Zig, masz tu biznes plan. Tak to mniej więcej bym widział, chociaż wszystko oczywiście można przedyskutować.
I chciałbym z tego miejsca podziękować Reyowi za podsunięcie mi ciekawego pomysłu na walki międzygildiowe
1. Kolonia Karna
1.1 Wszystko co związane z gildiami, umiejscowione będzie w uniwersum
znanym nam z pierwszej części Gothica.
1.2 Powstaje jeden wspólny dział dla członków wszystkich gildii o nazwie Kolonia Karna, a w nim 3 subfora – Stary Obóz, Nowy Obóz i Obóz Sekty – do nich dostęp będę mieli tylko członkowie danej gildii.
1.3 Aby otrzymać dostęp do Kolonii, użytkownik będzie musiał mieć odpowiedni staż na forum oraz udzielić odpowiedzi na parę prostych pytań związanych z Górniczą Doliną.
2. Gildie
2.1 W każdej gildii władzę sprawuje jedna osoba (przywódca), która może dobierać sobie pomocników wedle upodobań
2.2 O przynależności do gildii będzie decydował kolejny test – w zależności od tego jak użytkownik będzie odpowiadał na pytania, zostanie przydzielony do odpowiedniej gildii.
2.3 Użytkownik będzie miał prawo w dowolnym momencie zmienić barwy – wiążę się to jednak z utratą wszystkich uzyskanych profitów oraz brakiem możliwości powrotu do gildii którą opuścił nie wcześniej niż po 4 miesiącach.
3. System gildiowy
3.1 W każdej z gildii obowiązuje hierarchia ustalona przed przywódcę
3.2 Aby uzyskać awans, użytkownik będzie musiał posiadać odpowiednią ilość rudy, broń, pancerz oraz ukończyć niezbędne zadania
3.3 Rudę zdobywa się poprzez udzielanie się w dziale gildii, wykonywanie zadań oraz za kontrolowanie punktów strategicznych ( o tym ostatnim nieco później)
3.4 Broń oraz pancerz można zakupić w odpowiednim temacie, w którym zamieszczone będą dostępne przedmioty. Można je kupować za rudę.
3.5 Zadania zlecane będą co jakiś czas przez przywódcę gildii, ewentualnie osobę przez niego do tego wyznaczoną. Można w nich zdobyć rudę oraz przedmioty specjalne. Są też niezbędne do otrzymania awansu.
3.6 Questy nie będą się odbywały na zasadzie opisu, lecz wyboru jednej z możliwości.
- to jet tylko mój pomysł, oczywiście można się bawić w opisywanie każdego ruchu, ale nie wiem czy komuś będzie sie chciało
PRZYKŁAD:
„Idę z punktu A do puntku B aby dostarczyć panu X jakiś przedmiot. Mam do wyboru 3 drogi.
A. Przez most
B. Przez las
C. Wzdłuż rzeki
Wybieram opcję C i idę przez las. W lesie napadają mnie bandyci. Mam 3 opcje:
A. Atakuję ich
B. Uciekam
C. Poddaję się”
I tak dalej i tak dalej.
To jakie będą konsekwencje wybranej przez nas opcji, będzie zależało od przywódcy (lub osoby przez niego wyznaczonej), który będzie rzucał monetą lub kostką. Zadania są wymyślane przez przywódcę (lub osobę przez niego wyznaczoną) i może je wykonywać na raz więcej niż jedna osoba.
3.7 Każdy członek gildii będzie zobowiązany stworzyć w przeznaczonym do tego dziale kartę postaci, w której krótko opisana będzie jego historia oraz posiadany ekwipunek, ilość rudy, ranga itp.
4. Rywalizacja międzygildiowa
4.1 Głównym polem rywalizacji między gildiami będzie tzw. „pole bitwy”. Będzie nim mapa z Gothica podzielona na pewną ilość obszarów.
4.2 Na początku każda gildia posiada własny, niewielki obszar, który z czasem będzie mogła poszerzać o punkty kontrolne (w jednym tygodniu będzie można zdobyć jeden punkt kontrolny). Na początku będą to walki solowe, czyli zagarnianie terenów nienależących do nikogo, potem gildie będą mogły o nie walczyć między sobą.
4.3 Rozstrzyganiem walk będzie się zajmowała wyznaczona do tego osoba (lub grupa osóB) w sposób przez siebie wyznaczony.
4.4 Każdy punkt strategiczny będzie przynosił określoną ilość zysków.
4.5 Dzięki kontrolowaniu niektórych punktów będzie można otrzymywać specjalne questy (np. dzięki kontrolowaniu okolic wieży Xardasa będzie można otrzymywać zadania od nekromanty)
4.6 Gildia ma prawo walczyć o dany teren tylko w wypadku, gdy przylega on do granic jej terytoriów.
5. Kupony
]5.1 Za udzielanie się na forum i wykonywanie zadań od NPC (takich jak np. Xardas), gildia będzie mogła otrzymać tzw. kupony (w przypadku Nowego Obozu będą to butelki ryżówki, Stary Obóz – monety, Obóz Bractwa – skręty).
5.2 Po uzbieraniu odpowiedniej ilości kuponów, gildia może ubiegać się o jedną z nagród (które zostaną ustalone przez administratora
)