Nie zgodzę się tutaj .Mam jeszcze jedną radę dla początkujących, którzy tu zerkną. Nie wstydźcie się używać spolszczonych programów. W większości przypadków to przyśpiesza ich opanowanie.
Zależy co on chce robić .Moim zdaniem jeśli ktoś ma dojście do Photoshopa, to nie ma po co się bawić w Gimpie. Fakt PS jest o wiele bardziej rozbudowany i dłużej trwa jego dostateczne opanowanie, ale warto poświęcić kilka dni aby to zrobić, bo daje o wiele większe możliwości.
To, że większość korzysta, to żaden argument. Wiadomo, każdy korzysta jak mu wygodnie. Osobiście popieram zapoznanie się również z angielskimi wersjami, ale w dziedzinie grafiki taka globalizacja nie ma większego znaczenia, chyba że ktoś pracuje za granicą w projekcie grupowym. Osobiście uważam, że programy typu GIMP, Photoshop są tak intuicyjne, że opanowanie podstaw jest bardzo łatwe. Ale intuicyjność wynika z dobrego zrozumienia interfejsu. Jeśli nie znamy angielskiego wystarczająco dobrze, to nie nauczymy się korzystać z funkcji, tylko klikania w poszczególne ikonki, które znamy gdzieś z tutków.Nie zgodzę się tutaj .
Większość grafików korzysta z programów angielsko języcznych i jeżeli zaczniesz od nauki programu po polsku ,to nie zrozumiesz poszczególnych rzeczy po angielsku .
Mogę się założyć, że nie korzystasz z tych większych możliwości. ;P Na pewno warto opanować obydwa te programy.wiele większe możliwości.
Tak ,ale zazwyczaj w pracy dostajesz englisz verszyn programu .To, że większość korzysta, to żaden argument. Wiadomo, każdy korzysta jak mu wygodnie. Osobiście popieram zapoznanie się również z angielskimi wersjami, ale w dziedzinie grafiki taka globalizacja nie ma większego znaczenia, chyba że ktoś pracuje za granicą w projekcie grupowym. Osobiście uważam, że programy typu GIMP, Photoshop są tak intuicyjne, że opanowanie podstaw jest bardzo łatwe. Ale intuicyjność wynika z dobrego zrozumienia interfejsu. Jeśli nie znamy angielskiego wystarczająco dobrze, to nie nauczymy się korzystać z funkcji, tylko klikania w poszczególne ikonki, które znamy gdzieś z tutków.
Mogę się założyć, że nie korzystasz z tych większych możliwości. ;P Na pewno warto opanować obydwa te programy.