Gildie

Status
Zamknięty.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Ostatnio zastanawia mnie temat istnienia gildii na naszym forum.
Spodziewam się, że może podnieść się spore larum z przyczyn technicznych. W końcu najemnicy i buntole jakoś się wielce nie kochają.
Jednak w związku ze słabą aktywnością gildyjną imho...aktywność gildyjna wyczerpuje się co jakiś czas, może warto byłoby pomyśleć o zlikwidowaniu gildii i stworzeniu jakiejś wspólnej alternatywy, która ruszy bardziej wiarę. Jako, ze jest nas mało nie powinniśmy się dzielić, a integrować. Temat do dyskusji i pomysłów.

Co o tym sądzicie.

El Bastardo

Władca Wiedźm
Moderator
Redakcja
Ja uważam że nie jest to dobry pomysł. Tak jak z rpg'iem, stary był dobry ale się chwilowo znudził i poleciał, następca nie dorastał mu do pięt. Tak samo jest z gildiami, stare były dobre i każdy miło wspomina nawet teraz, te sprawdziły się trochę w mniejszym stopniu. Boję się że kolejne gildie/ organizacje mogą być jeszcze bardziej nie trafione.
Mimo wszystko w gildiach ( a przynajmniej w najemnikach) są gorsze i lepsze okresy, zawsze jednak jest to jakaś odskocznia od forum i spędzenia wolnego czasu.
Obawiam się też, że jeśli znikną gildię ruch na forum jeszcze się zmniejszy...

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Zdecydowanie nie. Prawdopodobnie zostaną dodane nowe gildie po wyjściu Arcanii. Może to i dobrze, coś się ruszy. Ogólnie w gildiach raz jest ruch, raz zastój. Ale gdyby je usunięto... Cóż, chyba tylko sb by mnie tutaj trzymało ;d i co najwyżej parę tematów offtopicowych czy związanych z hobby... No, w późniejszym okresie Arcania. Ale bez gildii... to nie to samo.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Boję się że kolejne gildie/ organizacje mogą być jeszcze bardziej nie trafione.

Z pewnością nie mam na myśli zamiaru powołania nowych gildii. :p
Na innych forach aktywność bez gildii się utrzymuje. W końcu to zależy tylko od nas

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Sam kiedyś myślałem o jednym klanie, dla osób zasłużonych, tudzież starych stażem. Tylko wtedy nowi nie mieliby jakiegoś pkt. zaczepienia, jakim czasami okazuje się gildia. Dlatego pomysł usunąłem z mojej istoty szarej.

Vendetta

Deathproof
VIP
Nie.
Gildia to cichy zakątek, gdzie bez przeszkód możesz porozmawiać na każdy temat, bez obawy, że mod/admin cię ukarze. Gildie zrzeszają ludzi o podobnych zainteresowaniach, więc zlikwidowanie gildii byłoby równoznaczne ze zlikwidowaniem "azylu" dla niektórych osób. Forum by znacznie na tym utraciło.

[EDIT]
Zig, to pomysł jak najbardziej trafiony. Grupa "Elita" byłaby jak "gildia poboczna", do której mogliby należeć zwykli userzy, najemnicy i buntownicy. Wymagań nie byłoby żadnych, administracja przeprowadzałaby głosowania między sobą.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Elitarny klan..odpada.
Mamy się bardziej zintegrować, a nie odseparować :p / Całe działania mają na celu zacieśnić jakoś nasze więzi zarówno z nowymi jak i starymi użytkownikami. No chyba, że przy niewygórowanych wymaganiach mogli by z czasem przystępować ci z mniejszym stażem.

Rozumiem podział na buntoli i najemników jak byłoby nas jeszcze raz tyle, ale mało nas i przydałoby się wspólnymi siłami coś zrobić, o nie chodzi o zlikwidowanie gildii i pozostawienie pustek, tylko powołaniu czegoś w zamian, ale dla wszystkich. Wątki rywalizacyjne można rozgrywać wewnątrz takiego klanu pomiędzy konkretnymi chętnymi zamiast na płaszczyźnie między gildyjnej jak do tej pory. Zrobić taki ranking, gdzie każdy użytkownik za udział i aktywność zdobywa punkty/ coś jak ExtraLiga Gupa xD

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
A może Orange Ekstraklasa? A może frytki do tego?

Pomysł jednej gildii jest fajny ale trzeba by stworzyc dokładny system rywalizacji wewnątrzgildiowej. Bo w przeciwnym razie zbijanie bąków w gildii Buntowników i zbijanie bąków w gildii Najemników zmieni się w zbijanie bąków Orange Ekstraklasy. Co w sumie byłoby analogią do jakości i poziomu piłki klubowej w Polsce ;p.

Ale pomysł fajny.

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
NIC TO NIE DAAAAAAAA

'est ok tylko naladujcie jakichs atrakcji na strone, zeby nowych wystarczajaco dlugo zatrzymac i wykonac brainwashing, coby zostali na wiecznosc
mozna by tez kiegos klauna zatrudnic czy co

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Zlikwidowanie gildii - Nie
Stworzenie jakiejś organizacji działającej obok gildii - Tak
Tylko to musi mieć ręce i nogi bo inaczej będzie to, jak ładnie boom ujął, kolejne zbijanie bąków.
A co do znikomej aktywności naszych gildii sprawa moim zdaniem prezentuje się następująco - mało bodźców z zewnątrz w formie zadań gildiowych jest tego przyczyną. Może lepiej z tym coś zrobić.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Powiększenie grupy opracowującej zadania dla gildii. Narazie sam Yeed się tym zajmuje, nie żeby mu to źle wychodziło czy coś, ale po prostu robi tego za mało. Zadań takich powinno być jedno główne trwające z 2-3 miesiące, a w międzyczasie dodatkowe krótkie zadania.
Nagrody za zadania. Pomyślcie jak jesteście nowymi na forum, posiadanie kolorka to jest coś. Teraz My już je mamy i uważamy że nie trzeba, ale nowy jak przyjdzie to chciałby się jakoś wyróżniać, więc można dać im taką możliwość.

User miesiąca umarł śmiercią naturalną, dobra inicjatywa no ale już jej nie ma a szkoda. Można by ją reaktywować. Pomysły na pewno się znajdą, ale czy komuś się będzie chciało je realizować ?

El Bastardo

Władca Wiedźm
Moderator
Redakcja
Stworzenie jakiejś organizacji działającej obok gildii - Tak
A czym innym miał być parlament?? Teraz po prostu nazwiemy to inaczej i miejmy nadzieję że jak przyjdzie Kac to nie zrobi jak ostatnio :p

Taka organizacja mogła by powstać. Ja zbyt późno pojawiłem się na tym forum ale wiem że była kiedyś Gwardia Królewska. Tajna organizacja, która miała tam jakieś określone zadania. Można by to wskrzesić lub powołać coś podobnego??

Edit: Dzięki dud, zapomniałem o skrytobójcach, też mi się obili o uszy.

Ale macie rację panowie może rozbudowanie zespołu do zadań specjalnych załatwi sprawę.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Gwardia Królewska nie była tajna. Tajni byli Skrytobójcy ;p

Powiększenie grupy opracowującej zadania dla gildii
Zdecydowanie trzeba to zrobić. Pomyśl yeedowski nad tym.

Reynevan

de Tréville
Na początku był klan MSG. I to było pojedyncze kółko różańcowe najlepszych userów forum gothic.up. Potem w 2004 powstała gruba czwórka Magi, Woje, Lesie, Zbóje. Następnie doszli Skrytobójcy, potem powstała - bodajże z mojej inicjatywy - Gwardia Królewska co by prowadzić RPGa a potem to już nie pamiętam.

Jak macie coś innego, to chyba będzie lepiej niż powielać stare systemy :)

Aby coś wnieść do tematu - zapytanie mam, czy by nie było zacnie poprowadzić sesji RPG koncentrującej się na yy... maksymalnej dawce humoru? To też mogłoby pomóc. Nie wiem jak tam teraz sprawa wygląda bo w tym nie siedzę, ale byłaby to dobra alternatywa do klasycznego RPGa.

Inna propozycja, siedzimy owszem w klimacie Gothica, ale dlaczego i by nie zamotać trochę realiami, dodać czegoś... kiedyś próbowałem w Wojach wprowadzić realia krucjat. Jak by to miało działać? Generalnie rozhulać RPGa, tematy opisujące lokacje różne, etc... I de facto większy nacisk na rpga położyć.

Był też kiedyś projekt strategii tekstowej, mojego autorstwa, który można by podpiąć pod misje gildiowe i jednocześnie zmieszać z RPGiem - tzn. jest zameczek prawda, jedna gildia go broni, 2ga ma zaatakować, ale zanim to dojdzie, to w rpgu trzeba rozegrać co i jak a potem obrońcy prezentują to co jest widoczne z zewnątrz - ogólny zarys struktur obronnych, a potem każda gildia już osobno przesyła specjalnie wybranej grupie oceniającej opis strategii. To też mogłoby być ciekawe. + do tego grafiki typu mapy, etc.

Zasadniczo zmienianie nazw grup nic nie da, jak stwierdził dud - dostarczyć atrakcji a nie przemalowywać na inny kolor

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Wszelkiej maści opowiadania się nie sprawdzały Rey, ten temat odpada moim zdaniem.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Powiększenie grupy opracowującej zadania dla gildii. Narazie sam Yeed się tym zajmuje, nie żeby mu to źle wychodziło czy coś, ale po prostu robi tego za mało. Zadań takich powinno być jedno główne trwające z 2-3 miesiące, a w międzyczasie dodatkowe krótkie zadania.

Misio...mógłbym robić zadania gildiowe i co tydzień, ale jaki to ma sens, gdy przy ostatnim zadaniu Buntownicy nawet nie podjęli rękawicy i nic nie zrobili.
Nie mówiłem Najemnikom nic, bo ładnie pracowali. Zresztą przy pierwszej mojej edycji jak swego czasu pytałem, czy już robić zadanie to nawet najemnicy mnie prosili, żeby jeszcze poczekać. Zapewniam, że problem nie leży po tej stronie, a jeśli ktoś chce pomagać przy zadaniach gildiowych to ja nie widzę przeszkód. Tylko, że problem leży w słabej aktywności. Co z tego, że najemnicy działają, jak druga strona wymięka i odwrotnie (bo tak też bywało) Zadania gildiowe tracą sens jeśli jedna ze stron odpuszcza.

Sprawa druga. Moim zdaniem bez sensu jest tworzyć 3 grupę.

Raptem ponad 10 oósb jest w 2 gildiach, a wy jeszcze trzecią chcecie grupe robić i rozdrabniać i tak już łupinę, która jest obecnie. Nie tędy droga. Trzeba skumulować to co mamy w celu zmaksymalizowania efektów i moim zdaniem droga jest w stworzeniu jednej grupy i rywalizacji pomiędzy użytkownikami w niej.

Rey RPG spoko, ale dbrze wiemy, ze wszyscy się tu opierdalają i jak nie ruszą się to taki RPG padnie równie szybko jak ruszy.

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Ale obok najemników i buntowników może działać coś jeszcze, gdzie przedstawiciele tych 2 gildii będą mogli bez przeszkód działać i rywalizować itp. Po co znowu psuć coś co zrzesza ludzi ? Nie okłamujmy się wielu ludzi nie wygląda poza forum gildii.

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Przydałoby się coś nowego. Ale jako dodatek do tych gildii co są obecnie. Choćby nawet klub miłośników rysunków w paintcie xD Frekwencja była by pewnie spora;p
Gildie muszą zostać, bo pewnie większość osób już dawno by odeszła stąd na dobre gdyby gildii nie było(ja też^^). Czymś takim dodatkowym jest ZŚM ale to trochę za mało. Bo nie każdy umie pisać dłuższe teksty. Coś innego by mogło rozruszać forum. Można by było powołać jakąś organizację skłądającą się z 4-5 osób odpowiedzialnych za organizacje jakichś konkursów, zgłaszaliby sie ludzie do tych konkursów a jak ktoś wygra to dostanie coś na forum(jakiś kolorek czy cokolwiek innego;p). W sumie wiem że to głupi pomysł ale nie mogłem się powstrzymać;d

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Ale obok najemników i buntowników może działać coś jeszcze, gdzie przedstawiciele tych 2 gildii będą mogli bez przeszkód działać i rywalizować itp. Po co znowu psuć coś co zrzesza ludzi ? Nie okłamujmy się wielu ludzi nie wygląda poza forum gildii.

No i nic nie musi się zmienić. chodzi tylko o połączenie obecnych gildii i pomysł na nowa odsłonę. dalej nikt nie będzie wyściubiał nosa poza nią :p

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
No niby tak ale przynajmniej w aktualnym stanie mamy jakąś rywalizację, obozy, cokolwiek a tak każdy sobie będzie rzepkę skrobał. Ale nie oszukujmy się, aktywność w nowym czymś będzie duża tylko na początku, po jakimś czasie będzie to samo i tego nie ominiesz.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom