Cooltura, czyli to co nas otacza: felieton

Status
Zamknięty.

MadBull

Weteran
Weteran
1.Znów uogólniasz. Piszesz "tutaj" i masz na myśli całą Polskę. Bolesna prawda jest taka, że to właśnie od poziomu zamożności, w danym regionie zależy poziom przestępczości (mówię o przestępczości typu kradzież, ponieważ bezzasadna przemoc, to akurat częstokroć wynik patologi i przeszłego doświadzczania przemocy przez jej sprawcę).
2.Kradzież to rzecz poniżej wszelkiej krytyki- fakt. Ale znam przypadek pewnego biznesmana z Katowic. Gość ów szedł do swojego Mercedesa S-klasy i nagle spostrzegł, że przez boczną szybę jakiś koleś zwija mu jego saszetkę z portwelem wewnątrz. Był to bodajże 18-letni szczupły chłopak. No a biznesman, poniewż od siłowni nie stronił, z łatwością dopadł synka i mówiąc delikatnie obił go. Mówiąc bardzo delikatnie, ponieważ niedoszły złodziej trafił do szpitala w stanie ciężkim. Dwa dni później w mieszkaniu, w którym był zameldowany znaleziono wygłodzoną i zmarzniętą 5- letnią dziewczynkę, której rodzice zginęli w wypadku samochodowym, a jedyną osobą, która się nią zajmowała był jej starszy brat- wiadomo kto. Opiekował się nią wzorowo i nawet od przyszłego tygodnia miał zacząć jakąś pracę, lecz teraz dziewczynkę wzięto do opieki społecznej, a nasz "uczciwie zarabiający" biznesman po małych przejściach wykpił się od sprawy o pobicie (bo ten chłopak to w końcu tylko jakiś menel był pozbawiony cooltury). Reasumując, wszystko zależy od punktu widzenia. W twoim kraju chłopiec już dawno pewnie dostałby dobrze płatną pracę i nie musiałby kraść. To już zależy od systemu, a ten w Polsce i ja potępiam, bo rząd z tego naprawdę mającego wiele do zaoferowania kraju, robi wspomniany wcześniej syf.

Ice_ReVeNanT

Member
Widzę, że urosła tu do dużych rozmiarów dyskusja na jakże ważny temat.
Arcane- kraj, który tak pieknie opisałeś zapewne jest twoją ojczyzną, ale tak z ciekawości jaki to kraj? Zgadzam się z tobą jeśli chodzi o mentalność ludzi, w Polsce nawet bogaci ludzie kradną i myślą jak zarobić jeszcze więcej, i to nie tylko w Polsce bo w innych krajach jest tak samo.
Wielcy politycy, przedsiębiorcy, właściciele dużych firm.... wszyscy ci starają się ukraść ile mogą, więc nie mówmy tu o menelach tylko bo to mija się z celem. Mentalność Polaków jest jaka jest i to się zaszybko niestety nie zmieni. Natomiast co do młodzieży w Polsce to ( nie cała oczywiście ) to doszła do takiego zepsucia, że to nie wymaga komentarza.
Wystarczy się przejść po ulicach, ja w swoim mieście widziałem nawet jak się napie*****li na środku ulicy. w dzisiejszych czasach jest nie bezpiecznie i temu nie można zaprzeczyć.
Rodzi się pytanie: Dlaczego tak jest .....

GaNdi

Weteran
Weteran
QUOTE 1.Znów uogólniasz. Piszesz \"tutaj\" i masz na myśli całą Polskę. Bolesna prawda jest taka, że to właśnie od poziomu zamożności, w danym regionie zależy poziom przestępczości (mówię o przestępczości typu kradzież, ponieważ bezzasadna przemoc, to akurat częstokroć wynik patologi i przeszłego doświadzczania przemocy przez jej sprawcę).
2.Kradzież to rzecz poniżej wszelkiej krytyki- fakt. Ale znam przypadek pewnego biznesmana z Katowic. Gość ów szedł do swojego Mercedesa S-klasy i nagle spostrzegł, że przez boczną szybę jakiś koleś zwija mu jego saszetkę z portwelem wewnątrz. Był to bodajże 18-letni szczupły chłopak. No a biznesman, poniewż od siłowni nie stronił, z łatwością dopadł synka i mówiąc delikatnie obił go. Mówiąc bardzo delikatnie, ponieważ niedoszły złodziej trafił do szpitala w stanie ciężkim. Dwa dni później w mieszkaniu, w którym był zameldowany znaleziono wygłodzoną i zmarzniętą 5- letnią dziewczynkę, której rodzice zginęli w wypadku samochodowym, a jedyną osobą, która się nią zajmowała był jej starszy brat- wiadomo kto. Opiekował się nią wzorowo i nawet od przyszłego tygodnia miał zacząć jakąś pracę, lecz teraz dziewczynkę wzięto do opieki społecznej, a nasz \"uczciwie zarabiający\" biznesman po małych przejściach wykpił się od sprawy o pobicie (bo ten chłopak to w końcu tylko jakiś menel był pozbawiony cooltury). Reasumując, wszystko zależy od punktu widzenia. W twoim kraju chłopiec już dawno pewnie dostałby dobrze płatną pracę i nie mósiałby kraść. To już zależy od systemu, a ten w Polsce i ja potępiam, bo rząd z tego naprawdę mającego wiele do zaoferowania kraju, robi wspomniany wcześniej syf.

Hmmmm....To jest dyskusja , tak na ważny temat, co do tego to polecam książke "Nędznicy" bardzo ładnie opisuje historie człowieka który ukradł chleb bo był głodny I za to spędził 19 LAT na galerach...To prawda 4 na 5 przypadków kradzieży są powodowane głodem....Co do wypowiedzi Arcana i MatBulla to to prawda Polska nie jest ideaalnym krajem, a ty Arcane nie sądz ,że wszędzie jest tak...Dlaczego Niemcy są bogatsze od Polski chociaż po wojnie mieki gorzej od nas, heh bo komuniśći którzy,lekko powiem nasz kraj okradali nie chcieli brać pięniędzy od Kapitalistów, no i wyszło ,że Niemcy to teraz potęga gospodarcza, a Polska gra w drugiej lidzę,ALE Polska i tak zaszła daleko...Nie można krytykować obecnej sytuacji, poppawi się....Unia Europojeska,Nato ....Polska jednak gdzieś zaszła...

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
QUOTE i to nie tylko w Polsce bo w innych krajach jest tak samo.

Tu wychodzi cały pretekst. A właśnie że tak nie jest... Polacą sądzą że tak, dlatego nie mają skropułów. Ale skończmy już ten temat, bo rozwodzić się o tym można choćby i latami, a do porozumienia i tak się nie dojdzie.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Arcane ma racje
coraz młodsi schodzą na psy np.
mio koledzy z byłej klasy
wczoraj pili troche
dziś poszli se zapalić

albo inni chodzą i sie upijają biją sie
jak ktoś im nie pożyczy kasy to podchodzą o walopm w pysk

a strsi to już _____________ wole nie mówić naszczeęście wokoło mojego ośeidla jest w miare spokojnie

neicały rok temu taki ok 9 letni chlopiec z Ośiedla M przechodził se przez ulice tylko do sklepu __ wieczorem jak było ciemno ___ to taki starszy gość chwycił mu ręke i odgryzł pół palca a dziecko zapłakane przeleciało do domu i zakrwawione
to jest porawda moja babcia usłyszałą tak od znajomej do tam mieszka
zgroza

Ice_ReVeNanT

Member
QUOTE QUOTE i to nie tylko w Polsce bo w innych krajach jest tak samo.

Tu wychodzi cały pretekst. A właśnie że tak nie jest... Polacą sądzą że tak, dlatego nie mają skropułów. Ale skończmy już ten temat, bo rozwodzić się o tym można choćby i latami, a do porozumienia i tak się nie dojdzie.

Ależ oczywiście, że jest tylko każdy obcokrajowiec nie chce się do tego przyznać. Każdy patrzy żeby tylko zarobić a tu na podatku a tu na ubezpieczeniu. Wszędzie jest tak i nie ma żadnej siły, która by to powstrzymała nawet ( tylko pozorna ) niechęć ludzi do takich procederów.

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
QUOTE Ależ oczywiście, że jest tylko każdy obcokrajowiec nie chce się do tego przyznać. Każdy patrzy żeby tylko zarobić a tu na podatku a tu na ubezpieczeniu. Wszędzie jest tak i nie ma żadnej siły, która by to powstrzymała nawet ( tylko pozorna ) niechęć ludzi do takich procederów.

Widzisz... Mylisz się. Nie każdy MUSI zarabiać w ten sposób. Jedni robią tyle żeby się kasą nie przejmować, inni pracować zaczynają. Oraz myślisz że każdy jest tak zachłanny... ? Zastanów się, bo to co mówisz odbiega daleko od prawdy.

Ice_ReVeNanT

Member
Widzisz... Mylisz się. Nie każdy MUSI zarabiać w ten sposób. Jedni robią tyle żeby się kasą nie przejmować, inni pracować zaczynają. Oraz myślisz że każdy jest tak zachłanny... ? Zastanów się, bo to co mówisz odbiega daleko od prawdy.

Ależ oczywiście, że nie mówie o wszystkich bo KAŻDY taki nie jest, to prawda że są ludzie uczciwi. Ja mówie tylko że dużo się słyczy o korupcji i przekrętach także w innych krajach, nie uogólniam tego do WSZYSTKICH.
Sam przyznaj, nigdzie nie ma idealnie, wszędzie znajdzie się KTOŚ kto będzie sie starał zarobić ZA WSZELKĄ CENE.

PS: Z jakiego powodu temat został odblokowany?

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
QUOTE Ależ oczywiście, że nie mówie o wszystkich bo KAŻDY taki nie jest, to prawda że są ludzie uczciwi. Ja mówie tylko że dużo się słyczy o korupcji i przekrętach także w innych krajach, nie uogólniam tego do WSZYSTKICH.
Sam przyznaj, nigdzie nie ma idealnie, wszędzie znajdzie się KTOŚ kto będzie sie starał zarobić ZA WSZELKĄ CENE.

PS: Z jakiego powodu temat został odblokowany?

Tu się kłócić nie mogę bo takie są fakty...

A co do PS: Napisałem żeby skończyć rozwodzić się o Polakach, i BoRyS zrozumiał że chodziło mi o zamknięcie tematu ^^' Efekt wiadomy : P

MadBull

Weteran
Weteran
Prawda jest taka, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Politycy-nie wszyscy- typowy (ogólnie przyjęty za wzór) przykład krętaczy i oszustów. Podczas wyborów kandydaci na stołki obiecują niemalże wszystko, nawet gruszki na wierzbie, zakładając przy tym, że własne dobra materialne zejdą dla nich na drugi plan. Wielu z nich często mówi szczerze, i naprawdę mają chęć zrealizowania swych obietnic. Niestety, gdy kandydat w końcu obejmuje rzeczony stołek, zaczyna odczuwać najmniej motywujący do pracy- smak łatwych pieniędzy. I większość takich ludzi się do tego smaku przyzwyczaja. Im więcej mają, tym więcej chcą mieć, i cóż z tego, że w kraju prawie nie ma autostrad, kiedy trzeba skołować kasę na nowe, luksusowo wyposażone samoloty dla rządu (sprawa taka wywiązała się ostatnio po wypadku, helikoptera z premierem na pokładzie, który posłużył jako pretekst).
Jednakże, jak wspomniał Ice, sytuacja taka jest przedmiotem nie tylko Polaków, lecz ogólnie ludzi, których pieniądze psują. Jednakże w innych krajach (przynajmniej w większości europejskich) nie ma tak wielkiej różnicy procentowej w dochodach pomiędzy najbogatszymi, a najbiedniejszymi. Zamożność tych państw jest także wyższa, więc podobne afery są tam mniej odczuwalne. Sami chyba przyznacie, że fakt kradzieży pieniędzy rządowych, z mniejszym oburzeniem przyjmie, dajmy na to pielęgniarka zagraniczna zarabiająca 1500euro, niż polska ledwie ciągnąca „do pierwszego” z 500,- na kącie.

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Moim zdaniem tych łysych delikwentów należy wysłać na Syberie przecież i tak do niczego w kraju sie nie przydadzą. :wink: Co do tematu Bobka- jeśli chodzi o okolice mam z nimi spokój błogosławione domki jednorodzinne nie są częstym miejscem zamieszkania - i tu uwaga nowe pojęcie "urgów"
innaczej dres , skinek (mój kolega i ja stosujemy to pojęcie więc przedstawiam je tutaj i tak teżbęde ich opisywał, pochodzi od dżwięku który wydawany jest przez barbarzyńce w jednej grze[nieważne w jakiej]). Ów urgowie siedzą na ławkach przed blokami i jedząc słonecznik śmieją sie z wszystkiego co ich przerasta (czyli z wszystkiego) i co jakiś czas obiją paru gówniarzy którzy spojrzeli na nich ze zgrozą lub nie pożyczyli dwóch złotych. Mam z tym spokuj tam gdzie mieszkam sie nie zapuszczają . Ale szkołe mam w centrum a tam (kurcze) urgów mnóstwo!
Charakterystyka urga:
-łuk brwiowy wysunięty do przodu jak u goryli
-krzywe i niekompletne uzębienie (utrata licznych zębów podczas walk plemiennych
tongue.gif
)
-tępy wyraz twarzy
-łysy
-często wydaje dżwięk przypominający śmiech.
Tam w szkole ci urgowie gnębią najmłodszych i szczają do pojemnika z mydłem.Starszych (w tym mnie -kochana 3 klasa gimnazjum) często biorą z bara czasem tylko kopniak jak nie podałeś mu piłki na wF-ie. :roll:

Myrkin

New Member
Na Syberie raczej nie dałoby się ich wysłać, ale może znajdą się inne sposoby. Na przykład w przyszłości technika pójdzie tak daleko naprzód, że będzię można zasiać w mózgach dresiarzy nakaz, by nie łamali prawa i nie krzywdzili innych. Najgorzej, że tacy ludzie dorabiają się swoich dzieci, które są już od dziecka przyzwyczajane do łamania prawa i krzywdzenia innych. Tych ludzi trzeba by było pozbawić możliwości posiadania własnych dzieci.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom