Moją ulubioną krainą w NK jest Jarkendar. Przede wszystkim ma on niesamowity. przesiąknięty tajemnicą i starożytnością klimat, pasujący jak ulał do Gothica. Jest tam sporo prastarych ruin, pięknych miejsc widokowych, ukrytych lokacji i tajnych przejść. Najbardziej spodobała mi się Dolina przecięta gigantycznym wąwozem, wielka jaskinia między kanionem a bagnami oraz sam kanion. (choć pustynia z początku nie pasowała mi do tej gry). Obóz piratów jakoś nie przypadł mi do gustu, tak samo jak bagna, które, choć wyjątkowo piękne, pełne są na każdym kroku niebezpieczeństw, co mocno irytuje.
Khorinis również jest ładną i dużą krainą, szczególnie dostrzega się i docenia jej piękno i swojski klimat gdy powraca się z ponurej Kolonii Karnej. Miasta i gospodarstwa tętnią życiem, tak samo jak bezdroża, lasy i pola, choć tam łatwiej natknąć się na bestie.
I na koniec Górnicza Dolina. Trudno mi opisać, co o niej myślę, ponieważ jest to kraina, w której odbywała się cała fabuła Gothica 1. Teraz jest spalona i opanowana przez smoki i orków. Z zielonej i spokojnej stała się mroczna, ponura i niebezpieczna. Jałowa, splugawiona ziemia rozciąga się niekiedy do horyzontu. Niestety, niezbyt mi się podoba.