Żałoba Narodowa

Status
Zamknięty.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
CYTAT(Rekhan @ 25-01-2008, 22:40) [snapback]167619[/snapback]
Lol. Myślisz, że jesteś zabawny? Czy ty nie rozumiesz, że zginęli ważni ludzie. Jak już ktoś wspomniał szkolenie następnego takiego oficera trwa około 20 lat, więc śmierć takich ludzi to dla Polski wielka strata.

Czy ty myślisz co piszesz? Ważni ludzie? Kto dał ci prawo decydować kto jest ważny a kto nie? Ja też jestem ważny, ty też jesteś ważny ale nie dla wszystkich i nie wszyscy będą nosić po nas żałobe, zapewniam cie, no chyba ze zostaniesz papieżem albo wielkim odkrywcą. Moim zdaniem żałoba narodowa to przesada która powinna być wykorzystywana raz na wiele lat gdy ginie wielki polak jak Jan Paweł II, a nie co parę miesiecy jak to ostatnio bywa. Każdy człowiek jest ważny ale nie wszyscy za wszystkimi płaczą, ja np nie znałem nikogo z tych oficerów i nie czuje sie zobligowany do żałoby, tak jak nie czuje sie do niej zobligowany widząc pogrzeb kiedy przechodze koło cmentarza. Rozumiem pomoc dla rodzin, wyrazy współczucia od rządu, ale nie od razu podnoszenie żałoby narodowej.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Tragedia owszem. Współczuje rodzinom zabitych... jednak trzeba czasem mieć dystans w pewnych sprawach. Dla mnie osobiście sformułowanie "żałoba narodowa" zaczyna tracić jakiekolwiek znaczenie... Jutro jakaś rodzinka zatruje sie dymem z pieca, a za 2 dni bedzie karabol i 4 ofiary... może po prostu zostawimy te czarne wstążki i posmucimy się troche- tak wypada i ostatnio jest niezwykle modne... Nie jetem nieczuły - po prostu ostatnio żałoby rozdaje sie lekką ręką. Pozdro

CYTAT(Rekhan @ 25-01-2008, 21:22) [snapback]167628[/snapback]
Jednakże dla mnie najważniejsza jest pomoc rodziną ofiar i zbadanie co było przyczyną wypadku, żeby takie wypadki więcej nie miały miejsca.

Dlatego najlepszym wyjściem jest żałoba narodowa...

Rekhan

New Member
Możliwe, że żałoba została ogłoszona za wcześnie. Trochę za bardzo się pośpieszył. Jednakże ja uważam, że żałoba tym żołnierzom się należy. Myślę, że niektóre żałoby były zbędne. Samobójstwo Ani w gimnazjum nr.2 w Gdańsku nie wymagało wprowadzenia żałoby. W mojej szkole (zanim do niej doszedłem) dwóch uczniów popełnił samobójstwo. Żałoba nie została wprowadzona. Jednakże dla mnie najważniejsza jest pomoc rodziną ofiar i zbadanie co było przyczyną wypadku, żeby takie wypadki więcej nie miały miejsca.

Dark Shadows

Active Member
Hm. Fakt faktem, że co chwila mamy żałobę. Ale nie wiem czy dobrze słyszałem, ale to podobna największa katastrofa wojsk lotniczych od czasów chyba II wojny światowej. Wiec myślę, że akura w tym wypadku żałoba jest jak najbardziej uzasadniona.

Z drugiej strony żaś, uważam, że rodzinom ofiar nie potrzebna jest żadna śmieszna żałoba. Tylko im ona ciągle o tym przypomina, w telewizji pokazują zdjęcia samolotu itp. Ja rozumiem, wiadomości itp. Ale oni ciągle napiepszają w tej telewizji, hipotezy, co i jak.

Jak czują się rozdziny ofiar jak codziennie to oglądają hm?

Pozdro.

Geezer

Member
CYTAT
Lol. Myślisz, że jesteś zabawny? Czy ty nie rozumiesz, że zginęli ważni ludzie. Jak już ktoś wspomniał szkolenie następnego takiego oficera trwa około 20 lat, więc śmierć takich ludzi to dla Polski wielka strata.

Ale nie dla mnie. Tak samo mnie mało obchodzi ich śmierć, jak śmierć tysięcy ludzi codziennie. To naturalna kolej rzeczy. Nikt nie robi tragedii, gdy ginie kilkadziesiąt ludzi na drogach, a to że byli oficerami polskimi nie znaczy, że trzeba nawalać o tym 24 godziny na dobę, kumasz? Może chce czasami się dowiedzieć czegoś ciekawego, co się dzieje na świecie, zamiast znowu, kolejny raz patrzeć na ten pieprzony samolot. Poza tym wątpie aby takie trąbienie było dobre dla rodzin ofiar, to jeszcze sprawę pogarsza. Dwa komunikaty w ciągu dnia na temat tej tragedii i wystarczy.

Nie chcę mi się pisać nowego posta, więc dodam, iż każdego człowieka powinno traktować się równo, bez znaczenia, czy ma on, np. Dużo pieniędzy czy jest biedny… Mało mnie to obchodzi czy byli to oficerowie jacyś tam… Takie życie. Wiedzieli, na co się pisali – xarox…

E

eMzi

Guest
Jedyne, co wynika z tej katastrofy to, to, że zginęła nam połowa świetnie wyszkolonych pilotów zdolnych pilotować nowoczesne maszynki. Kto był tak głupi, że pozwolił im lecieć razem? Dobrze, że kilku po drodze wysiadło to jeszcze trochę nam ludzi zostało. A zamiast pieprzyć bzdury i odstawiać żałobę powinni wyjaśnić sprawę.
Choć z drugiej strony nasze państwo specjalizuje się w takich szopkach. U mnie w Łodzi prezydent chce wprowadzić święto Trzech Króli... erm, what the fuck?! Jakby nie miał czym się zająć. Nasi politycy to lubią. Nic ich to nie kosztuje, a gawiedź jest zadowolona.

Jay_Kay

Magister vitae
Z pierwszym wnioskiem eMziego się zgadzam, ale mam też drugi: kto używa nowoczesnego samolotu jako taksówki odwożącej pilotów do domu? Czy szefowie Orlenu powinni wracać z konferencji cysterną, a lekarze - karetką pogotowia? Co do żałoby - powoli staje się ona zbyt przewidywalna i sztuczna, jak już ktoś wcześniej pisał - do 19.00, żeby mogły się studniówki odbyć. Powinna ona być wprowadzana w warunkach prawdziwej straty o naprawdę dużym znaczeniu dla państwa, nie powinno się nią szafować, co robi się teraz.

Hetik

Member
Ta katastrofa bardzo mnie zaniepokoila. Stracilismy wielu doswiadczonych ludzi. Zaluje ich ale trudno takie zycie. Trzeba zyc dalej i patrzec przed siebie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom