Od Niespodziewanego, Wielkiego Sukcesu...

Status
Zamknięty.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Nie mogłem wczoraj zasnąć (mam problemy ze snem już od kilku miechów xD). Gdy tak się przewalam z boku na bok, moje myśli skierowałem na najnowszą odsłonę Gothica - ZB.
Czy kiedyś, tuż po zakończeniu G2, lub nawet po zakończeniu G3 (które rewelacją nie było, ale grać jednak się w to chciało), pomyślałbym, że wyjdzie taki Gothic, w którego nie będzie chciało mi się grać? Nigdy bym tak nie pomyślał. Nigdy bym nie pomyślał, że wyjdzie taki Gothic, w którego nie będę miał siły grać! Tak spieprzyli to piękną serię, a wszystko przez kochane JoWood...
Pamiętamy jedynkę. Gra znikąd odniosła tak wielki sukces. Raczej głośno o niej nie było przed premiera, nikt nie oczekiwał od niej jakiś cudów. A jednak.
Potem kontynuacja, Gothic 2. Jest kilka szczegółów, przez które dwójka mi mniej się podobała, aczkolwiek stała na wyskomi poziomie (dla wielu dwójka była lepsza).
W Gothic 2: NK nie grałem, nie wypowiem się, aczkolwiek z tego co słyszałem, to był bardzo dobry dodatek.
Gothic 3. No cóż, oczekiwania były ogromne, gra była przeciętna. To już nie był ten sam Gothic, ten ponury, z fabułą która wciąga w wirtualny świat tak, że czas realny leci jak z bata. Tak więc gra ta rewelacją nie była, zwłaszcza patrząc przez pryzmat poprzedników, ale mimo to Gothic 3 miał w sobie coś nowego, coś, dzięki czemu zagrałem w to i mimo wieli bugów, mimo zerwoej fabuły, gra podoba mi się (tylko albo aż).
No i przyszedł czas Na Gothic 3: Zmierzch Bogów. Panowie z JoWood powierzyli tworzenie tej gry... jakimś Hindusom, wyjętym za przeproszeniem psu z dupy. Taka Piranha zdarza się raz na 1000. Nie wszystkie niedoświadczone, nieznane studia potrafią jednym produktem wybić się na wyżyny. W dodatku ci ludzie są z innej kultury, z innego kontynentu, a powierzono im tworzenie gry, która opierała się na średniowiecznej, Europejskiej kulturze. Spartolili tą grę. Już nie wspomnę o masie bugów, o fabule, która opiera sięna "pogódź y z x" i to jeszcze w sposób prostoliniowy. Najbardziej co mnie uderza, to dialogi. są one po prostu chore. Przykład? Bezimienny wbija do jakiegoś Herszta orków, i pierwsze zdanie które z nim zamienia to - "Kiedy zaatakujecie ludzi". I tak praktycznie cały czas. Gadka szmatka, która jest bezsensowna. To bardzo odpycha od gry :/. Ogólnie, w to się nie chce grać.
Ale mimo tego wszystkie, za chwilę załączę ZB, z szacunku dla całej serii Gothic. Chce przejść tą grę, bo mimo słabej fabuły, chce wiedzieć, jak potoczyły się losy naszej dwójki - Bezi i Xardi oraz chce być przygotowany do Arcani, która ma się zaczynąc po wydarzeniach w ZB.
Także podsumowując. Gothic upada. Czy Arcania to zmieni?

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
CYTAT
Także podsumowując. Gothic upada. Czy Arcania to zmieni?

Szczerze? Wątpię. Gothic 1 ma wielki klimat. Gothic II także jest bardzo klimatyczny. NK to ulepszone G2. G3 nie ma już tego uderzenia co poprzednie części, ale można sobie w trójeczkę pograć. ZB - cóż... moim zdaniem jakoś da się mimo wszystko grać, przeboleć. A G4? Będzie sobie wypasiona graficzka, ale... w tej grze nie będzie gothicowego klimatu. Nowy główny bohater? Dla mnie (jako dla fana gothica) to wielki cios. Piranha odciągnięta od Gothica? To już po prostu chamstwo. Stracili prawa do własnej serii! I sami powiedzcie... czy gra z wypasioną graficzką (tak jak w przypadku G3), ładną muzyczką, ale w innym stylu i bez Piranhy ma szanse na podbicie serc fanów Gothica? Nie. Może jako gra będzie fajna - ale w porównaniu do poprzednich części (głównie z naciskiem od Gothic 1 do NK) będzie marna.

Thran

Che Świniara
Szczerze ? to uważam że saga Gothica skończyła się na Nocy Kruka tam jeszcze dało się ogólnie grać bo w trójkę by pograć trzeba mieć cholernie mocny komp co w rzeczywistości jest niemożliwe ale czy upada ? no nie powiedziałbym bo wciąż są ludzie którzy zajmują się Gothiciem a to robiąc jakieś filmy a to właśnie robiąc moda typu Czas Zapłaty choć scena moderska Gothica w Polsce powoli się stacza bo na miejsce Gothica ma wejść scena moderska Wiedźmina więc po wydaniu Czasu Zapłaty, Złotych Wrót i wielu innych modów to scena Polska modingu gothica poprostu zniknie a dlaczego ? bo Gothic to stara gra niestety ale mam nadzieje że będzie możliwy modding w Arcanii w miarę taki sam dobry jak w Wiedźminie.

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Powiem tak. Grając w 1 nie mogłem przestać. Gra zadziwiała mnie fabuła i pomysłowością. Była świetna. Miała niepowtarzalny klimat. Usłyszałem o G2. Zagrałem bo to przecież kontynuacja. Gra też mnie wciągnęła. Można w niej było poznać ten świat o którym tyle się słyszało w G1. Coś co było niedostępne a często wspomniane. I tu nagle pojawiły się wzmianki o kontynencie. Po drodze NK, którym się nie rozkoszowałem, tylko miałem pożyczone i grałem żeby przejść. Znać fabułę i móc pomóc innym. Motyw zaginionego świata, wprowadzony kompletnie niezależnie od fabuły bardzo mi się podobał. Był powiem świeżości. Znane to że należy się w kupić w łaski, a potem mścić.

I w końcu G3. Gra w której wielu pokładało OGROMNE nadzieje. Pamiętam te gorące dyskusje. Jaki to ogromny świat będzie. Czy wprowadzą konie i powozy? Wątek walki dwiema broniami, wykorzystanie tarczy. I wiele wiele innych. Co mamy jako efekt końcowy? Grę w której może pojawiły się nowe elementy, ale przemieszczanie się jest w beznadziejnym stanie. Bieganie po krainach na piechotę? Bez sens. Tylko drażni. Monotonna fabuła i morze bugów. G3 jest taki że po mimo tego ze mam go pół roku, nie zaszedłem w nim daleko. Nie wciągnął mnie.

ZB. Grałem chwilę. Bugi od razu rzuciły mi się w oczy. Szczerze, pomimo szacunku jaki stworzyły dwa pierwsze Gothic'ki i dodatek, nie zagram w ZB. Za bardzo to popsuje moje wrażenie o Gothicu.

Arcania. Cóż. Kolejny wielki znak zapytania. Znowu całe mnóstwo spekulacji. Jak to bedzie, jak będzie wyglądało. Co zrobi Spellbound. Się zobaczy z czasem.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Gothic 1 wciągnął mnie i zaczarował swoim całokształtem. Wszystko było wspaniałe. Grafika jak na tamte czasy .. muzyka, mega ciekawa fabuła i .. kreacja głównego bohatera i ta cała tajemnica, która wciąż krążyła po wielu wątkach tej gry. Była to rewelacja na rynku jak i rewelacja pod każdym względem. Co do drugiej części gry także była niczego sobie. NK tylko zyskało w moich oczach a to w dużej mierze pod względem kreacji nowego świata oraz muzyki, która dobrze wkomponowana w grę tworzyła niesamowity klimat. Fabuła tych 2 części i dodatku była świetna, czego nie można powiedzieć o Gothicu 3. Niestety ale nie zaskakiwała nie powalała ani nie potrafiła zainteresować, przynajmniej mnie. Fakt faktem muzyka i grafika biła poprzednie części na łeb na szyję, oraz sposób wykonania świata, w sensie zagospodarowania przestrzenią. Ale niestety system walki iq potworów i npc ..... banalne do przewidzenia misje ,.... bak tajemniczości .... niestety pod tymi względami klapa i to totalna. Co do ZB można to przedstawić w 2 słowach : Totalna profanacja. Bugi, kiepska fabuła i skopane wykonanie gry pod każdym niemal względem. Co do 4 części mam nadzieję, że nie pójdą za ZB i zrobią coś co zaskoczy ... ale pozytywnie. Nie oczekuję niewiadomo czego, bo Gothica 1 nie powtórzą ... ale niech zrobią coś w co będzie grało się miło i przyjemnie i nie będzie to z masą bugów i liniową do bólu fabułą a będę zadowolony i będę w to grał.

bimber12345

Member
Ja osobiście sądze, że arcania będzie inna grą niż gothic I,II,II NK, III (dodatku nie wymienie) Będzie miała nową fabułe, nowego bohatera,nową kraine jednynie kilka rzeczy będzie ją łączyło z poprzednikami. Sądze, że jak zrobią dobrą grę ( a zapewnie zrobią)to znajda wielu nowych fanów, ale starych mogą troche rozczarować. Ja zagram i tak ( bo komp mi na to pozwala i podobno będzie na konsolach) ale także z innego powodu: TO wciąż będzie Gothic. Ta nazwa mi się tak dobrze kojarzy, że jak wszedłem do Empiku i zauwazyłem pudełko od G3: Zb to kupiłem bez zastanowienia. Mocno przepłaciłem, ponieważ był to dzień premiery. Choc gra była bardzo słaba i po kilku minutach grania wyłączyłem ją. Lecz niespodziewanie wróciłem do niej dośc szybko ( po dwóch dniach )i przeszedłem. Podsumować moge tak:
Niezaleznie jaka będzie Arcania kupie ją. Ale mniemam, że niedługo fani Gothica będą musieli jakoś inaczej nazwać, bo Risen nadchodzi.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
TO wciąż będzie Gothic. Ta nazwa mi się tak dobrze kojarzy

Widzisz, to nawet nie będzie Gothic z nazwy, tylko Arcania. Co będzie ona miała będzie wspólnego z poprzednikami? Bardzo niewiele. Jak sam wspomniałeś, praktycznie wszystko zaczynają od nowa. Zobaczymy na ile fabuła będzie powiązana z całą serią Gothic, choć i to zapowiada się raczej jako mniejsze lub większe zerwanie z przeszłością. Samo Spellbound stwierdziło, że zmiana nazwy gry na "Arcanie", ma symbolizować nowego Gothica. Sentyment mówi, że robią źle. Jednak rozum podpowiada, że to jest konieczność, gdyż stary Gothic nie może być ciągle odgrzewanym kotletem i to w dodatku mielonym.

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Zmiany? Na pewno pozytywne. Cóż liczę że Spellbound godnie potraktuje wyzwanie i spróbują uzyskać efekt G1. Nie będzie to na pewno proste, ale pomyślcie. W sumie dostaniemy nowego bohatera. W G1 Bezi był dla nas kimś nowym. Nie znaliśmy go. Ot chłystek wrzucony do bariery. Nawet nie wiemy jak się nazywa. Teraz przyjmie imię Rhobara III. Musi powstać nowy heros (jeśli dalej chcemy ciągnąć serię). Jedyne na co pozostaje nam liczyć, to to że po odpaleniu Arcanii, zostaniemy pochłonięci tak jak po odpaleniu G1. Raczej nic nowego nie da się wprowadzić w kwestii urgupowań do których możemy się dołączyć. Wszystko już było. Za to wiele tajemnic można ukryć jeszcze w zadaniach. I licze ze Spellbound pokaże że mają pomysły jak zrobić grę ciekawą, a zarazem przyjemną dla oka, bez nadmiaru błedów.

Thran

Che Świniara
Fakt Arcania nie będzie miała wiele wspólnego z poprzedniczkami ale niemożna mówić o śmierci naturalnej Gothica bo jak wcześniej wspomniałem do G1-G2 NK powstają wciąż filmy i mody więc jeśli kogoś znudzi ciągła gra w te części to może zainstalować jakiegoś moda lub jakiegoś filma obejrzeć ale niestety scena filmowa Gothica też powoli robi się coraz mniejsza bo wielu reżyserów takich jak Patok czy SandStorm poprostu zaczyna w innych grach filmy ;)

damiannowak

Member
Darth, ty nie masz czasem na TM nicku Deso ? ;)

Co do tematu : Gothic nigdy nie był szczególnie odkrywczą grą, wymagającą itp. Co prawda odniosła dość duży sukces, no ale jak każda gra się zużyła. Próba powrócenia tego dobrego rpg, czyli gothic 3 okazała się kompletną klapą, jeśli chodzi o silnik, i o fabułę.

Jeśli cokolwiek może naprawić oblicze serii, to tylko Arcania. Dalsze ciągnięcie tego samego wątku jest bezsensowne, a tak dostaniemy całkiem nową grę, w klimatach histori gothica :p

V

Vergil

Guest
Gothica wniosła na szczyt prostota i prostota go zabiła.
Prostota w pierwszej części była dobra :) Nie był to skomplikowany RPG, po prostu taka... prosta RPG (masło maślane). I to była prostota w pierwszej części. Natomiast w Gothic 3 i dodatku, prostotą nie było "proste RPG", tylko zrobienie gry, aby dało się w nią grać bez większych problemów :). I tyle, da się przejść grę? To tyle! Zrobione!
Jeżeli fani się upominają o patche, to wypuszczają je z niechcenia. Ale żeby firma, która wypuściła dodatek, przepraszała za niego, to widać, że zrobili to od niechcenia i na odwał, aby była, resztą zajmą się fani, robiąc patche.
Kiedyś ta gra była robiona z sercem i zapałem, twórcy cieszyli się z niej, że osiągnęli takie coś. Ale robiąc G3, nie mieli takiego zapału. I to jest problem. Gdyby dodali szczypty serca, ta gra jak i dodatek były by kolejnym osiągnięciem RPG. To tyle w tej sprawie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom