W sumie tak dzisiaj się zastanawiałem przed premierą Władcy Tytanów, czy świat Gothica i Risena nie mógłby być przypadkiem jednym światem. Zwróćcie uwagę na jedno z zakończeń Gothica 3, a początek Risena. W jednym z zakończeń pomagamy Xardasowi wygnać bogów i udajemy się z nim do Nieznanych Krain. Risen zaczyna się słowami: "Dłużej niż pamięta ludzkość Panowali Bogowie, a ludzkość służyła jako niewolnicy". Cholernie kojarzy mi się z sługami Innosa, Adanosa i Beliara, którzy toczą w imię swoich bogów wojny. "Moc została przekazana człowiekowi, a człowiek wygnał Bogów ze świata". To zaś mi się kojarzy z Xardasem i jego zakończeniem. Xardas przecież otrzymał moc Beliara poprzez nazwijmy to tak "wchłonięcie" mocy smoka ożywieńca na końcu Gothica II. Dodatkowo posiadł moc Innosa i Adanosa poprzez odpowiednio Berło Varantu i Kostur Wiecznego Wędrowca w Gothicu III. Xardas użył ich, aby wraz z bezimiennym wygnać bogów. Idealnie tak jak zaczyna się Risen. W Risenie wspomniane jest, że to jakiś mag wygnał bogów. Może to Xardas. Zwróćmy uwagę na to, że może być to jeden świat. W końcu nie wiemy co jest na wschodzie. Mógły być tam przecież kontynenty, których królestwo Myrtany nie odkryło, między innymi może nim być właśnie Stary Kontynent i Arborea. Tak samo ludzie ze Starego Kontynentu mogą nie mieć pojęcia o królestwie Myrtany i terenów będących pod jej sztandarem. Ba. Zwróćmy uwagę, że ludzie ze Starego Kontynentu dopiero od niedawna badają Arboreę, która jest znacznie bliżej, nie mówiąc już o dalszych terenach. Indianie z Arborei natomiast żyją w swoich grupach i nawet nie myślą o badaniu innych zakątków świata.
Jest jeszcze fakt z poza gier i ich fabuły. PB po stworzeniu Gothica 3 odsprzedało tym czasowo prawa do serii JW, przez co nie mogli wykorzystać nazwy Gothic. Więc jakby na to nie patrzyć mogli stworzyć grę rozgrywającą się w tym samym świecie, lecz pod inną nazwą. Może i to nie to samo, ale gry takie jak Baldurs Gate, Icewind Dale, czy Neverwinter Nights rozgrywają się w tym samym świecie D&D, a nie są bezpośrednio z sobą powiązane.
Ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat. Co o tym myślicie?
Jest jeszcze fakt z poza gier i ich fabuły. PB po stworzeniu Gothica 3 odsprzedało tym czasowo prawa do serii JW, przez co nie mogli wykorzystać nazwy Gothic. Więc jakby na to nie patrzyć mogli stworzyć grę rozgrywającą się w tym samym świecie, lecz pod inną nazwą. Może i to nie to samo, ale gry takie jak Baldurs Gate, Icewind Dale, czy Neverwinter Nights rozgrywają się w tym samym świecie D&D, a nie są bezpośrednio z sobą powiązane.
Ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat. Co o tym myślicie?