Gildie

Status
Zamknięty.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Nie okłamujmy się wielu ludzi

Ale nie oszukujmy się, aktywność w

tej co ty masz z tymi stwierdzeniami xD
No niby tak ale przynajmniej w aktualnym stanie mamy jakąś rywalizację, obozy, cokolwiek a tak każdy sobie będzie rzepkę skrobał.
Bzdura, indywidualne sojusze pozakulisowe wchodzą w grę :p

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
dokładnie, aktywoność nie zmieni się, rzeczywiscie wiele osób siedzi tylko w gildii, ja też zaglądam częściej ze względu na gildię

gildie - możemy spokojnie obmalować konkurencje, kopiemy sobie dupska i czasem się drażnimy itd, ale mimo wszystko jesteśmy zintegrowani razem i lubimy siebie wzajemnie. rywalizujemy jak jest na to czas a potem razem buszujemy na sb i (kiedyś w radyjku). na codzień nie ma pomiędzy nami podziału na gildie (poza zadaniami). zdarza się nawet że pomimo walki wzajemnie się wspieramy. nie zauważyłam czegoś takiego że np ktoś jest z przeciwnej gildii to się taką osobę nie lubi, szykanuje itd (czasami w formie żartów ale nic pozatym), może yeed za mało o nas wiesz ;)
wspólny jest zakon, gdzie razem tworzy się ciekawe rzeczy. tam nie ma podziału
oczywiście można pomyśleć nad dodatkowymi konkursami itd (do nich powołać grupy 'speców' składających się ze starych i nowych userów), ale tu musi być coś co będzie dawało kopa to rywalizacji a tym samym aktywności. był konkurs w paint ale ostatnio coraz mniej osób brało udział. są inne konkursy ale w nich nie ma rywalizacji więc moga wydawać sie mniej atrakcyjne (mamy różne gusta). był rpg - wywalono z powodu małej aktywności.

zadania... raz mamy powera aby coś zdziałać a raz nie, to normalne. czasami wynika to z przyczyn technicznych (braku czasu, egzamów itd) a czasami ze słodkiego lenistwa - to już konsekwencje ustalają szefowie gildii ;)

yeed trzymaj łapki z dala od gildii :p

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Usuwanie gildii nic nie zmieni, jeśli ludzie będą Ci sami. To nie gra MMO, gdzie ma się setki różnych osób i można wybierać.
Gildię moim zdaniem są dobre, można ewentualnie wprowadzić jakieś ograniczenia liczbowe dla zwiększenia potencjału. Stworzyć jakieś poziomy gildii (jak ktoś grał w L2 to wie o co mi chodzi). Wyznaczyć kilka osób do pomocy Yeedowi w zadaniach. Jak narazie Kacp się nie wypowiadał, więc nie wiadomo jakie on ma plany w tej kwestii.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Feo nie słuchasz. Mówię, że poziom w gildiach jest nierówny. na co zadania gildiowe jak nie angażują się w nie obie gildie.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
nie da się tak zrobić aby poziom w gildiach był równy, więc każda z gildii walczy o ciekawego usera (różnymi sposobami). poziom zawsze będzie inny, np graficy, filmowcy, pisarze itp są różni w obu gildiach (ilość, 'talent', motywacja lub możliwość udziału w zadaniu), ponadto z aktywnością w gildiach jest różnie co też ma swoje odzwierciedlenie w wykonanych zadaniach. nie da się tego wszystkiego uregulować odgórnie by było po równo dlatego rywalizacja toczy się o każdego usera.

a zadania, np raz w miesiącu. jak gildia w ogóle nie podejmie zadania w danej rundzie to od razu karę dla leniwców a nagrodę dla konkurencji, jak obie nie podejmą się to obie ukarać. to już yeed i kacap musicie ustalić wraz z hersztami gildii. hersztowie mogą wyciagać konsekwencje wewnątrz grupy w zależności od sytuacji itd.

problem w gildiach to jedno, ale co zrobić z aktywnością innych userów na forum. nowi są mało aktywni, mało kto składa podanie do gildii, jak już ktoś złoży to najczęściej starzy userzy wyrzuceni za brak aktywności.

wg mnie trzeba motywać nowych aby byli bardziej aktywni na forum, nie uciekali po tygodniu czy 2-3 miesiącach, ci co zostaną prawdopodobnie złożą podanie do giilii a one muszą walczyć o usera.

może warto też przemyśleć aby znaczna część konkursów (rywalizacji) była dostępna wyłącznie dla osób należących do gildii/ zakonu) to trochę nie fajne ale z drugiej strony aby brać w tym udział trzeba gdzieś przynależeć ;), np user mogłby poczytać ale nie brać w tym udziału. dla każdego zarejestrowanego były by dostępne wszystkie inne działy z grami, hobby itp, oraz sb (od danej ilości postów) - by poznać usera i ew ocenić potencjalnego kandydata ;)

nie mam pomysłu ale trzeba coś zrobić by zatrzymać userów a nie wywalać gildie, które dla wielu z nas są często jedyną kotwicą na tym forum
można spróbować dodać trzecią gildię - może konkurencja wzrośnie ale i tak będą zadania które chętnie się zbojkotuje :) (np takie jak to ostatnie)

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
dobra dobra. Ostatnio dobrze mi sie gada, a gorzej z robota. Czytam wasze różne zdania i tak. Numer z nowymi gildiami raz zrobilismy. Efekt jaki jest każdy widzi :) Nie wątpliwie trzeba by powołać coś nowego do życia. Wydaje mi się że jako taki spadek aktywności userów można zarejestrować od momentu pojawienia się shoutboxa. tylko teraz wywalnie go może mieć dwie konsekwencje. Albo ruszy forum, ale strzelimy sobie w stope i w ogóle nikogo tu nie będzie już.

A mi się wydaje że własnie trzeba pracować nad konkursami i nie zastrzegać i tylko dla gildii. Jasne, te jakieś ambitniejsze można by. Wtedy w zycie mozna by sprobowac taki plan wprowadzic.
Pojawia sie nowy user.
Widzi konkursy, bierze udzial, wygrywa czasem cos.
Widzi ze sa konkusry z wiekszymi nagrodami lepszymi, ale tylko dla gildii. Jesli bedzie łasy na takie to dołączy do gildii. Hmm? What ya think about it?

Co do zadan. Jesli chodzi o ostatnie to ja nawet za bardzo nie wiem o co chodzi, oprocze tego ze opacznie zostala u nas tresc zrozumiana. Mniejsza

Cos jeszcze mialem z siebie wyrzucic ale jak zawsze zapomnialem.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
jeżeli chodzi konkursy to tylko część dostępna dla każdego a część dla gildii, wiadomo że nie wszystkie zamknięte bo mija się to z celem i zamyka drogę do zabawy. tak jak mówisz szansę o coś więcej dla gildii/zakonu. trzeba by było rozważyć jakie konkursy i na jakich zasadach, o nagrodami to nawet nie marzę bo ciężko coś materialnego wykombinować, ale jakieś takie nagrody typu specjalny kolorek albo grupa to można pokombinować, np na miesiac czy dwa po wygraniu serii konkursów albo doicie do finału.

a co do sb, też mi się wydaje że ma to jakiś wpływ na życie forum, jednych przyciąga a innych zniechęca. wywalenie jego to nie ale np zamknięcie dla gości i widoczne dla zarejestrowanych po napisaniu np 10-20 postów. nie przyciągnie 'świrów', nowy się nie zrazi a jednocześnie będzie wiedział aby zobaczyć to zaszczytne miejsce to musi się trochę postarać ;), heh ja czekałam do 80 postów i jaka zdziwiona byłam jak nagle otowrzyło mi oczka na sb :p

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Ja naprawde pisze takie dziwne zadania ? Nie kumam..najemnicy od razu wiedzieli o co w nim chodziło.

Btw...to kto chętny do pomocy przy zadaniach muche gusto biczys ?
Ktoś bezzstronny oczywiście xD Zapewniam wikt i opierunek :p

Co do sb.. kiedyś żyło się bez niego i tez było dobrze....to były lepsze czasy.

Silden

RPG'owiec
VIP
Wiem, że na jednym forum o HoMM 3 zrobiono taki ciekawy pomysł. Mają tam gildie i każda gildia na początku miała określoną ilość ziem i 0 złota. Można by rozgrywać jakieś walki słowne, zadania itp. za które zdobywałoby się złoto, a czasami może walki o ziemię. I załóżmy, że któraś gildia zdobyła 1000 złota to zdobywa lepszy kolorek, 2000 i już mają wyższy rispekt, troszku więcej ziem i ludzie wiedzą, kto tu rządzi. Jeśli mogę się na coś przydać to walcie.

Vendetta

Deathproof
VIP
Bring back GUP Vallheru!
Tam gildie Najemnicy i Buntownicy, tam i na forum, zadania gildiowe byłyby bardziej różnorodne i byłoby ogólnie lepiej.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Aktualne gildie są dobre... ale już się znudziły. Praktycznie żaden ruch tam. W związku z tym popieram pomysł wywalenia obecnych gildii i utworzenia nowych. I przywrócenia RPG kufa, bo to forum zamiera.

Ave

Silden

RPG'owiec
VIP
Niestety co do RPG: Samemu tak szybko ciężko się robi. Trzeba mieć fabułę i świat. No i kupę czasu. Na szczęście w wakacje dużo tego ostatniego. ^^

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Coś czuje, że staniemy w tym samym punkcie w którym ta rozmowa się zaczęła i nic się nie zmieni :)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Aktualne gildie są dobre... ale już się znudziły. Praktycznie żaden ruch tam.

No to chyba w buntownikach. W Najemnikach nie narzekamy na zastój. I w sumie to co mówi abi, nie jest głupie.

Reynevan

de Tréville
Shawn - podobny projekt co o tych ziemiach powiadasz był i tu ale zdechł lat temu kilka.

Elessar - przywrócenie RPGa owszem, tylko że jeśli robimy to na poważnie i wtedy znowu potrzebny jest czas i wytrwałość... zasadniczo popierałbym przygotowanie tego minimalnymi kosztami.

I to w sumie propozycja generalna:
Nie rozwlekać tego RPGa na różne działy i posty dla lokacji, tylko dajmy na to ze dwie, trzy osoby chętne bawić się w GM i w jednym temacie dla 3-4 graczy prowadzić wszystko (zatem mogą odbywać się 2-3 sesje na raz, a każdy chętny może uczestniczyć tylko w jednej, zatem powiedzmy uśredniając dla w/w danych byłoby co robić dla 12 chętnych graczy i 3 chętnych GMów, czyli 15 osób ). Osobno przygotować podstawowy opis całego świata - też minimalny - i wsio. + jeden GM prowadzi sesję "w krzywym zwierciadle" więc jest wybór. Hmm?

El Bastardo

Władca Wiedźm
Moderator
Redakcja
Rey, ja bardzo chętnie, zawsze byłem za uruchomieniem rpg'a. Jeśli tylko byli by chętni, ja jestem na pewno.
W rpg'u też mogły by rywalizować gildie, ale myślę że niezrzeszeni też by się tu przydali.

Reynevan

de Tréville
OK, to tak aby to ładniej ująć – jak te rpg-owanie widzę. Jeden poddział w ziemiach niczyich pt RPG. Tamż – temat z opisem świata, temat na karty postaci, oraz jeden temat dla rpga gildiowego (o którym za chwilę) – opisujący w skrócie wielkie konfrontacje Najemników i Buntowników i aktualny stan rzeczy, zastrzeżony tylko dla gildii, no i jeszcze pozostałe sesje "otwarte". Każdy GM ma swobodę w działaniu, ale musi być zaznajomiony z tym co się dzieje w rpgu gildiowym. Minimum jedna sesja na zasadzie Mr. Bean.

RPG gildiowe – pojedynki, bitwy, konfrontacje grup np. w karczmach. Jak by to działało aby było fair? Jak opisywałem wcześniej – rozgrywamy rpga aż do kulminacyjnego momentu. Wtedy każda grupa wysyła krótki opis swojej strategii do GM-a i np. osób odpowiedzialnych za ocenianie zadań. Potem pada decyzja, kto zaproponował lepszą strategię i wątek zamykany, a w temacie gildiowym pojawia się aktualizacja kto komu mordę zbił.

Co wy na to? I jednocześnie pojawia się marchewka o którą warto walczyć, bo w przyklejonym temacie są informacje kto lepiej daje radę:)

EDIT: Opis świata może stanowić nowe zadanie gildiowe xd

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
RPG powinno wrócić. Obowiązkowo;p W jakiej formie to nie wiem. Ja już teraz mówię że pisałbym się na rpg;]
Rey ma dobry pomysł z tym opisem świata dla gildii;p W obydówch gildiach znajdzie się 3-4 osoby które mogłyby stworzyć coś takiego. Reszta może szukać mapek itd.;]

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom