Zmysł Wyostzony Do Granic Możliwości

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
http://www.smog.pl/wideo/5175/niewidomy_ch..._w_playstation/
zobaczcie ten filmik.....niewidomy chłopak wykształcił swój zmysł słuchu
w tak perfekcyjnym stopniu, że okazało się, że nie potrzebuje wzroku by normalnie funkcjonować...
myślicie, że to jakaś ściema czy możliwym jest tak udoskonalić swoje zmysły by działały wręcz perfekcyjnie.
Wygląda na to, że ten chłopak jest dowodem na to, że tak można zrobić. Czyżby człowiek posiadał w sobie
ukryte zdolności. Coś w stylu Dardevila....echosondy czy co xD

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Słyszałem o polaku który potrafił robić podobne rzeczy, po prostu pstrykał palcami idąc i wiedział że ma na swojej drodze jakąś przeszkode. Zawsze uważałem to za bujde ponieważ ucho człowieka nie jest skonstruowane tak jak np. nietoperza, i jak to możliwe ze ktoś może odczuć przedmioty na podstawie fali dźwiękowej choćby nawet miał bardzo wyostrzone zmysły. Obejrzałem ten film i zaczynam w to wierzyć, to już drugi taki przypadek. Kto wie może kiedyś otworzą szkołę dla niewidomych, przydałoby sie takie coś, bo sam znam osobę która przez swoją ułomność jest praktycznie wyłączona z życia.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Dark Shadows

Active Member
Jak najbardziej możliwe. Słyszałem, że gdy jeden zmysł nie działa w tym wypadku wzrok to reszta się wyostrza i działa dużo lepiej. Sądze, że to głównie dzięki temu tak łatwo się chłopak orientuje w świecie.

Na pewno jest to też kwestia ćwiczen jak ktoś pisał wyżej. ;)

Pozdro.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Skoro to teoretycznie jest możliwe dlaczego wszystkie dzieciaki nie są w stanie
Tak doskonale rozwinąć zmysłów by poruszać się tak jak on......
Moim zdaniem to musi być w człowieku musi posiadać coś specjalnego
w sobie co sprawia, że ma predyspozycje i zdolności do
udoskonalenia tego zmysłu aż do takiego stopnia

Nauczyciel

Martwy Pluszak
Weteran
W 70% każdy człowiek tak potrafi, trza do tego odpowiedniego skoncentrowania, skupienia energii w odpowiednich czakrach, dłuuuuuugiego treningu, medytacji, brak prób skakania z wieżowców oraz... najważniejsze: niechaotycznego rozumu i wyjątkowo silnej woli :p Ale niektórzy ludzie potrafią się także urodzić z takim darem.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Nie potrafię sobie wyobrazić na jakiej zasadzie ten chłopak "działa". Istnieje jeszcze logiczne wytłumaczenie dla omijania przedmiotów na ulicy, albo samochodu. Ale grac w PS2 i piłkarzyki ? tam trzeba mieć ogromny refleks no i widzieć co sie dzieje. Szacuneczek dla chłopaka i ogromny podziw dla jego jak by nie patrzeć ogromnego daru.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Jestem pełen podziwu talentu tego chłopaka. Potrafił sobie poradzić z tak poważnym problemem i żyje normalnie wśród ludzi.
Może kiedyś zacznie przekazywać swoją wiedzę innym którzy jej potrzebują.

Cisu

Member
Obejrzałem i zrobiło to na mnie niemałe wrażenie. Chłopak jest po prostu niesamowity. Bardzo spodobało mi się, jak grał na konsoli, będąc tyłem do ekranu. Ja również słyszałem teorię, że gdy wzrok przestaje funkcjonować, inne zmysły się wyostrzają. I nie mam wątpliwości co do tego. Naprawdę można takich ludzi tylko podziwiać. Oglądałem też kiedyś program, który opowiadał historię mężczyzny, który stracił ręce, a mimo to normalnie żył, pracował, tworzył... przy pomocy swoich stóp ;).

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Normalnie aż oczom nie wierzę.... Ale to prawda, gdy tracisz wzrok wyostrzają się inne zmysły. A że ten koleś nie ma już przeciętnego słuchu więc może słyszeć nawet niektóre, niższe ultra dźwięki, tak mi się wydaje. Jeśli tak rzeczywiście jest to można by go nazwać człowiekiem nietoperzem :p.

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Człek wykorzystał bardzo mały procent swojego mózgu ( nie jestem pewien ale chyba tylko 10 %) Może ten chłopak ma trochę bardziej rozwinięty umysł i tylko. Według mnie jakby człowiek wykorzystał 100% swojej mózgownicy to by umiał telekinezę, wszystkie narządy będą wyostrzone na maksa i ogólnie będzie git

Edit: Nie wiem dokładnie ile człowiek wykorzystuje proc. mózgu. Zdawało mi się że 10 ale jak mówisz 3 to OK

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
10% ? Z tego co mi wiadomo to chyba tylko 3%, ale mogę się mylić. Gdybyśmy potrafili wykorzystać 100% mózgu, to UFO-ludki były by bardzo zacofane :p

Jak to obejrzałem zamarłem :p szok taki słuch mieć to ja piernika .Szkoda że on w G3 nie gra na pewno by wyżynał xD
Ostatnio na lekcji mówiliśmy coś ile człowiek % mózgu i mięśni człowiek wykorzystuje wyszło ze wykorzystuje koło 5 procent obu mózgu chyba trochę mniej .
CYTAT(Feomathar)
Gybyśmy potrafili wykorzystać 100% mózgu, to UFO-ludki były by bardzo zacofane tongue.gif
a jak byśmy mogli wykożystać 100 % mieśni to ... Każdy byłby Beziem xD

Wysoki93

Active Member
Ja zgadzam się z wypowiedzią Dark Shadows
Ponieważ jeżeli ktoś jest niewidomy to bardziej skupią się na dotyku, słuchu itp.
A nie każdy może się tego tak dobrze nauczyć, ponieważ psychika tutaj też ma dużo do powiedzenia.
(też oglądałem film Darkdevil :p ale po niemiecku :( )

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Co do tego wykorzystywania mózgu, moi mili, to pierdoły, to jakobyśmy mieli wykorzystywać 3 czy tam 10%. Zwykłe bzdury =] Wykorzystujemy nasz mózg w całości. I tyle w tej kwestii =]

doctor

Wariat
Weteran
Temat stary w sumie :D ale co, wypowiem sie...
generlanie mysle ze to dobzre ze idzie zastapic brak czyms innym, nie wiem czy sam bym potrafił cos takiego u siebie wyksztalcic, mysle ze wideo to nie jakis fake, CNBS News nie klamie chyba nie ? :D
Ta Echolokacja strasznie mu ulatwia zycie pomyslcie o zwyklych niewidomych :p

Do góry Bottom