[Futbol] Irlandia

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Witam, założyłem ten temat by porozmawiać nieco o futbolu, a konkretniej o ich niesłusznej porażce z reprezentacją Francji. Zapewne większość z was wie o co chodzi. Tak, o tzw ''Rękę Boga'' jak to niektórzy nazywają, czyli po prostu wielkie oszustwo i wg mnie niesportowe zachowanie zawodnika Thiery Henry'ego... Był to drugi mecz barażowy, gdy ten po prostu rzucił sobie piłkę ręką i podał do partnera, który miał otwartą drogę do bramki. Ten gol zadecydował o tym iż Irlandia odpada, a Francja przechodzi do finałów mistrzostw świata 2010. I właśnie tutaj ciekaw jestem co wy na to...
Irlandzki związek piłki nożnej pisał do FIFA, by ci przyznali im 33 miejsce w finałach. Lecz na próżno. Ich pismo zostało odrzucone. Sprawiedliwość? Niestety nie ma jej na tym świecie. Według mnie mecz powinien zostać powtórzony, a nawet przyznanie piłkarzom z wysp 33 miejsca byłoby sprawiedliwe. Henry BYŁ jednym z moich ulubionych piłkarzy, lecz po tym co zrobił, zmieniłem o nim zdanie. W wywiadzie z nim powiedział że nie chciał zagrać piłki ręką. Bzdura! Przyglądając się powtórką, śmiało można stwierdzić, iż francuski napastnik zrobił to celowo. Na prawdę jestem zawiedziony decyzją FIFA. Wyrok niesprawiedliwy, no ale jak już powiedziałem, życie jest no fair...
Co wy macie do powiedzenia? Czy Irlandia powinna dostać szansę?

Pozdrawiam..

tomisakis

Whiskas
VIP
Reprezentacji z "zielonej wyspy" należy się 33 miejsce na Mundialu w RPA ale jakby podzieli grupy?.Tu juz jest poważny problem.Co To Henry'ego to co on mail zrobić podbiec do sędziego że dotknął pilki ręką i gol nie powinien zostac uznany.Oczywiscie to nie te zawody ani ta sama ranga ale na pewno zdarzylo Ci się dotknąc pilki ręką co pomoglo w zdobyciu gola

Aniol Stroz

Najlepszy grafik
Moderator
Redakcja
Reprezentacji z "zielonej wyspy" należy się 33 miejsce na Mundialu w RPA ale jakby podzieli grupy?
Też mi wielka rzecz... W jednej grupie byłaby jedna drużyna więcej.. To raczej nie robi dużej różnicy.

Co To Henry'ego to co on mail zrobić podbiec do sędziego że dotknął pilki ręką i gol nie powinien zostac uznany
Cóż, ja też bym tego nie zrobił, jak zapewne większość z was. Mimo to FIFA powinna coś z tym zrobić...

Niestety arbiter nie może dostrzec wszystkiego, są telebimy na boiskach, dlaczego na nich nie są wyświetlane dokładne powtórki? Może i trochę zwolniło by to mecz, ale przynajmniej byłaby jakaś sprawiedliwość.

tomisakis

Whiskas
VIP
AS ale jakby bylą 1 drużyna więcej w 1 grupie reszta drużyn z takowej grupy mogłaby się oburzyc że ma utrudniony awans

CO do Telebimów uważam ze bez możliwosci obejrzenia przez sędziego powtórki wyniki będą w wypaczone

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Futbol to futbol.Takie rzeczy się zdarzają.Tak samo można by było pisać petycje do FIFY o karnym dla Austriaków w meczu z Polską...po prostu szczęście sprzyja zazwyczaj lepszym.To nie fair,ale to jest urok futbolu.I nic tego nie zmieni.
Francja jedzie na mundial,Irlandia zostaje w domu...jedni są zadowoleni z wyniki,drudzy nie i trzeba żyć dalej^^
Tyle z mojej strony...

olej

Member
Moim zdaniem powinni powtórzyć jeszcze raz ten mecz, bo gdyby nie ta brama doszło by do dogrywki i nie wiadomo co by się mogło w niej wydarzyć. Henry'ego szanowałem jako piłkarza, bo praktycznie zawsze był uczciwy jednak tym co zrobił w Irlandii zasłużył przynajmniej na karę od FIFA. Z drugiej strony uważam, że bez błędów sędziówe pi.łka nożna byłaby nudna i monotonna, a tak zawsze jakiś śmieszny bonus, który będzie wspominany przez długie, długie lata.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Nie oni pierwsi i nie oni ostatni są pokrzywdzeni przez sędziów (przyjdź no do Polski Web(B?)).

Nie rozumiem, dlaczego w 21 wieku, widz ma możliwość obejrzenia powtórki akcji z 50 kamer, a sędzie nie może. Chore. Nie wiem co przez to FIFA chce osiągnąć, ale to pokazuje, że nasz PZPN to nie jedyne komuchy we władzach piłkarskich...

Pożegnanie z Afryką...

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Fifa to Fifa, robi co chce i nic nam do tego.

A że Henry ma 'kontakty z Bogiem' i pozwala mu używać swojej ręki to już inna sprawa. Piłka Nożna zawsze była nie sprawiedliwa i każdy o tym wie. Sędzia ma pełną autonomię na boisku jak stwierdzono i może sam wbić piłkę do siatki zaliczając bramkę.
Federacja widocznie jeszcze bawi się w lata 30, XX wieku kiedy kamer nie było tak wiele i nie chcą ich używać. No ale na plus ich prowadzą testy dwóch dodatkowych sędziów którzy stoją koło bramek i tylko tam. Mają oni za zadanie dokładne obserwowanie akcji pod bramką, aby nie było już ściemnianych fauli w polu karnym a także lewych bramek. Chociaż to i tak jest bez sensu bo na boisku będzie wtedy nie 4, a 6 sędziów. Testy zaczęto prowadzić jeszcze przed feralnym meczem.
Z resztą Fifa już dawno kombinuje z sędziami, kiedyś w jakimś turnieju testowano 2 arbitrów głównych, każdy z nich biegał po jednej połowie i odpowiadał tylko za to co się tam działo, dziwne ale cóż autonomia.

Wracając do motywu z 33 zespołem na mistrzostwach, byłoby to głupie i niesprawiedliwe. Mistrzostwa to turniej nie tylko umiejętności i zgrania ale także kondycji, bo jeśli ktoś gra w ciągu tygodnia 3 mecze, no to siłą rzeczy musi być zmęczony. Patrząc na to że w jednej grupie będzie 5, a nie 4 zespoły, każdy kraj musiałby rozegrać jeden mecz więcej, przez co traciłby siły niepotrzebnie.
Mecz powinien był zostać powtórzony, aby było sprawiedliwie, lecz idąc dalej o takie powtórki meczów zaraz zgłaszało by się więcej państw, bo 'skoro oni mogą to my też'.

Mecz stał się faktem, to co się stało też. Francja gra na mundialu, Irlandia jedzie do domu i wszystko, szkoda sobie nerwy marnować na to, bo już nikt nic nie zmieni.

Jay_Kay

Magister vitae
Dobra, jak juz tu jestem, to wypowiem sie w tej sprawie, ktora poruszyla wiele waznych dla futbolu kwestii.
Pierwsza sprawa - zachowanie Henry'ego. Oczywiscie naganne, ale moim zdaniem nie powinien byc ukarany post factum. Sedzia jest od tego, aby takie zagrania wylapywac na boisku. Jezeli FIFA ukaralaby go za zlamanie przepisow (a nie za niesportowe zachowanie) to bylby to precedens. Moim zdaniem niebezpieczny, podobny do sprawy Eduardo (2 mecze za nurkowanie, potem UEFA sie z tego wycofala).
Druga sprawa - sedzia. Tu tez wiekszych pretensji do niego miec nie mozna, juz bardziej do liniowego, ktory powinien byl widziec ta sytuacje a jej dziwnym trafem nie widzial.
Trzecia - mozliwosc korzystania z zapisu wideo. Moim zdaniem rzecz w futbolu niezbedna, pytanie tylko, w jakim stopniu. Na pewno trzeba znalezc rozsadny kompromis miedzy wszechobecnoscia kamer i korzystania z powtorek przy kazdej mozliwej okazji a plynnoscia gry, jednak moim zdaniem wprowadzenie powtorek to rzecz nieunikniona. Np. wg mnie nie ma mowy o sprawdzaniu pozycji spalonej za pomoca kamer, ale jezeli chodzi o rzut karny/zagranie reka/uznanie bramki - jak najbardziej.
Co do argumentow, ze "pilka to gra bledow" i "na tym wlasnie polega piekno futbolu" - nie zgadzam sie z nimi, uwazam, ze jezeli mamy mozliwosci techniczne to powinnismy dazyc do wyeliminowania wiekszosci bledow ludzkich, aby gra byla bardziej sprawiedliwa i nie dochodzilo do takich pomylek jak ta. Im mniej takich pomylek, tym lepiej dla pilki.
Co od razu nasuwa sie na mysl - hipokryzja FIFA. Rzekomo nie ma prawnej mozliwosci powtorzenia meczu ze wzgledu na blad sedziowski. Tymczasem sam pamietam, jak powtorzony byl mecz w Azji w eliminacjach do MŚ 2006 (Uzbekistan chyba?) z powodu ewidentnej pomylki arbitra ktory nie uznal prawidlowo zdobytego gola. Wiadomo, precedens precedensem, ale takie sytuacje nie zdarzaja sie czesto. Rzekomo arbiter nie ma prawa korzystac z zapisu wideo, a jego decyzje sa ostateczne. Byly przypadki nalozenia kar na pilkarzy za oplucia, kopniecia itp. po meczu przy zielonym stoliku.
33 zespol na mundialu - chyba nawet Ci Irlandczycy, co prosili o to Blattera, nie traktowali tego powaznie :)
Czy mozna bylo powtorzyc mecz? Moim zdaniem nie, stworzyloby to zachete do odwolan innych druzyn, a po drugie musianoby chyba zmienic Laws of the Game... :)

W końcu temat dla mnie stworzony:) No co do tej ręki. Ja sam gram w piłkę poważnie więc uważam że Henry nie zrobił tego specjalnie szczególnie że to co zrobił działo się w polu karnym i był koniec meczu, stres, nerwy to wszystko wpływa. Poza tym przyznał się po meczu więc nie widzę żadnej gry nie fair play, bo gdyby to chciał zrobić kręciłby że nie dotknął. Decyzję ostateczną podjęły odpowiednie władze ( FIFA ) i Henry jest czysty jak dla mnie. Zrobił wiedział, przyznał się i jest git. Chyba nikt nie wymagał od niego żeby stanął i powiedział sędziemu w końcówce meczu o tym że ręką dotknął:D

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Chyba nikt nie wymagał od niego żeby stanął i powiedział sędziemu w końcówce meczu o tym że ręką dotknął

Śmiejesz się? Ostatnio w meczu Braga - Benfica, koleś dostał czerwoną kartkę za faul, umyślny, niesportowy. Jednak, po małym zamieszaniu sędzia naulował karę. Why? Bo główny poszkodowany w całej akcji podszedł do sędziego i przyznał, że faul na nim nie był umyślny. To jest dopiero fair play.

Skupiłeś się na Henry, a to nie o niego tutaj głownie chodzi, choć to on jest "winowajcą".

Ok Ale to była w innym meczu. To ciężko jest opowiedzieć. Oni grają już bardzo ważne mecze. On zajął się radością po strzeleniu bramki. Fair Play Fair Playem ale zaraz po meczu powiedział ze powinni powtórzyć mecz. Więc chyba nie wyszedł na oszusta FIFA zdecydowała jak zdecydowała i tyle, Henry chciał powtórki meczu.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Więc chyba nie wyszedł na oszusta FIFA zdecydowała jak zdecydowała i tyle, Henry chciał powtórki meczu.

Ta, wiedział, że powtórki nie będzie. Tak powiedział, by wyjść na uber fajnego, co to się przyznaje i nie ściemnia. I tak nie miał już nic do stracenia, po ostatnim gwizdku nic się nie zmieni, to mógł już mówić cała prawdę, bezkarnie. Także dla mnie, to niewielkim plusem jest jego postawa po meczu.

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Popieram Ziga. Gdyby Henry grał fair play, podszedłby do sędziego zaraz po decyzji, w trakcie meczu, a nie po meczu. Co prawda to problem sędziego, bo to on od tego jest, ale... jest on tylko człowiekiem i skoro Henry doskonale wiedział, że to on popełnił błąd, powinien przyznać się do tego na boisku.

Ave

Tak wam łatwo gadać ale na jego miejsce sami byście się cieszyli i nie gadajcie mi tutaj jakichś pogadanek moralnych:p Prawda jest taka że nawet jeśli wiedział że powtórki nie będzie to i tak tego się nie dowiemy czy robił to specjalnie czy nie. Poza tym czy Henry wygląda na jakiegoś oszusta?

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Henry wisi mi i powiewa, nie o nie ten temat. Oszust z niego większy lub mniejszy, jak każdy z nas. Nie, nie postąpiłbym inaczej na jego miejscu. Także, nie jest dla mnie żadnym bohaterem, jakim wydaje się być dla ciebie.

Tak czy siak, żabojady jadą do niemieckich murzynów, a Irlandia siedzi w domu. I cobyśmy nie robili, nie zmienimy tego. smutne, lub radosne, jak dla kogo ^^.

Dragunov

Member
Co tam Irlandia i Francja jak My za nasz piłkarski świat musimy się wstydzić. Szkoda Irlandii, z drugiej strony Francji też by trochę brakowało. Meczy się nie powtarza a Henry zrobił co zrobił raczej przypadkiem. Poza tym piłkarz musi być aktorem.

Jay_Kay

Magister vitae
Tu macie przyklad prawdziwego fair play.
http://www.youtube.com/watch?v=1FsE0-Gpvjg
:)

Do góry Bottom