Sposoby Na Sensowne Przetrwanie Bana...

Status
Zamknięty.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
... czyli jak ożywić trupa (czyt: G.Up).

Z namaszczeniem Zignara (;p) zakładam temat, w którym musimy wypracować jakiś plan działania.

1. Sprawa z Google niebezpiecznie się przedłuża. Jak tak dalej pójdzie, to nie będzie za wesoło ;/.

2. Nikomu nic się nie chce. Na wstępie - pisząc nikomu, mam na myśli ogół. Nie chciałbym nikogo urazić, a wiadomo, że kilka osób naprawdę ciężko pracuje. Tak więc, ogółowi nie chce się pracować. Nie ma ani nowych pomysłów, ani konsekwentnego realizowania starych. Po prostu - tu aż wieje nudą. A powinno być całkowicie na odwrót.

To jak ? Niech G.Up dalej sobie umiera, czy będzie miała tu miejsce porządna burza mózgów, dzięki której wyniesiemy ten portal na szczyty ? :)

Ave

P.S. Tylko nie zamknijcie tego od razu...

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
CYTAT
Niech G.Up dalej sobie umiera, czy będzie miała tu miejsce porządna burza mózgów, dzięki której wyniesiemy ten portal na szczyty ?

O jakich szczytach mówisz? Szczyty to były parę lat temu. Do póki nie będzie nas znowu w google będziemy leżeć na dnie jak zdechłe świnie.
Odnośnie kilku moich inicjatyw:
Radio Gothic Up - bardzo się zdziwiłem kiedy radio wywołało na forum takie zainteresowanie. Audycje, muzyka - nawiasem było super. Dopóki jednak dzieje się tyle, ile się dzieje, nie widzę sensu by Radio dalej działało. Słuchaczy będzie co najwyżej 2 a na samym radiu, które przecież było stworzone na doczepkę, z myślą jako o dodatku, forum się nie utrzyma.
Weekend z userem - to kolejna forma doczepki. Jeśli mamy traktować nasze inicjatywy jak próba leczenia ciężko chorego pacjenta, to jest to tylko środek doraźny. Co z tego, że przeprowadzę z kimś wywiad, skoro przeczyta to max 10-15 ludzi, skomentuje 7, a cała aktywność potrwa góra dzień. Tu trzeba coś więcej.
Niestety to forum, jak by ktoś nie wiedział, jest o Gothicu, a więc żyje tą serią, a dokładniej graczami. Jestem pewien że ponad 90% userów zalogowało się tu bo miało problem z jakimś questem czy po prostu chciało podzielić się swoimi opiniami o grze. Kiedy nie ma nas w google, nie przybywają nowi userzy* i forum stoi. Wszystko na pewno ożywi się przy pojawieniu się Arcani, ew. Risen. Do tego czasu musimy przetrwać.
To, iż mówię, że Radio i Weeken... nie pomogą, nie znaczy, że w razie czego się tego nie podejmę.

* Wiem, że tłumaczę jak małoletniemu dziecku i każdy to wie, ale chciałem to po prostu powiedzieć ;)

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Nie bede pieprzył bez sensu. Powiem wam tak.

Dopóki ten portal tworzymy MY, dopóki MY tu jestesmy cos sie moze dziać. Jeśli bedziemy siedziec i pierdziec ze forum umiera to ono bedzie umierać. Jeśli weźmiemy za robienie czegoś, realizowanie jakis planow zarónowo nowych jak i tych nie skonczonych cos sie bedzie dziac.

A i dopisek ode mnie każdy post o treści "chętnie bym wam pomógł ale nie mogę" zostanie wyrzucony. thx za uwage.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
kiedyś ktoś z was dał mi link, więc przytaczam fragment z tego temtu, reszte sobie sami doczytajcie, ale najciekawsze jest od 4-go postu :)

CYTAT
(...)jeśli pozycja strony jest dobra w innych głównych wyszukiwarkach - prawdopodobnie twoja domena jest w sandboxie. Czy z tego wyjdzie- TAK - ale jak - ta odpowiedź nikomu się nie spodoba - CZEKAĆ. Sandbox nie jest stałym filtrem, ma tylko na celu zredukować spam występujący w wyszukiwarce.
Jeśli jednak jesteś w sandboxie użyj tego na swoją korzyść [ jeśli umiesz to zaakceptować ]. Google cały czas bierze twoją domenę pod uwagę ustalająć ranking wyświetlania (tylko jej nie wyświetla). Buduj ruch na swojej stronie używając takich metod jak: pisanie artykułów, budowanie więzi między odwiedzającymi, wymiana linkami z innymi stronami.

źródło

CYTAT
z kad moge wiedziec ze jestem w sandboxie?
sprawdzajac pozycje strony za pomoca parametru "allinanchor:" - parametr ten pokazuje ktora strona powinna byc na ktorej pozycji pod wzgledem link popularity, jezeli strona z tym parametrem + naszym slowem kluczowym zajmuje np 5-ta pozycje, posiada prawidlowy content, a bez "allinanchor" nie ma jej w wynikach lub jest na jednej z ostatnich pozycji oznacza to ze strona jest w sandboxie

- na wp jesteśmy na pierwszej stronie na niezłej pozycji (ja tak tutaj trfaiłam), ale mało kto korzysta z wuszukiwarki wp.
- jakieś boty tam nas odwiedzają więc penie to nie ban tylko sanbox (może trwać nawet do 9 miesięcy - tak tam jest napisane)
- czyli trzeba zacząć coś kombinować ale niby co? artykuły są i to sporo
- nie wiem jak wygląda pozycjnowanie - tzn chodzi mi o to czy przypadkiem nie za dużo słów/linków nie jest użytych do tego i google odczytuje to jako spam czy coś w tym stylu i dlatego wywalia na dalsze pozycje (6-8 strone)

co możemy zrobić?
- być cierpliwi - no to trudne i mało skuteczne
- artykuły itp są pisane, nie wiem jak wymiana buttonów, ale widziałam że jesteśmy 'zaprzyjaźnieni' z Risen info - to też świetny pomysł. może jeszcze się tak z kimś 'zaprzyjaźnić' albo chociaż wymienić buttonem?
- logo trafiło na okładkę ZB - to lepiej być nie mogło
- radio jest świetnym pomysłem, ale faktycznie to trochę za mało tym bardziej że pewnie chętnych na wywiady itp jest mało, większość woli słuchać niż się wychylić ;)
- ew każdy z nas kto ma konta na innych forach/portalach może w swoim proflu umieścić adres do GUp, ew jak regulamin tego nie zabrania to np w sygnie czy podpisie też może dodać adres, zawsze możemy liczyć że ktoś się skusi
- modów nie robimy, a one też promują
- można spróbować robić filmiki, komiksy czy inne prace nt gothica - coś co by ożywiło GUp a jednocześnie by promowało go
- można założyć konto na You Tube pod nazwą GUp i tam wystawiać 'dzieła filmowe'
- ostatnio na Naszej Klasie jest moda na zakładanie fikcyjnych szkół - klas, które skupiają ludzi o zainteresowanej tematyce i ludzie zaczynają szukać takich 'skupisk'. więc można założyć konto fikcyjne dla GUp (w opisie podać info o Gup etc) i tak się dopisywać jako fan.
- w sumie można pokombinować w różne strony by jakoś ludzi tu pościągać bo konkurencja nie śpi :p

edit:
zobaczcie jak sprytnie sobie radzą poziomkiZ konkurs
w sumie można by było spróbować powalczyć o nagrode choćby 3-go miejsca i mielibyśmy umieszczony u nich link GUp na dwa tygodnie,

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Weekendy miałyby racje bytu ... osobny temat ... co tydzień nowy wywiad. Coś by się przynajmniej działo. Może w małym stopniu pomogło.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Czyli wszystko na mojej głowie? :)
W takim razie prosiłbym o czyjeś wsparcie odnośnie Weekendu... We dwóch raźniej, że tak powiem. Miał mi pomagać el, ale nie wiem czy dalej jest zainteresowany.

Megarion

El Presidente
Ja jestem chętny pomagać z radiem dla mr. Booma, bo mam już praktycznie wakacje :)

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Jeden robi wywiad ( czyli ja ) a drugi pisze artykuł o użytkowniku.
Dobra, Meg, będziem we dwóch kontynuować nasze audycje.
Aha, dudd, co do twojego zgłoszenia do radia, to oczywiście jestem za, ale poczekaj jeszcze trochę bo muszę pokombinować z winampem coś :). Także dam znać.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
CYTAT
W takim razie prosiłbym o czyjeś wsparcie odnośnie Weekendu... We dwóch raźniej, że tak powiem. Miał mi pomagać el, ale nie wiem czy dalej jest zainteresowany.

No wiesz ?! Obraziłeś mnie xD. Pogadamy o tym na GG ;).

Chyba ja mam jakiś pomysł.. nędzny, ale zawsze. Możemy zrobić Kronikę G.Up'a. Najpierw opisze się wszystko, co było do tej pory (ważniejsze wydarzenia, typu nowi admini, reklama na G3:ZB i takie tam), a później, konsekwentnie będziemy opisywać bieżące sprawy. Co Wy na to ?

Ave

Thran

Che Świniara
Ja zmieniam rolę w redakcji ! od teraz nie robię wywiadów z modderami, od teraz będą zapowiedzi modyfikacji ;) zapytam się kacpa czy te stare wywiady można wywalić i zastąpić je zapowiedziami do modyfikacji.

Ja z swej strony planuje pisać recenzje do seriali i filmów na podstawie Gothica mam zamiar się zabrać niedługo za "Gothic Deja Vu" Patoka.

Pozostając w kwestii filmów z Gothica.

Z reżyserami jeśli jacyś się trafią dobrzy będę robić wywiady.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Dobra, sprawa wygląda tak.
Rozmawiałem już z paroma osobami i zdecydowałem, że reaktywujemy "Wieści z Nordmaru" czyli naszą gazetkę.
Oto kilka rzeczy, które by się w niej znalazły:
1. Weekend z userem - weekend odpada. Po prostu co numer byłby wywiad z innym userem i artykuł o nim. Wyrobić się z czymś takim w 1 tydzień to nie jest proste, także postanowiłem dokonać zmiany.
2. Gothic Up Radio - wszelkie informacje odnośnie radia, godziny audycji, komentarze na temat audycji i puszczanej muzyki. Słowem, wszystko to, co z radiem związane.
3. Dział Revana - czyli jego wywiady i artykuły odnośnie modów lub ew. filmików o Gothicu.
4. Wszelkie newsy o Gothicu - chociaż tutaj mam pewne obiekcje, gdyż gazetka będzie wychodziła powiedzmy co miesiąc ( co będzie bardzo trudne w realizacji ), a newsy o Arcanii czy Risen pojawiają się co kilka dni. Najwyżej zbierze się to do kupy i doda coś od siebie.
5. Inne - czyli mogą być różne duperele jak np. artykuł o kiełbasie. Słowem, taki luźny dział z poza ram portalu.
6. Dział literacki - do obgadania, bo skoro nikomu się nie chce czytać opowiadań w dziale, to czemu miałby je czytań w gazetce? No ale... można spróbować.

Jeśli macie jakieś inny pomysły, piszcie do mnie na gadu.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
tak sobie pomyślałam jeszcze o radiu i YT - ludzie za pomocą tego nawet wygrywają w wyborach, więc to dla nas też szansa by zaistnieć.
audycje radiowe można nagrywać, zwłaszcza wywiady itp
potem te ciekawsze ładnie opracowanć - co by nie były za długie. dorobić slajdy /np krótkie opisy nt wywiadu z userem/ i oczywiście taka wpleciona zachęta do zaglądnięcia na GUp /czyli krótke info o nas itd/
zresztą sami wiecie najlepiej co ująć - w końcu jest redakcja :D
radio daje wiele możliwości, a jeszcze zaistnienie gdzieś w necie...
wtedy dostęp do info o radiu i GUp miałby znacznie więcej osób co może zaowocowało by napływem nowych userów /zapewnie też spamerów ale są moderatorzy więc mieli by akcje ;) /

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Przyznam szczerze abi, że pomysł niegłupi. Skoro nie możemy się reklamować w google, możemy to robić gdzie indziej. Ale pierw wysłuchałbym też opinii innych na ten temat :)

Karpielek

VIP
VIP
O ile pamiętam, pomysł krótkiego filmu reklamującego nasz portal był poruszany, lecz nikt nie chciał się go podjąć.
Dobry pomysł z przywróceniem gazetki ;) Teraz musimy się wszyscy zmobilizować i zabrać się do pracy.

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Skoro nikt nie chciał zrobić filmiku, to może dać to jako zadanie dla gildii? Będzie większa motywacja, jakaś rywalizacja i może wyjść naprawdę fajnie. Bo ostatnio gildie jakoś siedzą i nic nie robią xD

Co do gazetki, dawajcie mniej gadania i od jutra zabieramy się do roboty, co? Bo znając życie będziemy to odciągać i wreszcie pomysł zniknie w ciemnościach...

Phantom Lord

Active Member
Hmmm... Nie jestem pewien, czy jest aktualnie w internecie wystarczająco dużo ludzi grających w Gothica, aby ktoś, do kogo reklama by trafiła, został tu na dłużej. Niektórzy, w tym nieszczęsny ja, liczyli, że wraz z premierą Świtu Bugów, trafi tu aż zatrzęsienie nowych userów (tym bardziej, że na okładce znalazło się logo serwisu). Wyszło jak wyszło, teraz trzeba mieć nadzieję, że z Arcanią będzie lepiej.
Mam osobiście wątpliwości co "brania się do roboty". Google jest tak dominującą wyszukiwarką, że reklamy mogą niewiele dać, a jak uruchomimy teraz wszystko, to mogą nam się zacząć kończyć tematy, jak już, daj Boże, wróci tu życie.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Powiem krótko, zwięźle i na temat - więcej rywalizacji między gildiami. Póki co mieliśmy tylko 5 zadań (wyniki piątego miały zostać ogłoszone 14 marca, nie stało się to do tej pory). Trzeba ruszyć i NRP i pomęczyć trochę gildie z pisaniem, wymyślaniem itp. W końcu mamy już wakacje, każdy powinien choć troszeczkę czasu na pracę znaleźć.

Thran

Che Świniara
Tak się zastanawiam czy istnieje możliwość by z panelu administracji na forum rozesłać masowo wiadomość do wszystkich zarejestrowanych by przypomnieć że nasz serwis jeszcze istnieje ? bo z tego co pamiętam to przez te włamy które tu kiedyś były wielu ponoć odeszło może to by coś pomogło ?

szczurek

Menda serowa
Weteran
Jest taka możliwość, chyba nawet kilka razy z niej skorzystano ( jak miałem jeszcze pełen dostęp do ACP to przeglądałem co nie co tu i tam ;p ).
Zazwyczaj były to jakieś życzenia na święta, ale tym razem też by się przydało :D
Nie wiem tylko czy wysłanie takiej mass wiadomości nie niesie za sobą jakichś niepożądanych efektów ;o

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom