Wtf- Strony To Prasa :?

Status
Zamknięty.

Kacperex

KacŚpioszek
Rzeczpospolita poinformowała, iż Sąd Najwyższy wydał w niedzielę postanowienie, na mocy którego została uregulowana sytuacja prawna stron internetowych. Dotychczas ich status był niesprecyzowany, jednak już wiadomo - strony www są prasą.

Polski Sąd Najwyższy uznał w postanowieniu z dnia 26 lipca (sygn akt. IV KK 174/07), że strona internetowa jest dziennikiem lub czasopismem, o ile jest uaktualniana częściej niż raz do roku. Nie ma przy tym różnicy, czy dana osoba prowadzi stronę o grzybach, grę przeglądarkową, serwis informacyjny czy fansite aktora/zespołu muzycznego.

Jeżeli ktoś prowadzi stronę w sieci, jest automatycznie jej redaktorem naczelnym. Oprócz szumnego tytułu, taka osoba jest obarczona odpowiedzialnością za umieszczane na niej treści i zobowiązana do publikacji sprostowań. Ponadto działalność prasowa musi być zarejestrowana. Wniosek rejestracyjny winien być złożony do sądu okręgowego, w którego rejonie którego mieści się siedziba wydawcy. Koszt legalizacji serwisu to 40 PLN, ale jeżeli sąd nie podejmie decyzji w ciągu 30 dni, to stronę internetową można prowadzić bez rejestracji.

W razie wykrycia faktu, że dana strona www jest dostępna w sieci, ale nie została zarejestrowana w sądzie, jej autorowi grozi nawet kara ograniczenia wolności. Na ten moment brak jeszcze podpisów wszystkich sędziów pod uzasadnieniem wyroku - będzie ono udostepnione po 10 września. Urzędnicy za pewne już mają na twarzach uśmiech, mając w perspektywie obfitą powódź wniosków.

Co wy na to, co wymyslili nasi poje.,..e.e.e. Politycy wraz z sądem?
No przecież ludzie bez jaj :/

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Widziałem to, ale dochodzę do prostego wniosku - sezon ogórkowy i szukanie głupich wiadomośći mających zeelektryzować nas. Pierdoły. Po pierwsze - niewykonalne. Po drugie - odmawia sie takiej rejestracji stron. Po trzecie - sytuacja owego jednego kolesia nie jest nigdzie wyjaśniona, przynajmniej ja nie znalazłem. A więc nie ma o czym gadać.

Kacperex

KacŚpioszek
CYTAT(Gothi @ 30-08-2007, 09:07) [snapback]151751[/snapback]
Widziałem to, ale dochodzę do prostego wniosku - sezon ogórkowy i szukanie głupich wiadomośći mających zeelektryzować nas. Pierdoły. Po pierwsze - niewykonalne. Po drugie - odmawia sie takiej rejestracji stron. Po trzecie - sytuacja owego jednego kolesia nie jest nigdzie wyjaśniona, przynajmniej ja nie znalazłem. A więc nie ma o czym gadać.

No nie powiedziałbym o tym, że to sezon ogórkowy.
Już jakiś czas etmu słyszałem o tym projekcie, lecz wtedy został odrzucony.
Jest to wykonalne jak najbardziej żeby zdobyć siano , są w stanie zrobić wszystko .

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Nawet jeśli... i tak mało kto to odczuje, bo to jest zwyczajnie niewykonalne.

Dark Shadows

Active Member
Hahahaha i tyle.

Idę zamknąć moje mał forum, bo mnie wsadzą do więzienia.

I jak tu nie klnąć na naszych polityków i cały nasz rząd. Przecież to chore już jest. Nie dziwne, że z nas się smieją za granicą.

Pozdro.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Zaczynam się coraz bardziej martwić wiecie. Dziś aresztowali Kaczmarka
Zaczynam mieć wrażenie, że obecna władza zaczyna sobie pozwalać na za wiele rzeczy
jeszcze trochę zaczną likwidować opozycję, ograniczać wolność prasy.itp.
i autorytaryzm gotowy jak w pysk strzelił.......co do tego debilnego rozporządzenia
to jak nic dotyczy próby ograniczenia działalności prasowej przez internet
lub prób osłabiebia jej......aż do kontroli tego co w owych portalach jest pisane
Jak matkę Polkę kocham.. to zaczyna mi się to nie podobać

G

Gray_Fox

Guest
Zajebiście, będę musiał zapłacić tym nierobom siędzącym za biurkiem 40 zł, za moje forum? Strona To prasa? OMG!

Totalny idiotyzm połączony z nutką totalnego debilizmu i kropelką bezmózgowia. GZ dla Sędziów, i dla innych pseudo lizusów. Żal.

Cisu

Member
Żal.
Ale nie powiem - logiczny. Dlaczego? Stron internetowych jest na chwilę obecną więcej niż masę. Nawet niech to wejdzie w życie, zapłaci chociażby 40% adminów. I jaką z tego kasę mamy? Sporą. Czego to się nie wymyśli, żeby zdobyć pieniądze. Ach biedny ten budżet Polski, biedny. Nie ma to jak dostawać kasę za wymyślenie jakiejś durnej ustawy. Good Job :).

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Kolejny sposób na legalną kradzież.
Btw-ten przepis działa jeśli strona jest na zagranicznym serwerze?

Kacperex

KacŚpioszek
CYTAT(Świrus @ 31-08-2007, 01:05) [snapback]151817[/snapback]
Kolejny sposób na legalną kradzież.
Btw-ten przepis działa jeśli strona jest na zagranicznym serwerze?

Tego Ci nie powiem, ale myślę, że nie powinna choć masa stron stoi za granicą.
Więc pewnie nasz kochany rząd wymyśli sobie, iż każda strona o treści polskiej będzie podlegałą opłacie. O to nie mamy się co martwić już coś wymyślą :/

Aż wkurzyć się idzie , bo przecież jak większość z was ma serwis, to powinna dostac legitymacje prasową, plus wszelaki dostęp dla prasy, skoro już nią jesteśmy.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Ta, wątpię że te pieniądze pójdą do budżetu, raczej do kieszeni układu rządzącego... Nie mam strony, na szczęście ale to co robią ci ważniacy to kpina... Ja bym im wszystkim zabrał 80% ich płac! Jedno mnie zastanawia, nieletnich też będą karać?:>

CYTAT
Zasady zobowiazują, chyba to jakieś dziwne złodziejskie zasady.

Zasady zobowiazują,
a podsłuchy inwigilują....

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Możliwe, choć raczej odpowiedzialność poniosą rodzice. Co najwyżej można zapewne w naszym chorym kraju liczyć na zakład poprawczy dla dziecka... nie wiem, co przewiduje ta ustawa o prasie.

Kushi

Weteran
Weteran
Wybaczcie mój sceptycyzm, ale imho to jakaś rewelacja z faktu czy super expressu. Takie coś nie ma możliwości wejść w życie. Mhm, już to widzę jak urzędnicy w sądach czekają z otwartymi rękoma by przyjąć te głupie 40 zł. Ludzie, trochę powagi. Tak, jak napiszę sobie, że musisz zarejestrować każde drzewo, które masz na ogródku, jeżeli jest to drzewo owocowe, żeby nie okradać państwa własnym zasobem. Opublikuje to gdzieś i mamy sezonową rewelację. Pamiętajcie, że media kłamią xD! Postu yeeda nie skomentuję, mnie to nie przeszkadza, że czyszczą Polski rząd z, że się tak wyrażę "gówna", a na końcu podkopią sobie i będziemy mieli pierwszy uczciwy rząd w historii ( bo cała postkomunistyczna śmietanka tkwić będzie w kiciu :D ).

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
Postu yeeda nie skomentuję

Rasowy zbawca.......PISiur....to ja nie skomentuje tego co ty mi tu piszesz drogi Kushi
dlatego też nie wypowiadam się w temacie o polityce bo szkoda moich nerwów.
Kushi czyli możemy cię zaliczyć do 2 milionowego grona wielbicieli ojca redaktora i Pisowców
CYTAT
czyszczą Polski rząd z, że się tak wyrażę "gówna", a na końcu podkopią sobie i będziemy mieli pierwszy uczciwy rząd w historii ( bo cała postkomunistyczna śmietanka tkwić będzie w kiciu biggrin.gif ).

bueheheeheh...o mało co pawia nie puściłem...pierwszy normalny rząd bueheheeh.....
ślepotą jest nie widzieć, że władza kpi sobie z obywateli zajmując się bzdurami zamiast ważnymi sprawami w państwie
Pis ośmiesza się aresztując własnych ludzi to świadczy o tym jak głęboko jest zakorzeniona choroba w umyśle bliźniaków
Ci którzy chcą się wyrwać z kliki mają zamykane usta bo góra boi się że posypią ich na amen
FAkt jest taki, że tylko i wyłącznie dzięki dobrej koniunkturze gospodarka jest na dobrym poziomie
nie ma tu żadnych zbawczych czynów władzy. Bezrobocie spada tylko i wyłącznie dlatego, że masę polaków wyjechało na emigrację zarobkową, jednak władza szczytnie przypisuje sobie to że bezrobocie spada. Jak do tej pory więcej mieliśmy szumu rozgardiaszu jednym słowem burdelu niż prawdziwego rządzenia, każda afera jest kotarą przesłaniającą społeczeństw uwagę na te sprawy które są najważniejsze a władza nie robi w ich sprawie NIC

Weź chłopie przejrzyj na oczy...bo poraża mnie jeśli ludzie którzy mówią takie rzeczy mają być przyszłym elektoratem
Jaką masz świadomość tego co się dzieje co???? na podstawie czego wysuwasz takie wnioski????

CYTAT
Pamiętajcie, że media kłamią xD

Fakt media kłamią......nic w tym dziwnego telewizja publiczna już od początku kadencji obecnego rządu została totalnie przetrzebiona i ustawiona pod ich dyktando. Wystarczy dla przykładu obejrzeć wiadomości na tvp i tvn...zmiany i cenzura rzucają się w oczy. Wolna prasa, dzięki Bogu jeszcze taka istnieje w tym kraju a zwłaszcza wyborcza pokazują prawdziwe oblicze tej zgrai.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Zasady zobowiazują, chyba to jakieś dziwne złodziejskie zasady. Ja nie wiem czy mam sie smiać czy płakać bo to już zakrawa na paranoje. Człowiek zakłada forum o czymś co go interesuje, stawia je na darmowym hostingu, nie czerpie z tego żadnych korzyści a tu buch, wezwanie do sądu za nielegalną niezarejestrowana działalność prasową. Pisząc te słowa boje sie, bo może niedługo polski premieroprezydent zniesie wolność słowa i połowa z nas pójdzie siedzieć. To na pewno zmniejszy przestępczość, tak jak wyjazdy młodych zmniejszyly dziurę budżetową i poziom bezrobocia, śmiech na sali...

Co do gospodarki to mam tylko jedno zdanie, Kaczyńscy nie zrobili nic, po prostu weszli do rozpędzonego (może nie tak mocno rozpędzonego ale tak jak np Niemcy to my go będziemy rozpędzać latami) ukierunkowanego pociągu którym była gospodarka w chwili wyborów.

Z wyrazami szacunku. Godfather

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
Pisząc te słowa boje sie, bo może niedługo polski premieroprezydent sniesie wolność słow i połowa z nas pojdzie siedzieć. To napewno zmiejszy przestępczość, tak jak wyjazdy młodych zmniejszyly dziurę budżetową i poziom bezrobocia, śmiech na sali...

Przynajmniej ciesze się na myśl, że w takim wypadku ludzie tacy jak God
zejda do podziemia po nie mają klapek na oczach i wystarczająco lat by zrozumiec co się teraz dzieje
NIestety propagadna działa i wielu nie widzi co się odprawia..pocieszasz mnie God naprawdę

Megarion

El Presidente
Trudno powiedzieć, czy przepis można stosować do stron na zagranicznych serwerach - jeżeli kojarzę, policja musiała mieć do pomocy FBI, by zlikwidować stronę Krwi i Honoru. Bo stała ona właśnie na zagranicznym serwerze, najwyraźniej w USA.
Z drugiej strony, jeżeli portal jest prowadzony z Polski i w języku polskim, może być konieczna jego rejestracja. Ale nie znam dokładnie tego przepisu, a po rewelacjach które obiegają net, trudno być czegoś pewnym. Sądzę, że całkiem spore pole do manewru ma tutaj sąd oceniający daną sprawę, jako, że polskie prawo nie polega na precedensie. Tak więc - pewnie okaże się w praniu, co nas czeka.

I nie mam pojęcia, czy forum internetowe można podciągnać pod ten paragraf... ale dla chcącego nic trudnego, więc pewnie jakoś można.

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Kushi-to nie żaden wymysł brukowców, tylko ktoś się dokopał do archaicznego przepisu z 1984.

prasa oznacza publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej, jednorodnej całości, ukazujące się nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą, a w szczególności: dzienniki i czasopisma, serwisy agencyjne, stałe przekazy teleksowe, biuletyny, programy radiowe i telewizyjne oraz kroniki filmowe; prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania, w tym także rozgłośnie oraz tele- i radiowęzły zakładowe, upowszechniające publikacje periodyczne za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania; prasa obejmuje również zespoły ludzi i poszczególne osoby zajmujące się działalnością dziennikarską"

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Kolejny absur...silosy beda potrzebne by zmaieścić wszystkie archwizajcje każdej strony www.
Przecież to jest jakaś paranoja...nie jest to realne do zrobienia ale jak to bywa rżad uchawalił
a ty obywatelu się martw i płać, faktem jest, że nie są w stanie wyegzekwowac kar od posiadaczy stron www
i jeszcze długo nie bedą mogli, zresztą stworzsenie takich baz danych, które mogłyby przechowywac wszystko co mamy
na stronach www. kosztowałyby miliardy złotych...zresztą każdego dnia przybywa nam wszystkieo...to jest nierealne

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom