Żałoba Narodowa

Status
Zamknięty.

Pablo

Member
Co sądzicie o tych Żałobach Narodowych?
Według mnie są one zdecydowanie za często przez co tracą na powadze. Myślę, że z tymi żałobami to chodzi bardziej o polityke żeby pokazać jaka aktualna władza jest dobra dla społeczeństwa. Pozatym aktualna żałoba dotyczy 20 osób. Dobra a w święta w dzienniku powiedżą że "Święta na drogach były wyjątkowo bezpieczne bo zginęło tylko 72 osoby" i czemu tu nie zrobić żałoby? Bo nie zginęły te osoby na raz w jednym miejscu i czasie? Co to za różnica? Oczywiście żałoby są potrzebne i czasami są słuszne np. gdzy zawaliła się hala na wystawie gołębi(?) albo umarł papierz.

Jestem ciekaw waszego zdania.

El Bastardo

Władca Wiedźm
Moderator
Redakcja
Tak być może za często są to prawda. W saprawach zwykłych ludzi zawsze jest miejsze zainteresowanie władzy, bo co w taki święta zginą 72 osoby ale jakie prości normalnie obywatele. Oczywiście takie osoby jak papiez to się samo przez się rozumie a żołnieże wsumie zwykli ludzie ale w jakimś sensie zasłużeni dla ojczyzny. Ja to tak rozumiem i wumie taką mamy władzę jaką sobie wybraliśmy.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Moim zdaniem trochę przesadzają z tymi wszystkimi żałobami. Wiadomo, szacunek dla zmarłych się należy i to nie podlega dyskusji, ale każdemu należy sie taki sam. Przecież w Polsce i na świecie codziennie umiera wielu ludzi, a nie ogłasza się z tego powodu żałoby. W czym taki oficer jest lepszy od przeciętnego Polaka, który ciężko pracuje na swoje utrzymanie, który też w życiu coś osiągnął ale nie wybił się ponad tłum, nie był ważnym urzędnikiem państwowym albo kimś sławnym.
Jest to według mnie niemoralne, żałować czyjejś śmierci bardziej niż śmierci kogoś innego.
Zginęło 20 żołnierzy. A ilu zginęło w Iraku i na innych misjach? Ich żałoba już nie obowiązuje?
Dlatego uważam że to co w obecnej sytuacji zrobił prezydent było bynajmniej bezsensowne.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Dokładnie to samo sobie pomyślałem jak usłyszalem że prezydent ogłasza żałobe - "znowu..."
Dostal przywileje i troche ich nadużywa, już przy jakiejś innej okazji było wspominane że żałoba w takim razie powinna trwać cały rok.

EdGaR

Member
l2watchtv
Załoba jest poniewaz zgineli najlepsi oficerowie sil powietrznych. Wyszkolenie takiego nastepnego trwa okolo 20 lat i potrzeba naprawde utalentowanego czlowieka, wiec n/c co niektorzy mowia.

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
CYTAT
Od wzniosłości do śmieszności jest tylko jeden krok!

Żałoba zrobiona według mnei na popis trochę. Jest ustawiona tak co by w sobote jednak studniówki sie odbyły, co jest jednak żałosne. Ponad to i tak wiekszość Polaków nie zna z nazwisk zmarłych i generalnie nie odczuwa ich straty.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Ja myślałem tak jak w gdy we Francji był wypadek autokaru. Ale tu zginął kwiat lotnictwa. Należy im się, chociaż ta symboliczna żałoba. Nic wam się nie stanie, jak nie obejrzycie Tego chorego Ace Venture. A dla ich rodzin i znajomych na pewno jest to symbol poszanowania dla zmarłych.

Rekhan

New Member
CYTAT(Świrus)
Żałoba zrobiona według mnei na popis trochę. Jest ustawiona tak co by w sobote jednak studniówki sie odbyły, co jest jednak żałosne. Ponad to i tak wiekszość Polaków nie zna z nazwisk zmarłych i generalnie nie odczuwa ich straty.

Popis? Przed kim?

Zginęli jedni z najlepszych oficerów lotnictwa, więc powinno się to uszanować.

CYTAT(Rangiz)
Ja myślałem tak jak w gdy we Francji był wypadek autokaru. Ale tu zginął kwiat lotnictwa. Należy im się, chociaż ta symboliczna żałoba. Nic wam się nie stanie, jak nie obejrzycie Tego chorego Ace Venture. A dla ich rodzin i znajomych na pewno jest to symbol poszanowania dla zmarłych.

Też tak sądzę. Co wam przeszkadza, że jest żałoba? Denerwuje was to, że nie obejrzycie filmu czy może to, że flagi są opuszczone do połowy masztu?

Świrus

CYTAT
Popis? Przed kim?

Przed społeczeństwem, jak to się nie troszczy o zmarłych.
CYTAT
Denerwuje was to, że nie obejrzycie filmu czy może to, że flagi są opuszczone do połowy masztu?

Nie. Denerwuje mnie to, że żałoba traci juz swoją żałobność.

Rekhan

New Member
CYTAT(Świrus)
Przed społeczeństwem, jak to się nie troszczy o zmarłych.

A to źle, że się troszczy?

Istnieje opcja edytuj… - xar…

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
To Świrus kiedy żałoba powinna być. Jak zginie 1000 osób? Takie zbiorowe wypadki, z takimi ludźmi są rzadkie. Więc ja nie rozumiem twojego toku myślenia. A wcale żałoba nie jest nadużywana. W przeciągu 2 lat było ich 3.1-zawalenie hali. 2-autokar. 3-teraz.
CYTAT
Denerwuje mnie to, że żałoba traci juz swoją żałobność.

To, jaka jest żałobność, zależy od nas samych. A nie od tego czy ją wprowadzono, czy nie. Ty robisz jakieś foch, zamiast zastanowić się nad tą tragedią.

Pablo

Member
Ale to troszczenie to jest takie na sile i po najmniejszej lini oporu przecież załoba rządu nic nie kosztuje (chodzi mi o pieniądze)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Ale to troszczenie to jest takie na sile i po najmniejszej lini oporu przecież załoba rządu nic nie kosztuje (chodzi mi o pieniądze)

Czy ty wszystko przeliczasz na pieniądze? To jest symbol. A w ogóle to rodziny dostaną renty, stypendia etc.

Pablo

Member
CYTAT(Rangiz @ 25-01-2008, 16:02) [snapback]167564[/snapback]
Czy ty wszystko przeliczasz na pieniądze? To jest symbol. A w ogóle to rodziny dostaną renty, stypendia etc.

Nie nie przeliczam wszystkiego na piniądze. Ale wspomniane przeze mnie wcześniej ofiary na drogach. Dlaczego ich rodziny nie dostają nic, żadnych rent. Jak dawać to wszystkim albo nikomu.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Jak dawać to wszystkim albo nikomu.

Jezus. Takie z takim myśleniem to Polska upadnie.
Znam rodzinę, której ojciec zginął w górach. Jechał tirem i spadł w przepaść. Żona dostaje rentę, dzieci stypendia. To, że w telewizji o tym nie mówią, to nie znaczy, że im nikt nie pomaga.
I nie ma co porównywać wypadków samochodowych, z katastrofami lotniczymi.

Geezer

Member
Mnie tylko denerwuje, że w tvn24 ciągle i na okrągło o tym trąbią, przez co nie można się czegoś ważnego dowiedzieć podczas jedzenie obiadu :p dać newsy o 16 i pod koniec dnia i z bani, po co nap.... alać o tym cały dzień.

Świrus

CYTAT
W przeciągu 2 lat było ich 3.1-zawalenie hali. 2-autokar. 3-teraz.

http://interia360.pl/polska/artykul/zakoch...narodowych,6014
CYTAT
W ciągu ostatnich czterech lat ogłoszono tyle żałób narodowych, co w ciągu poprzednich dziewięćdziesięciu.

CYTAT
A to źle, że się troszczy?

Dla mnie realna troska, a popisowa troska to nie to samo, a teraz odnosze wrażenie, że pokazana zostala ta druga.
Podobnie jest ze składaniem kondolencji przez prezydentów innych państw.

Rekhan

New Member
CYTAT(Geezer)
Mnie tylko denerwuje, że w tvn24 ciągle i na okrągło o tym trąbią, przez co nie można się czegoś ważnego dowiedzieć podczas jedzenie obiadu tongue.gif dać newsy o 16 i pod koniec dnia i z bani, po co nap.... alać o tym cały dzień.

Lol. Myślisz, że jesteś zabawny? Czy ty nie rozumiesz, że zginęli ważni ludzie. Jak już ktoś wspomniał szkolenie następnego takiego oficera trwa około 20 lat, więc śmierć takich ludzi to dla Polski wielka strata.

CYTAT(Pablo24)
Jak dawać to wszystkim albo nikomu.

Mam pytanie. Czy ty przypadkiem nie doświadczyłeś jakiegoś wypadku samochodowego i nie wypłacono ci odszkodowania ? Mówisz jakbyś był zazdrosny.

CYTAT(Świrus)
Dla mnie realna troska, a popisowa troska to nie to samo, a teraz odnosze wrażenie, że pokazana zostala ta druga. Podobnie jest ze składaniem kondolencji przez prezydentów innych państw.

Imo to rodziną ofiar nie zależy na tym, czy państwo pomoże im, żeby się popisać, czy z dobrego serca. Najważniejsza w końcu jest pomoc.

Świrus

CYTAT
Imo to rodziną ofiar nie zależy na tym, czy państwo pomoże im, żeby się popisać, czy z dobrego serca. Najważniejsza w końcu jest pomoc.

Nie chodzi mi o pomoc, tylko o robioną szopkę.

Ale wysiłek... - xar...

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
Popieram Świrusa, to jest na popis.. A może inaczej, nasz kochany prezdent ma specjalizację "Żałobnik", jakąś trzeba. Rozumiem 20 ludzi zginęło- żałoba, tysiące ginących dziennie to statystyka. Czemu dla tych tysięcy nie ma żałoby? Bo nie dałoby się żyć gdyby cały czas była żałoba, a teraz jest to nadużywane. Bodajże Szymborska pisała o tym w jakimś wierszu, jak sobie przypomne to podam wam tytuł.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom