 7 dni, ale przecież nauka mówi że dinozaury (zwierzęta) były miliony lat przed ludźmi... Powiem wam, ze nie można łączyć nauki z wiarą, jedno swoja drogą a drugie swoją. A to stworzenie świata ma charakter symboliczny i też jest pouczeniem, np że w ostatni dzień nie powinno się pracować tylko odpoczywać, jak Bóg po stworzeniu ziemi.
Trzeba czytać pomiędzy wierszami...

Do góry Bottom