Nowe Gildie

Status
Zamknięty.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Witam,

Patrząc na ogólny marazm jaki zapanował ostatnimi czasy w gildiach (które służą od dłuższego czasu spamowaniu w knajpkach i chwilowym działaniom związanym z zadaniami gildiowymi), w mej głowie narodziła się idea utworzenia nowych gildii.

Generalnie mój pomysł opiera się maksymalnej fabularyzacji gildii i ich ścisłym połączeniu z systemem RPG.

Oto jak ja bym to widział:

- Tworzymy 3 nowe gildie (Nowy Obóz, Stary Obóz i Obóz Bractwa)
- Zmieniłby się sposób przyjmowania do gildii - zamiast spełniania wymogów, wystarczyłoby wykonanie jakiegoś zadania, lub zrobienie testu.
- Do tego można by wprowadzić urozmaicony system awansów - obecnie rangi są tylko na pokaz, żeby można sobie było wstawić obrazek do sygny, nic ponad to. No i za łatwo jest awansować. W nowym systemie aby otrzymać awans, trzeba by wykonać odpowiednia ilość zadań, zebrać ekwipunek i kasę. No i można by wybierać specjalizacje (np. mag, wojownik, łucznik). To na pewno by trochę urozmaiciło życie w gildiach
- Za aktywność, użytkownicy otrzymywaliby coś w rodzaju kuponów (np. za napisanie 10 postów w gildii - 1 kupon) potem te kupony brałyby udział w losowaniu jakiejś drobnej nagrody (np. moderacja na sb na tydzień ;) )

Nie jest to ostateczny projekt nowych gildii, a jedynie moja wstępna koncepcja, więc wszelkie Wasze propozycje będą brane pod uwagę.

Zapraszam do brania udziału w ankiecie i wypowiadania się, co na ten temat sądzicie.
W miarę możliwości proszę o uzasadnianie swojego wyboru ;)

Jeśli macie jakieś pytania ,postaram się odpowiedzieć.

Z Bogiem.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Odświeżenie kotleta się przyda co jakiś czas, byleby ktoś faktycznie się tym zajmował i dolewał oliwy, żeby się nie przesmażył na suchego kapcia, ani nie przypalił, ani, żeby nie był niedopieczony. Generalnie wiadomo o co chodzi.

Biafra

Balotelli
Weteran
Redakcja
Głosowałem za. Jestem tu nowy i jak przyszedłem na forum i dostałem się do gildii Buntowników, myślałem , że będę bardziej absorbowany przez życie gildii. Tak się nie stało, choć ze swojej strony starałem się być aktywny, na tyle, na ile się dało. Samo przy ognisku, to stanowczo za mało.

Ogólnie podoba mi się pomysł przedstawiony przez Bojana. Na razie sam nie mam alternatywnych (lepszych) pomysłów, dlatego pozostaję przy podanym rozwiązaniu. Jeżeli coś w międzyczasie przyjdzie mi do głowy, to oczywiście dam znać.

W tej chwili, jeżeli nikt nie wymyśli nic bardziej sensownego, można się skupić na dopracowaniu istniejącej koncepcji.

Na razie tyle. Pozdrawiam

Randal

Banned
Jestem za bo mogłoby powiać świeżością.

Co do przyjmowania można by było robić test taki jak w Zakonie tyle tylko że byłby on o danym Obozie.

Pozdrawiam Szczur

HoteK

Obywatel
W to mi graj Homies.
Rozrusza się aktywność na forum i wciągnie nowych którzy będą się chcieli bawić.
Pomysł dobry bo minimalnym dopracowaniu może być bardzo pożyteczny.

Czy pomożemy?!POMOŻEMY!!

Fahrenheit

Pimpu?
Ja jestem niezdecydowany.

Z jednej strony darzę sentymentem gildię Najemników, w której osiągnięcie dość wysokiego statusu kosztowało mnie wiele pracy. Poza tym nowy system ma w założeniach bardzo dużo nowości, systemy ekwipunku, RPG, zadania, ciężko pogodzić to z realnym życiem.

Jednak rzeczywiście coś trzeba zrobić, choć nie wiem czy właściwą drogą jest budowanie gildii po raz kolejny od zera.

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Za długo ten burdel na kółkach się trzyma, trzeba coś zmienić. Jestem za, jeśli tylko będą się tym opiekowały osoby... jakieś. Mam na myśli to, że ta osoba będzie liczyć te całe badziewie w stylu pancerzy, ekwipunku, złota i tak dalej... poza tym proponowałbym bryłki rudy zamiast złota - lepszy klimat. Pewną nowością będą także 3 gildie... bo 2 trochę mi się przejadły. Także jestem za, why not.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Nadzorowanie ekwipunku, kasy i wszystkich tych bajerów będzie zadaniem przywódców gildii. Ja osobiście mogę przygotować schematy, wszystko dokładnie opisać i rozplanować, ale sam wszystkimi gildiami się nie zajmę. Mogę co najwyżej jedną wziąć pod swoją opiekę ;)

Electric Dragon

Majster
Weteran
Jako członek rady plemiennej popieram inicjatywę. Jak już koledzy wyżej wspomnieni, byleby ktoś pilnował tego bajzlu. Coś Bojka wspominałeś wcześniej o wspólnym dziale dla wszyastkich obozów, i podforami dla poszczególnych grup. By to ładnie wyglądało nawet. Tak jakby np teraz każdy członek gildii musiałby wchodzić do swojego działu przez Ziemie niczyje.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Ja raczej myślałem o tym, żeby działy gildii funkcjonowały na tej samej zasadzie jak obecne. W Ziemiach Niczyich (które, idąc za motywem przewodnim, można by przechrzcić np. na Plac Wymian :) ) można utworzyć RPG dla członków wszystkich gildii, w którym również odbywałyby się questy. No i może jakiś kącik do luźnego pogadania dla wszystkich ;)

Może jeszcze dzisiaj albo jutro wszystko dokładnie rozpiszę na przykładzie jednej gildii, żebyście mieli rozeznanie jak to dokładnie by wyglądało.

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
W sumie jestem za. Powinno być ciekawie, nowy rozkład sił, nowe wyzwania itp.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Przyznaję, czuję pewien sentyment do Buntowników, włożyłem w tą gildię trochę pracy i zaangażowania. Jednak obecne gildie trwają już ponad 2 lata, a od dłuższego czasu upadają. Czas na zmiany.
Jestem za.

Ave

HousE

Obywatel
Bez bicia, jestem za. Obecne gildie nie są niczym innym jak zwykłym działem tylko dla wybranych. Nic się ciekawego nie dzieje, ten system "odświeżyłby" stosunki międzygildiowe. System RPG nawiązuje nieco do starego układu gildiowego więc będzie trochę oldskulu.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Za. Dlaczego? Bo od dłuższego czasu robimy w gildii offtop i gadamy o wszystkim po kolei, Fajnie się tak rozmawia, ale gildie chyba do czegoś innego miały służyć. Sesje RPG odbywają się rzadko, zadania wewnątrz gildiowe tak samo.
Szkoda trochę będzie, ale trzeba brnąć do przodu.

Tylko ludzie, jeśli chcecie się w coś angażować - róbcie to, żeby na słomianym zapale się nie skończyło.

Dzyl

El Principe
Zbliża się nowy rok więc jakieś zmiany by się przydały. Trochę szkoda mi będzie obecnych gildii, bo się przyzwyczaiłem do Najemników, ale wszystko kiedyś się kończy i czasem trzeba coś zmienić. Jestem za, na pewno coś się będzie działo na forum i może być ciekawie.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
po pierwsze i najważniejsze pomysł z jakimiś ekwipunkami i specjalizacjami nazwany "fabularyzacją" to śmiech na sali, i ta część propozycji jest moim zdaniem z otworu będącego końcem układu wydalniczego wyjęta (dla niekumatych - z d*py), jednak stare gildie już są stare i się wypaliły, tak samo będzie z nowymi które będą płonąć iskierką przez tydzień-dwa a potem wszystko wróci do normy.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Wole tydzień dwa ruchu niż stagnację :p

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Generalnie mój pomysł opiera się maksymalnej fabularyzacji gildii i ich ścisłym połączeniu z systemem RPG.
To mi się nie podoba.

Reszta miodzio i sie zgadzam.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
za, byczes

tylko zeby nie byly gildie zbytnio zalezne od rpg

ano... żeby za bradzo nie były zależne

w sumie za, chociaż sentyment do najemników pozostaje tym bardzoej że u nas trzeba było na arngę zasłużyć i to pracując :p a łatwo było spać w dół za brak udziału.
mam nadzieję że nowe gildie będą ciekawe, zachęcajace do udziału i by w nich coś się działo a nie ograniczało się tylko i wyłącznie do tematwó typu kanajpa/przy ognisku oraz do tematów z zadaniem, ma sie dziać cały czas tak aby ludzie byli bardzej aktywni, zżyci ze sobą. no to czekam na konkrety ;),

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom