Nowe Gildie

Status
Zamknięty.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Vallheru ? Moim zdaniem jest to zbędne, a tym bardziej zbędne jest kupowanie jakiegoś płatnego hostingu do tego, dlatego że pewnie tak jak ostatnim razem przez miesiąc będzie jaranie się tym, a potem się każdemu znudzi i nikt nie będzie grał już w to.
najprawdziwsza prawda.

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Ale nawet nawet się grało, nie powiem. W każdym razie wolę takie vallheru od rpg'a pisanego... chociaż jak dla mnie może być i to i to. Vallheru Kolonia Karna - dobra nazwa.

shooX

Ciasteczkowy Potwór
Weteran
Vallheru to dobry silnik pod taką grę, ale tylko wtedy gdy jest w odpowiedni sposób zmodyfikowany, mianowicie na początek wystarczyłoby dodać pewne elementy graficzne, zmienić nazwę lokacji, przedmiotów, statystyk, dodać nowe klasy i zmodyfikować główne menu gry.
Nie opłaca się kupować serwera, jeżeli gra ma paść po miesiącu.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
myślę że nie padła by po miesiącu, jakby była ciekawie zrobiona to jest szansa że się utrzyma oraz przyciągnie nowe osoby. problem w tym że rzeczywiscie aby śmigało wso oki trzeba dobrego serwera (wątpię w chęć do zrzutki chyba że z reklam by się jakoś utrzymało). na początek można by było zrobić na darmowym i zobaczyć jak to się potoczy a potem ew przenieść na inny serwer (chyba jest to mozliwe od str technicznej? bo nie znam się na tym).
było by ciekawie jak część możnaby było rozgrywać w grze (np część zadań)

mam nadzieję że pomysł z nowymi 'gildiami' wypali bo jak tylko wywalimy to co jest a nowe znowu będzie to samo jak stare -> to będzie zonk

a i mam nadzieję że przystąpienie do tego nowego tworu nie będzie bardzo wymagające bo zacznie odpychać :p

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Generalnie mam taki pomysł, żeby do gildii dołączało się poprzez wypełnienie testu (coś jak w morrowindzie, kto grał ten wie o co chodzi ;) ). To do której ktoś będzie należał gildii będzie zależało od tego, jak odpowie na pytania.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Skoro robimy stare obozy, może warto byłoby zrobić kilka npctów wolnych ;D

Chociażby Przyjaciele Beziego czy Xardas Zlecający jakieś dodatkowe zadania :)

Ja nie planuje wstępować do Gidli i z chęcią w takim charakterze bym wystąpił :)

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
No cóż to tylko myśl, którą twórcy systemu mogą rozwinąć. :) Dla osób, które nie planują wstępować, a chciałyby jakoś też dołożyć cegiełkę. :)

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Ok Yeed, jak chcesz możesz być Wrzodem :)

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Ja chce być kretoszczurem. Będziecie na mnie ekspic.

Dla mnie niepotrzebne udziwnienia :). Na razie nie wiadomo czy funkcja koordynatora w ogóle będzie.

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
A za ile expa bydziesz? ;p

A tak na serio, wpierw to trzeba do porządku ułożyć, opracować, potem się zobaczy co wyszło. Czy coś polepszyć czy nie. Bo jak na razie piszecie " a dodac to, to i to oraz to". Jak tak dalej pójdzie to wyjdzie największy mod do G1.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
yeed wg dobry pomysł z tym xardasem
może się tak zdarzyć że będzie trochę osób które nie będą chciały przystąpić tylko będą chciały dla każdego coś ;)
sama nie wiem gdzie pójdę

dobra zacznijcie coś konkretnego bo stanie na tym że zostajemy na starym ;)

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
właśnie! Czas wprowadzić te zmiany w życie. Nie lubię trwać w zawieszeniu i czekać w nieskończoność na nieuniknione.

Go on!

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Zig, masz tu biznes plan. Tak to mniej więcej bym widział, chociaż wszystko oczywiście można przedyskutować.
I chciałbym z tego miejsca podziękować Reyowi za podsunięcie mi ciekawego pomysłu na walki międzygildiowe ;)

1. Kolonia Karna
1.1 Wszystko co związane z gildiami, umiejscowione będzie w uniwersum
znanym nam z pierwszej części Gothica.
1.2 Powstaje jeden wspólny dział dla członków wszystkich gildii o nazwie Kolonia Karna, a w nim 3 subfora – Stary Obóz, Nowy Obóz i Obóz Sekty – do nich dostęp będę mieli tylko członkowie danej gildii.
1.3 Aby otrzymać dostęp do Kolonii, użytkownik będzie musiał mieć odpowiedni staż na forum oraz udzielić odpowiedzi na parę prostych pytań związanych z Górniczą Doliną.

2. Gildie
2.1 W każdej gildii władzę sprawuje jedna osoba (przywódca), która może dobierać sobie pomocników wedle upodobań
2.2 O przynależności do gildii będzie decydował kolejny test – w zależności od tego jak użytkownik będzie odpowiadał na pytania, zostanie przydzielony do odpowiedniej gildii.
2.3 Użytkownik będzie miał prawo w dowolnym momencie zmienić barwy – wiążę się to jednak z utratą wszystkich uzyskanych profitów oraz brakiem możliwości powrotu do gildii którą opuścił nie wcześniej niż po 4 miesiącach.

3. System gildiowy

3.1 W każdej z gildii obowiązuje hierarchia ustalona przed przywódcę
3.2 Aby uzyskać awans, użytkownik będzie musiał posiadać odpowiednią ilość rudy, broń, pancerz oraz ukończyć niezbędne zadania
3.3 Rudę zdobywa się poprzez udzielanie się w dziale gildii, wykonywanie zadań oraz za kontrolowanie punktów strategicznych ( o tym ostatnim nieco później)
3.4 Broń oraz pancerz można zakupić w odpowiednim temacie, w którym zamieszczone będą dostępne przedmioty. Można je kupować za rudę.
3.5 Zadania zlecane będą co jakiś czas przez przywódcę gildii, ewentualnie osobę przez niego do tego wyznaczoną. Można w nich zdobyć rudę oraz przedmioty specjalne. Są też niezbędne do otrzymania awansu.
3.6 Questy nie będą się odbywały na zasadzie opisu, lecz wyboru jednej z możliwości. - to jet tylko mój pomysł, oczywiście można się bawić w opisywanie każdego ruchu, ale nie wiem czy komuś będzie sie chciało :D
PRZYKŁAD:
„Idę z punktu A do puntku B aby dostarczyć panu X jakiś przedmiot. Mam do wyboru 3 drogi.
A. Przez most
B. Przez las
C. Wzdłuż rzeki
Wybieram opcję C i idę przez las. W lesie napadają mnie bandyci. Mam 3 opcje:
A. Atakuję ich
B. Uciekam
C. Poddaję się”
I tak dalej i tak dalej.
To jakie będą konsekwencje wybranej przez nas opcji, będzie zależało od przywódcy (lub osoby przez niego wyznaczonej), który będzie rzucał monetą lub kostką. Zadania są wymyślane przez przywódcę (lub osobę przez niego wyznaczoną) i może je wykonywać na raz więcej niż jedna osoba.

3.7 Każdy członek gildii będzie zobowiązany stworzyć w przeznaczonym do tego dziale kartę postaci, w której krótko opisana będzie jego historia oraz posiadany ekwipunek, ilość rudy, ranga itp.

4. Rywalizacja międzygildiowa

4.1 Głównym polem rywalizacji między gildiami będzie tzw. „pole bitwy”. Będzie nim mapa z Gothica podzielona na pewną ilość obszarów.
4.2 Na początku każda gildia posiada własny, niewielki obszar, który z czasem będzie mogła poszerzać o punkty kontrolne (w jednym tygodniu będzie można zdobyć jeden punkt kontrolny). Na początku będą to walki solowe, czyli zagarnianie terenów nienależących do nikogo, potem gildie będą mogły o nie walczyć między sobą.
4.3 Rozstrzyganiem walk będzie się zajmowała wyznaczona do tego osoba (lub grupa osóB) w sposób przez siebie wyznaczony.
4.4 Każdy punkt strategiczny będzie przynosił określoną ilość zysków.
4.5 Dzięki kontrolowaniu niektórych punktów będzie można otrzymywać specjalne questy (np. dzięki kontrolowaniu okolic wieży Xardasa będzie można otrzymywać zadania od nekromanty)
4.6 Gildia ma prawo walczyć o dany teren tylko w wypadku, gdy przylega on do granic jej terytoriów.

5. Kupony
]5.1 Za udzielanie się na forum i wykonywanie zadań od NPC (takich jak np. Xardas), gildia będzie mogła otrzymać tzw. kupony (w przypadku Nowego Obozu będą to butelki ryżówki, Stary Obóz – monety, Obóz Bractwa – skręty).
5.2 Po uzbieraniu odpowiedniej ilości kuponów, gildia może ubiegać się o jedną z nagród (które zostaną ustalone przez administratora :p )

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Zapowiada się nieźle. Oby tylko nie zabrakło zapału w realizacji tego ambitnego planu. W każdym razie jest już jakaś baza. Jak dla mnie wygląda to interesująco, no i jest szansa przyciągnąć nowych użytkowników do uczestnictwa w zabawie ;).

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Może raz na jakiś czas zorganizuje się nagrodę rzeczową

Czy przewidujecie jakiś międzygildiowy ranking ? Kto jest najlepszy w krainie ?
Taka lista na stało aktualizowana przy uwzględnieniu bogactwa danego gracza i wpływów. Wtedy można byłoby najlepszemu w krainie owego gifta wysłać.

Pytanie dwa. Skoro tworzymy całe karty, Czy w gildiach utrzymujemy klimat i piszemy jak w sesji ?
Czy pełen luz i dowolność ?

Moim zdaniem powinny być działy w których można porozumiewać się tylko i wyłącznie jak w sesji.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Dobry pomysł z tym rankingiem, można nad tym pomyśleć.

Co do kart, będzie w nich opisane za co delikwent trafił do kolonii i ekwipunek, nic więcej - mają one służyć głównie zgromadzeniu w jednym miejscu wszystkich informacji o posiadanym sprzęcie, randze itp. W gildiach będzie można swobodnie się porozumiewać. Do "oficjalnych" rozmów będą służyły walki międzygildiowe.

Electric Dragon

Majster
Weteran
Fajny biznesplan, część uwag dodał yeed, część sam Ci na gg napisałem. Popieram, jeszcze musimy ustalić wygląd i rozkłąd subfor w dziale Kolonii Karnej

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Ja bym proponował coś takiego:
Tworzymy forum "Kolonia Karna", a w nim działy
1. Górnicza Dolina, w którym będą tematy do dyskusji gildiowych i subfora gildii
2. Plac Wymian, w którym będą informacje dla nowych i takie tam różne ogłoszenia

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom