Witam. Zapewne nie raz pisałem o "nędzności" mojej karty graficznej. Tak, mam dalej tego samego GF2 32 MB. teraz, jako, że zbliżają się święta, myślę, że to czas, by wysepić od ojca upgrade sprzętu. Pisząc o tym, myślę o grze w NK. Grałem w rozdzielczości 1024x768, ze 100% widocznością (przypominam, że najwiekszą możliwą jest 300%). Przez pierwszą minutę grania się okropnie cięła. Po ok. pół godziny wywalał komunikat o czymśtam (nie pamiętam, o czym) - przy tym na dodatek nie wywalał z gry, jesynie był na środku ekranu upierdliwy kursor, z czasem zacząłem to olewać. Wyłączenie muzyki znacznie pomogło. W wielu miejscach wczytując grę, komp się zawieszał (nie pojawiał się ekran ładowania, grała ta upierdliwa stukająco - dzwoniąca muzyka, nic sie nie dało zrobić, trzeba bylo odwalić reseta). Zwróciłem uwage, że żeby się przed tym ustrzec, trzeba... udac się do miejsca, w którym jest mało modeli, tekstur, postaci itd. Problem nie pojawiał się w Górniczej Dolinie i w Irdorath, bo były tam nieskomplikowane tekstury i mało modeli (śmiało moge powiedzieć, że tam chodziła jak zloto). KOszmarnie za to w Jarkendarze. Z jakiegos powodu modele bestii pojawiały się dopiero na jakieś 10 kroków przede mną, więc jak trafiłem na brzytwe, to prawdopodobieństwo ucieczki było bardzo małe. Chyba wiecie już prawie wszystko, co powinniście, jeszcze to, że mam 256 RAM-u. I tu moje pytanie. Ile kosztuje dodatkowe 256, albo i od razu 512 RAM-u, i ile dobra karta graficzna? Nie gram w nowości, bo sporo kopsztują, a ja nienawidze piracenia, poza tym większość dzisiejszych gier to gnioty. Wystarczy mi więc jakiś GF3 128 MB. Ile kosztuje? A może jaką zupełnie inną kartę? Powtarzam, nie interesują mnie nowe super - hiper - wypas karty, bo dużo kosztują, a jak poprosic mojego ojca o cos takiego, to zaraz zacznie narzekać, że dopiero co kupował nowy sprzęt, i czy wiem, jak to jest ciężko zarobic tyle pieniędzy itd. Raczej odpada kupno naraz karty i RAM-u. Lepiej w moim przypadku kupić RAM, czy nową kartę? Ogólnie z wyświetlaniem grafiki przesadnie problemu nie ma, czasem po teleportacji przez pare sekund nie ma tekstur, czasami tekstury się mylą (np. znalazłem wóż z... granitu!), ale to przesadnie nie przeszkadza.
Liczę na szybką pomoc, bo sam sie nie znam
Liczę na szybką pomoc, bo sam sie nie znam