Taka mała nowostka .. Vader się sypie
CYTAT
Niesamowita wiadomość obiegła w ostatnim czasie fanów ekstremalnych odmian metalu. Chodzą słuchy, że Dariusz 'Daray' Brzozowski udzielający się dotychczas w VADER, VESANIA, MASACHIST i nowo powstałym BLACK RIVER ma zasilić szeregi norweskiej grupy DIMMU BORGIR~! Znaczyło by to, że zastąpi za garami samego Hellhammer'a, znanego ze wspomagania takich grup jak MAYHEM, EMPEROR, IMMORTAL i wielu, wielu innych kapel. Wiadomość taka pojawiła się na stronie firmy Meinl, renomowanego niemieckiego producenta talerzy perkusyjnych z których od tego roku korzysta Daray.
Jeśli informacja ta się potwierdzi, znaczyć to będzie że VADER straci w tym roku kolejnego instrumentalistę (w czerwcu zespół opuścił długoletni basista Marcin 'Novy' Nowak). Nie sądzę by praca w VADER i DIMMU BORGIR dała się w jakikolwiek sposób pogodzić. Utrata kolejnego muzyka była by silnym ciosem dla Olsztyńskiej formacji.
Wśród wszelakich komentarzy na temat odejścia kolejnych instrumentalistów z VADER pojawiły się głosy, że muzyków poróżniły sprawy finansowe. Niektórzy twierdzili nawet, że Peter chciał 'płacić' pozostałym muzykom w starym sprzęcie. Jednak lider formacji z całą mocą zaprzecza tym doniesieniom: "Jest wręcz nieprawdopodobne, jak beznadziejnie głupi mogą być ludzie" - pisze na oficjalnym forum zespołu - "Nie wiem czy bardziej byłem zaskoczony, czy wkurzony za pomysł o finansowych powodach odejścia z kapeli Daraya, Mausera czy Novego. Szczególnie, że wychodzi na to, że to moja w tym wina?! Trasa w USA? O tym, że będzie to niedochodowy wypad (festiwale) wiedział każdy od co najmniej pół roku..."
"Darek starał się o posadę w Dimmu już kilka miesięcy temu - nie mówiąc o tym nikomu z nas... O odejściu Mausera wiedziałem (rozmawiałem z nim o tym) jeszcze na trasie w Europie. Skąd więc ludzie mają takie idiotyczne pomysły? No i skąd teza, że chłopaki grali za darmo? Oni tego nie mogli powiedzieć, bo byłoby to wierutnym kłamstwem. W Polsce jednak każdy sądzi, że jeśli nie wiadomo, o co chodzi - to chodzi o kasę..." - Kończy Peter, potwierdzając tym samym nieuchronne odejście Mausera z VADER.
Pojawiają się też już pierwsze plotki na temat nowego składu VADER. Basistą pozostanie znany nam już Reyash (CHRIST AGONY, WITCHMASTER). Za perkusją prawdopodobnie zasiądzie dotychczasowy techniczny grupy Adam Sierżęga (LOST SOUL, AZARATH). Najwięcej spekulacji budzi pozycja nowego gitarzysty, wymieniani są tacy muzycy jak Vogg (DECAPITATED), Jacek Hiro (SCEPTIC, VIRGIN SNATCH, DIES IRAE) a także Jaroslaw "China" Łabieniec (DIES IRAE, SWEET NOISE).
Ciekawe co z tego wyniknie, ja tutaj widzę niezły burdel i pogoń za sławą co niektórych. Ale taki jest człek ;]
Ale i tak wykopią tego perkusistę z bórgera, za cienki jest ot co!
Ale szkoda mi samego Petera, ich skład był naprawdę mocny i dawali czadu na koncertach.